Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Púpavový med, brokolicová polievka so žihľavou, šalát s kvietkami

Využite v kuchyni silu jarných rastlín.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Púpavový med s medovkou

Potrebujeme: 5 hrstí púpavových kvetov, 1 hrsť čerstvých lístkov medovky, 300 g trstinového cukru, 2 citróny, ½ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej

Postup: Nazbierané púpavové kvety nesmieme umyť, aby sme z nich nezmyli peľ, ktorý potrebujeme do medu. Snažíme sa ich oklepať, prípadne ich rozložíme na dosku, aby z nich mohli vyliezť prípadné chrobáčiky.

Potom dáme kvety do hrnca a zalejeme ich vodou tak, aby boli všetky ponorené pod hladinu a dáme variť. Po niekoľkých minútach pridáme k púpavám na plátky nakrájané umyté citróny a umyté listy medovky.

SkryťVypnúť reklamu

Všetko mierne premiešavame a kvety, ktoré vyskakujú nad hladinu jemne zatláčame pod ňu. Hrniec odstavíme, zakryjeme utierkou a následne aj prikrývkou a necháme odstáť do druhého dňa.

Potom šťavu precedíme do druhého hrnca, ideálne cez gázu alebo plátno a poriadne púpavy vyžmýkame. Do šťavy pridáme cukor, kyselinu citrónovú a dáme variť na slabý plameň. Varíme pomaly, aby tekutina nevykypela a občas ju premiešame, kým sa nám nezredukuje do medovej konzistencie. Potom med rozdelíme do uzatváracích pohárov, ktoré otočíme hore dnom kým nevychladnú a potom ich uložíme do špajze, kde nám vydržia až do zimy.

Brokolicová polievka so žihľavou

Potrebujeme: 500 g mladej žihľavy, 500 g brokolice, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 250 ml šľahačkovej smotany, 250 ml smotany na varenie, maslo, 2 PL hladkej múky, cukor, muškátový kvet, soľ, mleté čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Najskôr si pripravíme žihľavu. Nazbierané mladé výhonky s listami najskôr umyjeme v studenej vode a potom ich dvakrát prelejeme vriacou vodou.

V hrnci roztopíme maslo a opražíme na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Potom ju poprášime múkou a urobíme si svetlú zápražku, ktorú zalejeme hrnčekom studenej vody. Potom do polievky pridáme ružičky brokolice, pretlačený cesnak, obe smotany, soľ a korenie. Varíme, kým nebude brokolica takmer mäkká. Potom pridáme žihľavu a všetko rozmixujeme. Necháme už len prevrieť, dochutíme a podávame.

Mrkvový šalát so sedmokráskami

Potrebujeme: 300 g mrkvy, 100 g reďkovky, 1 pomaranč, 1 citrón, kúsok zázvoru, rôzne šalátové semienka, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, cca 10 hlavičiek semokrások

Postup: Pomaranč umyjeme horúcou vodou, osušíme a jeho kôru nastrúhame do misy. Potom ho rozkrojíme a vytlačíme z neho šťavu. Pridáme aj šťavu z citróna a najemno nastrúhaný zázvor, aj olej. Dressing osolíme aj okoreníme a dobre premiešajte.

SkryťVypnúť reklamu

Reďkovky pokrájame na jemné plátky, očistenú mrkvu pomocou škrabky nastrúhame na tenké pásiky. Zeleninu vložte dáme do šalátovej misy, prelejme ju dressingom, zľahka premiešame a posypte semienkami a na záver pridáme čerstvé kvety sedmokrások, ktoré jedlo dodajú nielen zaujímavý vzhľad, ale sú aj plné vitamínov a zdraviu prospešných látok.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 11 681
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 484
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 912
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 731
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 555
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 227
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 144
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 076
  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 31 140
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 740
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 610
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 814
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 941
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 705
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 200
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 818
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 31 140
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 740
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 610
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 814
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 941
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 705
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 200
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 818
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu