Korzár logo Korzár
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Púpavový med, brokolicová polievka so žihľavou, šalát s kvietkami

Využite v kuchyni silu jarných rastlín.

Púpavový med s medovkou

Potrebujeme: 5 hrstí púpavových kvetov, 1 hrsť čerstvých lístkov medovky, 300 g trstinového cukru, 2 citróny, ½ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej

Postup: Nazbierané púpavové kvety nesmieme umyť, aby sme z nich nezmyli peľ, ktorý potrebujeme do medu. Snažíme sa ich oklepať, prípadne ich rozložíme na dosku, aby z nich mohli vyliezť prípadné chrobáčiky.

Potom dáme kvety do hrnca a zalejeme ich vodou tak, aby boli všetky ponorené pod hladinu a dáme variť. Po niekoľkých minútach pridáme k púpavám na plátky nakrájané umyté citróny a umyté listy medovky.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetko mierne premiešavame a kvety, ktoré vyskakujú nad hladinu jemne zatláčame pod ňu. Hrniec odstavíme, zakryjeme utierkou a následne aj prikrývkou a necháme odstáť do druhého dňa.

Potom šťavu precedíme do druhého hrnca, ideálne cez gázu alebo plátno a poriadne púpavy vyžmýkame. Do šťavy pridáme cukor, kyselinu citrónovú a dáme variť na slabý plameň. Varíme pomaly, aby tekutina nevykypela a občas ju premiešame, kým sa nám nezredukuje do medovej konzistencie. Potom med rozdelíme do uzatváracích pohárov, ktoré otočíme hore dnom kým nevychladnú a potom ich uložíme do špajze, kde nám vydržia až do zimy.

Brokolicová polievka so žihľavou

Potrebujeme: 500 g mladej žihľavy, 500 g brokolice, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 250 ml šľahačkovej smotany, 250 ml smotany na varenie, maslo, 2 PL hladkej múky, cukor, muškátový kvet, soľ, mleté čierne korenie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Najskôr si pripravíme žihľavu. Nazbierané mladé výhonky s listami najskôr umyjeme v studenej vode a potom ich dvakrát prelejeme vriacou vodou.

V hrnci roztopíme maslo a opražíme na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Potom ju poprášime múkou a urobíme si svetlú zápražku, ktorú zalejeme hrnčekom studenej vody. Potom do polievky pridáme ružičky brokolice, pretlačený cesnak, obe smotany, soľ a korenie. Varíme, kým nebude brokolica takmer mäkká. Potom pridáme žihľavu a všetko rozmixujeme. Necháme už len prevrieť, dochutíme a podávame.

Mrkvový šalát so sedmokráskami

Potrebujeme: 300 g mrkvy, 100 g reďkovky, 1 pomaranč, 1 citrón, kúsok zázvoru, rôzne šalátové semienka, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, cca 10 hlavičiek semokrások

Postup: Pomaranč umyjeme horúcou vodou, osušíme a jeho kôru nastrúhame do misy. Potom ho rozkrojíme a vytlačíme z neho šťavu. Pridáme aj šťavu z citróna a najemno nastrúhaný zázvor, aj olej. Dressing osolíme aj okoreníme a dobre premiešajte.

Skryť Vypnúť reklamu

Reďkovky pokrájame na jemné plátky, očistenú mrkvu pomocou škrabky nastrúhame na tenké pásiky. Zeleninu vložte dáme do šalátovej misy, prelejme ju dressingom, zľahka premiešame a posypte semienkami a na záver pridáme čerstvé kvety sedmokrások, ktoré jedlo dodajú nielen zaujímavý vzhľad, ale sú aj plné vitamínov a zdraviu prospešných látok.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  2. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  6. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  7. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  8. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  9. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  10. Nie je to len chlapská záležitosť
  1. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  2. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  3. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  4. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  5. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  6. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  7. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  8. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  9. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 856
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 731
  3. Aká je chémia vôní 13 495
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 769
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 658
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 192
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 743
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 257
  9. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 239
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 986
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Takto vyzeral Jakub po bitke na policajnej stanici.

Po Zsuzsovej skončil v prešovskej väznici aj Gašpar

Súd reaguje, že on taký pokyn nevydal.

Tibor Gašpar.

Prešovčanka Ingrid: Pri pohľade na miesto bytovky mi stále naskakuje husia koža

Hlavné je, že žijeme, hovorí rok od výbuchu na Mukačevskej 7.

Ingrid s piatačkou Izkou.

Dekádu skiareál Lysá chátral, precitnúť má v čase pandémie

Stredisko na Čergove sa vždy spoliehalo na sneženie, teraz mu pomôže technika.

Lyžiarsky areál na Lysej idú oživiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Chceli ho odstrániť, jeho imidžu uškodil Gučík. Kto je Maroš Žilinka?

Za generálneho prokurátora ho musí vymenovať prezidentka.

Prokurátor Maroš Žilinka.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Kto vráti Generálnej prokuratúre dôstojnosť?

Maroš Žilinka už nebude môcť úrad len tak udržiavať.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Ivan Ivanič, šéf SLA.
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop