Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom halušky: Z medvedieho cesnaku, špaldové s kapustou, brokolicové

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: SME)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Brokolicové halušky

Potrebujeme: 150 g brokolice, cca 200 g detskej krupice, 3 vajíčka, soľ, mleté čierne korenie, maslo

Postup: Brokolicu rozoberieme na menšie kúsky a rozmixujeme ich. Potom ich jemne zmiešame s vajíčkami, osolíme ich a postupne pridávame krupicu. Prisypávame ju po častiach a riadime sa tým, koľko múky si zmes berie.

Výsledkom má byť primerane husté cesto, ktoré by sa malo ťahať. Podľa potreby ešte cesto dochutíme a potom z neho hádžeme halušky do osolenej vody, ktorá by mala jemne prebublávať. Povaríme ich asi 5 minút a scedíme. Polejeme ich roztopeným maslom, pridať môžeme napríklad kyslú smotanu či opraženú slaninu.

SkryťVypnúť reklamu

Halušky z medvedieho cesnaku

Potrebujeme: 3 vajíčka, cca 3 hrste medvedieho cesnaku, 200 ml kyslej smotany alebo kyslého mlieka, 3 hrnčeky polohrubej múky, soľ, mleté čierne korenie. Na omáčku: kúsok masla, lyžičku hladkej múky, mlieko, šľahačkovú smotanu, mix rôznych syrov, soľ, muškátový oriešok

Postup: Medvedí cesnak si s troškou vody rozmixujeme a potom ho zmiešame s vajíčkami. Prilejeme kyslé mlieko alebo smotanu, osolíme, okoreníme a postupne zamiešavame múku, kým nemáme vláčne cesto. Pomocou haluškovača si do osolenej vriacej vody zavaríme halušky, ktoré povaríme asi 10 minút a potom ich scedíme a necháme odkvapkať.

V kastróle si rozpustíme maslo a orestujeme na ňom múku. Potom postupne, za stáleho šľahania metličkou, prilievame mlieko a urobíme si základný bešamel. Následne do omáčky prilejeme smotanu, namrvíme rôzne druhy syra a povaríme. Omáčku dochutíme muškátovým orieškom, prípadne aj cesnakom ak chceme výraznejšiu chuť.

SkryťVypnúť reklamu

K haluškám z medvedieho cesnaku sa hodí aj opečené kuracie mäso či bravčová panenka.

Špaldové halušky s kapustou

Potrebujeme: 250 g špaldovej múky, 200 ml vody, soľ, cca 400 g kyslej kapusty, trochu oleja, 1 cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, červenú papriku, slaninu


Postup: Z múky, vody a soli vymiešame cesto, ktoré musí mať primeranú hustotu. Potom z neho vo vriacej vode uvaríme halušky, keď vyplávajú na hladinu sú hotové. Halušky však nepreplachujeme, len scedíme.

Kým sa halušky varia, spražíme si vo väčšej panvici nakrájanú slaninu, potom k nej pridáme cibuľu a napokon aj kapustu. Posypeme ju paprikou, trochu podlejeme a podusíme, aby trochu zmäkla, no aby zároveň zostala primerane chrumkavá.

K hotovej kapuste prisypeme halušky, premiešame a podávame.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 623
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 219
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 898
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 721
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 573
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu