Korzár logo Korzár
Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom halušky: Z medvedieho cesnaku, špaldové s kapustou, brokolicové

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: SME)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Brokolicové halušky

Potrebujeme: 150 g brokolice, cca 200 g detskej krupice, 3 vajíčka, soľ, mleté čierne korenie, maslo

Postup: Brokolicu rozoberieme na menšie kúsky a rozmixujeme ich. Potom ich jemne zmiešame s vajíčkami, osolíme ich a postupne pridávame krupicu. Prisypávame ju po častiach a riadime sa tým, koľko múky si zmes berie.

Výsledkom má byť primerane husté cesto, ktoré by sa malo ťahať. Podľa potreby ešte cesto dochutíme a potom z neho hádžeme halušky do osolenej vody, ktorá by mala jemne prebublávať. Povaríme ich asi 5 minút a scedíme. Polejeme ich roztopeným maslom, pridať môžeme napríklad kyslú smotanu či opraženú slaninu.

Skryť Vypnúť reklamu

Halušky z medvedieho cesnaku

Potrebujeme: 3 vajíčka, cca 3 hrste medvedieho cesnaku, 200 ml kyslej smotany alebo kyslého mlieka, 3 hrnčeky polohrubej múky, soľ, mleté čierne korenie. Na omáčku: kúsok masla, lyžičku hladkej múky, mlieko, šľahačkovú smotanu, mix rôznych syrov, soľ, muškátový oriešok

Postup: Medvedí cesnak si s troškou vody rozmixujeme a potom ho zmiešame s vajíčkami. Prilejeme kyslé mlieko alebo smotanu, osolíme, okoreníme a postupne zamiešavame múku, kým nemáme vláčne cesto. Pomocou haluškovača si do osolenej vriacej vody zavaríme halušky, ktoré povaríme asi 10 minút a potom ich scedíme a necháme odkvapkať.

V kastróle si rozpustíme maslo a orestujeme na ňom múku. Potom postupne, za stáleho šľahania metličkou, prilievame mlieko a urobíme si základný bešamel. Následne do omáčky prilejeme smotanu, namrvíme rôzne druhy syra a povaríme. Omáčku dochutíme muškátovým orieškom, prípadne aj cesnakom ak chceme výraznejšiu chuť.

Skryť Vypnúť reklamu

K haluškám z medvedieho cesnaku sa hodí aj opečené kuracie mäso či bravčová panenka.

Špaldové halušky s kapustou

Potrebujeme: 250 g špaldovej múky, 200 ml vody, soľ, cca 400 g kyslej kapusty, trochu oleja, 1 cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, červenú papriku, slaninu


Postup: Z múky, vody a soli vymiešame cesto, ktoré musí mať primeranú hustotu. Potom z neho vo vriacej vode uvaríme halušky, keď vyplávajú na hladinu sú hotové. Halušky však nepreplachujeme, len scedíme.

Kým sa halušky varia, spražíme si vo väčšej panvici nakrájanú slaninu, potom k nej pridáme cibuľu a napokon aj kapustu. Posypeme ju paprikou, trochu podlejeme a podusíme, aby trochu zmäkla, no aby zároveň zostala primerane chrumkavá.

K hotovej kapuste prisypeme halušky, premiešame a podávame.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  4. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  7. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  8. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 26 507
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 23 620
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 267
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 793
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 618
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 313
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 113
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 539
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 409
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 608
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Palác pri Čiernom mori má podľa Navaľného patriť Putinovi.
Ilustračné foto.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Ako Sulík s Remišovou zle zapli gombík

Didaktická príručka pre budúcich členov koalícií.

Peter Tkačenko
Ilustračná fotografia.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop