Korzár logo Korzár
Piatok, 2. október, 2020 | Meniny má LevoslavKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom halušky: Z medvedieho cesnaku, špaldové s kapustou, brokolicové

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: SME)

Brokolicové halušky

Potrebujeme: 150 g brokolice, cca 200 g detskej krupice, 3 vajíčka, soľ, mleté čierne korenie, maslo

Postup: Brokolicu rozoberieme na menšie kúsky a rozmixujeme ich. Potom ich jemne zmiešame s vajíčkami, osolíme ich a postupne pridávame krupicu. Prisypávame ju po častiach a riadime sa tým, koľko múky si zmes berie.

Výsledkom má byť primerane husté cesto, ktoré by sa malo ťahať. Podľa potreby ešte cesto dochutíme a potom z neho hádžeme halušky do osolenej vody, ktorá by mala jemne prebublávať. Povaríme ich asi 5 minút a scedíme. Polejeme ich roztopeným maslom, pridať môžeme napríklad kyslú smotanu či opraženú slaninu.

Skryť Vypnúť reklamu

Halušky z medvedieho cesnaku

Potrebujeme: 3 vajíčka, cca 3 hrste medvedieho cesnaku, 200 ml kyslej smotany alebo kyslého mlieka, 3 hrnčeky polohrubej múky, soľ, mleté čierne korenie. Na omáčku: kúsok masla, lyžičku hladkej múky, mlieko, šľahačkovú smotanu, mix rôznych syrov, soľ, muškátový oriešok

Postup: Medvedí cesnak si s troškou vody rozmixujeme a potom ho zmiešame s vajíčkami. Prilejeme kyslé mlieko alebo smotanu, osolíme, okoreníme a postupne zamiešavame múku, kým nemáme vláčne cesto. Pomocou haluškovača si do osolenej vriacej vody zavaríme halušky, ktoré povaríme asi 10 minút a potom ich scedíme a necháme odkvapkať.

V kastróle si rozpustíme maslo a orestujeme na ňom múku. Potom postupne, za stáleho šľahania metličkou, prilievame mlieko a urobíme si základný bešamel. Následne do omáčky prilejeme smotanu, namrvíme rôzne druhy syra a povaríme. Omáčku dochutíme muškátovým orieškom, prípadne aj cesnakom ak chceme výraznejšiu chuť.

Skryť Vypnúť reklamu

K haluškám z medvedieho cesnaku sa hodí aj opečené kuracie mäso či bravčová panenka.

Špaldové halušky s kapustou

Potrebujeme: 250 g špaldovej múky, 200 ml vody, soľ, cca 400 g kyslej kapusty, trochu oleja, 1 cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, červenú papriku, slaninu


Postup: Z múky, vody a soli vymiešame cesto, ktoré musí mať primeranú hustotu. Potom z neho vo vriacej vode uvaríme halušky, keď vyplávajú na hladinu sú hotové. Halušky však nepreplachujeme, len scedíme.

Kým sa halušky varia, spražíme si vo väčšej panvici nakrájanú slaninu, potom k nej pridáme cibuľu a napokon aj kapustu. Posypeme ju paprikou, trochu podlejeme a podusíme, aby trochu zmäkla, no aby zároveň zostala primerane chrumkavá.

K hotovej kapuste prisypeme halušky, premiešame a podávame.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Toto jedlo si v čínskej reštaurácii objednávajú iba tí, ktorí sa vyznajú
  2. Krízový balíček vám dokáže ušetriť až 1 000 eur
  3. S rodinou, turistika, vo dvojici: Ako je vaša ideálna dovolenka?
  4. Októbrové číslo magazínu SME Ženy je už v predaji
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili
  6. Viete na čo sa pripraviť po zmene zdravotnej poisťovne?
  7. Prešov získa značky, ktoré nemajú ani v Košiciach
  8. UPC teraz ponúka internet 300 Mb/s len za 10,90 €
  9. Fedor Gál: Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom)
  10. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  1. Krízový balíček vám dokáže ušetriť až 1 000 eur
  2. S rodinou, turistika, vo dvojici: Ako je vaša ideálna dovolenka?
  3. Blíži sa chrípková sezóna: Ako ju odlíšiť od Covid-19?
  4. Októbrové číslo magazínu SME Ženy je už v predaji
  5. Najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku má Orange
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili
  7. Káva – odhaľte všetky jej neznáme
  8. Viete na čo sa pripraviť po zmene zdravotnej poisťovne?
  9. Prešov získa značky, ktoré nemajú ani v Košiciach
  10. Na reštaurácie a hotely sa valí druhá vlna pandémie
  1. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 28 019
  2. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy 23 415
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 20 490
  4. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 18 870
  5. Fedor Gál: Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom) 12 113
  6. Prešov získa značky, ktoré nemajú ani v Košiciach 11 419
  7. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy 11 386
  8. Seat Leon Sportstourer ponúka priestor aj charakter (test) 11 206
  9. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali 10 351
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 837
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Druhá vlna koronavírusu sa stupňuje: V Košiciach vyčlenili sto lôžok

Spotreba ochranných pomôcok dosahuje desaťtisícové hranice.

Za pár dní na novom veľkokapacitnom odberovom mieste v Košiciach otestovali už viac než 1 700 ľudí.

V parku spílili stromy. Košičan: Nerozumiem, komu mohli prekážať

Išlo o invázne dreviny, vysvetlila Marta Popríková zo Správy mestskej zelene.

Podľa starostu Ténaia i poslanca Rovinského je v Košiciach nevyhnutná postupná obnova zelene.

Saudek o prešovskej výstave: Výber som urobil dôsledne, aby nikoho neurazil

Korona posunula vernisáž a zabránila autorovi prísť.

V Prešove otvorili výstavu svetoznámeho fotografa Jana Saudka.

V odkaliskách na Spiši sú tony nebezpečnej ortuti a ťažkých kovov

Slovenský ochranársky snem vyzýva na riešenie envirozáťaží. Má podporu ministra.

Odklalisko pri Rudňanoch.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

V Rooseveltovej nemocnici ordinovali lekári nakazení Covidom, ktorí však nemali príznaky.
Dobré ráno

Dobre ráno: Interrupčnú tabletku nemáme kvôli ideológii. Veda hovorí jasne

Prečo ju používajú všetky západné krajiny v EÚ a Slovensko nie?

Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Matovičova melodráma pandémiu neporazí

Populizmus počas pandémie je zdrojom chaosu, ak nie priameho ohrozenia zdravia obyvateľstva.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Futbalisti AC Miláno sa radujú z postupu.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop