Toasty s pečeným cesnakom
Potrebujeme: krajce staršieho chleba, cca 100 g masla 2 hlávky cesnaku, 2 PL olivového oleja, petržlenovú vňať, strúhaný syr, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Cesnakové hlávky si priečne prekrojíme na polovice, dáme ich na plech, potrieme olejom a upečieme v rúre pri teplote 170 stupňov, kým nebudú celkom mäkké.
Keď budú hotové, všetky ich vyberieme, prípadne iba jednoducho vytlačíme do misky. Tam ich popučíme vidličkou a zmiešame s maslom, syrom, petržlenovou vňaťou a všetko okoreníme a osolíme.
Chleby natrieme touto cesnakovou pastou, poukladáme na plech a dáme zapiecť na 3 minúty do rúry vyhriatej na 200 stupňov.
Domáce bake rolls
Potrebujeme: staršie rožky (nemali by byť úplne tvrdé), olivový olej, soľ a ďalšie suroviny závisia od toho, akú príchuť si chceme vyrobiť, takže to môže byť sušený cesnak, strúhaný parmezán, kečup a bylinky
Postup: Rožky nakrájame na tenké kolieska, mali by mať cca 3 mm. A potrieme ich tým, čo nám najviac chutí. Napríklad zmiešame olivový olej, kečup, sušený cesnak, soľ, sušenú bazalku či oregano a máme pizzové bake rolls. Ak zmiešame len olej, sušený cesnak, soľ a trochu parmezánu, máme cesnakové.
Kolieska poukladáme na plech vystlaný papierom a dáme ich asi na 5 minút piecť do rúry pri teplote 180 stupňov.
Chlebovo-syrové mafiny
Potrebujeme: 5-6 krajcov starého chleba, 4 vajíčka, 1 väčšie balenie kyslej smotany, 250 g nastrúhanej mozzarelly, 2 strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, prípadne aj kúsky šunky
Postup: V miske vymiešame vajcia, smotanu, pretlačený cesnak a mozzarellu. Zmes osolíme, okoreníme, pridáme vňať a napokon do nej zamiešame na malé kocky nakrájané chlebíky a šunku.
Všetko dochutíme, dobre premiešame a rozdelíme do vymazaných mafinových formičiek. Upečieme v rúre pri teplote 200 stupňov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.