Korzár logo Korzár
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Naučte sa pripraviť dokonalé domáce cestoviny, dokonca aj mašličky

Talianske či ako od babičky.

(Zdroj: archív fotolia)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Talianske semolinové cestoviny

Potrebujeme: 300 g semolinovej múky, 3 vajíčka, 3 PL olivového oleja, štipku soli

Postup: Múku nasypeme do prostriedku pracovnej dosky a urobíme si v nej jamku. Do nej vlejeme vajíčka, ktoré si predtým jemne vymiešame. Osolíme ich a postupne zmiešavame s múkou.

Spočiatku to bude náročné, cesto bude suché, je však len otázka času, kedy absorbujú múku. Netreba hneď pridávať múku, ale jemne vytrvalo miesiť, kým nespracujeme všetku múku.

Bude trvať asi 15 minút, kým nezískame dostatočne pevné ale elastické cesto.

Skryť Vypnúť reklamu

V prípade, že sa bude príliš mrviť a nebude sa dať spracovať (čo môže vzniknúť, ak budú vajíčka malé), môžeme pridať pár kvapiek vody.
Ak je veľmi lepkavé, prisypeme trošku múky.

Z cesta vyformujeme bochník, ktorý zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať asi hodinu v chladničke.
Potom cesto rozdelíme na niekoľko časti. Tie si najskôr roztlačíme rukou a potom ich rozvaľkáme. Najlepšie nám pomôže strojček na cestoviny, no poslúži aj klasický valček.

Ak sa plát cesta príliš lepí, veľmi mierne ho pomúčime.
Potom z cesta vyrábame cestoviny, aké potrebujeme.

Môžeme si z neho nakrájať štvorce a naplniť ako ravioli alebo tagliatelle či iné druhy, ktoré necháme na pomúčenej doske postáť asi hodinu.

Varíme ich podľa hrúbky v osolenej vode cca 2-3 minúty.

Skryť Vypnúť reklamu

Rezance ako od babičky

Potrebujeme: 200 g hladkej múky, 2 vajcia, 1 ČL soli, vodu

Postup: Múku na doske preosejeme, dáme na kôpku a vyhĺbime jamku. Do nej rozklepneme vajíčka, pridáme soľ, trošku vody a miesime, pokiaľ nespracujeme všetku múku.

Potom ho vyvaľkáme na tenký plát, ktorý narežeme na široké pásy. Tie potom nakrájame na tenké rezance, pomúčime ich a necháme vyschnúť.

Dobré rady

Cestovinové mašličky vyrobíme ľahko. Okrúhlou formičkou alebo hoci aj maličkým pohárom vykrojíme kolieska. Každé uprostred stlačíme k sebe a aby naozaj držali, pootočíme ich ako cukrík a necháme dôkladne preschnúť.

Žltú farbu cestovín získame pridaním kurkumy alebo karí korenia.

Zelenú farbu získame pridaním trošky rozmrazeného špenátového pretlaku, v tom prípade musíme pridať aj trochu múky navyše.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak do cesta pridáme nasekané bylinky, získame zaujímavú chuť..

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 259
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 277
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 616
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 160
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 077
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 626
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 973
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 714
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 666
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 564
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Šarník, nový riaditeľ prešovskej nemocnice.

Súdia ho za nezaplatené dane a odvody.

8 h
Finančník Dávid Gedeon si na slobodu musí počkať.

Najvyšší súd predĺžil košickému podnikateľovi väzbu o ďalšie mesiace.

8 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Miroslav Marček na hlavnom pojednávaní v prípade obžaloby za vraždu Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára začiatkom roka 2020.

Marček si odpykáva 25 rokov.

10 h

Už stihol vydať zásadné nariadenia.

9 h
Marcel Slávik

Sulík naňho podal trestné oznámenie.

14 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop