Talianske semolinové cestoviny
Potrebujeme: 300 g semolinovej múky, 3 vajíčka, 3 PL olivového oleja, štipku soli
Postup: Múku nasypeme do prostriedku pracovnej dosky a urobíme si v nej jamku. Do nej vlejeme vajíčka, ktoré si predtým jemne vymiešame. Osolíme ich a postupne zmiešavame s múkou.
Spočiatku to bude náročné, cesto bude suché, je však len otázka času, kedy absorbujú múku. Netreba hneď pridávať múku, ale jemne vytrvalo miesiť, kým nespracujeme všetku múku.
Bude trvať asi 15 minút, kým nezískame dostatočne pevné ale elastické cesto.
V prípade, že sa bude príliš mrviť a nebude sa dať spracovať (čo môže vzniknúť, ak budú vajíčka malé), môžeme pridať pár kvapiek vody.
Ak je veľmi lepkavé, prisypeme trošku múky.
Z cesta vyformujeme bochník, ktorý zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať asi hodinu v chladničke.
Potom cesto rozdelíme na niekoľko časti. Tie si najskôr roztlačíme rukou a potom ich rozvaľkáme. Najlepšie nám pomôže strojček na cestoviny, no poslúži aj klasický valček.
Ak sa plát cesta príliš lepí, veľmi mierne ho pomúčime.
Potom z cesta vyrábame cestoviny, aké potrebujeme.
Môžeme si z neho nakrájať štvorce a naplniť ako ravioli alebo tagliatelle či iné druhy, ktoré necháme na pomúčenej doske postáť asi hodinu.
Varíme ich podľa hrúbky v osolenej vode cca 2-3 minúty.
Rezance ako od babičky
Potrebujeme: 200 g hladkej múky, 2 vajcia, 1 ČL soli, vodu
Postup: Múku na doske preosejeme, dáme na kôpku a vyhĺbime jamku. Do nej rozklepneme vajíčka, pridáme soľ, trošku vody a miesime, pokiaľ nespracujeme všetku múku.
Potom ho vyvaľkáme na tenký plát, ktorý narežeme na široké pásy. Tie potom nakrájame na tenké rezance, pomúčime ich a necháme vyschnúť.
Dobré rady
Cestovinové mašličky vyrobíme ľahko. Okrúhlou formičkou alebo hoci aj maličkým pohárom vykrojíme kolieska. Každé uprostred stlačíme k sebe a aby naozaj držali, pootočíme ich ako cukrík a necháme dôkladne preschnúť.
Žltú farbu cestovín získame pridaním kurkumy alebo karí korenia.
Zelenú farbu získame pridaním trošky rozmrazeného špenátového pretlaku, v tom prípade musíme pridať aj trochu múky navyše.
Ak do cesta pridáme nasekané bylinky, získame zaujímavú chuť..

Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.