Korzár logo Korzár
Sobota, 25. marec, 2023 | Meniny má Marián

Varíme s Korzárom: Naučte sa pripraviť dokonalé domáce cestoviny, dokonca aj mašličky

Talianske či ako od babičky.

(Zdroj: archív fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Talianske semolinové cestoviny

Potrebujeme: 300 g semolinovej múky, 3 vajíčka, 3 PL olivového oleja, štipku soli

Postup: Múku nasypeme do prostriedku pracovnej dosky a urobíme si v nej jamku. Do nej vlejeme vajíčka, ktoré si predtým jemne vymiešame. Osolíme ich a postupne zmiešavame s múkou.

Spočiatku to bude náročné, cesto bude suché, je však len otázka času, kedy absorbujú múku. Netreba hneď pridávať múku, ale jemne vytrvalo miesiť, kým nespracujeme všetku múku.

Bude trvať asi 15 minút, kým nezískame dostatočne pevné ale elastické cesto.

SkryťVypnúť reklamu

V prípade, že sa bude príliš mrviť a nebude sa dať spracovať (čo môže vzniknúť, ak budú vajíčka malé), môžeme pridať pár kvapiek vody.
Ak je veľmi lepkavé, prisypeme trošku múky.

Z cesta vyformujeme bochník, ktorý zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať asi hodinu v chladničke.
Potom cesto rozdelíme na niekoľko časti. Tie si najskôr roztlačíme rukou a potom ich rozvaľkáme. Najlepšie nám pomôže strojček na cestoviny, no poslúži aj klasický valček.

Ak sa plát cesta príliš lepí, veľmi mierne ho pomúčime.
Potom z cesta vyrábame cestoviny, aké potrebujeme.

Môžeme si z neho nakrájať štvorce a naplniť ako ravioli alebo tagliatelle či iné druhy, ktoré necháme na pomúčenej doske postáť asi hodinu.

Varíme ich podľa hrúbky v osolenej vode cca 2-3 minúty.

SkryťVypnúť reklamu

Rezance ako od babičky

Potrebujeme: 200 g hladkej múky, 2 vajcia, 1 ČL soli, vodu

Postup: Múku na doske preosejeme, dáme na kôpku a vyhĺbime jamku. Do nej rozklepneme vajíčka, pridáme soľ, trošku vody a miesime, pokiaľ nespracujeme všetku múku.

Potom ho vyvaľkáme na tenký plát, ktorý narežeme na široké pásy. Tie potom nakrájame na tenké rezance, pomúčime ich a necháme vyschnúť.

Dobré rady

Cestovinové mašličky vyrobíme ľahko. Okrúhlou formičkou alebo hoci aj maličkým pohárom vykrojíme kolieska. Každé uprostred stlačíme k sebe a aby naozaj držali, pootočíme ich ako cukrík a necháme dôkladne preschnúť.

Žltú farbu cestovín získame pridaním kurkumy alebo karí korenia.

Zelenú farbu získame pridaním trošky rozmrazeného špenátového pretlaku, v tom prípade musíme pridať aj trochu múky navyše.

SkryťVypnúť reklamu

Ak do cesta pridáme nasekané bylinky, získame zaujímavú chuť..

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve
  2. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá
  3. Prvá banka spustila pravidelné investovanie do ETF fondov
  4. Dostupný elektromobil podľa Volkswagenu? Privítajte ID.2all!
  5. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  6. Developer ITB pomáha naplniť túžbu po vlastnom bývaní
  7. Ako môžu elektromobily znížiť náklady vašej firmy?
  8. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife
  1. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve
  2. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá
  3. Marec, poberaj sa, starec - do dôchodku na úrovni
  4. Už 110 rokov súčasťou každej domácnosti. ALPA oslavuje jubileum
  5. Lekárka z Ameriky: Kvalita medicíny v Šaci na mňa zapôsobila
  6. Výšku finančných darov zvolili zákazníci Tesca vo Zvolene
  7. Najväčší súboj obnovených pamiatok prebieha online
  8. KOSIT i v tomto roku podporí upratovanie v Košiciach
  1. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz 8 212
  2. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach 6 643
  3. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 4 448
  4. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife 3 976
  5. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve 3 174
  6. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá 2 921
  7. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49% 2 766
  8. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 690

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Kde bolo tam bolelo, alebo ako Voloďa kariéru robil. 3 - Petrohrad a Moskva.
  2. Štefan Vidlár: Máme strom
  3. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová
  4. Ľudmila Križanovská: Psi brešú a karavána ide ďalej, pani Saková
  5. Radovan Čipka: Ako Klus do Európy klusá a na Slovensko hanbu fľusá
  6. Anton Lisinovič: 8 kníh prečítaných za rok 2022
  7. Olívia Lacenová: Volkswagen mieri s e-autami do Kanady
  8. Martin Sukupčák: Martin Klus - please shut up
  1. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 8 940
  2. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 6 627
  3. Radovan Čipka: Podceňujeme intelekt tých, čo píšu "pekný chlapi" 3 476
  4. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 3 308
  5. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku 3 288
  6. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku) 3 027
  7. Rastislav Puchala: Ohavnosť spustošenia 3 014
  8. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 2 859
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Kde bolo tam bolelo, alebo ako Voloďa kariéru robil. 3 - Petrohrad a Moskva.
  2. Štefan Vidlár: Máme strom
  3. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová
  4. Ľudmila Križanovská: Psi brešú a karavána ide ďalej, pani Saková
  5. Radovan Čipka: Ako Klus do Európy klusá a na Slovensko hanbu fľusá
  6. Anton Lisinovič: 8 kníh prečítaných za rok 2022
  7. Olívia Lacenová: Volkswagen mieri s e-autami do Kanady
  8. Martin Sukupčák: Martin Klus - please shut up
  1. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 8 940
  2. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 6 627
  3. Radovan Čipka: Podceňujeme intelekt tých, čo píšu "pekný chlapi" 3 476
  4. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 3 308
  5. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku 3 288
  6. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku) 3 027
  7. Rastislav Puchala: Ohavnosť spustošenia 3 014
  8. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 2 859
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu