Šalát Potpourri
Potrebujeme: 1 hlávkový šalát, cca 5-6 šampiňónov, niekoľko reďkoviek, 2 vajíčka, 1 konzervu mandarínok, maslo, soľ, mleté korenie, buď hotový bylinkový dressing, alebo si ho môžeme pripraviť z jogurtu či kyslej smotany a obľúbených byliniek
Postup: Vajíčka uvaríme natvrdo, šampiňóny nakrájame na plátky a krátko osmažíme na masle. Šalátové listy opláchneme, osušíme a natrháme na taniere. Pridáme k ním nakrájané reďkovky a odkvapkané mandarínky. Uvarené vajíčka nakrájame na väčšie kúsky a šalát nimi „posypeme“. Napokon všetko osolíme, okoreníme a polejeme dressingom.
Jarný šalát s pažítkovým dressingom
Potrebujeme: rôzne šalátové listy (napr. lollobiondo, ľadový šalát, či lollo rosso), hrsť rukoly, zväzok reďkoviek, 1 mladý kaleráb, cca 100 cukrového hrášku. Na dressing: hrubší zväzok pažítky, 1 kyslú pochúťkovú smotanu, 2 PL bieleho vína, 100 g majonézy, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Šalátové listy aj rukolu opláchneme, dobre osušíme a potom ich natrháme do misky. Kaleráb očistíme a nakrájame na kocky, reďkovky umyjeme a prekrojíme buď na kolieska, alebo na osminky a všetko dáme k šalátu. Pridáme aj umyté lusky cukrového hrášku.
Pažítku nasekáme nadrobno a zmiešame ju s majonézou, smotanou aj vínom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Dressingom polejeme šalát a podávame.
Špenátovo-jahodový šalát so syrom
Potrebujeme: balenie baby špenátu, balenie čerstvých jahôd, cca 100 g syra s modrou plesňou (gorgonzola či niva), ½ červenej cibule, opražené plátky mandlí a kto má rád, môže si pridať aj avokádo. Na dressing: 4 PL olivového oleja, 1 PL jablčného octu, 1 PL medu, 1 ČL dijonskej horčice, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Umyté a dobre odkvapkané listy špenátu dáme do misky a postupne k nim pridávame očistené a nakrájané jahody, avokádo, nasekanú cibuľu a namrvený syr. Zmiešame všetky ingrediencie na dressing a polejeme ním pripravený šalát. Pred podávaním ho posypeme mandľami.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.