Hŕstkový šalát
Potrebujeme: 4 kuracie prsia, 1 šálku hnedej ryže, 6 PL drobnej šošovice, 3 PL podrveného suchého žltého hrachu, 1 brokolicu, 3 mrkvy, 4 plátky slaniny, 1 PL masla, 2 PL oleja, 2 PL sójovej omáčky, 1 cm čerstvého zázvoru, 1 PL sušeného cesnaku, mletú červenú papriku, drvenú rascu, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Kuracie prsia okoreníme, obalíme do slaniny a dáme na plech. Trochu ich podlejeme a dáme piecť do rúry.
Ryžu, šošovicu a hrach zalejeme vodou a pomaly uvaríme domäkka. Zázvor nakrájame na malé kúsky krátko ho opražíme na oleji a potom k nemu pridáme na ružičky rozobranú brokolicu. Krátko ju osmažíme, podlejeme trochou vody a dusíme, aby brokolica trochu zmäkla, ale aby stále zostala chrumkavá. Očistenú mrkvu pokrájame a opražíme na masle.
Uvarenú ryžu pokropíme sójovou omáčkou, pridáme zvyšnú zeleninu, všetko premiešame a podľa potreby dochutíme.
Pohánkové rizoto s brokolicou a kuracím
Potrebujeme: 1 brokolicu, 200 g vykostených kuracích stehien, 2 šálky pohánky, 100 g kukurice, 3 strúčiky cesnaku, 1 dl bieleho vína, olej, maslo, mleté čierne korenie, kurkumu, petržlenovú vňať, soľ
Postup: Pohánku prepláchneme a uvaríme v osolenej vode s tromi lyžicami oleja, čiernym korením a pretlačeným cesnakom. Kuracie stehná osolíme, okoreníme a posypeme kurkumou. Opečieme ich vcelku na oleji z oboch strán, potom ich podlejeme bielym vínom a necháme päť minút prevrieť, kým šťava nezhustne.
Brokolicu rozobranú na menšie ružičky 5 minút povaríme vo vriacej osolenej vode, potom vyberieme a hneď schladíme ľadovou vodou. Teplé mäso pokrájame na menšie kusy, zmiešame s varenou kukuricou, uvarenou pohánkou, posekanou petržlenovou vňaťou a necháme ešte pár minút prikryté prejsť chuťami.
Kalerábová polievka so žihľavou
Potrebujeme: 3 šálky mladej žihľavy, 1 šálku nasekaného medvedieho cesnaku, 1 mladý kaleráb, mladý zelený hrášok, 3 strúčiky mladého cesnaku, 2 PL oleja, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Na oleji speníme posekaný mladý cesnak, pridáme pokrájaný kaleráb a krátko opražíme. Žihľavu umyjeme a sparíme vriacou vodou.
Kaleráb podlejeme vriacou vodou, osolíme a pridáme žihľavu. Ochutíme a varíme dovtedy, kým nie je kaleráb uvarený do polomäkka. Potom ho vyberieme z polievky, pridáme medvedí cesnak, chvíľu povaríme a potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Kaleráb pridáme do každej porcie spolu hráškom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.