Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Zapekané údené s kapustou, bryndzové guľky s údenou šunkou

Inšpirácie ako využiť zvyšky veľkonočného jedla.

Veľkonočné sviatky sú za nami, ale v mnohých chladničkách ešte stále zostávajú zvyšky sviatočného jedla. Ak ste nezjedli všetko údené mäso, viete ho, takpovediac "zrecyklovať" a nachystať z neho celkom inú, no chutnú dobrotu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zapekané údené s kapustou

Potrebujeme: 250 g vareného údeného mäsa, 300 g zemiakov, 200 g kyslej kapusty, 1 cibuľu, olej alebo bravčovú masť, 1 kyslú pochúťkovú smotanu, soľ, mleté čierne korenie, sladkú červenú papriku

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, potom ich necháme vychladiť a pokrájame na kolieska.

SkryťVypnúť reklamu

Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme ju na horúcej masti. Potom k nej pridáme vyžmýkanú a prekrojenú kapustu. Poprášime ju červenou paprikou a chvíľku podusíme.

Plátky zemiakov poukladáme do vymastenej zapekacej misy, osolíme ich aj okorením a na to dáme dusenú kyslú kapustu. Údené mäso nakrájame na kocky a navrstvíme ich na kapustu.

Kyslú smotanu vymiešame s trochou mletého korenia a všetko ňou polejeme. Dáme na pár minút zapiecť do rúry a podávame.

Bryndzové guľky s údeným

Potrebujeme: 250 g bryndze, 150 g hrubej múky, 2 vajíčka, cca 300 g údeného mäsa, múku, strúhanku a vajíčko na obaľovanie

Postup: Bryndzu, múku a dve vajíčka spolu zhnetieme a vypracujeme cesto. Jeho konzistencia by mala byť taká, aby sme ho vedeli rozvaľkať na plát hrubý asi pol centimetra, ktorý potom nakrájame na štvorce.

SkryťVypnúť reklamu

Údené mäso nakrájame na maličké kúsky, prípadne ho pomelieme. Potom ho rozdelíme na štvorčeky cesta a sformujeme guľky.

Tie môžeme uvariť v osolenej vode a podávať napríklad so smotanovou omáčkou, alebo ich obalíme v hladkej múke, rozšľahanom vajíčku a strúhanke a vypražíme ich v horúcom oleji.

Pečené údené s fazuľkami

Potrebujeme: hrubšie plátky údeného mäsa – množstvo podľa počtu osôb, cca 500 g zelených fazuliek, môžu byť aj mrazené, kúsok prerastanej slaniny, soľ, mleté čierne korenie, maslo, olej

Postup: Ak používame čerstvé fazuľky, umyjeme ich, odrežeme im stonky a asi na 5 minút ich dáme do vriacej vody. Hneď potom ich scedíme, prelejeme ľadovou vodou a necháme odkvapkať.

V panvici na troche oleja osmažíme na kúsky nakrájanú slaninu a keď sa zatiahnú, pridáme k nej fazuľové struky a všetko spolu popražíme. Potom fazuľu so slaninou vyberieme, naložíme na tanier a vo výpeku opečieme plátky údeného mäsa, ktoré položíme na fazuľku a podávame.

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Veľká noc 2025

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 122
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 584
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu