Korzár logo Korzár
Utorok, 22. september, 2020 | Meniny má MóricKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Teľacie na červenom víne, slávnostné kura, praclíkové kuriatka

Inšpirácie na veľkonočný stôl.

Teľacie kotlety s omáčkou z červeného vína

Potrebujeme: 1/4 š a 2 PL extra panenského olivového oleja, 4 vetvičky tymianu, 1 strúčik nahrubo nakrájaného cesnaku, 4 kusy 340-gramovových teľacích kotliet s kosťou, 2 š červeného vína (napríklad Cabernet Sauvignon), 2 veľké najemno nakrájané šalotky, 1 PL masla, 2 PL hladkej múky, 2 š hovädzieho vývaru, soľ a mleté čierne korenie, zemiakové pyré na podávanie

Postup: Vo veľkej plytkej nádobe zmiešame štvrtinu šálky olivového oleja s tymianovými vetvičkami a cesnakom. Vo vzniknutej marináde obalíme kotlety a necháme ich cez noc odležať v chladničke. V stredne veľkej rajnici zmiešame víno s polovicou šalotiek a necháme variť, kým sa víno nezredukuje na štvrtinu pôvodného objemu, čo by malo trvať asi 15 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

V menšom hrnci roztopíme maslo, pridáme zvyšnú šalotku a na stredne veľkom ohni varíme dozlatista. Následne pomaly vmiešame múku, po ktorej prilejeme vývar. Miešame, kým zmes nie je hladká, potom dáme plameň na maximum a za stáleho miešania varíme, kým nezhustne. Do zmesi prilejeme zredukované víno a na malom ohni necháme variť asi 30 minút. Hotovú omáčku precedíme a ochutíme soľou a korením.

Rúru predhrejeme na 160 stupňov. Vo veľkej liatinovej panvici zahrejeme zvyšný olivový olej. Kotlety vyberieme z chladničky, tymian z marinády vyhodíme a cesnak zoškrabeme dole. Mäso posolíme, okoreníme, preložíme do rozohriatej panvice a opečieme dozlatista z oboch strán asi po 3 minúty. Panvicu preložíme do rúry a mäso necháme piecť ešte asi 10 minút, v polovici procesu ho otočíme. Hotové mäso servírujeme poliate omáčkou so zemiakovým pyré.

Skryť Vypnúť reklamu

Zdroj: foodandwine.com

Slávnostné kura s rozmarínom a pomarančmi

Potrebujeme: 1 celé kura (asi 1,5 až 2 kg), 3 ČL soli, 1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia, 1 rozštvrtený pomaranč, 1 rozštvrtený citrón, 6 pretlačených strúčikov cesnaku, 4 vetvičky tymianu a 1 PL nasekaných tymianových lístkov, 2 vetvičky rozmarínu, 4 š kuracieho vývaru, 4 PL masla, 1 až 3 PL hladkej múky podľa potreby

Postup: Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Kura umyjeme a osušíme zvnútra aj zvonku. Vnútri mäso posolíme dvoma lyžičkami soli a mletým čiernym korením a naplníme ho toľkými kúskami pomaranča a citróna, strúčikmi cesnaku a vetvičkami byliniek, koľko sa vojde. Nohy zviažeme dohromady kuchynskou niťou a krídla zastrčíme pod mäso tak, akoby sme dávali ruky za hlavu. Vrch pokvapkáme šťavou zo štvrťky citróna a ochutíme zvyšnou lyžičkou soli.

Skryť Vypnúť reklamu

Kura položíme do pekáča spolu so všetkými zvyšnými kúskami citrusov, cesnaku a byliniek brušnou časťou hore. Vložíme do rúry a pečieme asi 1,5 až 2 hodiny, kým z prepichnutého stehna nevyteká čistá šťava alebo kým vnútorná teplota nedosiahne 71 stupňov. Upečené mäso preložíme na dosku na krájanie, zakryjeme zľahka alobalom a necháme odležať asi 10 minút.

Kým mäso odpočíva, do pekáča vlejeme 1 šálku kuracieho vývaru a zmiešame ho so všetkým výpekom, ktorý zostal na dne. Zmes precedíme cez jemné sitko do malej rajnice a zohrejeme na miernom ohni. Potom pridáme maslo a zvyšný vývar, jemne zamiešame, aby sa maslo rozpustilo. K tomu prisypeme lyžicu múky na zahustenie. V prípade potreby pridáme múky aj viac.

Šťavu z pomarančových a citrónových štvrtiek vytlačíme do hrnca a varíme, kým nezhustne, ale mala by byť redšia než omáčka s výpekom. Nakoniec do nej primiešame tymian. Preliať ňou môžeme ryžu alebo zemiaky k mäsu.

Mäso naporcujeme a podávame s prílohou a omáčkami.

Zdroj: leitesculinaria.com

Jahňacie kotlety so špenátom

Potrebujeme: 800 g jahňacích kotliet, 5 cl brandy alebo whisky, 3 PL olivového oleja, strúčik cesnaku, čerstvý rozmarín, mäta, soľ. mleté čierne korenie

Na špenátovú prílohu: 200 g špenátových listov, 100 ml smotany, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Plátky cesnaku zmiešajte s olivovým olejom a nasekaným rozmarínom a mätou. Umyté kotlety vložte do tejto marinády, zalejte alkoholom a nechajte najmenej dve hodiny marinovať. Odležané kotlety sprudka opečte a dajte dopiecť spolu s marinádou do rúry vyhriatej na 160 stupňov. Pečte približne 20 minút, aby si vnútri zachovali ružovú farbu. Na oleji speňte plátky cesnaku, zalejte ho smotanou a pomaly varte, kým nezačne hustnúť. Pridajte natrhané špenátové listy, soľ, korenie a prehrejte. Kotlety servírujte so špenátom a s varenými bylinkovými zemiakmi.

Praclíkové kuriatka

Potrebujeme: Praclíky, roztopenú bielu čokoládu, žlté potravinárske farbivo alebo žltú cukrársku posýpku, obľúbené oranžové mäkké cukríky, malé kúsky horkej čokolády

Postup: Na plech vyložený papierom na pečenie poukladáme praclíky - spodná časť s najväčším oblúkom bude slúžiť ako bruško, dve menšie oblúky ako hlava a telo. Do roztopenej bielej čokolády vmiešame žlté farbivo, dáme ju do plastového cukrárenského vrecka a vyplníme ňou vnútorný priestor praclíkov. Ak žlté farbivo nemáme, čokoládu necháme nezafarbenú a jej vrch pokryjeme žltou posýpkou. Oranžové cukríky pokrájame na malé trojuholníky, ktoré poslúžia ako zobák. Oko vytvoríme z roztopenej horkej čokolády. Pred podávaním necháme čokoládu zatuhnúť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chcete mať ekologickú domácnosť? Začnite od zelenej elektriny
  2. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  6. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  7. Home (ale aj) Office
  8. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  10. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  1. Týchto 5 nehôd v domácnosti presvedčí, že poistenie sa oplatí
  2. Chcete mať ekologickú domácnosť? Začnite od zelenej elektriny
  3. Zvislé zdvíhacie zariadenia pre vozičkárov
  4. Nadácia COOP Jednota rozdá obciam a mestám 156 000 eur
  5. Využívajte nonstop služby právnika s poistením právnej ochrany
  6. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  7. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  8. Poznanie
  9. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 38 111
  2. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 36 316
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 19 257
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 16 136
  5. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 12 228
  6. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 10 107
  7. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 9 999
  8. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 8 532
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 8 433
  10. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 8 025
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Stovky ľudí v Poprade pochodovali na podporu zamestnancov nemocnice

Účastníci akcie sa z Námestia sv. Egídia presunuli do priestoru medzi kostolmi.

Pochod smeroval od nemocnice do centra Popradu, kde sa konalo zhromaždenie občanov.
Alexandra Bezeková (vpravo) na 100 m trati počas finále atletickej ligy v Košiciach.

Košická univerzitná nemocnica otvára nové odberové miesto

Na Ipeľskú ulicu sa presunie aj Drive-in.

Na Ipeľskú 1 sa presunie Drive-in aj mobilné odberové miesto.

Hromadné prepúšťanie ohlásili ďalšie dve firmy v Košickom kraji

Nezamestnanosť v auguste bola podobná ako v júli.

Ilustračné.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Hygienici prispôsobujú opatrenia Matovičovi, rozhodovať majú odborne

Ani predseda vlády nemôže hygienikom nariadiť, aké opatrenia majú zaviesť

Marek Krajčí a Igor Matovič počas tlačovej konferencie po zasadnutí konzília odborníkov o opatreniach proti šíreniu ochorenia COVID-19 v apríli 2020.
Publicista Michal Havran.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Ako to bolo s Havranom

Na počiatku bolo klamstvo.

Peter Tkačenko

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop