Korzár logo Korzár
Utorok, 26. september, 2023 | Meniny má Edita

Varíme s Korzárom: Teľacie na červenom víne, slávnostné kura, praclíkové kuriatka

Inšpirácie na veľkonočný stôl.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Teľacie kotlety s omáčkou z červeného vína

Potrebujeme: 1/4 š a 2 PL extra panenského olivového oleja, 4 vetvičky tymianu, 1 strúčik nahrubo nakrájaného cesnaku, 4 kusy 340-gramovových teľacích kotliet s kosťou, 2 š červeného vína (napríklad Cabernet Sauvignon), 2 veľké najemno nakrájané šalotky, 1 PL masla, 2 PL hladkej múky, 2 š hovädzieho vývaru, soľ a mleté čierne korenie, zemiakové pyré na podávanie

Postup: Vo veľkej plytkej nádobe zmiešame štvrtinu šálky olivového oleja s tymianovými vetvičkami a cesnakom. Vo vzniknutej marináde obalíme kotlety a necháme ich cez noc odležať v chladničke. V stredne veľkej rajnici zmiešame víno s polovicou šalotiek a necháme variť, kým sa víno nezredukuje na štvrtinu pôvodného objemu, čo by malo trvať asi 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu

V menšom hrnci roztopíme maslo, pridáme zvyšnú šalotku a na stredne veľkom ohni varíme dozlatista. Následne pomaly vmiešame múku, po ktorej prilejeme vývar. Miešame, kým zmes nie je hladká, potom dáme plameň na maximum a za stáleho miešania varíme, kým nezhustne. Do zmesi prilejeme zredukované víno a na malom ohni necháme variť asi 30 minút. Hotovú omáčku precedíme a ochutíme soľou a korením.

Rúru predhrejeme na 160 stupňov. Vo veľkej liatinovej panvici zahrejeme zvyšný olivový olej. Kotlety vyberieme z chladničky, tymian z marinády vyhodíme a cesnak zoškrabeme dole. Mäso posolíme, okoreníme, preložíme do rozohriatej panvice a opečieme dozlatista z oboch strán asi po 3 minúty. Panvicu preložíme do rúry a mäso necháme piecť ešte asi 10 minút, v polovici procesu ho otočíme. Hotové mäso servírujeme poliate omáčkou so zemiakovým pyré.

SkryťVypnúť reklamu

Zdroj: foodandwine.com

Slávnostné kura s rozmarínom a pomarančmi

Potrebujeme: 1 celé kura (asi 1,5 až 2 kg), 3 ČL soli, 1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia, 1 rozštvrtený pomaranč, 1 rozštvrtený citrón, 6 pretlačených strúčikov cesnaku, 4 vetvičky tymianu a 1 PL nasekaných tymianových lístkov, 2 vetvičky rozmarínu, 4 š kuracieho vývaru, 4 PL masla, 1 až 3 PL hladkej múky podľa potreby

Postup: Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Kura umyjeme a osušíme zvnútra aj zvonku. Vnútri mäso posolíme dvoma lyžičkami soli a mletým čiernym korením a naplníme ho toľkými kúskami pomaranča a citróna, strúčikmi cesnaku a vetvičkami byliniek, koľko sa vojde. Nohy zviažeme dohromady kuchynskou niťou a krídla zastrčíme pod mäso tak, akoby sme dávali ruky za hlavu. Vrch pokvapkáme šťavou zo štvrťky citróna a ochutíme zvyšnou lyžičkou soli.

SkryťVypnúť reklamu

Kura položíme do pekáča spolu so všetkými zvyšnými kúskami citrusov, cesnaku a byliniek brušnou časťou hore. Vložíme do rúry a pečieme asi 1,5 až 2 hodiny, kým z prepichnutého stehna nevyteká čistá šťava alebo kým vnútorná teplota nedosiahne 71 stupňov. Upečené mäso preložíme na dosku na krájanie, zakryjeme zľahka alobalom a necháme odležať asi 10 minút.

Kým mäso odpočíva, do pekáča vlejeme 1 šálku kuracieho vývaru a zmiešame ho so všetkým výpekom, ktorý zostal na dne. Zmes precedíme cez jemné sitko do malej rajnice a zohrejeme na miernom ohni. Potom pridáme maslo a zvyšný vývar, jemne zamiešame, aby sa maslo rozpustilo. K tomu prisypeme lyžicu múky na zahustenie. V prípade potreby pridáme múky aj viac.

Šťavu z pomarančových a citrónových štvrtiek vytlačíme do hrnca a varíme, kým nezhustne, ale mala by byť redšia než omáčka s výpekom. Nakoniec do nej primiešame tymian. Preliať ňou môžeme ryžu alebo zemiaky k mäsu.

Mäso naporcujeme a podávame s prílohou a omáčkami.

Zdroj: leitesculinaria.com

Jahňacie kotlety so špenátom

Potrebujeme: 800 g jahňacích kotliet, 5 cl brandy alebo whisky, 3 PL olivového oleja, strúčik cesnaku, čerstvý rozmarín, mäta, soľ. mleté čierne korenie

Na špenátovú prílohu: 200 g špenátových listov, 100 ml smotany, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Plátky cesnaku zmiešajte s olivovým olejom a nasekaným rozmarínom a mätou. Umyté kotlety vložte do tejto marinády, zalejte alkoholom a nechajte najmenej dve hodiny marinovať. Odležané kotlety sprudka opečte a dajte dopiecť spolu s marinádou do rúry vyhriatej na 160 stupňov. Pečte približne 20 minút, aby si vnútri zachovali ružovú farbu. Na oleji speňte plátky cesnaku, zalejte ho smotanou a pomaly varte, kým nezačne hustnúť. Pridajte natrhané špenátové listy, soľ, korenie a prehrejte. Kotlety servírujte so špenátom a s varenými bylinkovými zemiakmi.

Praclíkové kuriatka

Potrebujeme: Praclíky, roztopenú bielu čokoládu, žlté potravinárske farbivo alebo žltú cukrársku posýpku, obľúbené oranžové mäkké cukríky, malé kúsky horkej čokolády

Postup: Na plech vyložený papierom na pečenie poukladáme praclíky - spodná časť s najväčším oblúkom bude slúžiť ako bruško, dve menšie oblúky ako hlava a telo. Do roztopenej bielej čokolády vmiešame žlté farbivo, dáme ju do plastového cukrárenského vrecka a vyplníme ňou vnútorný priestor praclíkov. Ak žlté farbivo nemáme, čokoládu necháme nezafarbenú a jej vrch pokryjeme žltou posýpkou. Oranžové cukríky pokrájame na malé trojuholníky, ktoré poslúžia ako zobák. Oko vytvoríme z roztopenej horkej čokolády. Pred podávaním necháme čokoládu zatuhnúť.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Volia podľa TikToku, Youtube a Instagramu. Ovplyvnia mladí voľby?
  2. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy?
  3. Zamestnanci Mecomu súťažili na športových dňoch
  4. Most nahradia v Trenčíne záhradou s kaviarňami
  5. Na nechránenom školskom dvore namerali v lete až 60 stupňov
  6. Ak podceníte pri stavbe tento detail, pripravte sa na vyššie účty za kúrenie
  7. Potrebujeme sa zbaviť nálepky montážnej dielne
  8. Služby na pohotovosti nikto nechcel. Postavili na nich biznis
  1. Hennessy oslavuje 50 rokov Hip Hopu
  2. Staršie IQOS zariadenia môžu spotrebitelia vrátiť do predajne
  3. Problémy s trávením a histamínová intolerancia, aká je liečba?
  4. Gröhling: Aj v školstve potrebujeme inovácie
  5. Bratislavská Kuchajda ožije športom
  6. Služby na pohotovosti nikto nechcel. Postavili na nich biznis
  7. Tenisová zábava pre celú rodinu na Peugeot Tennis Day
  8. Nerovnováha v kontrole močového mechúra
  1. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 15 989
  2. Hladinka smeruje do Košíc! 7 509
  3. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom 5 111
  4. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 4 034
  5. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 3 731
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 3 581
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 2 653
  8. Také veľké kníhkupectvo ako na Obchodnej už neotvoríme 2 452

Blogy SME

  1. Vladimír Bilohuščin: Bitky v klietke si zaslúžia viac peňazí!
  2. Tupou Ceruzou: Progresívne Slovensko vs. Smer
  3. Ján Valchár: Načo je Rusku Sevastopol?
  4. Juraj Droba: Prečo voliť SASKU
  5. Juraj Gavora: Lennon alebo Lenin? (4/7)
  6. Radka Wagingerová: Približne 13% mladých ľudí trpí duševnými poruchami
  7. Lucia Nicholsonová: Toto sú 3 dôvody, prečo z volieb neodstúpime
  8. Júlia Piraňa Mikolášiková: Čo spája námestníka daňových kriminalistov s kauzou Rozuzlenie?
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 559
  2. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank. 51 095
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 37 196
  4. Jana Plichtová: "Dobrák" Boris Kollár a jeho pomáhanie (si k majetku) 34 519
  5. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica. 32 693
  6. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 31 390
  7. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 30 618
  8. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť! 15 224
  1. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  5. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  6. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  8. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Vladimír Bilohuščin: Bitky v klietke si zaslúžia viac peňazí!
  2. Tupou Ceruzou: Progresívne Slovensko vs. Smer
  3. Ján Valchár: Načo je Rusku Sevastopol?
  4. Juraj Droba: Prečo voliť SASKU
  5. Juraj Gavora: Lennon alebo Lenin? (4/7)
  6. Radka Wagingerová: Približne 13% mladých ľudí trpí duševnými poruchami
  7. Lucia Nicholsonová: Toto sú 3 dôvody, prečo z volieb neodstúpime
  8. Júlia Piraňa Mikolášiková: Čo spája námestníka daňových kriminalistov s kauzou Rozuzlenie?
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 559
  2. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank. 51 095
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 37 196
  4. Jana Plichtová: "Dobrák" Boris Kollár a jeho pomáhanie (si k majetku) 34 519
  5. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica. 32 693
  6. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 31 390
  7. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 30 618
  8. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť! 15 224
  1. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  5. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  6. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  8. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie Video
SkryťZatvoriť reklamu