Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom pôstne: Vegetariánsky guláš, ovsená kaša so špenátom a lososom

Inšpirácie na pôstne jedlá.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kuskus s jarnou zeleninou a cesnakovou omáčkou

Potrebujeme: 1 šálku (š) kuskusu (môže byť aj bulgur či quinoa), 1/2 ČL soli, 1 ČL oleja, 1 pór nakrájaný na centimetrové kolieska, 2 malé cukety, 1 š čerstvého špenátu, 1 š mrazeného alebo čerstvého hrášku, menšiu hrsť medvedieho cesnaku, 5 - 6 reďkoviek, 1 avokádo

Na avokádovo-cesnakovú omáčku: 50 g medvedieho cesnaku, malá hrsť lístkov bazalky, 1/2 avokáda, šťava z 2 citrónov, 1/4 š olivového oleja, soľ a mleté čierne korenie

Postup: Cuketu rozpoltíme a nakrájame na kúsky. Kuskus či guinou pripravíme podľa návodu na obale. Kým sa pripravuje, zahrejeme na panvici olej a pridáme pór a cuketu a opekáme asi 2 minúty do zmäknutia. Potom pridáme lístky špenátu, zmes miešame asi 30 sekúnd a vmiešame hrášok a medvedí cesnak. Panvicu odstavíme, prikryjeme a necháme dôjsť.

SkryťVypnúť reklamu

Medzitým nakrájame reďkovky na tenké kolieska a avokádo na kocky.

Omáčku pripravíme zmixovaním medvedieho cesnaku, citrónovej šťavy, bazalky a avokáda v kuchynskom robote dohladka. Potom k omáčke postupne pridáme olivový olej, kým sa celkom nevmieša. Omáčku nakoniec osolíme a okoreníme.

Na spodok šalátovej misy dáme kuskus, na to navrstvíme zeleninovú zmes, reďkovky a avokádo, polejeme omáčkou a servírujeme. Nadbytočnú omáčku skladujeme v chladničke dva dni.

Ovsená kaša so špenátom a s údeným lososom

Potrebujeme: 1 šálku ovsených vločiek, 2 dl kokosového mlieka, 2 PL kokosového tuku, 200 g plátkov údeného lososa, 2 hrste špenátových listov, 200 g póru, jalapeňo papričku (môžete vynechať), šálku cherry paradajok, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Ovsené vločky povaríme asi päť minút v kokosovom mlieku, pridáme tuk, nakrájaný pór, umyté špenátové listy, krátko prehrejeme. Na záver osolíme, okoreníme a zľahka vmiešame rozkrojené paradajky, pokrájaného lososa a zopár koliesok čili papričky.

SkryťVypnúť reklamu

Vegetariánsky guláš

Potrebujeme: 2 cibule, 1 PL kokosového oleja, 4 zemiaky, 3 mrkvy, 3 strúčiky cesnaku, ¼ konzervy sterilizovaných paradajok, 1 hrnček červenej šošovice, 1 PL údenej papriky, mletú rascu, majoránku, soľ, mleté čierne korenie, bobkový list, nové korenie, zeleninový vývar

Postup: Dve mrkvy očistíme, nakrájame nadrobno, dáme s vodou do menšieho kastróla, pridáme 1 nakrájaný strúčik cesnaku a rozvaríme ich na kašu.

V hrnci zohrejeme kokosový olej a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Potom k nej pridáme na kocky nakrájané zemiaky aj jednu mrkvu a osmažíme ich. Posypeme ich údenou paprikou a po chvíli ich zalejeme paradajkami. Pridáme zvyšné korenie, pretlačený cesnak a vývar. Varíme, kým, nebudú zemiaky a takmer polomäkké. Potom do polievky prisypeme šošovicu a všetko spolu dovaríme. Nakoniec guláš zahustíme mrkvovou kašou a podľa potreby dochutíme.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 125
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 230
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 895
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 719
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 583
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu