Korzár logo Korzár
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom údenú veľkonočnú šunku: Plnená citrusmi, na mede, s klinčekmi

Inšpirácie na sviatočný stôl.

(Zdroj: archív)

Citrusmi plnená šunka s pomarančovou glazúrou

Potrebujeme: 4,5 kg do špirály alebo na tenké plátky nakrojenú šunku s kosťou, 1/2 stredne veľkého pomaranča, 1/2 stredne veľkého citróna, 4 strúčiky cesnaku, 3 vetvičky tymianu, 1/4 š pomarančovej marmelády, 2 PL hnedého cukru, 1 PL dijonskej horčice,

Postup: Rúru predhrejeme na 160 stupňov a pekáč vyložíme alobalom. Pomaranč, citrón a cesnak nakrájame na tenké plátky a spolu s vetvičkami tymianu ich vsunieme do zárezov v šunke. Tú potom presunieme do pekáča, prikryjeme alobalom a pečieme dve hodiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým je mäso v rúre, pripravíme si glazúru zmiešaním marmelády, cukru a horčice.

Po dvoch hodinách mäso odkryjeme, potrieme glazúrou a vrátime do rúry ešte na 45 minút alebo kým nedosiahne vnútornú teplotu 60 stupňov.

Zdroj: mustlovehome.com

Nemecká veľkonočná šunka

Potrebujeme: údenú šunku od kosti, 1 cibuľu, 1 PL melasy, 2 PL hnedého cukru, klinčeky

Postup: Šunku dáme do hrnca so studenou vodou, pridáme cibuľu a dáme variť. Vrieť by mala aspoň hodinu a pol.

Zatiaľ si predhrejeme rúru na 240 stupňov a pekáč si vystelieme alobalom.

Uvarenú šunku dáme na alobal, na povrchu mäso narežeme a do otvorov vložíme klinčeky. Šunku potrieme melasou, posypeme hnedým cukrom a dáme do rúry asi na desať minút, kým cukor neskaramelizuje.

Šunka s medom

Potrebujeme: údenú šunku, 2 PL horčice, šálku hnedého cukru, ½ šálky medu, šálku sladkého bieleho vína, šálku piva

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Šunku umyjeme, povrch narežeme do mriežky a dáme ju do pekáča. V miske zmiešame horčicu, cukor a med. Zmesou potrieme šunku a marinádu sa snažíme dostať aj do zárezov.

Podlejeme časťou piva a aj vína, pridáme aj trochu vody a dáme piecť do rúry asi na dve hodiny, podľa veľkosti šunky. Počas pečenia priebežne podlievame vínom a pivom a výpekom lyžicou prelievame mäso. Keď už bude šunka hotová, teplotu v rúre zvýšime, aby nám vznikla kôrka.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 728
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 836
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 674
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 666
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 507
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 533
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 362
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 264
  9. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 113
  10. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 110
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Lipšic: Zatýkanie ľudí nie je divadlo, nemožno čakať, že polícia zasiahne každý týždeň

Spochybňovanie spolupracujúcich obvinených považuje za cielené.

Daniel Lipšic.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Koalícia nám povie, či chce spravodlivosť, alebo pomstu

Lipšic ako prokurátor stále nie je dobrý nápad.

Peter Tkačenko
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Zasnežené východné Slovensko.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop