Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom údenú veľkonočnú šunku: Plnená citrusmi, na mede, s klinčekmi

Inšpirácie na sviatočný stôl.

(Zdroj: archív)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Citrusmi plnená šunka s pomarančovou glazúrou

Potrebujeme: 4,5 kg do špirály alebo na tenké plátky nakrojenú šunku s kosťou, 1/2 stredne veľkého pomaranča, 1/2 stredne veľkého citróna, 4 strúčiky cesnaku, 3 vetvičky tymianu, 1/4 š pomarančovej marmelády, 2 PL hnedého cukru, 1 PL dijonskej horčice,

Postup: Rúru predhrejeme na 160 stupňov a pekáč vyložíme alobalom. Pomaranč, citrón a cesnak nakrájame na tenké plátky a spolu s vetvičkami tymianu ich vsunieme do zárezov v šunke. Tú potom presunieme do pekáča, prikryjeme alobalom a pečieme dve hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Kým je mäso v rúre, pripravíme si glazúru zmiešaním marmelády, cukru a horčice.

Po dvoch hodinách mäso odkryjeme, potrieme glazúrou a vrátime do rúry ešte na 45 minút alebo kým nedosiahne vnútornú teplotu 60 stupňov.

Zdroj: mustlovehome.com

Nemecká veľkonočná šunka

Potrebujeme: údenú šunku od kosti, 1 cibuľu, 1 PL melasy, 2 PL hnedého cukru, klinčeky

Postup: Šunku dáme do hrnca so studenou vodou, pridáme cibuľu a dáme variť. Vrieť by mala aspoň hodinu a pol.

Zatiaľ si predhrejeme rúru na 240 stupňov a pekáč si vystelieme alobalom.

Uvarenú šunku dáme na alobal, na povrchu mäso narežeme a do otvorov vložíme klinčeky. Šunku potrieme melasou, posypeme hnedým cukrom a dáme do rúry asi na desať minút, kým cukor neskaramelizuje.

Šunka s medom

Potrebujeme: údenú šunku, 2 PL horčice, šálku hnedého cukru, ½ šálky medu, šálku sladkého bieleho vína, šálku piva

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Šunku umyjeme, povrch narežeme do mriežky a dáme ju do pekáča. V miske zmiešame horčicu, cukor a med. Zmesou potrieme šunku a marinádu sa snažíme dostať aj do zárezov.

Podlejeme časťou piva a aj vína, pridáme aj trochu vody a dáme piecť do rúry asi na dve hodiny, podľa veľkosti šunky. Počas pečenia priebežne podlievame vínom a pivom a výpekom lyžicou prelievame mäso. Keď už bude šunka hotová, teplotu v rúre zvýšime, aby nám vznikla kôrka.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  2. Toto bude cestovateľský hit roka 2026
  3. Ľuboš Fellner otvorene
  4. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu
  5. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Zvýhodnený vstup len do 15.9.
  6. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  7. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  1. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  2. Toto bude cestovateľský hit roka 2026
  3. Ľuboš Fellner otvorene
  4. HEINEKEN Slovensko: 30 rokov vášne pre pivo
  5. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  6. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu
  7. Ich slnkom je mesiac, kvitnú v noci
  8. Slováci dodali tablety do Volkswagenu i do policajných áut
  1. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 23 068
  2. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 15 996
  3. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 7 316
  4. Ľuboš Fellner otvorene 6 509
  5. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 6 388
  6. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 5 714
  7. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 893
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska 3 228
  1. Jakub Cipko: Zachraňuje Bittó Cigániková liberálnu pravicu na Slovensku?
  2. Radoslav Medzihradský: KST a výber chatárov
  3. Miroslav Daniš: Beránka vlku se zachtělo
  4. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli...
  5. Dávid Polák: Izrael, Západný breh a medzinárodné právo. Časť 3.
  6. Štefan Šturdzík: Pán prezident čo takto trocha sebareflexie, nielen kritizovať iných.
  7. Adriana Boysová: Čiary medzi nami
  8. Tomáš Mikloško: Umenie neúprimnosti: Ako rozpoznať faloš a pretvárku (a čo s tým)
  1. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 66 856
  2. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 55 511
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 14 348
  4. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 9 936
  5. Monika Albertiová: SLOVENSKOOO! A je to tu! Nenávisť a tuposť 9 191
  6. Tomáš Csicsó: Ako školy vyberajú výpalné od študentov 6 667
  7. Monika Albertiová: Ďakujeme, Smer. Vianoce zrušené, odvody zvýšené, a vy voliči žerte seno. Tak vám treba! 6 442
  8. Ján Kušnír: Prečo D2 každé ráno kolabuje 6 099
  1. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli...
  2. Roman Kebísek: Teoretik moci Machiavelli: Je rozdiel medzi tým, aký by mal život byť a aký naozaj je
  3. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka.
  4. Marian Nanias: Havárie a nehody jadrových zariadení v kozme.
  5. Marcel Rebro: Zvyšujeme odvody, aby ste mali viac. Orwell by žasol
  6. Radko Mačuha: Na bielych životoch záleží.
  7. Marcel Rebro: Drony ako oči a zbraň pechoty: Reportáž z bojových pozícií AZOV
  8. Roman Kebísek: Clementisová: Po poprave manžela jeho popol vysypali do stoky
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu