Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom údenú veľkonočnú šunku: Plnená citrusmi, na mede, s klinčekmi

Inšpirácie na sviatočný stôl.

(Zdroj: archív)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Citrusmi plnená šunka s pomarančovou glazúrou

Potrebujeme: 4,5 kg do špirály alebo na tenké plátky nakrojenú šunku s kosťou, 1/2 stredne veľkého pomaranča, 1/2 stredne veľkého citróna, 4 strúčiky cesnaku, 3 vetvičky tymianu, 1/4 š pomarančovej marmelády, 2 PL hnedého cukru, 1 PL dijonskej horčice,

Postup: Rúru predhrejeme na 160 stupňov a pekáč vyložíme alobalom. Pomaranč, citrón a cesnak nakrájame na tenké plátky a spolu s vetvičkami tymianu ich vsunieme do zárezov v šunke. Tú potom presunieme do pekáča, prikryjeme alobalom a pečieme dve hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Kým je mäso v rúre, pripravíme si glazúru zmiešaním marmelády, cukru a horčice.

Po dvoch hodinách mäso odkryjeme, potrieme glazúrou a vrátime do rúry ešte na 45 minút alebo kým nedosiahne vnútornú teplotu 60 stupňov.

Zdroj: mustlovehome.com

Nemecká veľkonočná šunka

Potrebujeme: údenú šunku od kosti, 1 cibuľu, 1 PL melasy, 2 PL hnedého cukru, klinčeky

Postup: Šunku dáme do hrnca so studenou vodou, pridáme cibuľu a dáme variť. Vrieť by mala aspoň hodinu a pol.

Zatiaľ si predhrejeme rúru na 240 stupňov a pekáč si vystelieme alobalom.

Uvarenú šunku dáme na alobal, na povrchu mäso narežeme a do otvorov vložíme klinčeky. Šunku potrieme melasou, posypeme hnedým cukrom a dáme do rúry asi na desať minút, kým cukor neskaramelizuje.

Šunka s medom

Potrebujeme: údenú šunku, 2 PL horčice, šálku hnedého cukru, ½ šálky medu, šálku sladkého bieleho vína, šálku piva

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Šunku umyjeme, povrch narežeme do mriežky a dáme ju do pekáča. V miske zmiešame horčicu, cukor a med. Zmesou potrieme šunku a marinádu sa snažíme dostať aj do zárezov.

Podlejeme časťou piva a aj vína, pridáme aj trochu vody a dáme piecť do rúry asi na dve hodiny, podľa veľkosti šunky. Počas pečenia priebežne podlievame vínom a pivom a výpekom lyžicou prelievame mäso. Keď už bude šunka hotová, teplotu v rúre zvýšime, aby nám vznikla kôrka.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 121
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 240
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 585
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu