Korzár logo Korzár

Veľkonočné pečenie s Korzárom: Ryžové košíčky, bezlepkový mandľový koláč

Inšpirácie pre všetky maškrtné jazýčky.

Keď sa na sviatky zíde celá rodina, niekedy je ťažké vyhovieť každej chuti. Babička by chcela niečo tradičné, otec by rád pre zmenu vyskúšal niečo nové a mama len aby to bolo rýchlo hotové. Tí najmenší budú isto bojovať za veselé koláčiky s hŕbou čokolády a tínedžerka nedá do úst nič, čo nie je stopercentne vegánske. Ak aj vy neraz riešite, čo upiecť, aby si každý v sladkej ponuke našiel to svoje, nech vám je na pomoci naša široká škála veľkonočných receptov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pre klasikov: Čokoládová roláda

Potrebujeme: 3 veľké vajíčka, 3/4 š cukru, 1/4 š kakaa, 2 PL vody alebo vychladenej kávy, 1/4 ČL soli, 1 ČL prášku do pečiva, 3/4 š múky, vanilková aróma alebo extrakt, práškový cukor, 3/4 š čokoládových kúskov, 1/2 š šľahačkovej smotany

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Plech s rozmermi 25 x 38 centimetrov vystelieme papierom na pečenie, ktorý dobre potrieme maslom. Vajíčka najprv vyšľaháme dopenista, potom primiešame cukor, vodu alebo kávu a vanilkový extrakt či arómu. V miske zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva a soľ a vysypeme to k vajíčkovej zmesi. Zľahka ale dobre všetko vymiešame a cesto prelejeme na pripravený plech. Vareškou ho rovnomerne rozotrieme po celej ploche a pečieme 9 až 15 minút alebo kým sa po stlačení cesto nevráti. Medzitým si na pracovnú plochu pripravíme čistú kuchynskú utierku hojne posypanú práškovým cukrom. Hneď ako upečené cesto vyberieme z rúry, preklopíme ho na utierku a opatrne stiahneme dole papier na pečenie. Prečnievajúcu utierku na krátkom konci preložíme na cesto, ktoré ešte horúce zavinieme aj s utierkou a takto necháme vychladiť.

SkryťVypnúť reklamu

Šľahačkovú smotanu a čokoládové kúsky dáme do misky a zohrejeme, aby sa čokoláda rozpustila. Čokoládovú šľahačku necháme úplne vychladnúť a potom ju dobre vyšľaháme elektrickým mixérom.

Vychladené cesto opatrne odvinieme, plnku rozotrieme do jeho vnútra a opäť ju zrolujeme. Potom ju pevne zabalíme do potravinovej fólie a necháme odstáť ešte hodinu. Pred krájaním a podávaním ešte posypeme práškovým cukrom.

Pre deti: Plnené ryžové košíčky

Potrebujeme: 4 šálky (š) penových cukríkov, 5 š burizónov, 1/4 š kokosového oleja, 2 š lentiliek lebo iných malých cukríkov, 1/2 š čokoládových kúskov

Postup: Formu na mafiny dobre vymastíme a odložíme bokom. Penové cukríky nasypeme do veľkej misky a dáme ich do mikrovlnky roztopiť na 25 až 30 sekúnd. K rozpusteným cukríkom primiešame roztopený kokosový olej a postupne po jednej šálke zamiešame aj všetky burizóny. Zmes rozdelíme do formy na mafiny a mokrými rukami ju postláčame tak, aby v každom otvore mala tvar košíkov a do stredu urobíme jamku. Pripravený plech necháme v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc.

SkryťVypnúť reklamu

Stuhnuté košíčky vyberieme z plechu a naplníme ich roztopenou čokoládou, na ktorú poukladáme lentilky či iné obľúbené sladkosti.

Pre celiatikov: Mandľovo-kokosový koláč

Potrebujeme: 180 g mandľovej múky, 60 g sušeného kokosu, 1/4 ČL soli, 250 g krupicového cukru, 4 vajíčka, vanilkovú a mandľovú arómu (alebo extrakt), 200 g masla, 2 PL mandľových lupienkov

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a tortovú formu s priemerom cca 23 centimetrov dobre vymastíme a vysypeme múkou. V miske zmiešame mandľovú múku, sušený kokos, soľ a cukor. V druhej vymiešame mixérom vajíčka s arómami, potom pridáme roztopené a vychladené maslo a mixujeme, kým sa všetko nespojí. Vajíčkovú zmes pridáme k múke a vymiešame na redšie cesto, ktoré prelejeme do pripravenej formy, po vrchu ho posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť na 40 minút. Po upečení necháme koláč vychladnúť na mriežke, až potom ho vyberieme z formy. Vrch ešte môžeme posypať práškovým cukrom na ozdobu.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 405
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 574
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 341
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 412
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 005
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 564
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 076
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu