Korzár logo Korzár
Piatok, 18. september, 2020 | Meniny má EugéniaKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Tradičné britské buchty, orechový závin, praclíkové kuriatka

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Hot cross bunsHot cross buns (Zdroj: fotolia)

Klasický orechový závin

Potrebujeme: 1/4 šálku (š) teplého plnotučného mlieka a 3/4 š studeného, 14 g droždia, 1/2 š a 1/2 ČL cukru, 2 vajíčka, 1/2 š masla, 3 a 1/2 š múky, 1/2 Čl soli, 1/2 ČL jedlej sódy

Orechová plnka: 450 g mletých orechov, 1 vajíčko a 1 vaječný bielok, 1 jablko bez jadierok a šupky, 1/2 š cukru, 1 PL škorice, štipku muškátového orieška, 4 PL roztopeného masla

Postup: Rúru predhrejeme na 160 stupňov. Do teplého mlieka pridáme droždie a pol lyžičky cukru, zamiešame a necháme odstáť asi 10 minút. V miske vymiešame vajíčka s polovicou šálky cukru, potom k nim pridáme maslo. V ďalšej miske zmiešame preosiatu múku, soľ a sódu a túto zmes pridáme k vyšľahaným vajíčkam. Následne prilejeme mlieko a nakoniec aj kvások. Zo zmesi vypracujeme hladké cesto. Ak by bolo veľmi mokré, pridáme viac múky. Vyhnetené cesto preložíme do vymastenej misky, v ktorej ho poriadne pootáčame, aby sa celé omastilo, prikryjeme ho fóliou a necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom ho necháme spľasnúť, vyberieme ho na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi pol centimetra a z vrchu potrieme roztopeným maslom.

Skryť Vypnúť reklamu

Mleté, prípadne na malé kúsky posekané orechy zmiešame s bielkom a pridáme jablkové kúsky, cukor a korenie. Zmes rovnomerne rozotrieme na vyvaľkané cesto, ktoré zavinieme a prstami pritlačíme konce. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a na vymastenom plechu pečieme asi 25 až 35 minút.

Tradičné britské buchty - hot cross buns

Potrebujeme: 1 šálku (š) plnotučného mlieka, 35 g aktívneho sušeného droždia, 1/4 š a 1 ČL kryštálového cukru, 6 PL rozpusteného masla, 2 veľké vajíčka a 1 veľký žĺtok, 3 a 1/2 š hladkej múky, 1 PL pomarančovej kôry, 2 ČL škorice, 1 ČL mletého zázvoru, 1/2 ČL mletého muškátového orecha, 1/2 ČL mletých klinčekov, 1/2 ČL soli, 3/4 š ríbezlí, 1/2 š marhuľového džemu, 3/4 š práškového cukru

Postup: Mlieko mierne zohrejeme, vmiešame doň droždie a lyžičku cukru a počkáme asi 10 minút, kým nevzíde kvások. Potom do neho vmiešame roztopené maslo, vajíčko a žĺtok.

Skryť Vypnúť reklamu

Plech na pečenie a veľkú misku dobre vymastíme. V inej miske zmiešame múku, kôru, korenia, soľ a zvyšný kryštálový cukor. V strede zmesi urobíme jamku. Pomaly do nej za postupného miesenia pridávame kváskovú zmes. V hnetení cesta pokračujeme, až kým nie je hladké, potom do neho vmiešame ríbezle.

Hotové cesto dáme do vymastenej misky, zakryjeme ho potravinovou fóliou a necháme kysnúť, kým svoj objem nezdvojnásobí, čo môže trvať asi hodinu. Potom ho vyberieme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme na 12 rovnakých kúskov a vyformujeme z nich gule, ktoré poukladáme vedľa seba na plech. Zakryjeme vymastenou fóliou a necháme opäť kysnúť asi 50 minúť až hodinu, alebo kým sa vrch cesta a fólia nezačnú dotýkať.

Medzitým dáme rozohriať rúru na 200 stupňov. Cesto odokryjeme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme dozlatista asi 18 až 22 minút. Hotové necháme vychladnúť na mriežke.

Skryť Vypnúť reklamu

Marhuľový džem roztopíme, precedíme cez jemné sitko a potrieme ním vrch buchiet.

V miske zmiešame práškový cukor s 1 lyžičkou vody a plastovým cukrárenským vreckom vytvoríme na vrchu vychladených buchiet krížiky.

Praclíkové kuriatka

Potrebujeme: Praclíky, roztopenú bielu čokoládu, žlté potravinárske farbivo alebo žltú cukrársku posýpku, obľúbené oranžové mäkké cukríky, malé kúsky horkej čokolády

Postup: Na plech vyložený papierom na pečenie poukladáme praclíky - spodná časť s najväčším oblúkom bude slúžiť ako bruško, dve menšie oblúky ako hlava a telo. Do roztopenej bielej čokolády vmiešame žlté farbivo, dáme ju do plastového cukrárenského vrecka a vyplníme ňou vnútorný priestor praclíkov. Ak žlté farbivo nemáme, čokoládu necháme nezafarbenú a jej vrch pokryjeme žltou posýpkou. Oranžové cukríky pokrájame na malé trojuholníky, ktoré poslúžia ako zobák. Oko vytvoríme z roztopenej horkej čokolády. Pred podávaním necháme čokoládu zatuhnúť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  2. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  3. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  7. Home (ale aj) Office
  8. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  9. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  1. Poznanie
  2. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  5. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  6. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  7. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  8. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  9. Prečo sa kanalizácia v našich mestách upcháva, keď prší?
  10. MetLife je jednou z najsilnejších poisťovní
  1. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 29 308
  2. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 28 372
  3. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 19 426
  4. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 15 670
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 13 521
  6. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 12 000
  7. Zažite liečivú silu minerálnych vôd. Obľubovali ich aj králi 10 376
  8. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 10 352
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 10 030
  10. Edícia autorov denníka SME: Malá kniha o zvieratách 3 8 428
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Ilustračné.

Prešovský kraj v sčítaní obyvateľov, domov a bytov zaostáva

Spomedzi 665 obcí štatistické sčítanie skompletizovalo iba dvanásť.

Ilustračné.

V Košickom kraji doposiaľ sčítali 36 percent domov a bytov

Do sčítania je zapojených 461 obcí vrátane 22 košických mestských častí.

Ilustračné.

V Košiciach vznikne Centrum výskumu vodíkových technológií

Minister hospodárstva Sulík považuje vodík za energonosič budúcnosti.

Podpis memoranda. Zľava predseda SAV Pavol Šajgalík, rektor TUKE Stanislav Kmeť a rektor UPJŠ Pavol Sovák.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Peter Sagan (vľavo) a Sam Bennett na Tour de France 2020.

Odfotili pľúcne bunky napadnuté koronavírusom

Vírus sa šíri závratnou rýchlosťou.

Cynická obluda

Bezpečnostné opatrenia v Slovane

Výstavná skriňa slovenského hajlovania po neúspechu v Lige majstrov vypadla aj z Európskej ligy.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop