Korzár logo Korzár
Pondelok, 29. november, 2021 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Tradičné britské buchty, orechový závin, praclíkové kuriatka

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Hot cross bunsHot cross buns (Zdroj: fotolia)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Klasický orechový závin

Potrebujeme: 1/4 šálku (š) teplého plnotučného mlieka a 3/4 š studeného, 14 g droždia, 1/2 š a 1/2 ČL cukru, 2 vajíčka, 1/2 š masla, 3 a 1/2 š múky, 1/2 Čl soli, 1/2 ČL jedlej sódy

Orechová plnka: 450 g mletých orechov, 1 vajíčko a 1 vaječný bielok, 1 jablko bez jadierok a šupky, 1/2 š cukru, 1 PL škorice, štipku muškátového orieška, 4 PL roztopeného masla

Postup: Rúru predhrejeme na 160 stupňov. Do teplého mlieka pridáme droždie a pol lyžičky cukru, zamiešame a necháme odstáť asi 10 minút. V miske vymiešame vajíčka s polovicou šálky cukru, potom k nim pridáme maslo. V ďalšej miske zmiešame preosiatu múku, soľ a sódu a túto zmes pridáme k vyšľahaným vajíčkam. Následne prilejeme mlieko a nakoniec aj kvások. Zo zmesi vypracujeme hladké cesto. Ak by bolo veľmi mokré, pridáme viac múky. Vyhnetené cesto preložíme do vymastenej misky, v ktorej ho poriadne pootáčame, aby sa celé omastilo, prikryjeme ho fóliou a necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom ho necháme spľasnúť, vyberieme ho na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi pol centimetra a z vrchu potrieme roztopeným maslom.

Skryť Vypnúť reklamu

Mleté, prípadne na malé kúsky posekané orechy zmiešame s bielkom a pridáme jablkové kúsky, cukor a korenie. Zmes rovnomerne rozotrieme na vyvaľkané cesto, ktoré zavinieme a prstami pritlačíme konce. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a na vymastenom plechu pečieme asi 25 až 35 minút.

Tradičné britské buchty - hot cross buns

Potrebujeme: 1 šálku (š) plnotučného mlieka, 35 g aktívneho sušeného droždia, 1/4 š a 1 ČL kryštálového cukru, 6 PL rozpusteného masla, 2 veľké vajíčka a 1 veľký žĺtok, 3 a 1/2 š hladkej múky, 1 PL pomarančovej kôry, 2 ČL škorice, 1 ČL mletého zázvoru, 1/2 ČL mletého muškátového orecha, 1/2 ČL mletých klinčekov, 1/2 ČL soli, 3/4 š ríbezlí, 1/2 š marhuľového džemu, 3/4 š práškového cukru

Postup: Mlieko mierne zohrejeme, vmiešame doň droždie a lyžičku cukru a počkáme asi 10 minút, kým nevzíde kvások. Potom do neho vmiešame roztopené maslo, vajíčko a žĺtok.

Skryť Vypnúť reklamu

Plech na pečenie a veľkú misku dobre vymastíme. V inej miske zmiešame múku, kôru, korenia, soľ a zvyšný kryštálový cukor. V strede zmesi urobíme jamku. Pomaly do nej za postupného miesenia pridávame kváskovú zmes. V hnetení cesta pokračujeme, až kým nie je hladké, potom do neho vmiešame ríbezle.

Hotové cesto dáme do vymastenej misky, zakryjeme ho potravinovou fóliou a necháme kysnúť, kým svoj objem nezdvojnásobí, čo môže trvať asi hodinu. Potom ho vyberieme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme na 12 rovnakých kúskov a vyformujeme z nich gule, ktoré poukladáme vedľa seba na plech. Zakryjeme vymastenou fóliou a necháme opäť kysnúť asi 50 minúť až hodinu, alebo kým sa vrch cesta a fólia nezačnú dotýkať.

Medzitým dáme rozohriať rúru na 200 stupňov. Cesto odokryjeme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme dozlatista asi 18 až 22 minút. Hotové necháme vychladnúť na mriežke.

Skryť Vypnúť reklamu

Marhuľový džem roztopíme, precedíme cez jemné sitko a potrieme ním vrch buchiet.

V miske zmiešame práškový cukor s 1 lyžičkou vody a plastovým cukrárenským vreckom vytvoríme na vrchu vychladených buchiet krížiky.

Praclíkové kuriatka

Potrebujeme: Praclíky, roztopenú bielu čokoládu, žlté potravinárske farbivo alebo žltú cukrársku posýpku, obľúbené oranžové mäkké cukríky, malé kúsky horkej čokolády

Postup: Na plech vyložený papierom na pečenie poukladáme praclíky - spodná časť s najväčším oblúkom bude slúžiť ako bruško, dve menšie oblúky ako hlava a telo. Do roztopenej bielej čokolády vmiešame žlté farbivo, dáme ju do plastového cukrárenského vrecka a vyplníme ňou vnútorný priestor praclíkov. Ak žlté farbivo nemáme, čokoládu necháme nezafarbenú a jej vrch pokryjeme žltou posýpkou. Oranžové cukríky pokrájame na malé trojuholníky, ktoré poslúžia ako zobák. Oko vytvoríme z roztopenej horkej čokolády. Pred podávaním necháme čokoládu zatuhnúť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom
  2. Dávajú osemročnú záruku. Batérie vyvíjajú už desať rokov
  3. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  4. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  5. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  6. Proxenta oficiálne potvrdila záujem o ďalšie investície na Kube
  7. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  8. Získaj náskok pred štartom
  9. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  10. Vytvor si svoju budúcnosť podľa vlastných predstáv!
  1. Magnetickej rezonancie sa nemusia obávať ani klaustrofobici
  2. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Recruitment allowance as an employment recruitment instrument
  5. Compliance – who should be responsible?
  6. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  7. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  8. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  9. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené
  10. Tipy na darčeky, ktoré potešia každú ženu
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 429
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 715
  3. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 10 777
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 6 824
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 125
  6. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 179
  7. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 690
  8. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 2 544
  9. Obľúbená kozmetika, lieky a doplnky stravy so zľavou až 50% 2 113
  10. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 070

Blogy SME

  1. INESS: Cena zamestnanca
  2. Marek Mačuha: Roznášajú covid deti ?
  3. Ivan R. V. Rumánek: Brnenskí "obri" - Kelti? (Keltika 5)
  4. Marta Medzihradská: Šport vs kultúra v Banskej Bystrici
  5. Marcel Horacek: Život je fajn
  6. Štefan Vidlár: Krivé verše od ziskuchťivého penzistu
  7. Marián Lukáč: Blog č. 56- Transformácia v úmeni
  8. Rudolf Pado: Strom pod stromček
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 206
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 388
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 642
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 5 698
  5. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 220
  6. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 912
  7. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 626
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 107
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Potrebovali sme lockdown spolu s intenzívnym očkovaním, dostali sme toto.


28. nov
Muž na letisku v juhoafrickom Johannesburgu.

PCR testy odhalili viac ako 673-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 14 341 obetí. Lockdown opäť obmedzil život na Slovensku, vo štvrtok vstúpil do platnosti zákaz vychádzania.


a 4 ďalší 16 h
Marine Le Penová s Viktorom Orbánom.

Viktor Orbán sa ešte pokúsi zmeniť smerovanie Únie vytvorením krajne pravicového bloku.


Zsuzsanna Szelényi 6 h

Blogy SME

  1. INESS: Cena zamestnanca
  2. Marek Mačuha: Roznášajú covid deti ?
  3. Ivan R. V. Rumánek: Brnenskí "obri" - Kelti? (Keltika 5)
  4. Marta Medzihradská: Šport vs kultúra v Banskej Bystrici
  5. Marcel Horacek: Život je fajn
  6. Štefan Vidlár: Krivé verše od ziskuchťivého penzistu
  7. Marián Lukáč: Blog č. 56- Transformácia v úmeni
  8. Rudolf Pado: Strom pod stromček
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 206
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 388
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 642
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 5 698
  5. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 220
  6. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 912
  7. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 626
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 107
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu