Korzár logo Korzár
Sobota, 23. september, 2023 | Meniny má Zdenka

Pečieme s Korzárom: Tradičné britské buchty, orechový závin, praclíkové kuriatka

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Hot cross bunsHot cross buns (Zdroj: fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Klasický orechový závin

Potrebujeme: 1/4 šálku (š) teplého plnotučného mlieka a 3/4 š studeného, 14 g droždia, 1/2 š a 1/2 ČL cukru, 2 vajíčka, 1/2 š masla, 3 a 1/2 š múky, 1/2 Čl soli, 1/2 ČL jedlej sódy

Orechová plnka: 450 g mletých orechov, 1 vajíčko a 1 vaječný bielok, 1 jablko bez jadierok a šupky, 1/2 š cukru, 1 PL škorice, štipku muškátového orieška, 4 PL roztopeného masla

Postup: Rúru predhrejeme na 160 stupňov. Do teplého mlieka pridáme droždie a pol lyžičky cukru, zamiešame a necháme odstáť asi 10 minút. V miske vymiešame vajíčka s polovicou šálky cukru, potom k nim pridáme maslo. V ďalšej miske zmiešame preosiatu múku, soľ a sódu a túto zmes pridáme k vyšľahaným vajíčkam. Následne prilejeme mlieko a nakoniec aj kvások. Zo zmesi vypracujeme hladké cesto. Ak by bolo veľmi mokré, pridáme viac múky. Vyhnetené cesto preložíme do vymastenej misky, v ktorej ho poriadne pootáčame, aby sa celé omastilo, prikryjeme ho fóliou a necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom ho necháme spľasnúť, vyberieme ho na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi pol centimetra a z vrchu potrieme roztopeným maslom.

SkryťVypnúť reklamu

Mleté, prípadne na malé kúsky posekané orechy zmiešame s bielkom a pridáme jablkové kúsky, cukor a korenie. Zmes rovnomerne rozotrieme na vyvaľkané cesto, ktoré zavinieme a prstami pritlačíme konce. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a na vymastenom plechu pečieme asi 25 až 35 minút.

Tradičné britské buchty - hot cross buns

Potrebujeme: 1 šálku (š) plnotučného mlieka, 35 g aktívneho sušeného droždia, 1/4 š a 1 ČL kryštálového cukru, 6 PL rozpusteného masla, 2 veľké vajíčka a 1 veľký žĺtok, 3 a 1/2 š hladkej múky, 1 PL pomarančovej kôry, 2 ČL škorice, 1 ČL mletého zázvoru, 1/2 ČL mletého muškátového orecha, 1/2 ČL mletých klinčekov, 1/2 ČL soli, 3/4 š ríbezlí, 1/2 š marhuľového džemu, 3/4 š práškového cukru

Postup: Mlieko mierne zohrejeme, vmiešame doň droždie a lyžičku cukru a počkáme asi 10 minút, kým nevzíde kvások. Potom do neho vmiešame roztopené maslo, vajíčko a žĺtok.

SkryťVypnúť reklamu

Plech na pečenie a veľkú misku dobre vymastíme. V inej miske zmiešame múku, kôru, korenia, soľ a zvyšný kryštálový cukor. V strede zmesi urobíme jamku. Pomaly do nej za postupného miesenia pridávame kváskovú zmes. V hnetení cesta pokračujeme, až kým nie je hladké, potom do neho vmiešame ríbezle.

Hotové cesto dáme do vymastenej misky, zakryjeme ho potravinovou fóliou a necháme kysnúť, kým svoj objem nezdvojnásobí, čo môže trvať asi hodinu. Potom ho vyberieme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme na 12 rovnakých kúskov a vyformujeme z nich gule, ktoré poukladáme vedľa seba na plech. Zakryjeme vymastenou fóliou a necháme opäť kysnúť asi 50 minúť až hodinu, alebo kým sa vrch cesta a fólia nezačnú dotýkať.

Medzitým dáme rozohriať rúru na 200 stupňov. Cesto odokryjeme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme dozlatista asi 18 až 22 minút. Hotové necháme vychladnúť na mriežke.

SkryťVypnúť reklamu

Marhuľový džem roztopíme, precedíme cez jemné sitko a potrieme ním vrch buchiet.

V miske zmiešame práškový cukor s 1 lyžičkou vody a plastovým cukrárenským vreckom vytvoríme na vrchu vychladených buchiet krížiky.

Praclíkové kuriatka

Potrebujeme: Praclíky, roztopenú bielu čokoládu, žlté potravinárske farbivo alebo žltú cukrársku posýpku, obľúbené oranžové mäkké cukríky, malé kúsky horkej čokolády

Postup: Na plech vyložený papierom na pečenie poukladáme praclíky - spodná časť s najväčším oblúkom bude slúžiť ako bruško, dve menšie oblúky ako hlava a telo. Do roztopenej bielej čokolády vmiešame žlté farbivo, dáme ju do plastového cukrárenského vrecka a vyplníme ňou vnútorný priestor praclíkov. Ak žlté farbivo nemáme, čokoládu necháme nezafarbenú a jej vrch pokryjeme žltou posýpkou. Oranžové cukríky pokrájame na malé trojuholníky, ktoré poslúžia ako zobák. Oko vytvoríme z roztopenej horkej čokolády. Pred podávaním necháme čokoládu zatuhnúť.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  3. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  4. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  5. Spoločnosť EY vyhlásila 18. ročník súťaže na Slovensku
  6. Septembrové číslo krížovkárskeho magazínu Lišiak v denníku SME
  7. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty
  8. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz
  1. Hladinka smeruje do Košíc!
  2. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  3. Union zdravotná poisťovňa prináša novinku vo vzdelávaní
  4. Tento domáci nápoj vzpruží lepšie než káva, šlofík a energiťák
  5. Geniálne, čo dokáže minca v mrazničke!
  6. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  7. Novesta predstavuje novú kolekciu pre jeseň/zimu 2023
  8. Katolícka univerzita vykročila na ďalšiu misiu
  1. Už len dnes za vás Fellner zaplatí polovicu dovolenky 11 890
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 9 640
  3. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 6 310
  4. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom 3 747
  5. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 581
  6. Získajte 50% zľavu na predplatné SME.sk. Tu zistíte viac 3 229
  7. Hladinka smeruje do Košíc! 3 096
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 3 005

Blogy SME

  1. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica.
  2. Rado Surovka: Trpaslíci s veľkými egami, ĎAKUJEME.
  3. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša II.
  4. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť!
  5. Tupou Ceruzou: Fico, Eset a Čaputová
  6. Petka Slivková: Tradičná slovenská klávesnicová nenávisť
  7. Ján Šeďo: Aké bizarnosti skrýva Stanišovská jaskyňa v Jánskej doline ?
  8. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank.
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 967
  2. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 28 696
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 22 688
  4. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 11 013
  5. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 758
  6. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 399
  7. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 332
  8. Adriana Boysová: Kto mrzačí naše deti? 6 606
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica.
  2. Rado Surovka: Trpaslíci s veľkými egami, ĎAKUJEME.
  3. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša II.
  4. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť!
  5. Tupou Ceruzou: Fico, Eset a Čaputová
  6. Petka Slivková: Tradičná slovenská klávesnicová nenávisť
  7. Ján Šeďo: Aké bizarnosti skrýva Stanišovská jaskyňa v Jánskej doline ?
  8. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank.
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 967
  2. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 28 696
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 22 688
  4. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 11 013
  5. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 758
  6. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 399
  7. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 332
  8. Adriana Boysová: Kto mrzačí naše deti? 6 606
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie Video
SkryťZatvoriť reklamu