Korzár logo Korzár
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom rizoto: Bryndzové, s medvedím cesnakom a hubami, cuketové

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Bryndzové rizoto

Potrebujeme: 250 g ryže, maslo, olej, 1 malú cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 500 ml vývaru, 200 ml bieleho vína, kocku bryndze, petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie

Postup: V hrnci zohrejeme olej a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a potom aj cesnak. Nesmie však zhnednúť, aby nezhorkol. Pridáme k nemu ryžu a za stáleho miešania ju opražíme. Kd budú zrnká obalené olejom, prilejeme víno, miešame a necháme ho odpariť.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pripravený vývar musí byť teplý a postupne ho po naberačkách pridávame k ryži, pričom stále miešame. Keď je ryža uvarená al dente hrniec odstavíme, vmiešame do nej bryndzu aj maslo, zakryjeme a necháme krátko postáť. Až potom rizoto ochutnáme, okoreníme a podľa potreby dosolíme. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Cuketové rizoto s kuracím mäsom

Potrebujeme: 200 g ryže, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, olej, 150 g kuracích pŕs, 1 cuketu, 150 ml bieleho vína, parmezán, soľ, mleté čierne korenie, kurací vývar, maslo

Postup: Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme ju v kastróle na horúcom oleji. Prisypeme nepremytú ryžu a premiešame. Ryžu podlejeme bielim vínom a keď sa alkohol odparí, podlejeme ryžu asi dvomi decilitrami vývaru. Priebežne ryžu miešame a keď vstrebe vývar, priebežne ho dopĺňame, kým nebude ryža primerane uvarená.

Zatiaľ si na panvici orestujeme len trošku osolené a okorenené kuracie prsia. Keď budú primerane osmažené, pridáme k nim na malé kocky nakrájanú cuketu a ešte všetko spolu chvíľu podusíme. Cuketa však nesmie byť rozvarená na blato.

Do hotovej ryže pridáme mäso s cuketou, aspoň dve lyžice masla, hrsť strúhaného parmezánu a všetko poriadne premiešame. Ochutnáme a potom dosolíme a dokoreníme.

Skryť Vypnúť reklamu

Rizoto s medvedím cesnakom a hubami

Potrebujeme: 250 g ryže, zeleninový vývar, viazaničku medvedieho cesnaku, 150 húb podľa vlastnej chuti (šampiňóny, sušené hríby, hliva...), 2 strúčiky klasického cesnaku, 1 malú cibuľu, maslo, parmezán, soľ, čierne mleté korenie, olej, 2 dl bieleho vína

Postup: Aj prípravu tohto rizota začíname klasicky – horúcim olejom, osmaženou cibuľkou a pretlačenými strúčikmi cesnaku. Potom k cibuli pridáme nakrájané huby, ak používame sušené, musíme ich najskôr namočiť.

Spolu všetko chvíľu restujeme a napokon pridáme nepremytú ryžu. Dôkladne premiešame a potom za priebežného podlievania vývarom rizoto uvaríme.

Medzitým si rozmixujeme medvedí cesnak a na záver ho pridáme k hotovému rizotu, no už ho nevaríme. Prisypeme parmezán, pridáme za lyžicu masla a podľa potreby dochutíme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 259
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 277
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 616
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 160
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 077
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 626
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 973
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 714
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 666
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 564
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Šarník, nový riaditeľ prešovskej nemocnice.

Súdia ho za nezaplatené dane a odvody.

8 h
Finančník Dávid Gedeon si na slobodu musí počkať.

Najvyšší súd predĺžil košickému podnikateľovi väzbu o ďalšie mesiace.

8 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Miroslav Marček na hlavnom pojednávaní v prípade obžaloby za vraždu Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára začiatkom roka 2020.

Marček si odpykáva 25 rokov.

10 h

Už stihol vydať zásadné nariadenia.

9 h
Marcel Slávik

Sulík naňho podal trestné oznámenie.

14 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop