Korzár logo Korzár
Piatok, 18. september, 2020 | Meniny má EugéniaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom rizoto: Bryndzové, s medvedím cesnakom a hubami, cuketové

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Bryndzové rizoto

Potrebujeme: 250 g ryže, maslo, olej, 1 malú cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 500 ml vývaru, 200 ml bieleho vína, kocku bryndze, petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie

Postup: V hrnci zohrejeme olej a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a potom aj cesnak. Nesmie však zhnednúť, aby nezhorkol. Pridáme k nemu ryžu a za stáleho miešania ju opražíme. Kd budú zrnká obalené olejom, prilejeme víno, miešame a necháme ho odpariť.

Pripravený vývar musí byť teplý a postupne ho po naberačkách pridávame k ryži, pričom stále miešame. Keď je ryža uvarená al dente hrniec odstavíme, vmiešame do nej bryndzu aj maslo, zakryjeme a necháme krátko postáť. Až potom rizoto ochutnáme, okoreníme a podľa potreby dosolíme. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Cuketové rizoto s kuracím mäsom

Potrebujeme: 200 g ryže, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, olej, 150 g kuracích pŕs, 1 cuketu, 150 ml bieleho vína, parmezán, soľ, mleté čierne korenie, kurací vývar, maslo

Postup: Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme ju v kastróle na horúcom oleji. Prisypeme nepremytú ryžu a premiešame. Ryžu podlejeme bielim vínom a keď sa alkohol odparí, podlejeme ryžu asi dvomi decilitrami vývaru. Priebežne ryžu miešame a keď vstrebe vývar, priebežne ho dopĺňame, kým nebude ryža primerane uvarená.

Zatiaľ si na panvici orestujeme len trošku osolené a okorenené kuracie prsia. Keď budú primerane osmažené, pridáme k nim na malé kocky nakrájanú cuketu a ešte všetko spolu chvíľu podusíme. Cuketa však nesmie byť rozvarená na blato.

Do hotovej ryže pridáme mäso s cuketou, aspoň dve lyžice masla, hrsť strúhaného parmezánu a všetko poriadne premiešame. Ochutnáme a potom dosolíme a dokoreníme.

Skryť Vypnúť reklamu

Rizoto s medvedím cesnakom a hubami

Potrebujeme: 250 g ryže, zeleninový vývar, viazaničku medvedieho cesnaku, 150 húb podľa vlastnej chuti (šampiňóny, sušené hríby, hliva...), 2 strúčiky klasického cesnaku, 1 malú cibuľu, maslo, parmezán, soľ, čierne mleté korenie, olej, 2 dl bieleho vína

Postup: Aj prípravu tohto rizota začíname klasicky – horúcim olejom, osmaženou cibuľkou a pretlačenými strúčikmi cesnaku. Potom k cibuli pridáme nakrájané huby, ak používame sušené, musíme ich najskôr namočiť.

Spolu všetko chvíľu restujeme a napokon pridáme nepremytú ryžu. Dôkladne premiešame a potom za priebežného podlievania vývarom rizoto uvaríme.

Medzitým si rozmixujeme medvedí cesnak a na záver ho pridáme k hotovému rizotu, no už ho nevaríme. Prisypeme parmezán, pridáme za lyžicu masla a podľa potreby dochutíme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  2. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  7. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  9. Home (ale aj) Office
  10. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  1. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  2. Poznanie
  3. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  6. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  7. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  8. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  9. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  10. Prečo sa kanalizácia v našich mestách upcháva, keď prší?
  1. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 28 897
  2. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 25 893
  3. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 20 912
  4. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 14 880
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 13 151
  6. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 11 672
  7. Zažite liečivú silu minerálnych vôd. Obľubovali ich aj králi 10 169
  8. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 10 157
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 912
  10. Edícia autorov denníka SME: Malá kniha o zvieratách 3 8 344
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Šéfka hokejových klubov bola konateľkou firmy, ktorú zakladal Vadala

Aneta Büdi mala v minulosti aj politické ambície.

Aneta Büdi sa stala riaditeľkou Asociácie profesionálnych hokejových klubov.
Rozhovor

Ostrožovičovci: Neriešte suché či sladké víno, ale pocit, či chutí alebo nechutí

V dome vinárskej rodiny z Tokaja fľašu vína nenájdete.

Manželia Ostrožovičovci sú rozdielne osobnosti, ale vďaka tomu podľa nich napredujú tak v súkromí, ako aj vo firme.

Obchvat Košíc má stavebné povolenie od júna. Proces zabrzdil vlastník pozemku

Ak výstavbu nestihnú začať do zimy, projekt rozdelia.

Nový úsek rýchlostnej cesty sa bude napájať na diaľnicu D1 v križovatke pri Hrašovíku.

Loď Bohemia bude na Domaši premávať až do zimy

Previezla 38-tisíc ľudí. Záujem o plavby neutícha.

Loď Bohemia. Brázdi vody nádrže Veľká Domaša.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Profesor a odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry.
Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.
Komentár Petra Schutza

Deklarácia na uhoľ

Česko-slovenská hranica je dokladom, že na prvej konfrontácii s domácimi pandemikmi deklarácia zhorela na uhoľ.

Peter Schutz
Sam Bennett (vľavo) a Peter Sagan v závere 19. etapy na Tour de France 2020.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop