Korzár logo Korzár
Pondelok, 5. jún, 2023 | Meniny má Laura

Varíme s Korzárom mäsové špeciality: Údená šunka na cideri, bylinkové jahňacie

Inšpirácie na váš veľkonočný stôl.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Údená šunka s glazúrou

Potrebujeme: 3,5 až 4,5 kg uvarenej údenej šunky s kosťou, 1 š hnedého cukru, 1 š marhuľového džemu, 1/2 š dijonskej horčice, 2 ČL mletého čierneho korenia

Postup: Predhrejeme si rúru na 150 stupňov. Šunku uložíme na pekáč s roštom reznou stranou dole. Špičkou ostrého noža urobíme kosoštvorcové zárezy cez kožu a tuk tak, aby sa tiahli od vrchu až po spodok. Mäso zakryjeme fóliou a necháme ho piecť 1,5 hodiny.

Medzitým si v strednej miske vymiešame cukor, džem, horčicu a čierne korenie. Šálku glazúry odoberieme do samostatnej nádoby, prikryjeme fóliou a odložíme do chladničky.

SkryťVypnúť reklamu

Po uplynutí hodiny a pol zložíme z mäsa fóliu a potrieme zvyšnou glazúrou. Pečieme ho neprikryté ďalšiu hodinu až hodinu a pol, kým glazúra nie je tmavohnedá a vnútorná teplota šunky nedosiahne 60 stupňov. Nezabúdame ju počas pečenia potierať glazúrou každých 30 minút. Upečenú šunku necháme pred krájaním odstáť asi 20 minút. Servírujeme aj s odloženou glazúrou.

Zdroj: goodhousekeeping.com

Šunka na jablkovom cideri

Potrebujeme: 2,5 až 3 kg uvarenej údenej šunky bez kosti, 2 š jablkového cideru, 1 š medu, 1/2 š jablčného octu, 1/4 š dijonskej horčice, 1 PL masla, 2 ČL čili korenia, 1/2 ČL korenia na jablká

Postup: Korenie na jablká si vyrobíme zmiešaním 4 ČL škorice, 2 ČL muškátového orecha a 1 ČL kardamómu, ktorých odoberieme potrebné množstvo.

Šunku položíme na rošt do plytkého pekáča. Na jej vrchu urobíme kosoštvorcové zárezy, prikryjeme ju a pečieme v rúre rozohriatej na 220 stupňov asi 2 hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Medzitým vo veľkej rajnci zmiešame jablkový cider, med, ocot a horčicu a zmes privedieme k varu. Plameň znížime na minimum a neprikryté varíme za častého miešania asi 15 minút. Potom vmiešame maslo, čili korenie a polovicu čajovej lyžičky korenia na jablká. Zo zmesi odložíme jednu šálku na servírovanie, zvyšok varíme do zhustnutia. Omáčkou potom polejeme vrch mäsa a pečieme ho ďalej asi polhodinu, kým vnútorná teplota nedosiahne 60 stupňov. Hotovú šunku naporciujeme a podávame s teplou omáčkou.

Zdroj: allrecipes.com, tasteofhome.com

Bylinkové jahňacie stehno s pečenou zeleninou

Potrebujeme: 1,5 až 2 kg jahňacieho stehna bez kosti, 1/2 - 3/4 ČL soli, mleté čierne korenie

Na bylinkovú plnku: 1 š zmesi čerstvých byliniek, ako tymian, šalvia, rozmarín, 1 š petržlenovej vňate, 10 strúčikov cesnaku, 1 PL citrónovej kôry, 1/2 ČL soli, 5 PL olivového oleja

SkryťVypnúť reklamu

Na bylinkovú omáčku: 1/4 š olivového oleja, 1/3 š najemno nasekanej mäty, 1/3 š najemno nasekanej petržlenovej vňate, 1 PL citrónovej kôry, 1 PL citrónovej šťavy, 1 PL pokrájaných kapár, 1 pretlačený alebo najemno nakrájaný cesnak, soľ podľa potreby

Na pečenú zeleninu: 6 až 8 š zeleniny, ako mrkva, zemiaky, zeler, paštrnák, pór, cibuľa či strúčiky cesnaku, olivový olej na pokvapkanie, soľ a čierne korenie na ochutenie

Postup: Rúru predhrejeme na 220 stupňov. Mäso umyjeme, dobre osušíme a odrežeme všetok prebytočný a nechcený tuk. Prekrojíme ho horizontálne na polovicu tak, aby časti zostali na konci spojené. Posolíme a okoreníme zo všetkých strán.

Bylinkovú plnku urobíme tak, že všetky bylinky, cesnak, soľ, korenie a citrónovú kôru dáme do kuchynského robota a rozmixujeme najemno. Pridáme olej a zľahka premixujeme - len tak, aby sa všetky suroviny prepojili, zmes nemá byť veľmi hladká ani olejnaná. Dve tretiny vzniknutej pasty rozotrieme do vnútra mäsa, ktoré potom zrolujeme a zaistíme kuchynskou niťou. Zvyškom bylinkovej pasty potrieme aj vrch mäsa.

Zeleninu očistíme, pokrájame na menšie kúsky a polejeme polievkovou lyžicou oleja. Posolíme ich, okoreníme, premiešame a vložíme do pekáča. Ak sa nám zvýšili ešte nejaké bylinky z omáčky, môžeme ich k zelenine zamiešať tiež. Mäso položíme na zeleninu a pekáč vložíme do rozohriatej rúry na 15 minút, potom teplotu znížime na 160 stupňov a pokračujeme v pečení ešte hodinu až hodinu a pol (v závislosti od veľkosti mäsa), alebo kým mäso nedosiahne vnútornú teplotu aspoň 50 až 57 stupňov. Upečené mäso vyberieme z rúry na dosku na krájanie a necháme asi 20 minút odpočívať. Ak je to potrebné, zeleninu necháme ešte dopiecť.

Medzitým pripravíme bylinkovú omáčku zmiešaním všetkých surovín dohromady. Mäso naporciujeme a podávame s omáčkou a pečenou zeleninou.

Zdoj: feastingathome.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. HYPONÁJOM, odložte hypotéku a svoj nový byt splácajte už teraz
  3. Lunička potrebuje súrne pomoc, aby mohla rásť.
  4. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody
  5. Vypočítali sme vaše budúce dôchodky
  6. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku
  7. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom
  8. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem
  1. Tesco naplno spúšťa svoj Online Club
  2. Po košickom úspechu pobočka aj v Bratislave
  3. Vypočítali sme vaše budúce dôchodky
  4. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody
  5. Lunička potrebuje súrne pomoc, aby mohla rásť.
  6. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie
  7. Slováci milujú grilovanie s rodinou a priateľmi, ukázal prieskum
  8. Z vernostných kariet Terno a Kraj sa stávajú už aj platobné
  1. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 16 944
  2. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 11 591
  3. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu? 9 202
  4. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom 8 474
  5. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem 5 856
  6. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody 5 460
  7. Dovolenkový raj kúsok za hranicami 5 112
  8. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie 5 044

Blogy SME

  1. Ján Valchár: Ukraine strikes back (nedospelá ofenzíva)
  2. Věra Tepličková: Ako demokrat Eduard podľahol pokušeniu (takmer erotická poviedka pre silné povahy 18+)
  3. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: románsky kostolík na Korzike
  4. Zuzana Foltýnová: Mám stres a nemôžem spávať
  5. Jozef Varga: Guns N´ Roses ...
  6. FM Logistic: Kvalitná logistická spoločnosť? Spĺňa týchto 5 kľúčových parametrov.
  7. Karol Kováč: Sexuálne násilie a krutá Slovenská realita
  8. Eva Gallova: Vtipy, ktoré si zobral Noé do bárky
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 140 930
  2. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 15 731
  3. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 12 929
  4. Vladimír Bilohuščin: Zápasník Vémola by bol podľa starých pravidiel mŕtvy 10 903
  5. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 9 052
  6. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 8 543
  7. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť. 7 702
  8. Ján Šeďo: Čo tak raz valorizáciu dôchodkov urobiť obrátenou lineárnou závislosťou ? 6 982
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Ján Valchár: Ukraine strikes back (nedospelá ofenzíva)
  2. Věra Tepličková: Ako demokrat Eduard podľahol pokušeniu (takmer erotická poviedka pre silné povahy 18+)
  3. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: románsky kostolík na Korzike
  4. Zuzana Foltýnová: Mám stres a nemôžem spávať
  5. Jozef Varga: Guns N´ Roses ...
  6. FM Logistic: Kvalitná logistická spoločnosť? Spĺňa týchto 5 kľúčových parametrov.
  7. Karol Kováč: Sexuálne násilie a krutá Slovenská realita
  8. Eva Gallova: Vtipy, ktoré si zobral Noé do bárky
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 140 930
  2. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 15 731
  3. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 12 929
  4. Vladimír Bilohuščin: Zápasník Vémola by bol podľa starých pravidiel mŕtvy 10 903
  5. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 9 052
  6. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 8 543
  7. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť. 7 702
  8. Ján Šeďo: Čo tak raz valorizáciu dôchodkov urobiť obrátenou lineárnou závislosťou ? 6 982
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie Video
SkryťZatvoriť reklamu