Korzár logo Korzár
Sobota, 19. september, 2020 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom mäsové špeciality: Údená šunka na cideri, bylinkové jahňacie

Inšpirácie na váš veľkonočný stôl.

Údená šunka s glazúrou

Potrebujeme: 3,5 až 4,5 kg uvarenej údenej šunky s kosťou, 1 š hnedého cukru, 1 š marhuľového džemu, 1/2 š dijonskej horčice, 2 ČL mletého čierneho korenia

Postup: Predhrejeme si rúru na 150 stupňov. Šunku uložíme na pekáč s roštom reznou stranou dole. Špičkou ostrého noža urobíme kosoštvorcové zárezy cez kožu a tuk tak, aby sa tiahli od vrchu až po spodok. Mäso zakryjeme fóliou a necháme ho piecť 1,5 hodiny.

Medzitým si v strednej miske vymiešame cukor, džem, horčicu a čierne korenie. Šálku glazúry odoberieme do samostatnej nádoby, prikryjeme fóliou a odložíme do chladničky.

Skryť Vypnúť reklamu

Po uplynutí hodiny a pol zložíme z mäsa fóliu a potrieme zvyšnou glazúrou. Pečieme ho neprikryté ďalšiu hodinu až hodinu a pol, kým glazúra nie je tmavohnedá a vnútorná teplota šunky nedosiahne 60 stupňov. Nezabúdame ju počas pečenia potierať glazúrou každých 30 minút. Upečenú šunku necháme pred krájaním odstáť asi 20 minút. Servírujeme aj s odloženou glazúrou.

Zdroj: goodhousekeeping.com

Šunka na jablkovom cideri

Potrebujeme: 2,5 až 3 kg uvarenej údenej šunky bez kosti, 2 š jablkového cideru, 1 š medu, 1/2 š jablčného octu, 1/4 š dijonskej horčice, 1 PL masla, 2 ČL čili korenia, 1/2 ČL korenia na jablká

Postup: Korenie na jablká si vyrobíme zmiešaním 4 ČL škorice, 2 ČL muškátového orecha a 1 ČL kardamómu, ktorých odoberieme potrebné množstvo.

Šunku položíme na rošt do plytkého pekáča. Na jej vrchu urobíme kosoštvorcové zárezy, prikryjeme ju a pečieme v rúre rozohriatej na 220 stupňov asi 2 hodiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým vo veľkej rajnci zmiešame jablkový cider, med, ocot a horčicu a zmes privedieme k varu. Plameň znížime na minimum a neprikryté varíme za častého miešania asi 15 minút. Potom vmiešame maslo, čili korenie a polovicu čajovej lyžičky korenia na jablká. Zo zmesi odložíme jednu šálku na servírovanie, zvyšok varíme do zhustnutia. Omáčkou potom polejeme vrch mäsa a pečieme ho ďalej asi polhodinu, kým vnútorná teplota nedosiahne 60 stupňov. Hotovú šunku naporciujeme a podávame s teplou omáčkou.

Zdroj: allrecipes.com, tasteofhome.com

Bylinkové jahňacie stehno s pečenou zeleninou

Potrebujeme: 1,5 až 2 kg jahňacieho stehna bez kosti, 1/2 - 3/4 ČL soli, mleté čierne korenie

Na bylinkovú plnku: 1 š zmesi čerstvých byliniek, ako tymian, šalvia, rozmarín, 1 š petržlenovej vňate, 10 strúčikov cesnaku, 1 PL citrónovej kôry, 1/2 ČL soli, 5 PL olivového oleja

Skryť Vypnúť reklamu

Na bylinkovú omáčku: 1/4 š olivového oleja, 1/3 š najemno nasekanej mäty, 1/3 š najemno nasekanej petržlenovej vňate, 1 PL citrónovej kôry, 1 PL citrónovej šťavy, 1 PL pokrájaných kapár, 1 pretlačený alebo najemno nakrájaný cesnak, soľ podľa potreby

Na pečenú zeleninu: 6 až 8 š zeleniny, ako mrkva, zemiaky, zeler, paštrnák, pór, cibuľa či strúčiky cesnaku, olivový olej na pokvapkanie, soľ a čierne korenie na ochutenie

Postup: Rúru predhrejeme na 220 stupňov. Mäso umyjeme, dobre osušíme a odrežeme všetok prebytočný a nechcený tuk. Prekrojíme ho horizontálne na polovicu tak, aby časti zostali na konci spojené. Posolíme a okoreníme zo všetkých strán.

Bylinkovú plnku urobíme tak, že všetky bylinky, cesnak, soľ, korenie a citrónovú kôru dáme do kuchynského robota a rozmixujeme najemno. Pridáme olej a zľahka premixujeme - len tak, aby sa všetky suroviny prepojili, zmes nemá byť veľmi hladká ani olejnaná. Dve tretiny vzniknutej pasty rozotrieme do vnútra mäsa, ktoré potom zrolujeme a zaistíme kuchynskou niťou. Zvyškom bylinkovej pasty potrieme aj vrch mäsa.

Zeleninu očistíme, pokrájame na menšie kúsky a polejeme polievkovou lyžicou oleja. Posolíme ich, okoreníme, premiešame a vložíme do pekáča. Ak sa nám zvýšili ešte nejaké bylinky z omáčky, môžeme ich k zelenine zamiešať tiež. Mäso položíme na zeleninu a pekáč vložíme do rozohriatej rúry na 15 minút, potom teplotu znížime na 160 stupňov a pokračujeme v pečení ešte hodinu až hodinu a pol (v závislosti od veľkosti mäsa), alebo kým mäso nedosiahne vnútornú teplotu aspoň 50 až 57 stupňov. Upečené mäso vyberieme z rúry na dosku na krájanie a necháme asi 20 minút odpočívať. Ak je to potrebné, zeleninu necháme ešte dopiecť.

Medzitým pripravíme bylinkovú omáčku zmiešaním všetkých surovín dohromady. Mäso naporciujeme a podávame s omáčkou a pečenou zeleninou.

Zdoj: feastingathome.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  2. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  4. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  5. Home (ale aj) Office
  6. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  7. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  8. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  9. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu
  10. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium
  1. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  2. Poznanie
  3. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  6. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  7. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  8. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  9. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  10. Prečo sa kanalizácia v našich mestách upcháva, keď prší?
  1. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 30 318
  2. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 23 858
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 22 649
  4. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 13 574
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 12 586
  6. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 10 970
  7. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 9 754
  8. Zažite liečivú silu minerálnych vôd. Obľubovali ich aj králi 9 721
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 640
  10. Edícia autorov denníka SME: Malá kniha o zvieratách 3 8 128
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Turisti odhadzujú najmä plastové fľaše a papierové vreckovky

Zakladatelia iniciatívy #niesomprasa vyčistili vo Vysokých Tatrách trasu k Zelenému plesu.

Tatry sú po sobote opäť trochu čistejšie.

V Košickom a Prešovskom kraji bol o dištančné vzdelávanie najmenší záujem

Do tejto formy výučby sa nezapojilo takmer 52-tisíc žiakov.

Ilustračné.

Obchvat Košíc má stavebné povolenie od júna. Proces zabrzdil vlastník pozemku

Ak výstavbu nestihnú začať do zimy, projekt rozdelia.

Nový úsek rýchlostnej cesty sa bude napájať na diaľnicu D1 v križovatke pri Hrašovíku.

Warholovo múzeum zrekonštruujú, na úrad župy prišli prvé peniaze

Dotáciu vo výške 7,1 milióna eur schválila ešte bývalá vláda.

Slávne múzeum v Medzilaborciach sa dočká rekonštrukcie.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop