Korzár logo Korzár
Nedeľa, 28. november, 2021 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom mäsové špeciality: Údená šunka na cideri, bylinkové jahňacie

Inšpirácie na váš veľkonočný stôl.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Údená šunka s glazúrou

Potrebujeme: 3,5 až 4,5 kg uvarenej údenej šunky s kosťou, 1 š hnedého cukru, 1 š marhuľového džemu, 1/2 š dijonskej horčice, 2 ČL mletého čierneho korenia

Postup: Predhrejeme si rúru na 150 stupňov. Šunku uložíme na pekáč s roštom reznou stranou dole. Špičkou ostrého noža urobíme kosoštvorcové zárezy cez kožu a tuk tak, aby sa tiahli od vrchu až po spodok. Mäso zakryjeme fóliou a necháme ho piecť 1,5 hodiny.

Medzitým si v strednej miske vymiešame cukor, džem, horčicu a čierne korenie. Šálku glazúry odoberieme do samostatnej nádoby, prikryjeme fóliou a odložíme do chladničky.

Skryť Vypnúť reklamu

Po uplynutí hodiny a pol zložíme z mäsa fóliu a potrieme zvyšnou glazúrou. Pečieme ho neprikryté ďalšiu hodinu až hodinu a pol, kým glazúra nie je tmavohnedá a vnútorná teplota šunky nedosiahne 60 stupňov. Nezabúdame ju počas pečenia potierať glazúrou každých 30 minút. Upečenú šunku necháme pred krájaním odstáť asi 20 minút. Servírujeme aj s odloženou glazúrou.

Zdroj: goodhousekeeping.com

Šunka na jablkovom cideri

Potrebujeme: 2,5 až 3 kg uvarenej údenej šunky bez kosti, 2 š jablkového cideru, 1 š medu, 1/2 š jablčného octu, 1/4 š dijonskej horčice, 1 PL masla, 2 ČL čili korenia, 1/2 ČL korenia na jablká

Postup: Korenie na jablká si vyrobíme zmiešaním 4 ČL škorice, 2 ČL muškátového orecha a 1 ČL kardamómu, ktorých odoberieme potrebné množstvo.

Šunku položíme na rošt do plytkého pekáča. Na jej vrchu urobíme kosoštvorcové zárezy, prikryjeme ju a pečieme v rúre rozohriatej na 220 stupňov asi 2 hodiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým vo veľkej rajnci zmiešame jablkový cider, med, ocot a horčicu a zmes privedieme k varu. Plameň znížime na minimum a neprikryté varíme za častého miešania asi 15 minút. Potom vmiešame maslo, čili korenie a polovicu čajovej lyžičky korenia na jablká. Zo zmesi odložíme jednu šálku na servírovanie, zvyšok varíme do zhustnutia. Omáčkou potom polejeme vrch mäsa a pečieme ho ďalej asi polhodinu, kým vnútorná teplota nedosiahne 60 stupňov. Hotovú šunku naporciujeme a podávame s teplou omáčkou.

Zdroj: allrecipes.com, tasteofhome.com

Bylinkové jahňacie stehno s pečenou zeleninou

Potrebujeme: 1,5 až 2 kg jahňacieho stehna bez kosti, 1/2 - 3/4 ČL soli, mleté čierne korenie

Na bylinkovú plnku: 1 š zmesi čerstvých byliniek, ako tymian, šalvia, rozmarín, 1 š petržlenovej vňate, 10 strúčikov cesnaku, 1 PL citrónovej kôry, 1/2 ČL soli, 5 PL olivového oleja

Skryť Vypnúť reklamu

Na bylinkovú omáčku: 1/4 š olivového oleja, 1/3 š najemno nasekanej mäty, 1/3 š najemno nasekanej petržlenovej vňate, 1 PL citrónovej kôry, 1 PL citrónovej šťavy, 1 PL pokrájaných kapár, 1 pretlačený alebo najemno nakrájaný cesnak, soľ podľa potreby

Na pečenú zeleninu: 6 až 8 š zeleniny, ako mrkva, zemiaky, zeler, paštrnák, pór, cibuľa či strúčiky cesnaku, olivový olej na pokvapkanie, soľ a čierne korenie na ochutenie

Postup: Rúru predhrejeme na 220 stupňov. Mäso umyjeme, dobre osušíme a odrežeme všetok prebytočný a nechcený tuk. Prekrojíme ho horizontálne na polovicu tak, aby časti zostali na konci spojené. Posolíme a okoreníme zo všetkých strán.

Bylinkovú plnku urobíme tak, že všetky bylinky, cesnak, soľ, korenie a citrónovú kôru dáme do kuchynského robota a rozmixujeme najemno. Pridáme olej a zľahka premixujeme - len tak, aby sa všetky suroviny prepojili, zmes nemá byť veľmi hladká ani olejnaná. Dve tretiny vzniknutej pasty rozotrieme do vnútra mäsa, ktoré potom zrolujeme a zaistíme kuchynskou niťou. Zvyškom bylinkovej pasty potrieme aj vrch mäsa.

Zeleninu očistíme, pokrájame na menšie kúsky a polejeme polievkovou lyžicou oleja. Posolíme ich, okoreníme, premiešame a vložíme do pekáča. Ak sa nám zvýšili ešte nejaké bylinky z omáčky, môžeme ich k zelenine zamiešať tiež. Mäso položíme na zeleninu a pekáč vložíme do rozohriatej rúry na 15 minút, potom teplotu znížime na 160 stupňov a pokračujeme v pečení ešte hodinu až hodinu a pol (v závislosti od veľkosti mäsa), alebo kým mäso nedosiahne vnútornú teplotu aspoň 50 až 57 stupňov. Upečené mäso vyberieme z rúry na dosku na krájanie a necháme asi 20 minút odpočívať. Ak je to potrebné, zeleninu necháme ešte dopiecť.

Medzitým pripravíme bylinkovú omáčku zmiešaním všetkých surovín dohromady. Mäso naporciujeme a podávame s omáčkou a pečenou zeleninou.

Zdoj: feastingathome.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  2. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  3. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  5. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  6. Ani najlepšia mama nevie, čo sa deje v tele jej dieťatka
  7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model
  9. Firmám sa vyplatí poznať uhlíkovú stopu vlastných výrobkov
  10. Dôchodkové sporenie s rešpektom k budúcnosti
  1. Mačka, ktorá žerie ľudí, kakajúce polienko, pavúky na stromčeku
  2. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  3. Dopyt po bytoch stúpa, ponuka bytov sa neustále zmenšuje
  4. Tatranský buk je Stromom roka 2021
  5. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  6. BLACK FRIDAY: Nakupujte výhodne prírodné produkty
  7. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  8. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  9. Spoločnosť v Lipt. Mikuláši dodáva námorný informačný systém
  10. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 28 227
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 10 352
  3. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 368
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 5 325
  5. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 058
  6. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 492
  7. Obľúbená kozmetika, lieky a doplnky stravy so zľavou až 50% 2 377
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 234
  9. TIP: Úspech zakódovaný v DNA? Potvrdil to zlatý hattrick 1 873
  10. Ako predísť intímnym problémom? Vyvolať ich môže aj bežná vložka 1 782

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Dúležité hláseňí
  2. Věra Tepličková: Bolo, nebolo alebo O kráľovstve, kde prestalo platiť, že niečo je vždy za niečo
  3. Simona Rezníčeková: V lotosovom sede na nesprávnej hore
  4. Barbora Kujundžić: Výchova detí ako výstup na Mount Everest
  5. Michala Guľasová: Zdenka Wenzlová Švábeková - Hľadač šťastia - knižná recenzia
  6. Rudolfa Vallová: COVID: u ľudí rastie vôľa žiť rovnako ako SMERu rastie vôľa vrátiť sa k moci
  7. Jozef Legény: Ponuka či pomoc, ktorú je potrebné odmietnuť (na túto infekciu panskej samovôle zomrú verejné financie)
  8. Štefan Vidlár: Ešče žijem, máme chleba
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 8 396
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 222
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 302
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 439
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 5 919
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 046
  7. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 222
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 3 911
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Očkovanie detí proti covidu.

Stačí súhlas zákonného zástupcu.


26. nov
V piatok prvý prípad nákazy omikronom ohlásilo Belgicko.

Variant omikron má celkovo 50 mutácií.


9 h
Aj obdarovávanie blízkych má svoju skrytú psychológiu.

Obdarovávanie je zvyk, ktorý buduje vzájomné vzťahy.


25. nov
Napätá situácia na poľskej hranici.

Naozaj sa musíme prisťahovalectvu brániť vodnými delami a žiletkovým plotom?


23. nov

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Dúležité hláseňí
  2. Věra Tepličková: Bolo, nebolo alebo O kráľovstve, kde prestalo platiť, že niečo je vždy za niečo
  3. Simona Rezníčeková: V lotosovom sede na nesprávnej hore
  4. Barbora Kujundžić: Výchova detí ako výstup na Mount Everest
  5. Michala Guľasová: Zdenka Wenzlová Švábeková - Hľadač šťastia - knižná recenzia
  6. Rudolfa Vallová: COVID: u ľudí rastie vôľa žiť rovnako ako SMERu rastie vôľa vrátiť sa k moci
  7. Jozef Legény: Ponuka či pomoc, ktorú je potrebné odmietnuť (na túto infekciu panskej samovôle zomrú verejné financie)
  8. Štefan Vidlár: Ešče žijem, máme chleba
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 8 396
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 222
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 302
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 439
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 5 919
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 046
  7. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 222
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 3 911
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu