Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Rýchle obyčajné rožky, domáce bagety, jogurtové žemle

Inšpirácie na chutné dobroty.

(Zdroj: Fotolia/Stock Adobe)

Rozhodli ste sa čas strávený doma využiť na zlepšenie svojho pekárskeho umenia? Na to, aby ste dokázali vlastnými rukami rukami zabezpečiť rodine čerstvé pečivo, nemusíte mať špeciálne schopnosti ani suroviny. Ide to ľahko.

Jednoduché bagety

Potrebujeme: 270 ml vlažnej vody, 2 ČL sušeného droždia, 1 ČL cukru, 500 g hladkej „chlebovej“ múky T650, 1 a 1/2 ČL soli, 3 PL olivového oleja, múku na posypávanie dosky, vajíčko na potieranie

Postup: Vo vlažnej vode rozmiešame sušené droždie a cukor. Chvíľku počkáme a zatiaľ vo väčšej mise zmiešame múku, soľ a olej. Keď sa kvások napení, prilejeme ho k múke a vypracujeme cesto. Necháme ho prikryté kysnúť na teplom mieste asi 45 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Po vykysnutí ho rozdelíme na štyri bochníky a tie na pomúčenej doske vytvarujeme ako bagety. Cesto by malo vyjsť asi na štyri bagety.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Poukladáme ich na plech vystlatý papierom a potretý olejom a necháme ešte cca hodinu kysnúť. Rúru predhrejeme na 180 stupňov, bagety po nakysnutí potrieme rozšľahaným vajíčkom a vrch jemne narežeme niekoľkými šikmými rezmi. Kto chce, môže si vrch posypať aj hrubou soľou či semienkami. Plech dáme do rúry a pečieme asi 20 minút, kým nechytia zlatistý nádych.

Obyčajné rýchle rožky

Potrebujeme na cca 16 kusov: 500 g hladkej múky, ¼ l mlieka, kocku droždia, 60 gramov masla, 1 ČL soli a 1 ČL cukru.

Postup: Do misy dáme múku, osolíme ju, posypeme cukrom, namrvíme droždie a zalejeme to vlažným mliekom.

Všetko len trochu premiešame vareškou a necháme postáť asi 5 minút. Vznikne nám jemné husté cesto. Prehnetieme ho a necháme kysnúť na teplom mieste.

SkryťVypnúť reklamu

Keď zdvojnásobí svoj obsah, vyklopíme ho na dosku a rozselíme na štyri rovnaké časti, ktoré vyvaľkáme do kruhu na hrúbku 5 milimetrov. Kruhy nakrájame na štvrtiny a z každého výrezu zrolujeme rožky. Necháme ich cca 20 minút postáť, kým nenakysnú takmer na klasickú veľkosť. Počítajte s tým, že spočiatku budú vyzerať príliš útlo.

Rožky poukladáme na plech potretý olejom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.

Jogurtové žemle

Potrebujeme: 350 g hladkej múky T650, 100 ml bieleho jogurtu, 120 ml teplej vody, 1 ČL sušeného droždia, 1 ČL cukru, 1,5 ČL soli, 2 PL roztopeného masla, vajíčko. Podľa chuti môžeme nachystať aj rascu, bylinky či cesnak na posypanie žemlí

Postup: Vlažnú vodu zmiešame s cukrom, droždím a necháme krátko postáť, kým kvások nevzíde. Primiešame jogurt, soľ, maslo, múku a cesto ručne vymiesime tak, aby bolo mäkké a plastické. Pomôcť si môžeme aj kuchynským robotom.

SkryťVypnúť reklamu

Hotové cesto necháme prikryté kysnúť asi hodinu, potom ho vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme ho na niekoľko malých bochníkov a tie vytvarujeme na žemle, prípadne sa môžeme pokúsiť o pletenky.

Poukladáme ich na plech vystlatý papierom na pečenie, povrch jemne narežte proti popraskaniu a prikryté necháme ešte kysnúť asi 30 minút. Rúru predhrejeme na 175 stupňov, žemle môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom a ak chceme ochutené, posypeme ich čím sa nám páči. Pečieme asi 30 minút a po upečení ho necháme vychladnúť na mriežke, aby sa nezaparilo.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 373
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 518
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 306
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 353
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 957
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 513
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 084
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu