Rozhodli ste sa čas strávený doma využiť na zlepšenie svojho pekárskeho umenia? Na to, aby ste dokázali vlastnými rukami rukami zabezpečiť rodine čerstvé pečivo, nemusíte mať špeciálne schopnosti ani suroviny. Ide to ľahko.
Jednoduché bagety
Potrebujeme: 270 ml vlažnej vody, 2 ČL sušeného droždia, 1 ČL cukru, 500 g hladkej „chlebovej“ múky T650, 1 a 1/2 ČL soli, 3 PL olivového oleja, múku na posypávanie dosky, vajíčko na potieranie
Postup: Vo vlažnej vode rozmiešame sušené droždie a cukor. Chvíľku počkáme a zatiaľ vo väčšej mise zmiešame múku, soľ a olej. Keď sa kvások napení, prilejeme ho k múke a vypracujeme cesto. Necháme ho prikryté kysnúť na teplom mieste asi 45 minút.
Po vykysnutí ho rozdelíme na štyri bochníky a tie na pomúčenej doske vytvarujeme ako bagety. Cesto by malo vyjsť asi na štyri bagety.
Poukladáme ich na plech vystlatý papierom a potretý olejom a necháme ešte cca hodinu kysnúť. Rúru predhrejeme na 180 stupňov, bagety po nakysnutí potrieme rozšľahaným vajíčkom a vrch jemne narežeme niekoľkými šikmými rezmi. Kto chce, môže si vrch posypať aj hrubou soľou či semienkami. Plech dáme do rúry a pečieme asi 20 minút, kým nechytia zlatistý nádych.
Obyčajné rýchle rožky
Potrebujeme na cca 16 kusov: 500 g hladkej múky, ¼ l mlieka, kocku droždia, 60 gramov masla, 1 ČL soli a 1 ČL cukru.
Postup: Do misy dáme múku, osolíme ju, posypeme cukrom, namrvíme droždie a zalejeme to vlažným mliekom.
Všetko len trochu premiešame vareškou a necháme postáť asi 5 minút. Vznikne nám jemné husté cesto. Prehnetieme ho a necháme kysnúť na teplom mieste.
Keď zdvojnásobí svoj obsah, vyklopíme ho na dosku a rozselíme na štyri rovnaké časti, ktoré vyvaľkáme do kruhu na hrúbku 5 milimetrov. Kruhy nakrájame na štvrtiny a z každého výrezu zrolujeme rožky. Necháme ich cca 20 minút postáť, kým nenakysnú takmer na klasickú veľkosť. Počítajte s tým, že spočiatku budú vyzerať príliš útlo.
Rožky poukladáme na plech potretý olejom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.
Jogurtové žemle
Potrebujeme: 350 g hladkej múky T650, 100 ml bieleho jogurtu, 120 ml teplej vody, 1 ČL sušeného droždia, 1 ČL cukru, 1,5 ČL soli, 2 PL roztopeného masla, vajíčko. Podľa chuti môžeme nachystať aj rascu, bylinky či cesnak na posypanie žemlí
Postup: Vlažnú vodu zmiešame s cukrom, droždím a necháme krátko postáť, kým kvások nevzíde. Primiešame jogurt, soľ, maslo, múku a cesto ručne vymiesime tak, aby bolo mäkké a plastické. Pomôcť si môžeme aj kuchynským robotom.
Hotové cesto necháme prikryté kysnúť asi hodinu, potom ho vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme ho na niekoľko malých bochníkov a tie vytvarujeme na žemle, prípadne sa môžeme pokúsiť o pletenky.
Poukladáme ich na plech vystlatý papierom na pečenie, povrch jemne narežte proti popraskaniu a prikryté necháme ešte kysnúť asi 30 minút. Rúru predhrejeme na 175 stupňov, žemle môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom a ak chceme ochutené, posypeme ich čím sa nám páči. Pečieme asi 30 minút a po upečení ho necháme vychladnúť na mriežke, aby sa nezaparilo.

Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.