Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Losos so zeleninovou krustou, krémové cestoviny s cuketou a mrkvou

Chutné inšpirácie do kuchyne.

(Zdroj: stock adobe)

Cviklové rizoto so syrom a orechmi

Potrebujeme: 300 g ryže vhodnej na rizoto, 1 l zeleninového vývaru, 400 g varenej cvikly, olej, maslo, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 150 ml červeného vína, parmezán, 100 g nasekaných vlašských orechov, trochu tymianu, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Najskôr si pripravíme vývar, ktorý necháme na malom plameni zohrievať počas celej prípravy rizota. Varenú cviklu nakrájame na malé kúsky, prípadne ju môžeme aj nahrubo nastrúhať.

Do kastróla dáme asi štyri lyžice oleja a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Po chvíľke pridáme aj pretlačený cesnak a aj ryžu. Za stáleho miešania ju dobre opražíme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potom ju zalejeme vínom a za priebežného miešania necháme víno odpariť. Potom ryžu postupne po naberačkách podlievame vývarom a za stáleho miešania ju uvaríme.

Pred koncom do nej pridáme cviklu a dovaríme.

Na záver do rizota vmiešame hrsť parmezánu a kus masla. Podávame s hoblinkami parmezánku a nasekanými orechmi.

Losos so zeleninovou krustou

Potrebujeme: filety z lososa, 2 mrkvy, 1 cuketu, 1 jarnú cibuľku, 3 PL hrubšej strúhanky (môžeme si aj nahrbo namlieť staré suché pečivo), olej, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Očistenú mrkvu aj cuketu nastrúhame najemno. Dužinu z cukety nepoužívame. V miske dobre premiešame natenko nakrájanú cibuľku, strúhanú cuketu aj mrkvu a toľko strúhanky a oleja, aby nám vznikla zmes, ktorú budeme vrstviť na rybu.

Lososa umyjeme, osolíme, okoreníme a poukladáme kožou dole na plech. Na každý dáme zeleninovú zmes a dáme na cca 10 minút piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu

Cestoviny so zeleninou a mascarpone

Potrebujeme: balenie cestovín (najlepšie sa hodia penne), 2 mladé cukety, 3 stredne veľké mrkvy, cibuľu, 2 strúčiky cesnaku. maslo, biele víno, mascarpone, smotanu na varenie alebo mlieko, soľ, mleté korenie, sójovú omáčku, worcesterskú omáčku, citrón, parmezán

Postup: Cestoviny uvaríme klasickým spôsobom v osolenej vode. Očistenú a umytú mrkvu pomocou škrabky nastrúhame na pásiky. Cibuľu nakrájame na celkom jemné kúsky.

V panvici zohrejeme maslo s trochou oleja a opražíme na ňom cibuľu. Potom k nej pretlačíme cesnak a po ňom príde do panvice mrkva. Orestujeme ju zo všetkých strán a podlejeme vareškou vody z variacich sa cestovín.

Keď mrkva začne mäknúť, pridáme k nej cuketu, premiešame a podlejeme asi 1 dl vína. Necháme alkohol odpariť a ak je to potrebné, zeleninu ešte podlejeme trochou vody z cestovín.

SkryťVypnúť reklamu

Cuketu s mrkvou ochutíme sójovou aj worcesterskou omáčkou, okoreníme a potom k nej pridáme asi dve lyžice mascarpone. Rozmiešame, prilejeme toľko smotany, aby nám vznikla krémová omáčka.

Cestoviny z hrnca vyberieme priamo do panvice k zelenine, premiešame, podľa potreby dochutíme a na záver pokvapkáme citrónovou šťavou. Podávame so strúhaným parmezánom.

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  2. Drobné čiary na stene? Niekedy je to začiatok veľkého problému
  3. Naši starí rodičia si peniaze zakopávali do zeme
  4. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  5. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  6. Na potulkách chuťami: od zemiakov po syry, všetko je doma
  7. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  8. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  1. AL-AUTO dokazuje, že špičkový autoservis môže byť women-friendly
  2. Naši starí rodičia si peniaze zakopávali do zeme
  3. Zuzana Porubjaková a Miro Jaroš v naozaj otvorených rozhovoroch
  4. Na potulkách chuťami: od zemiakov po syry, všetko je doma
  5. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  6. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  7. Prvý mobil je tu: tipy, ako ho využiť zodpovedne
  8. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  1. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 10 502
  2. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 6 051
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 5 067
  4. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 4 788
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 765
  6. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 448
  7. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 4 220
  8. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 3 604
  1. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky LIII.
  2. Tomáš Kuvik: Najväčší Slovák v nás
  3. Martin Fronk: František Jozef I. vtedy a dnes
  4. Michal Fiabane: Fukuyama sa mýlil. Dejiny nekončia - začínajú byť opäť desivé.
  5. Dávid Polák: Izrael, Západný breh a medzinárodné párvo. Časť 1.
  6. Jozef Černek: Na vrchole, kde končia deti a začínajú otcovia
  7. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou
  8. Igor Pogány: Nano Banana: Nová AI od Google premení vaše fotky na realitu (a splní sny)
  1. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 10 020
  2. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa, ktorú takmer nikto nepozná, a pritom z nej Malá Fatra ukazuje svoju pravú krásu! 8 408
  3. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS 8 183
  4. Ivan Mlynár: Je Šutaj Eštok úplný kretén ? Nie, je to génius. Ak to niekto nechápe, je to jeho problém. 7 799
  5. Daniel Guľaš: Svetový šašo 6 504
  6. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 5 180
  7. Ján Valchár: Ešte jeden večerný blog 4 761
  8. Tomáš Csicsó: Ako školy vyberajú výpalné od študentov 3 926
  1. Igor Pogány: Nano Banana: Nová AI od Google premení vaše fotky na realitu (a splní sny)
  2. Marian Nanias: Jadrové zariadenia, doteraz použité na Mesiaci.
  3. Post Bellum SK: Začiatok konca pre desaťtisíce slovenských Židov: 9. september 1941
  4. Radko Mačuha: Pre Ficových šimpanzizantov.
  5. Marcel Rebro: Diplomacia podľa Fica: úsmevy v Pekingu a Užhorode, dym v Kyjive
  6. Marian Nanias: Jadrové reaktory použité v kozmickom prieskume.
  7. Radko Mačuha: Fico nás posiela na výlet do Číny.
  8. Marian Nanias: Atómová elektráreň na Mesiaci?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu