Cviklové rizoto so syrom a orechmi
Potrebujeme: 300 g ryže vhodnej na rizoto, 1 l zeleninového vývaru, 400 g varenej cvikly, olej, maslo, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 150 ml červeného vína, parmezán, 100 g nasekaných vlašských orechov, trochu tymianu, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Najskôr si pripravíme vývar, ktorý necháme na malom plameni zohrievať počas celej prípravy rizota. Varenú cviklu nakrájame na malé kúsky, prípadne ju môžeme aj nahrubo nastrúhať.
Do kastróla dáme asi štyri lyžice oleja a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Po chvíľke pridáme aj pretlačený cesnak a aj ryžu. Za stáleho miešania ju dobre opražíme.
Potom ju zalejeme vínom a za priebežného miešania necháme víno odpariť. Potom ryžu postupne po naberačkách podlievame vývarom a za stáleho miešania ju uvaríme.
Pred koncom do nej pridáme cviklu a dovaríme.
Na záver do rizota vmiešame hrsť parmezánu a kus masla. Podávame s hoblinkami parmezánku a nasekanými orechmi.
Losos so zeleninovou krustou
Potrebujeme: filety z lososa, 2 mrkvy, 1 cuketu, 1 jarnú cibuľku, 3 PL hrubšej strúhanky (môžeme si aj nahrbo namlieť staré suché pečivo), olej, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Očistenú mrkvu aj cuketu nastrúhame najemno. Dužinu z cukety nepoužívame. V miske dobre premiešame natenko nakrájanú cibuľku, strúhanú cuketu aj mrkvu a toľko strúhanky a oleja, aby nám vznikla zmes, ktorú budeme vrstviť na rybu.
Lososa umyjeme, osolíme, okoreníme a poukladáme kožou dole na plech. Na každý dáme zeleninovú zmes a dáme na cca 10 minút piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov.
Cestoviny so zeleninou a mascarpone
Potrebujeme: balenie cestovín (najlepšie sa hodia penne), 2 mladé cukety, 3 stredne veľké mrkvy, cibuľu, 2 strúčiky cesnaku. maslo, biele víno, mascarpone, smotanu na varenie alebo mlieko, soľ, mleté korenie, sójovú omáčku, worcesterskú omáčku, citrón, parmezán
Postup: Cestoviny uvaríme klasickým spôsobom v osolenej vode. Očistenú a umytú mrkvu pomocou škrabky nastrúhame na pásiky. Cibuľu nakrájame na celkom jemné kúsky.
V panvici zohrejeme maslo s trochou oleja a opražíme na ňom cibuľu. Potom k nej pretlačíme cesnak a po ňom príde do panvice mrkva. Orestujeme ju zo všetkých strán a podlejeme vareškou vody z variacich sa cestovín.
Keď mrkva začne mäknúť, pridáme k nej cuketu, premiešame a podlejeme asi 1 dl vína. Necháme alkohol odpariť a ak je to potrebné, zeleninu ešte podlejeme trochou vody z cestovín.
Cuketu s mrkvou ochutíme sójovou aj worcesterskou omáčkou, okoreníme a potom k nej pridáme asi dve lyžice mascarpone. Rozmiešame, prilejeme toľko smotany, aby nám vznikla krémová omáčka.
Cestoviny z hrnca vyberieme priamo do panvice k zelenine, premiešame, podľa potreby dochutíme a na záver pokvapkáme citrónovou šťavou. Podávame so strúhaným parmezánom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.