Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Losos so zeleninovou krustou, krémové cestoviny s cuketou a mrkvou

Chutné inšpirácie do kuchyne.

(Zdroj: stock adobe)

Cviklové rizoto so syrom a orechmi

Potrebujeme: 300 g ryže vhodnej na rizoto, 1 l zeleninového vývaru, 400 g varenej cvikly, olej, maslo, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 150 ml červeného vína, parmezán, 100 g nasekaných vlašských orechov, trochu tymianu, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Najskôr si pripravíme vývar, ktorý necháme na malom plameni zohrievať počas celej prípravy rizota. Varenú cviklu nakrájame na malé kúsky, prípadne ju môžeme aj nahrubo nastrúhať.

Do kastróla dáme asi štyri lyžice oleja a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Po chvíľke pridáme aj pretlačený cesnak a aj ryžu. Za stáleho miešania ju dobre opražíme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potom ju zalejeme vínom a za priebežného miešania necháme víno odpariť. Potom ryžu postupne po naberačkách podlievame vývarom a za stáleho miešania ju uvaríme.

Pred koncom do nej pridáme cviklu a dovaríme.

Na záver do rizota vmiešame hrsť parmezánu a kus masla. Podávame s hoblinkami parmezánku a nasekanými orechmi.

Losos so zeleninovou krustou

Potrebujeme: filety z lososa, 2 mrkvy, 1 cuketu, 1 jarnú cibuľku, 3 PL hrubšej strúhanky (môžeme si aj nahrbo namlieť staré suché pečivo), olej, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Očistenú mrkvu aj cuketu nastrúhame najemno. Dužinu z cukety nepoužívame. V miske dobre premiešame natenko nakrájanú cibuľku, strúhanú cuketu aj mrkvu a toľko strúhanky a oleja, aby nám vznikla zmes, ktorú budeme vrstviť na rybu.

Lososa umyjeme, osolíme, okoreníme a poukladáme kožou dole na plech. Na každý dáme zeleninovú zmes a dáme na cca 10 minút piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu

Cestoviny so zeleninou a mascarpone

Potrebujeme: balenie cestovín (najlepšie sa hodia penne), 2 mladé cukety, 3 stredne veľké mrkvy, cibuľu, 2 strúčiky cesnaku. maslo, biele víno, mascarpone, smotanu na varenie alebo mlieko, soľ, mleté korenie, sójovú omáčku, worcesterskú omáčku, citrón, parmezán

Postup: Cestoviny uvaríme klasickým spôsobom v osolenej vode. Očistenú a umytú mrkvu pomocou škrabky nastrúhame na pásiky. Cibuľu nakrájame na celkom jemné kúsky.

V panvici zohrejeme maslo s trochou oleja a opražíme na ňom cibuľu. Potom k nej pretlačíme cesnak a po ňom príde do panvice mrkva. Orestujeme ju zo všetkých strán a podlejeme vareškou vody z variacich sa cestovín.

Keď mrkva začne mäknúť, pridáme k nej cuketu, premiešame a podlejeme asi 1 dl vína. Necháme alkohol odpariť a ak je to potrebné, zeleninu ešte podlejeme trochou vody z cestovín.

SkryťVypnúť reklamu

Cuketu s mrkvou ochutíme sójovou aj worcesterskou omáčkou, okoreníme a potom k nej pridáme asi dve lyžice mascarpone. Rozmiešame, prilejeme toľko smotany, aby nám vznikla krémová omáčka.

Cestoviny z hrnca vyberieme priamo do panvice k zelenine, premiešame, podľa potreby dochutíme a na záver pokvapkáme citrónovou šťavou. Podávame so strúhaným parmezánom.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 437
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 613
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 394
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 443
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 039
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 627
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 4 074
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu