Korzár logo Korzár
Utorok, 26. september, 2023 | Meniny má Edita

Varíme s Korzárom jarne: Pizza s reďkovkou, koláč s medvedím cesnakom

Inšpirácie do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pizza s reďkovkou, listovou zeleninou a kozím syrom

Potrebujeme: 450 g obľúbeného cesta na pizzu, 1/2 š ricotty alebo podobného krémového syra, 1/8 ČL pálivej aj sladkej papriky, štipka soli, mleté čierne korenie, 120 g kozieho syra, 2 š mixu listovej zeleniny, prípadne mladej rukoly, 5 - 6 reďkoviek nakrájaných na plátky, strúhaný parmezán, 1 š uvareného kuracieho mäsa (voliteľné)

Na dresing: 2 PL olivového oleja, 1 PL bieleho vínneho octu, 1/2 ČL dijonskej horčice, 1 malý strúčik cesnaku, štipka soli a mletého čierneho korenia

SkryťVypnúť reklamu

Postup: V malej miske vymiešame dohromady všetky suroviny na dresing a dáme bokom.

Rúru predhrejeme na 230 stupňov. Cesto na pizzu rozvaľkáme na kruh s priemerom asi 35 centimetrov a premiestnime na múkou vysypaný plech. Vrch cesta potrieme ricottou tak, aby sme nechali od okraja priestor asi 1 až 1,5 centimetra. Vrch posypeme paprikou, soľou, mletým čiernym korením, pridáme rozmrvený kozí syr a kuracie mäso, ak ho chceme použiť. Pizzu pečieme asi 10 až 12 minút alebo kým nie je úplne hotová. Medzitým pridáme listovú zeleninu a reďkovky do veľkej misky, prelejeme dresingom a premiešame. Na vrch hotovej pizze pridáme zeleninový šalát, posypeme strúhaným parmezánom a nakrájanú podávame.

Slaný koláč s medvedím cesnakom

Potrebujeme: 500 g chlebovej múky, 1 PL morskej soli, 300 ml vlažnej vody, 7 g sušeného aktívneho droždia, 40 g medvedieho cesnaku, 1 ČL celého čierneho korenia 1 PL olivového oleja, 1 PL strúhanky alebo semolinovej múky

SkryťVypnúť reklamu

Postup: V kuchynskom robote s hákovým nadstavcom zmiešame múku so soľou. V malom hrnčeku spravíme z vody a droždia kvások a postupne ho pridáme pri stále zapnutom robote k slanej múke. Pokračujeme v miešaní na nízkych otáčkach, kým sa nezačne tvoriť cesto.

To potom vyberieme do olejom vymastenej väčšej misky, prikryjeme ju teplou kuchynskou utierkou a necháme asi hodinu odstáť, kým cesto nezväčší svoj objem dvojnásobne. Z medvedieho cesnaku odložíme zopár lístkov. Zvyšok nahrubo nasekáme a premiestnime ho do mažiara alebo stredne veľkej misky. Pridáme čierne korenie a olivový olej a spolu všetko rozdrvíme.

Obdĺžnikový plech s vyššími okrajmi potrieme olejom a posypeme strúhankou alebo semolinovou múkou. Naolejovanými rukami roztlačíme cesto na dno plechu, naň poukladáme rozdrvené lístky cesnaku a posypeme morskou soľou. Zvyšné listy cesnaku zrolujeme a vtlačíme do cesta. Špičkami prstov cesto pozatláčame do formy, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme podkysnúť ešte asi hodinu. Rúru zahrejeme na 220 stupňov a pečieme asi 20 minút alebo kým koláč nie je zlatohnedý.

SkryťVypnúť reklamu

Cícerový šalát s mladým kelom

Potrebujeme: 2 šálky cíceru, 8 – 10 ks listového kelu, 12 menších šalotiek, 6 strúčikov cesnaku, 1 dl bieleho vína alebo vývaru, maslo, čili, celé a mleté čierne korenie, soľ

Postup: Cícer necháme napučať cez noc, vodu zlejeme a prepláchneme. Uvaríme ho takmer do mäkka v osolenej vode s celým čiernym korením, čili a štyrmi strúčikmi cesnaku.

Zohrejeme asi dve lyžice masla a poukladáme doň olúpané rozkrojené šalotky – reznou stranou dolu. Prikryté ich pomaly pečieme, až kým nebudú na reze opečené do hneda. Medzitým sparíme kel a pokrájame ho na menšie kusy. Cibuľu vyberieme z výpeku a sprudka opražíme dva strúčiky posekaného cesnaku, pridáme kel a krátko opečieme.

Podlejeme vínom alebo vývarom, pridáme cícer, okoreníme, necháme prejsť varom a na záver pridáme maslo.

Zdroj: kitchentreaty.com, annabanana.co

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy?
  2. Volia podľa TikToku, Youtube a Instagramu. Ovplyvnia mladí voľby?
  3. Most nahradia v Trenčíne záhradou s kaviarňami
  4. Zamestnanci Mecomu súťažili na športových dňoch
  5. Ak podceníte pri stavbe tento detail, pripravte sa na vyššie účty za kúrenie
  6. Na nechránenom školskom dvore namerali v lete až 60 stupňov
  7. Služby na pohotovosti nikto nechcel. Postavili na nich biznis
  8. Potrebujeme sa zbaviť nálepky montážnej dielne
  1. Hennessy oslavuje 50 rokov Hip Hopu
  2. Staršie IQOS zariadenia môžu spotrebitelia vrátiť do predajne
  3. Problémy s trávením a histamínová intolerancia, aká je liečba?
  4. Gröhling: Aj v školstve potrebujeme inovácie
  5. Bratislavská Kuchajda ožije športom
  6. Služby na pohotovosti nikto nechcel. Postavili na nich biznis
  7. Tenisová zábava pre celú rodinu na Peugeot Tennis Day
  8. Nerovnováha v kontrole močového mechúra
  1. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 16 022
  2. Hladinka smeruje do Košíc! 7 530
  3. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom 5 114
  4. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 4 296
  5. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 3 669
  6. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 3 417
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 2 714
  8. Také veľké kníhkupectvo ako na Obchodnej už neotvoríme 2 454

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Studený hrad a hrad Gýmeš časť 1.
  2. Tomáš Kollárik: Matovičov strašidelný plač a Sulíkova čierna diera
  3. Radoslav Medzihradský: Pekná časť SNPčky zo Zliechova
  4. Juraj Kumičák: Politikum I - Fico
  5. Vladimír Bilohuščin: Bitky v klietke si zaslúžia viac peňazí!
  6. Tupou Ceruzou: Progresívne Slovensko vs. Smer
  7. Ján Valchár: Načo je Rusku Sevastopol?
  8. Juraj Droba: Prečo voliť SASKU
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 60 584
  2. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank. 51 324
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 37 222
  4. Jana Plichtová: "Dobrák" Boris Kollár a jeho pomáhanie (si k majetku) 35 491
  5. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica. 32 845
  6. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 31 494
  7. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 30 640
  8. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť! 15 228
  1. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  5. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  6. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  8. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Na fotografii je (zľava) konkurzný právnik Zoroslav Kollár a predseda parlamentu Boris Kollár.

Bývalý riaditeľ SIS hovorí o pomste.


4 h
Budova Generálnej prokuratúry v Bratislave.

Funkcia slovenského generálneho prokurátora je pre koncentráciu moci priam toxická.


Branislav Vančo 23. sep

Druhé by skončilo Progresívne Slovensko.


a 1 ďalší 3 h
Bilbordová kampaň pred predčasnými voľbami.

Keď je za značkou úplné prázdno, stačí malý problém.


25. sep

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Studený hrad a hrad Gýmeš časť 1.
  2. Tomáš Kollárik: Matovičov strašidelný plač a Sulíkova čierna diera
  3. Radoslav Medzihradský: Pekná časť SNPčky zo Zliechova
  4. Juraj Kumičák: Politikum I - Fico
  5. Vladimír Bilohuščin: Bitky v klietke si zaslúžia viac peňazí!
  6. Tupou Ceruzou: Progresívne Slovensko vs. Smer
  7. Ján Valchár: Načo je Rusku Sevastopol?
  8. Juraj Droba: Prečo voliť SASKU
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 60 584
  2. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank. 51 324
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 37 222
  4. Jana Plichtová: "Dobrák" Boris Kollár a jeho pomáhanie (si k majetku) 35 491
  5. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica. 32 845
  6. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 31 494
  7. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 30 640
  8. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť! 15 228
  1. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  5. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  6. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  8. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie Video
SkryťZatvoriť reklamu