Korzár logo Korzár
Piatok, 3. apríl, 2020 | Meniny má Richard

Varíme s Korzárom jarne: Pizza s reďkovkou, koláč s medvedím cesnakom

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pizza s reďkovkou, listovou zeleninou a kozím syrom

Potrebujeme: 450 g obľúbeného cesta na pizzu, 1/2 š ricotty alebo podobného krémového syra, 1/8 ČL pálivej aj sladkej papriky, štipka soli, mleté čierne korenie, 120 g kozieho syra, 2 š mixu listovej zeleniny, prípadne mladej rukoly, 5 - 6 reďkoviek nakrájaných na plátky, strúhaný parmezán, 1 š uvareného kuracieho mäsa (voliteľné)

Na dresing: 2 PL olivového oleja, 1 PL bieleho vínneho octu, 1/2 ČL dijonskej horčice, 1 malý strúčik cesnaku, štipka soli a mletého čierneho korenia

Postup: V malej miske vymiešame dohromady všetky suroviny na dresing a dáme bokom.

Rúru predhrejeme na 230 stupňov. Cesto na pizzu rozvaľkáme na kruh s priemerom asi 35 centimetrov a premiestnime na múkou vysypaný plech. Vrch cesta potrieme ricottou tak, aby sme nechali od okraja priestor asi 1 až 1,5 centimetra. Vrch posypeme paprikou, soľou, mletým čiernym korením, pridáme rozmrvený kozí syr a kuracie mäso, ak ho chceme použiť. Pizzu pečieme asi 10 až 12 minút alebo kým nie je úplne hotová. Medzitým pridáme listovú zeleninu a reďkovky do veľkej misky, prelejeme dresingom a premiešame. Na vrch hotovej pizze pridáme zeleninový šalát, posypeme strúhaným parmezánom a nakrájanú podávame.

Slaný koláč s medvedím cesnakom

Potrebujeme: 500 g chlebovej múky, 1 PL morskej soli, 300 ml vlažnej vody, 7 g sušeného aktívneho droždia, 40 g medvedieho cesnaku, 1 ČL celého čierneho korenia 1 PL olivového oleja, 1 PL strúhanky alebo semolinovej múky

Postup: V kuchynskom robote s hákovým nadstavcom zmiešame múku so soľou. V malom hrnčeku spravíme z vody a droždia kvások a postupne ho pridáme pri stále zapnutom robote k slanej múke. Pokračujeme v miešaní na nízkych otáčkach, kým sa nezačne tvoriť cesto.

To potom vyberieme do olejom vymastenej väčšej misky, prikryjeme ju teplou kuchynskou utierkou a necháme asi hodinu odstáť, kým cesto nezväčší svoj objem dvojnásobne. Z medvedieho cesnaku odložíme zopár lístkov. Zvyšok nahrubo nasekáme a premiestnime ho do mažiara alebo stredne veľkej misky. Pridáme čierne korenie a olivový olej a spolu všetko rozdrvíme.

Obdĺžnikový plech s vyššími okrajmi potrieme olejom a posypeme strúhankou alebo semolinovou múkou. Naolejovanými rukami roztlačíme cesto na dno plechu, naň poukladáme rozdrvené lístky cesnaku a posypeme morskou soľou. Zvyšné listy cesnaku zrolujeme a vtlačíme do cesta. Špičkami prstov cesto pozatláčame do formy, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme podkysnúť ešte asi hodinu. Rúru zahrejeme na 220 stupňov a pečieme asi 20 minút alebo kým koláč nie je zlatohnedý.

Cícerový šalát s mladým kelom

Potrebujeme: 2 šálky cíceru, 8 – 10 ks listového kelu, 12 menších šalotiek, 6 strúčikov cesnaku, 1 dl bieleho vína alebo vývaru, maslo, čili, celé a mleté čierne korenie, soľ

Postup: Cícer necháme napučať cez noc, vodu zlejeme a prepláchneme. Uvaríme ho takmer do mäkka v osolenej vode s celým čiernym korením, čili a štyrmi strúčikmi cesnaku.

Zohrejeme asi dve lyžice masla a poukladáme doň olúpané rozkrojené šalotky – reznou stranou dolu. Prikryté ich pomaly pečieme, až kým nebudú na reze opečené do hneda. Medzitým sparíme kel a pokrájame ho na menšie kusy. Cibuľu vyberieme z výpeku a sprudka opražíme dva strúčiky posekaného cesnaku, pridáme kel a krátko opečieme.

Podlejeme vínom alebo vývarom, pridáme cícer, okoreníme, necháme prejsť varom a na záver pridáme maslo.

Zdroj: kitchentreaty.com, annabanana.co

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho
  2. Aby nám Veľká noc nezostala ležať v žalúdku...
  3. Pľúcne ventilátory zo stieračov na nový Leon. Skvelý nápad SEAT!
  4. Aké železo máte užívať, aby vaša imunita zostala silná?
  5. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  6. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace
  7. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  8. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší?
  9. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami
  10. Bude dobre!
  1. Aby nám Veľká noc nezostala ležať v žalúdku...
  2. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  3. Aké železo máte užívať, aby vaša imunita zostala silná?
  4. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace
  5. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho
  6. Pľúcne ventilátory zo stieračov na nový Leon. Skvelý nápad SEAT!
  7. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  8. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší?
  9. Daj ľuďom voľnú ruku a prinesie to želané ovocie
  10. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  1. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy 41 074
  2. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší? 22 653
  3. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 17 917
  4. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 17 218
  5. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami 15 303
  6. Aké železo máte užívať, aby vaša imunita zostala silná? 11 957
  7. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám? 10 894
  8. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho 10 590
  9. Madeira je rajom pre milovníkov prírody 10 488
  10. Aké novinky pripravili kúpeľné domy na Slovensku? 9 963

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Hrozba koronavírusu zmenila pôrody. Sú bez oteckov a väčšina s rúškom

Mamička: Bábätká vidia, až keď im vládzeme poslať fotku.

Katarína Lešková so synčekom.

Pôrod v čase korony: Z nemocnice prišla do iného sveta

Opatrenia nenarušili bezodpadový spôsob života.

Damián prišiel na svet v prešovskom monobloku.

Prešovčanka v New Yorku: Koronavírus mi vzal prácu

Sylvia Novotny Zavacká žije v USA už dvadsať rokov.

Sylvia s kolegom ešte v práci.

Pripravili manuál pre seniorov, ako sa brániť pred podvodníkmi

Vynaliezavci sa prispôsobili, zneužívajú pandémiu.

Ilustračné foto.

Hlavné správy zo Sme.sk

Jeden deň niečo povie, na druhý to už neplatí. Premiér Igor Matovič

Je to pozostatok jeho opozičnej politiky, vraví Mesežnikov.

Premiér Matovič niekedy odpovedá na otázky novinárov aj dve hodiny.
Podcast Dobré Ráno.
Koronavírus pod mikroskopom.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop