Pohánka s hubami a špenátom
Potrebujeme: 250 g čerstvých húb, 2 menšie cibule, 1 malú šálku lúpanej pohánky, 1,5 šálky vývaru, 2 dl bieleho vína, 200 g čerstvého špenátu, 1 červené jablko, 1 citrón, 1 PL masla, 2 PL masti, 1 ČL tmavej hubovej sójovej omáčky, štipku muškátového kvetu, biele a čierne mleté korenie, soľ
Postup: Pohánku sparíme vriacou vodou, scedíme a krátko ju nasucho urestujeme. Po uvarení zostane pevnejšia a nerozvarí sa. Primiešame lyžicu masla, zalejeme ju vriacim vývarom, osolíme a na miernom ohni povaríme asi päť minút. Prikrytú pohánku necháme dôjsť. Na masti urestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme pokrájané huby, osolíme a postupne podlievame vínom, ktoré vždy necháme vyvariť. Medzitým umyté jablko pokrájame na kocky a prelejeme citrónovou šťavou.
Mäkké huby okoreníme, pridáme sójovú omáčku, krátko prehrejeme s jablkom, pohánkou, na záver pridáme umytý špenát a dobre premiešame.
Rýchly losos s cukrovým hráškom
Potrebujeme: 300 g lososa, 300 g cukrového hrášku, 150 g póru, 1 červenú papriku, 2 – 3 mladé cibuľky, 3 strúčiky cesnaku, 1 PL masla, 3 PL olivového oleja, 2 – 3 dl bieleho vína, špagety či iné cestoviny, mleté čierne a biele korenie, soľ.
Postup: Cestoviny uvaríme ešte menej ako al dente. Medzitým umyjeme hrášok, nakrájame papriku, cibuľku a pór, popučíme cesnak. Na horúcom oleji prudko opražíme hrášok, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a vyberieme bokom. Z lososa odstránime kožu, pokrájame ho na kocky, osolíme, okoreníme mletým čiernym a bielym korením a krátko opečieme zo všetkých strán spolu s cesnakom. Pridáme maslo, papriku, cibuľku a pór a osmažíme. Podlejeme polovicou vína, ktoré miešaním sčasti odparíme. Pridáme hrášok a prehrejeme. Pridáme cestoviny, podlejeme zvyškom vína a opatrne všetko zmiešame.
Toast s citrusovo-avokádovou nátierkou a reďkovkou
Potrebujeme: 1/2 pomaranča, 1 PL citrónovej šťavy, 1 avokádo, 3 plátky celozrnného toastového chleba, 2 reďkovky, 1/4 Čl soli, 1 Pl konopných alebo sezamových semienok, čerstvá mäta na vrch (voliteľné)
Postup: Toastový chlieb opečieme na panvici alebo v hriankovači dochrumkava. Avokádo prekrojíme a dužinu vydlabeme do misky. Ochutíme ju citrónovou šťavou a soľou a vidličkou roztlačíme na kašu. Reďkovky pokrájame na tenké kolieska a olúpaný pomaranč na malé trojuholníky. Chlieb natrieme avokádovou nátierkou, na vrch poukladáme reďkovku, posypeme semiačkami a ozdobíme mätou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.