Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom podľa Danielovho pôstu: Tabbouleh, špenátovo-fazuľový šalát

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: Adobe stock)

Danielov pôst je odvodený od mena starozákonného proroka Daniela a základné princípy odkazujú na jeho príbeh. Trvá 21 dní a zahŕňa výhradne všetky potraviny rastlinného pôvodu, ide teda o vegánsky typ pôstu. Má však aj ďalšie obmedzenia, napríklad na pitie je povolená len čistá alebo minerálna voda.

Konzumovať sa môžu: všetky druhy ovocia a zeleniny, upravené na akýkoľvek spôsob, taktiež všetky strukoviny, huby, semienka a nepražené alebo nasucho pražené orechy. Ako tuky používame všetky zdravé rastlinné oleje, ako olivový, kokosový, makový, sezamový a podobne. Na ochutenie poslúžia prírodné koreniny, bylinky a soľ. Z obilnín je možné jesť len celozrnné produkty, taktiež ovos a ovsené vločky, pohánku, quinou, naturálnu ryžu či kukuricu. Povolené sú aj nesladené orechové maslá bez prídavných látok, rovnako aj orechové mlieka, pokiaľ sú použité na prípravu jedál, nie na pitie.

SkryťVypnúť reklamu

Striktne sa však treba vyhnúť mäsu a všetkým živočíšnym produktom, ale aj cukru a iným prírodným či umelým sladidlám, pečivu, ktoré obsahuje kvások droždie či kypriaci prášok, rafinovaným olejom, konzervantom, umelým farbiváa, stabilizátory a iným prídavným látkam. Taktiež sa treba vyhýbať praženým a mastným jedlám.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Libanonský šalát tabbouleh

Potrebujeme: 450 g paradajok, 3 a 3/4 šálky (š) najemno nakrájanej petržlenovej vňate, 1/2 š olivového oleja, 1/2 š citrónovej šťavy, 1 š bulguru alebo kuskusu, 2 veľké najemno nakrájané cibule, 3/4 š nadrobno nakrájaných mätových lístkov, soľ

Postup: Bulgur alebo kuskus pripravíme podľa návodu na obale. Mätu, petržlenovú vňať i nakrájanú cibuľu dáme do veľkej misky. Paradajky nakrájame na malé kúsky, posypeme ich soľou a pridáme k zvyšku. Pomaly vmiešame aj bulgur a nakoniec všetko polejeme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Ešte naposledy dobre premiešame a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Špenátovo-fazuľový šalát s pečenou mrkvou a cesnakovým dresingom

Potrebujeme: 450 g mrkvy, 1 PL olivového oleja, 1/4 ČL údenej papriky, 1/8 ČL soli, 1 stredne veľké avokádo, hrsť mladého špenátu, 1/2 š fazule z konzervy

Na dresing: 1 strúčik cesnaku, 1 PL citrónovej šťavy, 1/2 PL olivového oleja, 1/2 ČL medu alebo javorového sirupu, 1/4 ČL soli

Postup: Rúru predhrejeme na 220 stupňov, mrkvu ošúpeme a pozdĺžne rozkrojíme na hrubšie hranolky. Strúčik cesnaku olúpeme a necháme bokom. Mrkvu zmiešame vo veľkej miske s olejom, paprikou a soľou. Rovnomerne ju rozprestrieme na plech, pridáme cesnak a dáme upiecť do rúry. Po asi 15 minútach cesnak vyberieme, mrkvu otočíme a vrátime na ďalších asi 10 minút do rúry.

Upečený cesnak rozpučíme do malej misky, pridáme citrón, olej, med alebo sirup a soľ. Všetko dobre premiešame. Avokádo nakrájame na plátky. Na dva taniere navrstvíme nakrájané lístky špenátu, pečenú mrkvu, plátky avokáda a fazuľu. Všetko polejeme dresingom a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Tekvicový hummus

Potrebujeme: 3 š uvareného cíceru (1 š suchého), 1/2 š tekvicového pyré, 1 ČL drveného rozmarínu, 1/2 ČL sušenej šalvie, 1/2 ČL sušeného tymianu, 1/4 ČL sušenej cibule, 1/4 ČL sušeného cesnaku, štipka mletého čierneho korenia

Postup: Všetky suroviny rozmixujeme v kuchynskom robote dohladka. Ak je nutné, pridáme trocha vody. Konzumujeme napríklad s čerstvou alebo upečenou zeleninou. Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe v chladničke približne týždeň.

Zdroj: kellystilwell.com, strenghtandsushine.com, momfoodie.com

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 137
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 112
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 911
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 988
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 687
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 5 102
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 035
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 538
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu