Korzár logo Korzár
Piatok, 3. apríl, 2020 | Meniny má Richard

Varíme s Korzárom podľa Danielovho pôstu: Tabbouleh, špenátovo-fazuľový šalát

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: Adobe stock)

Danielov pôst je odvodený od mena starozákonného proroka Daniela a základné princípy odkazujú na jeho príbeh. Trvá 21 dní a zahŕňa výhradne všetky potraviny rastlinného pôvodu, ide teda o vegánsky typ pôstu. Má však aj ďalšie obmedzenia, napríklad na pitie je povolená len čistá alebo minerálna voda.

Konzumovať sa môžu: všetky druhy ovocia a zeleniny, upravené na akýkoľvek spôsob, taktiež všetky strukoviny, huby, semienka a nepražené alebo nasucho pražené orechy. Ako tuky používame všetky zdravé rastlinné oleje, ako olivový, kokosový, makový, sezamový a podobne. Na ochutenie poslúžia prírodné koreniny, bylinky a soľ. Z obilnín je možné jesť len celozrnné produkty, taktiež ovos a ovsené vločky, pohánku, quinou, naturálnu ryžu či kukuricu. Povolené sú aj nesladené orechové maslá bez prídavných látok, rovnako aj orechové mlieka, pokiaľ sú použité na prípravu jedál, nie na pitie.

Striktne sa však treba vyhnúť mäsu a všetkým živočíšnym produktom, ale aj cukru a iným prírodným či umelým sladidlám, pečivu, ktoré obsahuje kvások droždie či kypriaci prášok, rafinovaným olejom, konzervantom, umelým farbiváa, stabilizátory a iným prídavným látkam. Taktiež sa treba vyhýbať praženým a mastným jedlám.

Článok pokračuje pod video reklamou

Libanonský šalát tabbouleh

Potrebujeme: 450 g paradajok, 3 a 3/4 šálky (š) najemno nakrájanej petržlenovej vňate, 1/2 š olivového oleja, 1/2 š citrónovej šťavy, 1 š bulguru alebo kuskusu, 2 veľké najemno nakrájané cibule, 3/4 š nadrobno nakrájaných mätových lístkov, soľ

Postup: Bulgur alebo kuskus pripravíme podľa návodu na obale. Mätu, petržlenovú vňať i nakrájanú cibuľu dáme do veľkej misky. Paradajky nakrájame na malé kúsky, posypeme ich soľou a pridáme k zvyšku. Pomaly vmiešame aj bulgur a nakoniec všetko polejeme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Ešte naposledy dobre premiešame a podávame.

Špenátovo-fazuľový šalát s pečenou mrkvou a cesnakovým dresingom

Potrebujeme: 450 g mrkvy, 1 PL olivového oleja, 1/4 ČL údenej papriky, 1/8 ČL soli, 1 stredne veľké avokádo, hrsť mladého špenátu, 1/2 š fazule z konzervy

Na dresing: 1 strúčik cesnaku, 1 PL citrónovej šťavy, 1/2 PL olivového oleja, 1/2 ČL medu alebo javorového sirupu, 1/4 ČL soli

Postup: Rúru predhrejeme na 220 stupňov, mrkvu ošúpeme a pozdĺžne rozkrojíme na hrubšie hranolky. Strúčik cesnaku olúpeme a necháme bokom. Mrkvu zmiešame vo veľkej miske s olejom, paprikou a soľou. Rovnomerne ju rozprestrieme na plech, pridáme cesnak a dáme upiecť do rúry. Po asi 15 minútach cesnak vyberieme, mrkvu otočíme a vrátime na ďalších asi 10 minút do rúry.

Upečený cesnak rozpučíme do malej misky, pridáme citrón, olej, med alebo sirup a soľ. Všetko dobre premiešame. Avokádo nakrájame na plátky. Na dva taniere navrstvíme nakrájané lístky špenátu, pečenú mrkvu, plátky avokáda a fazuľu. Všetko polejeme dresingom a podávame.

Tekvicový hummus

Potrebujeme: 3 š uvareného cíceru (1 š suchého), 1/2 š tekvicového pyré, 1 ČL drveného rozmarínu, 1/2 ČL sušenej šalvie, 1/2 ČL sušeného tymianu, 1/4 ČL sušenej cibule, 1/4 ČL sušeného cesnaku, štipka mletého čierneho korenia

Postup: Všetky suroviny rozmixujeme v kuchynskom robote dohladka. Ak je nutné, pridáme trocha vody. Konzumujeme napríklad s čerstvou alebo upečenou zeleninou. Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe v chladničke približne týždeň.

Zdroj: kellystilwell.com, strenghtandsushine.com, momfoodie.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pľúcne ventilátory zo stieračov na nový Leon. Skvelý nápad SEAT!
  2. Aké železo máte užívať, aby vaša imunita zostala silná?
  3. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  4. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho
  5. Aby nám Veľká noc nezostala ležať v žalúdku...
  6. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace
  7. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  8. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší?
  9. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami
  10. Bude dobre!
  1. Aby nám Veľká noc nezostala ležať v žalúdku...
  2. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  3. Aké železo máte užívať, aby vaša imunita zostala silná?
  4. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace
  5. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho
  6. Pľúcne ventilátory zo stieračov na nový Leon. Skvelý nápad SEAT!
  7. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  8. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší?
  9. Daj ľuďom voľnú ruku a prinesie to želané ovocie
  10. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  1. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy 41 047
  2. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší? 22 624
  3. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 17 920
  4. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 17 222
  5. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami 15 279
  6. Aké železo máte užívať, aby vaša imunita zostala silná? 11 921
  7. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám? 10 894
  8. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho 10 575
  9. Madeira je rajom pre milovníkov prírody 10 488
  10. Aké novinky pripravili kúpeľné domy na Slovensku? 9 962

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Hrozba koronavírusu zmenila pôrody. Sú bez oteckov a väčšina s rúškom

Mamička: Bábätká vidia, až keď im vládzeme poslať fotku.

Katarína Lešková so synčekom.

Pôrod v čase korony: Z nemocnice prišla do iného sveta

Opatrenia nenarušili bezodpadový spôsob života.

Damián prišiel na svet v prešovskom monobloku.

Prešovčanka v New Yorku: Koronavírus mi vzal prácu

Sylvia Novotny Zavacká žije v USA už dvadsať rokov.

Sylvia s kolegom ešte v práci.

Pripravili manuál pre seniorov, ako sa brániť pred podvodníkmi

Vynaliezavci sa prispôsobili, zneužívajú pandémiu.

Ilustračné foto.

Hlavné správy zo Sme.sk

Jeden deň niečo povie, na druhý to už neplatí. Premiér Igor Matovič

Je to pozostatok jeho opozičnej politiky, vraví Mesežnikov.

Premiér Matovič niekedy odpovedá na otázky novinárov aj dve hodiny.
Podcast Dobré Ráno.
Koronavírus pod mikroskopom.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop