Danielov pôst je odvodený od mena starozákonného proroka Daniela a základné princípy odkazujú na jeho príbeh. Trvá 21 dní a zahŕňa výhradne všetky potraviny rastlinného pôvodu, ide teda o vegánsky typ pôstu. Má však aj ďalšie obmedzenia, napríklad na pitie je povolená len čistá alebo minerálna voda.
Konzumovať sa môžu: všetky druhy ovocia a zeleniny, upravené na akýkoľvek spôsob, taktiež všetky strukoviny, huby, semienka a nepražené alebo nasucho pražené orechy. Ako tuky používame všetky zdravé rastlinné oleje, ako olivový, kokosový, makový, sezamový a podobne. Na ochutenie poslúžia prírodné koreniny, bylinky a soľ. Z obilnín je možné jesť len celozrnné produkty, taktiež ovos a ovsené vločky, pohánku, quinou, naturálnu ryžu či kukuricu. Povolené sú aj nesladené orechové maslá bez prídavných látok, rovnako aj orechové mlieka, pokiaľ sú použité na prípravu jedál, nie na pitie.
Striktne sa však treba vyhnúť mäsu a všetkým živočíšnym produktom, ale aj cukru a iným prírodným či umelým sladidlám, pečivu, ktoré obsahuje kvások droždie či kypriaci prášok, rafinovaným olejom, konzervantom, umelým farbiváa, stabilizátory a iným prídavným látkam. Taktiež sa treba vyhýbať praženým a mastným jedlám.
Libanonský šalát tabbouleh
Potrebujeme: 450 g paradajok, 3 a 3/4 šálky (š) najemno nakrájanej petržlenovej vňate, 1/2 š olivového oleja, 1/2 š citrónovej šťavy, 1 š bulguru alebo kuskusu, 2 veľké najemno nakrájané cibule, 3/4 š nadrobno nakrájaných mätových lístkov, soľ
Postup: Bulgur alebo kuskus pripravíme podľa návodu na obale. Mätu, petržlenovú vňať i nakrájanú cibuľu dáme do veľkej misky. Paradajky nakrájame na malé kúsky, posypeme ich soľou a pridáme k zvyšku. Pomaly vmiešame aj bulgur a nakoniec všetko polejeme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Ešte naposledy dobre premiešame a podávame.
Špenátovo-fazuľový šalát s pečenou mrkvou a cesnakovým dresingom
Potrebujeme: 450 g mrkvy, 1 PL olivového oleja, 1/4 ČL údenej papriky, 1/8 ČL soli, 1 stredne veľké avokádo, hrsť mladého špenátu, 1/2 š fazule z konzervy
Na dresing: 1 strúčik cesnaku, 1 PL citrónovej šťavy, 1/2 PL olivového oleja, 1/2 ČL medu alebo javorového sirupu, 1/4 ČL soli
Postup: Rúru predhrejeme na 220 stupňov, mrkvu ošúpeme a pozdĺžne rozkrojíme na hrubšie hranolky. Strúčik cesnaku olúpeme a necháme bokom. Mrkvu zmiešame vo veľkej miske s olejom, paprikou a soľou. Rovnomerne ju rozprestrieme na plech, pridáme cesnak a dáme upiecť do rúry. Po asi 15 minútach cesnak vyberieme, mrkvu otočíme a vrátime na ďalších asi 10 minút do rúry.
Upečený cesnak rozpučíme do malej misky, pridáme citrón, olej, med alebo sirup a soľ. Všetko dobre premiešame. Avokádo nakrájame na plátky. Na dva taniere navrstvíme nakrájané lístky špenátu, pečenú mrkvu, plátky avokáda a fazuľu. Všetko polejeme dresingom a podávame.
Tekvicový hummus
Potrebujeme: 3 š uvareného cíceru (1 š suchého), 1/2 š tekvicového pyré, 1 ČL drveného rozmarínu, 1/2 ČL sušenej šalvie, 1/2 ČL sušeného tymianu, 1/4 ČL sušenej cibule, 1/4 ČL sušeného cesnaku, štipka mletého čierneho korenia
Postup: Všetky suroviny rozmixujeme v kuchynskom robote dohladka. Ak je nutné, pridáme trocha vody. Konzumujeme napríklad s čerstvou alebo upečenou zeleninou. Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe v chladničke približne týždeň.
Zdroj: kellystilwell.com, strenghtandsushine.com, momfoodie.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.