Domáca treska v majonéze
Potrebujeme: 500 g filé z tresky, 2 menšie cibule, 1 menšiu mrkvu, 2 – 3 nakladané uhorky, 250 ml majonézy (s najvyšším obsahom tuku), 2 čl plnotučnej horčice, 5 bobkových listov, 6 guľôčok nového korenia, celé čierne korenie, ocot, 1 PL cukru, soľ
Postup: Vodu a ocot (2:1) varíme asi 5 minút s koreninami, potom pridáme čerstvé alebo rozmrazené filé a na miernom plameni varíme ďalších 10 minút. Filé vyberieme na sitko a necháme vychladnúť. Teplým nálevom zalejeme nadrobno nakrájanú cibuľu a necháme aspoň pol hodiny marinovať.
Mrkvu povaríme 5 minút v osolenej vode a vychladnutú ju spolu s uhorkami najemno postrúhame. Uvarené vychladnuté filé vyžmýkame a medzi prstami ho rozdrobíme. Pridáme majonézu, scedenú cibuľu, horčicu a dobre premiešame. Na záver ochutíme octom, mletým korením a opatrne osolíme. Ideálne je nechať odležať 24 hodín v chladničke.
Cherry paradajky plnené šprotovou zmesou
Potrebujeme: 10 ks údených šprotov z konzervy, 1 PL masla, 1 ks taveného syra, cherry paradajky, červenú šalotku, citrónovú šťavu, mleté čierne korenie
Postup: Ryby roztlačíme vidličkou, pridáme maslo, syr a rozmiešame. Paradajky rozpolíme, vyberieme dužinu a pridáme ju k rybám spolu s nadrobno nakrájanou cibuľkou. Zamiešame a dochutíme citrónovou šťavou a mletým čiernym korením.
Zmesou naplníme vydlabané paradajky.
Avokádovo - tuniakový šalát
Potrebujeme: 425 g tuniaka z konzervy bez oleja či pridanej soli, 1/4 š jablka nakrájaného na kúsky, 1 stonkový zeler nakrájaný na plátky, 3 PL nasekanej červenej cibule, 2 pokrájané jarné cibuľky, 1/2 ČL morskej soli, 1/4 ČL mletého čierneho korenia, 1 popučené avokádo, šťava z polovice citróna, plátky opečeného toastového chleba ako príloha
Postup: Všetky suroviny okrem citrónovej šťavy a toastov zmiešame v miske dohromady. Vhodné je na to použiť vidličku, ktorou rozdelíme tuniaka na menšie kúsky a zároveň si ňou pomôžeme pri pučení avokáda. Na vrch nakoniec pridáme citrónovú šťavu a ak je to potrebné, dochutíme ešte soľou a korením.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.