Fazuľová polievka s hubami a batatom
Potrebujeme: 2 šálky bielej veľkej fazule, 4 strúčiky cesnaku, 2 menšie cibule, 2 šálky paradajkového pyré, 300 g čerstvých húb, 200 g batatov, 2 bobkové listy, 3 ks celého nového korenia, 1 čl celého čierneho korenia, 3 PL koriandrovej vňate, soľ
Postup: Cez noc namočenú fazuľu dáme variť do osolenej vody s celými strúčikmi cesnaku, rozštvrtenou cibuľou, celým novým a čiernym korením. Keď je fazuľa takmer uvarená, pridáme paradajkové pyré, nakrájané huby, na kocky pokrájané bataty, drvenú rascu a bobkový list. Na záver do polievky nakrájame čerstvú koriandrovú vňať.
Sumček s citrusovou omáčkou
Potrebujeme: 300 g sumčeka afrického (zo slovenského chovu), 400 g mrkvy, plátky čerstvého zázvoru, uvarenú cviklu, 2 PL vytopeného masla (ghee), 3 PL čerstvého masla, 0,5 dl 33% smotany, šťavu z 1 citróna, limetku, čerstvý tymian, mleté čierne korenie, soľ
Postup: Na masle pomaly opražíme plátky zázvoru do ružova, na krátko pridáme pár vetvičiek tymianu, potom všetko z masla vyberieme a vložíme osolenú aj okorenenú rybu.
Najprv ju opekáme kožou dolu pár minút, potom ju otočíme.
Medzitým uvaríme pokrájanú mrkvu takmer do mäkka, scedíme ju a chvíľu ju pražíme na 2 PL masla, potom pridáme smotanu a čiastočne ju varom zredukujeme. Mrkvu osolíme a rozmixujeme dohladka.
Rybu vyberieme, do výpeku pridáme lyžicu masla, citrónovú šťavu, 1 – 2 kolieska limetky a pár vetvičiek tymianu. Prudko povaríme, podlejeme trochu vývarom alebo vodou a necháme ešte prevrieť. Šťavu precedíme. Pri servírovaní ju môžeme vliať do listu z cibule, ktorú sme rozkrojili a opiekli nasucho dohneda.
Špalda s bryndzou a brokolicou
Potrebujeme: 2 šálky špaldy, 1 menšiu brokolicu, 150 – 200 g bačovskej bryndze, 4 strúčiky cesnaku, 1 veľkú červenú čili papričku, 2 PL oleja, 1 PL masla, čerstvý kôpor, mleté čierne korenie, soľ
Postup: Špaldu namočíme na dve hodiny a uvaríme v osolenej vode s maslom domäkka. Medzitým na oleji opražíme pokrájaný cesnak, pridáme na drobné ružičky rozobranú brokolicu a podlejeme trochou vody.
Krátko orestujeme a na záver okoreníme a pridáme pokrájanú čili papričku. Ešte do teplej scedenej špaldy zamiešame bryndzu a pokrájaný kôpor. Spojíme s brokolicou a podávame teplé.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.