Omeleta plnená medvedím cesnakom
Potrebujeme: 10 g masla, 40 g medvedieho cesnaku, soľ a mleté čierne korenie, štipka olivového oleja, 2 vajíčka, 50 g ľubovoľného syra
Postup: Medvedí cesnak umyjeme a nakrájame nahrubo. Na panvici roztopíme maslo a keď sa začne tvoriť pena, vhodíme k nej medvedí cesnak, osolíme ho, okoreníme a necháme zvädnúť. Potom ho premiestnime na tanier, do panvice pridáme troška olivového oleja a necháme ho zohriať. Medzitým do menšej misky rozbijeme vajíčka, ochutíme ich soľou a korením, zľahka rozšľaháme a vylejeme na panvicu. Kým nestuhnú, vareškou poťahujeme kraje omelety smerom k stredu a tekuté vajíčka prelievame ku krajom. Keď všetko stuhne, na jednu polovicu pridáme syr a medvedí cesnak, plnku preložíme čistou polovicou omelety a podávame.
Ryba na zelenej perinke
Potrebujeme: 400 g filetov sumčeka afrického či inej ryby, 150 g mrazeného hrášku, 200 g brokolice, 300 g póru bez listov, 1 šálku ryže na rizoto, 4 PL kapár, 4 mladé cibuľky, 5 strúčikov cesnaku, 2,5 dl veltlínu (zeleného), 2 dl vývaru, 2 dl kokosového mlieka, 1 dl olivového oleja, 2 PL masla, pretržlenovú vňať, 2 g šafranu, mleté biele korenie, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Rybu zbavíme kože a pokrájame na 2 – 3 cm kúsky. Maslo roztopíme pridáme olivový olej a krátko na ňom opražíme polovicu cesnaku pokrájaného na plátky.
Pridáme osolenú a okorenenú rybu, na prudkom plameni ju opražíme z oboch strán a vyberieme bokom. Do tuku pridáme zvyšný cesnak, pokrájanú cibuľku, surovú ryžu a krátko opražíme.
Pridáme kapary, šafran, osolíme a podlejeme kokosovým mliekom. Rizoto pravidelne miešame, podlievame horúcim vývarom a vínom a postupne pridávame jednotlivé zeleniny: hrášok, pokrájaný pór a nakoniec brokolicu. Na záver vmiešame pokrájanú petržlenovú vňatku a štipku mletého bieleho korenia.
Lobodové lazane
Loboda záhradná je, v súčasnosti, už pomerne málo známy druh špenátu, no kedysi bola hojne využívaná. Zvykne sa volať aj červený špenát a je plná prospešných látok, rovnako ako jej zelený súrodenec.
Potrebujeme: 200 g lazaní, 500 g lobody a špenátu (prípadne môže byť len klasický špenát), 2 strúčiky cesnaku, 1 paradajku, 200 ml paradajkového pyré, 120 g syra lučina, 200 g cottage syra, 200 ml kyslej smotany, parmezán, oregano, soľ
Postup: Smotanu zmiešame s lučinou a cottage syrom. Do paradajkového pyré pridáme soľ a oregano. Obvarenú a scedenú lobodu aj špenát rozmixujeme s cesnakom a osolíme. Do zapekacej misky vlejeme polovicu pyré a ukladáme naň postupne cestovinu, ktorú striedavo potierame syrovou zmesou a špenátovou kašou. V strede urobíme vrstvu s natenko nakrájanou paradajkou a paradajkovým pyré. Vrch môžeme posypať parmezánom. Pečieme prikryté 50 minút pri 205 °C a následne zapečieme päť minút pri 225 °C.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.