Korzár logo Korzár
Piatok, 3. apríl, 2020 | Meniny má Richard

Varíme s Korzárom: Medvedí cesnak so zemiakmi, ryžou či kuracím mäsom

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: Adobe Stock)
Článok pokračuje pod video reklamou

Pečené zemiaky so slaninou a pestom z medvedieho cesnaku

Potrebujeme: 1 stredne veľký zemiak, 3 plátky údenej slaniny, 1 PL pesta z medvedieho cesnaku, 1 vajíčko, štipka čili, 2 PL olivového oleja

Na pesto: 150 g lístkov medvedieho cesnaku, 35 g vlašských orechov, 150 ml olivového oleja, 1 ČL soli,

Postup: Ak sú listy medvedieho cesnaku veľké alebo boli zbierané už počas kvitnutia, musíme ich minútu blanšírovať v horúcej vode, potom ich rýchlo ponoríme do ľadovej vody a vytlačíme z nich všetku prebytočnú vodu. Ak sú lístky mladé, len ich umyjeme a dobre osušíme. Orechy nasekáme v kuchynskom robote nahrubo, potom pridáme medvedí cesnak a spoločne rozmixujeme. Pridáme ešte olej a soľ a krátko premiešame.

Zemiak ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a dáme ich variť do horúcej vody, kým nezačnú mäknúť. Na panvici opečieme slaninu na jej vlastnom tuku. Potom pridáme lyžicu oleja a predvarené zemiaky. Za občasného miešania opekáme, kým nebude všetko chrumkavé. Potom zmes presunieme na okraj panvice, do jej stredu rozbijeme vajíčko, osolíme ho a urobíme volské oko. V malej miske rozriedime lyžicu pesta lyžicou oleja, pridáme štipku čili na chuť a pokvapkáme tým hotové zemiaky.

Rizoto s medvedím cesnakom a špargľou

Potrebujeme na cesnakové pyré: 50 g medvedieho cesnaku, 2 PL olivového oleja

Na rizoto: 1 PL olivového oleja, 1 cibuľa, 200 g ryže, 1 dl bieleho vína, 9 dl zeleninového vývaru, 500 g tenkej zelenej špargle, 60 g strúhaného parmezánu, 2 PL masla

Postup: Medvedí cesnak s olivovým olejom rozmixujeme v kuchynskom robote dohladka a dáme bokom. Špargľu umyjeme a nakrájame na asi štvorcentimetrové kúsky. Špičky dáme bokom a zvyšok pečieme na oleji po dobu asi dvoch minút. Keď špargľa zmäkne, vyberieme ju z panvice a dáme bokom. Následne v panvici krátko opečieme nakrájanú cibuľu, prisypeme k nej ryžu a pražíme ju dosklovita. Potom vlejeme víno a necháme ho úplne zredukovať. Za častého miešania podlievame ryžu po častiach vývarom tak, aby bola vždy tekutinou zakrytá. Pridáme odložené špičky šparglí a po 10 minútach aj zvyšné zmäknuté kúsky. Ružu necháme variť dokrémova ešte asi 10 minút. Potom vmiešame cesnakové pyré, maslo a syr a dochutíme soľou.

Kuracie s medvedím cesnakom a citrónom

Potrebujeme: 2 kuracie prsia, 2 celé kuracie stehná rozdelené na polovicu, 1 citrón, päťcentimetrový kúsok zázvoru, 2 cibule, 1 šálku medvedieho cesnaku, 3 PL oleja, 1 ČL pálivej papriky, 1 pohár bieleho alebo ružového vína, 1 ČL morskej soli, mleté čierne korenie

Postup: Zázvor pokrájame na malé kúsky a cibuľu a citrón rozkrojíme na 6 mesiačikov. Rúru zahrejeme na 190 stupňov. Kuracie mäso rozložíme rovnomerne na plech, poriadne ho pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme kúskami zázvoru.

V tesnej blízkosti mäsa poukladáme zvyšky z citróna, mesiačiky cibule a natrhané lístky cesnaku (zopár si môžeme odložiť na ozdobu). Celý plech polejeme olivovým olejom, posypeme paprikou, osolíme, okoreníme a podlejeme vínom.

Pečieme v rozohriatej rúre 10 minút, potom plech vyberieme, mäso polejeme šťavami, stiahneme teplotu na 160 a pečieme ďalších 15 minút. Ak mäso stále nie je dobre upečené, dvihneme teplotu ešte na maximálne päť minút na 190 stupňov, kým vrch nebude hnedý a chrumkavý.

Zdroj: eatlikeagirl.com, fooby.ch, lizzieloveshealthy.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aké železo máte užívať, aby vaša imunita zostala silná?
  2. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  3. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho
  4. Aby nám Veľká noc nezostala ležať v žalúdku...
  5. Pľúcne ventilátory zo stieračov na nový Leon. Skvelý nápad SEAT!
  6. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace
  7. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  8. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší?
  9. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami
  10. Bude dobre!
  1. Aby nám Veľká noc nezostala ležať v žalúdku...
  2. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  3. Aké železo máte užívať, aby vaša imunita zostala silná?
  4. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace
  5. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho
  6. Pľúcne ventilátory zo stieračov na nový Leon. Skvelý nápad SEAT!
  7. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  8. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší?
  9. Daj ľuďom voľnú ruku a prinesie to želané ovocie
  10. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  1. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy 41 074
  2. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší? 22 653
  3. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 17 917
  4. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 17 218
  5. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami 15 303
  6. Aké železo máte užívať, aby vaša imunita zostala silná? 11 957
  7. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám? 10 894
  8. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho 10 590
  9. Madeira je rajom pre milovníkov prírody 10 488
  10. Aké novinky pripravili kúpeľné domy na Slovensku? 9 963

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Hrozba koronavírusu zmenila pôrody. Sú bez oteckov a väčšina s rúškom

Mamička: Bábätká vidia, až keď im vládzeme poslať fotku.

Katarína Lešková so synčekom.

Pôrod v čase korony: Z nemocnice prišla do iného sveta

Opatrenia nenarušili bezodpadový spôsob života.

Damián prišiel na svet v prešovskom monobloku.

Prešovčanka v New Yorku: Koronavírus mi vzal prácu

Sylvia Novotny Zavacká žije v USA už dvadsať rokov.

Sylvia s kolegom ešte v práci.

Pripravili manuál pre seniorov, ako sa brániť pred podvodníkmi

Vynaliezavci sa prispôsobili, zneužívajú pandémiu.

Ilustračné foto.

Hlavné správy zo Sme.sk

Jeden deň niečo povie, na druhý to už neplatí. Premiér Igor Matovič

Je to pozostatok jeho opozičnej politiky, vraví Mesežnikov.

Premiér Matovič niekedy odpovedá na otázky novinárov aj dve hodiny.
Podcast Dobré Ráno.
Koronavírus pod mikroskopom.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop