Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Medvedí cesnak so zemiakmi, ryžou či kuracím mäsom

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: Adobe Stock)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pečené zemiaky so slaninou a pestom z medvedieho cesnaku

Potrebujeme: 1 stredne veľký zemiak, 3 plátky údenej slaniny, 1 PL pesta z medvedieho cesnaku, 1 vajíčko, štipka čili, 2 PL olivového oleja

Na pesto: 150 g lístkov medvedieho cesnaku, 35 g vlašských orechov, 150 ml olivového oleja, 1 ČL soli,

Postup: Ak sú listy medvedieho cesnaku veľké alebo boli zbierané už počas kvitnutia, musíme ich minútu blanšírovať v horúcej vode, potom ich rýchlo ponoríme do ľadovej vody a vytlačíme z nich všetku prebytočnú vodu. Ak sú lístky mladé, len ich umyjeme a dobre osušíme. Orechy nasekáme v kuchynskom robote nahrubo, potom pridáme medvedí cesnak a spoločne rozmixujeme. Pridáme ešte olej a soľ a krátko premiešame.

SkryťVypnúť reklamu

Zemiak ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a dáme ich variť do horúcej vody, kým nezačnú mäknúť. Na panvici opečieme slaninu na jej vlastnom tuku. Potom pridáme lyžicu oleja a predvarené zemiaky. Za občasného miešania opekáme, kým nebude všetko chrumkavé. Potom zmes presunieme na okraj panvice, do jej stredu rozbijeme vajíčko, osolíme ho a urobíme volské oko. V malej miske rozriedime lyžicu pesta lyžicou oleja, pridáme štipku čili na chuť a pokvapkáme tým hotové zemiaky.

Rizoto s medvedím cesnakom a špargľou

Potrebujeme na cesnakové pyré: 50 g medvedieho cesnaku, 2 PL olivového oleja

Na rizoto: 1 PL olivového oleja, 1 cibuľa, 200 g ryže, 1 dl bieleho vína, 9 dl zeleninového vývaru, 500 g tenkej zelenej špargle, 60 g strúhaného parmezánu, 2 PL masla

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Medvedí cesnak s olivovým olejom rozmixujeme v kuchynskom robote dohladka a dáme bokom. Špargľu umyjeme a nakrájame na asi štvorcentimetrové kúsky. Špičky dáme bokom a zvyšok pečieme na oleji po dobu asi dvoch minút. Keď špargľa zmäkne, vyberieme ju z panvice a dáme bokom. Následne v panvici krátko opečieme nakrájanú cibuľu, prisypeme k nej ryžu a pražíme ju dosklovita. Potom vlejeme víno a necháme ho úplne zredukovať. Za častého miešania podlievame ryžu po častiach vývarom tak, aby bola vždy tekutinou zakrytá. Pridáme odložené špičky šparglí a po 10 minútach aj zvyšné zmäknuté kúsky. Ružu necháme variť dokrémova ešte asi 10 minút. Potom vmiešame cesnakové pyré, maslo a syr a dochutíme soľou.

Kuracie s medvedím cesnakom a citrónom

Potrebujeme: 2 kuracie prsia, 2 celé kuracie stehná rozdelené na polovicu, 1 citrón, päťcentimetrový kúsok zázvoru, 2 cibule, 1 šálku medvedieho cesnaku, 3 PL oleja, 1 ČL pálivej papriky, 1 pohár bieleho alebo ružového vína, 1 ČL morskej soli, mleté čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zázvor pokrájame na malé kúsky a cibuľu a citrón rozkrojíme na 6 mesiačikov. Rúru zahrejeme na 190 stupňov. Kuracie mäso rozložíme rovnomerne na plech, poriadne ho pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme kúskami zázvoru.

V tesnej blízkosti mäsa poukladáme zvyšky z citróna, mesiačiky cibule a natrhané lístky cesnaku (zopár si môžeme odložiť na ozdobu). Celý plech polejeme olivovým olejom, posypeme paprikou, osolíme, okoreníme a podlejeme vínom.

Pečieme v rozohriatej rúre 10 minút, potom plech vyberieme, mäso polejeme šťavami, stiahneme teplotu na 160 a pečieme ďalších 15 minút. Ak mäso stále nie je dobre upečené, dvihneme teplotu ešte na maximálne päť minút na 190 stupňov, kým vrch nebude hnedý a chrumkavý.

Zdroj: eatlikeagirl.com, fooby.ch, lizzieloveshealthy.com

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 228
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 869
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 559
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 457
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 646
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 529
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 252
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 649
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu