Korzár logo Korzár
Nedeľa, 9. august, 2020 | Meniny má ĽubomíraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom reducetariánsky: Nátierka z hrášku, mungo guláš

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Mungo guláš.Mungo guláš. (Zdroj: FB Varím vegánsky)

Reducetariánstvo je stravovanie, pri ktorom sa konzument snaží vedome obmedziť množstvo živočíšnych produktov. Nevzdáva sa mäsa, vajíčok alebo mlieka úplne, len ich množstvo jednoducho zredukuje. Je ideálne na odľahčenie jedálnička, napríklad počas pôstu.

Hráškovo-šampiňónová nátierka

Súvisiaci článok Reducetariánstvo stojí na obmedzení živočíšnych produktov Čítajte 

Potrebujeme: jedno balenie mrazeného hrášku 450 g, 100 g šampiňónov (hnedých), 1 dl repkového oleja, jednu cibuľu, sójovú omáčku, čierne korenie, soľ, majoránku, 2 lyžice kukuričnej múky, alebo krupice

Postup: Nakrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme nakrájané šampiňóny, sójovú omáčku (podľa chutí) a dusíme, pražíme asi 10 minút až kým sa nám voda neodpari. V druhom hrnci si uvaríme hrášok (nevaríme zbytočne dlho). Vodu zlejeme na úroveň hrášku (zaleží akú hustú nátierku chceme mať). Pridáme soľ, korenie, kukuričnú múku a všetko spolu rozmixujeme ponorným mixérom. Dáme do ľubovoľných zaváracích pohárov a sterilizujeme asi 10 minút, po vychladnutí uchovávame v chladničke.

Skryť Vypnúť reklamu

Mungo guláš

Na väčšiu porciu asi 3 l gulášu potrebujeme: 180 g mungo fazule suchej, 1 dl repkového oleja, 1 väčšia cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 1 čili, 4 papriky (rôznofarebné), 800 g zemiakov, 300 g paradajok, 1 čajová lyžička údenej mletej červenej papriky, 1 čajová lyžička kurkumy, 1dl sójovej omáčky tamari, mleté čierne korenie, majoránku, mletú rascu, lahôdkové droždie, 1,5 l vody

Postup: Mungo fazule si namočíme cca na 12 hodín. Vodu zlejeme a ďalších asi 5 hodín len necháme zakryté, občas prepláchneme. Vo väčšom hrnci opražíme na oleji nakrájanú cibuľu, cesnak a čili. Pridáme mungo, nakrájané papriky, zalejeme vodou a varíme, kým nám mungo začne mäknúť, cca 15 minút. Pridáme nakrájané zemiaky, asi dva z nich jemne nastrúhame a varíme kým nám zemiaky a mungo zmäknú. Vo woku ohrejeme trochu oleja, pridáme mletú údenú papriku, premiešame. Pridáme na štvrtiny nakrájané paradajky, zalejeme sójovou omáčkou a ohrievame, kým zmäknú. Pridáme kurkumu, korenie, rascu, bylinky a lahôdkové droždie. Všetko spolu premiešame.

Skryť Vypnúť reklamu

Zeleninové fašírky

Rozpis na cca 5 kusov:

Potrebujeme: 350 - 400 g zeleniny aj mrazenej a uvarenej do polomäkka (fazuľky, hrášok, mrkva, karfiol), kukuričnú strúhanku, jednu nakrájanú cibuľu, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 8 čajových lyžičiek chia semienok, majoránku, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Zeleninu pokrájame na drobné kúsky. Pridáme cibuľu, cesnak, chia semienka, soľ, korenie, majoránku, kukuričnú strúhanku, všetko premiešame a necháme postáť. Chia semienka na seba viažu tekutinu a vytvárajú okolo seba gél, pomôžu nám spojiť fašírky dokopy. Zmes by sa mala dať po odležaní dobre tvarovať, ak sa fašírky ešte rozpadávajú podľa potreby zmes zahustíme strúhankou. Vytvarované fašírky pečieme na plechu v rozohriatej rúre asi 25 minút.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  2. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  3. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  4. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  5. Severný Spiš s Pieninami zachutí aj vašim deťom. Doslova
  6. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy
  7. Už 20 rokov ponúka Kaufland široký sortiment za výhodné ceny
  8. Moderná športová hala vďaka PEM Buildings
  9. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete
  10. Chystáte sa na Baby shower? Tri tipy, ako potešiť budúcu mamičku
  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  2. Iniciatíva Middlecap Help pomáha v boji proti koronavírusu
  3. Zjazdoví lyžiari a kanoista súťažili v netradičnom trojboji
  4. Spojení navždy
  5. Hitom leta sú cyklopočítače Mio - pre zábavu i výkon!
  6. Letná potravinová zbierka Tesca presiahla už 15 ton!
  7. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  8. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  9. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  10. Pochod smrti
  1. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 21 575
  2. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 16 475
  3. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 15 512
  4. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony? 15 025
  5. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov 12 349
  6. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 10 455
  7. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 10 299
  8. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 10 248
  9. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 10 102
  10. Gaderská dolina poteší celú rodinu 10 049
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Umelci po katastrofálnej jari veria v lepšiu jeseň

Tabačka využíva umenie na dvore, divadelníci pracujú na novej scéne.

Rady sa tvoria pred amfiteátrom, kde sa o program sa postaralo Kino Úsmev.
Tabačka získala najväčšiu dotáciu, program zatiaľ sústreďuje do vonkajšieho dvora.
Psychologička Lucia Vargová Ištvaniková.
Záhady a príbehy z východoslovenských múzeí

Z hosťovskej izby kaštieľa v Michalovciach utekala návšteva preč

Podľa posledného majiteľa kaštieľa v izbe straší.

Kaštieľ v Michalovciach, sídlo Zemplínskeho múzea, má izbu, v ktorej straší.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Miroslav Kollár: Za ľudí zrejme ostane okrajová strana

Kollár prehral s Veronikou Remišovou.

Miroslav Kollár.
Ilustračné foto.

V prvej slovenskej kuchárke sa varili raky aj holuby

Recepty a rady k stolu spred vyše sto rokov.

Recepty prastarej matere podľa Vansovej kuchárky vychádzajú v pravidelných odstupoch dodnes.
Lionel Messi z FC Barcelona.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop