Reducetariánstvo je stravovanie, pri ktorom sa konzument snaží vedome obmedziť množstvo živočíšnych produktov. Nevzdáva sa mäsa, vajíčok alebo mlieka úplne, len ich množstvo jednoducho zredukuje. Je ideálne na odľahčenie jedálnička, napríklad počas pôstu.
Hráškovo-šampiňónová nátierka

Potrebujeme: jedno balenie mrazeného hrášku 450 g, 100 g šampiňónov (hnedých), 1 dl repkového oleja, jednu cibuľu, sójovú omáčku, čierne korenie, soľ, majoránku, 2 lyžice kukuričnej múky, alebo krupice
Postup: Nakrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme nakrájané šampiňóny, sójovú omáčku (podľa chutí) a dusíme, pražíme asi 10 minút až kým sa nám voda neodpari. V druhom hrnci si uvaríme hrášok (nevaríme zbytočne dlho). Vodu zlejeme na úroveň hrášku (zaleží akú hustú nátierku chceme mať). Pridáme soľ, korenie, kukuričnú múku a všetko spolu rozmixujeme ponorným mixérom. Dáme do ľubovoľných zaváracích pohárov a sterilizujeme asi 10 minút, po vychladnutí uchovávame v chladničke.
Mungo guláš
Na väčšiu porciu asi 3 l gulášu potrebujeme: 180 g mungo fazule suchej, 1 dl repkového oleja, 1 väčšia cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 1 čili, 4 papriky (rôznofarebné), 800 g zemiakov, 300 g paradajok, 1 čajová lyžička údenej mletej červenej papriky, 1 čajová lyžička kurkumy, 1dl sójovej omáčky tamari, mleté čierne korenie, majoránku, mletú rascu, lahôdkové droždie, 1,5 l vody
Postup: Mungo fazule si namočíme cca na 12 hodín. Vodu zlejeme a ďalších asi 5 hodín len necháme zakryté, občas prepláchneme. Vo väčšom hrnci opražíme na oleji nakrájanú cibuľu, cesnak a čili. Pridáme mungo, nakrájané papriky, zalejeme vodou a varíme, kým nám mungo začne mäknúť, cca 15 minút. Pridáme nakrájané zemiaky, asi dva z nich jemne nastrúhame a varíme kým nám zemiaky a mungo zmäknú. Vo woku ohrejeme trochu oleja, pridáme mletú údenú papriku, premiešame. Pridáme na štvrtiny nakrájané paradajky, zalejeme sójovou omáčkou a ohrievame, kým zmäknú. Pridáme kurkumu, korenie, rascu, bylinky a lahôdkové droždie. Všetko spolu premiešame.
Zeleninové fašírky
Rozpis na cca 5 kusov:
Potrebujeme: 350 - 400 g zeleniny aj mrazenej a uvarenej do polomäkka (fazuľky, hrášok, mrkva, karfiol), kukuričnú strúhanku, jednu nakrájanú cibuľu, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 8 čajových lyžičiek chia semienok, majoránku, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Zeleninu pokrájame na drobné kúsky. Pridáme cibuľu, cesnak, chia semienka, soľ, korenie, majoránku, kukuričnú strúhanku, všetko premiešame a necháme postáť. Chia semienka na seba viažu tekutinu a vytvárajú okolo seba gél, pomôžu nám spojiť fašírky dokopy. Zmes by sa mala dať po odležaní dobre tvarovať, ak sa fašírky ešte rozpadávajú podľa potreby zmes zahustíme strúhankou. Vytvarované fašírky pečieme na plechu v rozohriatej rúre asi 25 minút.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.