Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Ázijská pálivá polievka, mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Mäsové guľky v korenenej paradajkovej omáčke.Mäsové guľky v korenenej paradajkovej omáčke. (Zdroj: Isifa)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ázijská pálivá kuracia polievka

Potrebujeme: 1,4 l kuracieho vývaru, 1/4 š sójovej omáčky, 1 PL hnedého cukru, 1/4 ČL čili omáčky alebo čili korenia, 2 PL limetkovej šťavy, 2,5 cm kúsok čerstvého zázvoru, 340 g kuracích pŕs bez kostí a kože, 3 PL kukuričného škrobu, 1 š nakrájaných šampiňónov, 1 š hráškových strukov, 1 červená paprika nakrájaná na tenké pásiky, 1 ČL limetkovej kôry, 2 PL čerstvého koriandra

Postup: Čerstvý zázvor ošúpeme a prekrojíme na 8 rovnomerných častí. Kuracie prsia nakrájame na dlhé pásiky a dobre ich obalíme v kukuričnom škrobe. Vývar zmiešame v hrnci so sójovou omáčkou, cukrom, čili, limetkovou šťavou a zázvorom, zmes privedieme k varu a necháme na miernom ohni variť 5 minút. Potom pridáme mäso a huby a varíme ďalších 15 minút. Následne polievku odstavíme a vmiešame zvyšné suroviny. Pred podávaním ešte necháme 2 až 3 minúty odstáť.

SkryťVypnúť reklamu

Mäsové guľky v korenenej paradajkovej omáčke

Potrebujeme: 1 PL olivového oleja, 2 PL najemno nakrájanej cibule, 1/2 š hrubšie nasekanej cibule, 1 ČL pretlačeného alebo najemno nakrájaného cesnaku, 1/2 š strúhanky, 1/4 š čerstvej mäty, 225 g mletého jahňacieho mäsa, 225 g mletého chudého hovädzieho mäsa, soľ a mleté čierne korenie, 1 zľahka rozšľahané vajíčko, 1 ČL mletého zázvoru, 1 ČL mletej rasce, 1 ČL mletej škorice, 425 g pasírovaných paradajok, 1/4 š vody

Postup: Vo veľkej panvici zohrejeme olej. Pridáme cesnak a 2 lyžice najemno nakrájanej cibule a krátko ich spolu opečieme. Z panvice ich premiestnime do väčšej misky a primiešame strúhanku a mätové lístky. Pridáme oba druhy mias, polovicu lyžičky soli, štvrtinu lyžičky mletého čierneho korenia a vajíčko. Zmes zľahka premiešame a vytvarujeme z nej dvoj- až trojcentimetrové mäsové guľky, ktoré poukladáme do panvice. Na silnejšom ohni ich necháme variť asi 4 minúty, potom ich z panvice odoberieme. Pridáme do nej zvyšnú cibuľu a necháme ju na miernom ohni zmäknúť. Prisypeme zázvor, rascu, škoricu a pasírované paradajky, zmes premiešame a necháme variť asi 5 minút. Potom prilejeme vodu, omáčku osolíme a okoreníme, vrátime do nej mäsové guľky a necháme variť ešte 20 minút. Podávať môžeme posypané mätovými lístkami.

SkryťVypnúť reklamu

Zázvorové muffiny

Potrebujeme: 150 g masla, 1 PL medu, 1 až 2 PL mlieka, 3 zľahka rozšľahané vajíčka, 150 g hladkej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 1 ČL mletého zázvoru, 1/4 ČL mletého muškátového orecha, 1/4 ČL mletej škorice, 150 g hnedého cukru, 2 PL nadrobno nakrájaného kandizovaného zázvoru

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a plech na mafiny vystelieme papierovými košíčkami. V malej rajnici na miernom ohni zmiešame roztopené maslo a med. Necháme 10 minút vychladnúť, pridáme mlieko a vajíčka a šľaháme, kým zmes nebude krémová. Medzitým si do veľkej misky preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme koreniny, cukor a kandizovaný zázvor. Tekuté suroviny so suchými vymiešame dohladka. Hotovým cestom naplníme košíčky na mafiny asi do dvoch tretín a pečieme v rozohriatej rúre 25 až 30 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Zdroj: epicurious.com, myrecipes.com, allrecipes.com

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  2. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  3. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  4. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  5. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  7. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  8. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  1. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti
  2. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba
  3. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  4. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  5. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  6. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  7. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  8. Invázne rastliny ako superpotraviny
  1. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 9 724
  2. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 5 570
  3. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 4 825
  4. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 586
  5. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti 2 428
  6. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 1 949
  7. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 1 825
  8. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba 1 774
  1. Ernest Klotton: Mier prichádza z východu
  2. Soňa Fröhlichová: Grand Tour of Switzerland, etapa číslo 1, kantón Graubünden (Davos, Klosters, Chur, Flims, Laax...Sankt Moritz)
  3. Martin Fronk: Návod pre prácu s ľuďmi: Ako viesť kolektív humánne a efektívne...
  4. Martin Šuraba: Krakovská električka
  5. Ernest Klotton: Dnes je v SME uverejnená fotografia, na ktorej je moja sestra Danka
  6. Nina Hrivňáková: Víťažstvá aj prehry sa začínajú v hlave
  7. Štefan Šturdzík: Rišo vaše rozhodnutie odísť z politiky je správne. Dve čierne škvrny vám však zostanú navždy bez ohľadu na okolnosti , ktoré ich sprevádzali.
  8. Jozef Huljak: Ako Washington tlačí Indiu do náručia Putina
  1. Martin Fronk: Objavil som kúpalisko za 2 eurá 84 513
  2. Ivan Čáni: Smer SSD sa definitívne sám spláchol na úplné morálne a ľudské dno, odkiaľ sa už nedá vynoriť. 13 569
  3. Martin Kresák: Minimálna mzda 915 €: v Bratislave pohoda, v Gelnici pohroma 10 320
  4. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná. 9 477
  5. Martin Fronk: Divín: Obec, kde sa sprievodkyne červenajú a umenie visí aj na stenách, nielen vo vzduchu 9 172
  6. Michael Achberger: Supermarketové pasce: 10 "fitness" výrobkov, po ktorých priberáte 8 464
  7. Juraj Kumičák: Najväčšia tanková bitka v dejinách 7 157
  8. Milan Removčík: Martinské hole 4 566
  1. Radko Mačuha: Politika, pred ktorou musia utekať už aj "dezoláti".
  2. Věra Tepličková: Maličkosti z temperamentovej poradne:Trump a Putin? Dva absolútne odlišné svety
  3. Marcel Rebro: Putinova "obrana" ruskojazyčných Ukrajincov pred "vyvražďovaním": vyvražďuje ich sám
  4. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná.
  5. Marcel Rebro: Rusofili nás posielajú na ukrajinský front. Ideme. Už zajtra. A radi
  6. Marcel Rebro: Summit na Aljaške: Trumpova show, Putinova propaganda, Ukrajina bokom
  7. Roman Kebísek: Slovák Pilárik vybudoval r. 1679 v Nemecku kostol pre exulantov. Stojí dosiaľ
  8. Věra Tepličková: Gruzínci sú už z obliga, za všetko teraz môžu Plaváková a Šimečka
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu