Korzár logo Korzár
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Zemiakovo-pórová polievka, plnená pizzová kapsa

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: Fotolia)

Krémová pórovo-zemiaková polievka

Potrebujeme: 2 PL masla, 4 veľké póry - len zelené a jemné biele časti, 1 veľký zemiak, 5 š kuracieho vývaru, 1 š šľahačkovej smotany, soľ a mleté čierne korenie, petržlenová vňať navrch

Postup: Póry nakrájame na tenké plátky, zemiak olúpeme a nakrájame na väčšie kúsky. Maslo roztopíme vo veľkej rajnici, pridáme nakrájaný pór a za občasného miešania varíme asi 8 minút, alebo kým pór nezmäkne. Potom pridáme zemiak a kurací vývar a zmes necháme zovrieť. Následne plameň stiahneme na minimum a čiastočne prikrytú necháme prebublávať 15 minút. Nakoniec vlejeme smotanu, polievku povaríme ešte ďalších 10 minút a odstavíme. Ponorným mixérom ju rozmixujeme dohladka, ochutíme ju soľou a korením a podľa chuti posypeme petržlenovou vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Pizzová kapsa plnená hovädzím mäsom

Potrebujeme na cesto: 2 š chlebovej múky, 1/2 ČL soli, 1/2 ČL cukru, 1 balenie sušeného droždia, 3/4 š vlažnej vody, 1 PL olivového oleja, 2 PL kukuričnej múky

Na plnku 100 g plátkov pikantnej salámy, 225 g mletého chudého hovädzieho mäsa, 1 stredne veľká cibuľa, 1 roztlačený strúčik cesnaku, 170 g paradajkovej omáčky, 1/4 š suchého červeného vína, 1/2 ČL soli, 1/4 ČL mletého čierneho korenia, 1/2 š strúhaného parmezánu, 1 š strúhanej mozzarelly, 1 veľké vajíčko, 1/2 š mlieka, 560 g cesta na pizzu

Postup: Najprv si z vlažnej vody, droždia a cukru urobíme klasický kvások. Vo veľkej miske zmiešame múku so soľou, do jej stredu vytvoríme jamku a vlejeme do nej hotový kvások. Pridáme olej a všetko dobre zamiešame, kým sa nevytvorí cesto. To potom premiestnime na pomúčenú dosku a dobre vyhnetieme. Potom ho preložíme do jemne vymastenej misky, vrch prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút. Potom ho rozdelíme na dve polovice, ktoré necháme podkysnúť ešte asi 10 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým cesto kysne, cibuľu nakrájame na menšie kúsky na plátky pikantnej salámy prekrojíme na polovicu. Hovädzie mäso zmiešané s cibuľou a cesnakom pečieme na veľkej panvici, kým sa nezačne drobiť. Potom vmiešame paradajkovú omáčku, červené víno, soľ a korenie a mäso ďalej varíme asi 5 minút, alebo kým nezačne hnustnúť. Potom sporák vypneme a do mäsa vmiešame salámu a syry. V samostatnej miske vymiešame vajíčko s mliekom a odložíme bokom.

Obe polovice cesta na pizzu vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, ktoré potom rozkrojíme na štyri časti. Každú z nich naplníme mäsovou zmesou tak, aby sme od okraja cesta nechali asi dvojcentimetrový priestor. Voľné cesto potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a celý štvorec preložíme diagonálne na polovicu, konce dobre popritláčame. Ak sa nám zvýši cesto, môžeme ním ozdobiť okraje. Kapsu premiestnime na vymastený plech, vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 minút, alebo kým cesto nezačne hnednúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Zdravý čokoládovo-avokádový krém

Potrebujeme: 1 dozretý banán, 4 veľké sušené datle, 1 dozreté avokádo, 3 ČL kakaa, drobné ovocie na vrch

Postup: Všetky suroviny rozmixujeme kuchynským robotom dohladka. Podľa potreby a chuti pridáme viac kakaa a znova premiešame. Hotový krém premiestnime do pripravených pohárov a na vrch poukladáme drobné ovocie.

Zdroj: foodandwine.com, myrecipes.com, healthylittlefoodies.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  2. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 230
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 882
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 857
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 917
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 477
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 312
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 936
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 643
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 326
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Rozhovor

Archeológ: Hrady síce opravujeme, ale tie nežijú

Michal Keruľ chcel odhaľovať poklady histórie, teraz ich pomáha strážiť.

Michal Keruľ s rodinou.
Humenskí poslanci nájomnú zmluvu so spracovateľom ovocia neschválili.
Vrak pred rodinným domom začínajú úrady riešiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Potrebovali ísť k blízkym a nepustili ich. Neboli privilegovaní ako Kollár

Nemocnice väčšinou púšťajú príbuzných k zomierajúcim.

Šéfa parlamentu Borisa Kollára v nemocnici najviac navštevovala bývalá manželka Linda Rezešová. Na fotografii sú na plese v Opere v roku 2008.

Návštevy Kollára v nemocnici volajú po demisii

V druhom slede kandidátov na politický koniec sa tlačia glosátori.

Peter Schutz

Jazdenie na nákladných vlakoch nie je romantika

Amin Palma skáče na vlaky v Mexiku aj v Čadci.

Na nákladných vlakoch musia byť čierni pasažieri pripravení na každé počasie, na bod mrazu aj horúčavy. Na snímke je jeden z Aminových spolujazdcov.
 Presvedčí Kristen Stewart v úlohe princeznej Diany?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop