Brokolicový slaný koláč
Potrebujeme na cesto: 1 š hladkej múky, 1/2 ČL soli, 1/2 š masla nakrájaného na kocky, 1 – 2 PL studenej vody
Na plnku: 2 š na pare uvarených ružičiek brokolice, 1,25 š strúhaného čedaru, 1 PL hladkej múky, 1/2 š na kúsky nakrájnej opraženej slaninky, 4 vajíčka, 1,5 š smotany na varenie, soľ a mleté čierne korenie
Postup: V stredne veľkej miske zmiešame dohromady 1 šálku múky a soľ. Pridáme na kocky nakrájane maslo a vmiešame ho mixérom alebo kuchynským robotom do múky. Po lyžiciach pridáme studenú vodu, mali by sa vytvárať malé guľôčky veľkosti hrášku. Zmes premiestnime na okrúhly vrúbkovaný plech a rukami cesto rovnomerne popritláčame na dno i boky. Prečnievajúci zvyšok cesta odstránime.
Na spodok koláča poukladáme uvarenú brokolicu. V malej miske zmiešame čedar a 1 polievkovú lyžicu hladkej múky a takto pripraveným syrom brokolicu posypeme. Na vrch ešte pridáme opečenú slaninku. Vo veľkej miske vymiešame vajíčka so smotanou na varenie, ochutíme soľou a korením a vlejeme medzi brokolicu, syr a slaninu. Takto pripravený koláč pečieme v rúre rozohriatej na 190 stupňov asi 30 minút, alebo kým nie je plnka stuhnutá a okraje zlatisté. Pred podávaním necháme vychladnúť.
Zapekaná brokolica so syrom
Potrebujeme: 500 g brokolice 3,5 PL masla, 3 PL hladkej múky, 1,5 ČL soli, 480 g mlieka, 200 g strúhaného švajčiarskeho syra alebo čedaru, 2 vajíčka
Postup: Rúru predhrejeme na 160 stupňov a zapekaciu nádobu jemne vymastíme. Brokolicu uvaríme vo vriacej vode al dente, zlejeme a necháme osušiť. Prebytočnú vodu môžeme odsať papierovou utierkou. Vo veľkom hrnci roztopíme maslo, pridáme k nemu múku a soľ a miešame, kým nevznikne hladká zmes. Pomaly za stáleho miešania prilejeme mlieko a varíme, kým zmes nezačne vrieť a hustnúť, potom ju stiahneme zo sporáka. Pridáme k nej syr a brokolicu a miešame, kým sa syr nezačne roztápať. Nakoniec ešte vlejeme rozmiešané vajíčka. Zmes premiestnime do pripravenej zapekacej nádoby a pečieme v rozohriatej rúre 30 až 45 minút.
Brokolicové vafle
Potrebujeme: 1/2 š strúhaného čedaru, 1/4 š uvarenej brokolice, 1 vajíčko, 1/4 ČL sušeného cesnaku, 1 PL na múku pomletých mandlí
Postup: V miske zmiešame vidličkou pomleté mandle, syr, vajíčko a sušený cesnak. Syrovú zmes a malé kúsky brokolice dáme do rozohriatého olejom vymasteného vaflovača a necháme piecť asi 4 minúty. Po upečení necháme vafle vychladnúť na tanieri.
Zdroj: goodcheapeats.com, anitalianinmykitchen.com, midgetmomma.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.