Dnes je sviatok všetkých žien a patrilo by sa ich obdarovať. Väčšina však od svojich partnerov neočakáva drahokamy a zaobídu sa aj bez obligátnej čokolády. Oveľa viac poteší, ak sa napríklad chlap ujme nedeľného obeda a svojej žene dopraje pokojné chvíle na relax. A potom jej naservíruje napríklad aj jedno z týchto chutných jedál.
Špenátové špagety so sušenými paradajkami
Potrebujeme: balenie špagiet, 8 sušených paradajok naložených v oleji, hrsť lúpaných slnečnicových semienok, 400 g čerstvého špenátu, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL olivového oleja, zeleninový vývar, nastrúhaný muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie, parmezán
Postup: Špagety dáme variť do osolenej vody a zatiaľ si na suchej panvici opražíme slnečnicové semienka. Keď budú hotové, vyberieme ich nabok a v panvici zohrejeme olej. Opražíme na ňom nakrájaný cesnak, potom k nemu pridáme špenát a podusíme ho. Osolíme, okoreníme, nastrúhame čerstvý muškátový oriešok a podlejeme vývarom. Chvíľu ho dusíme, aby sa vývar odparil. Hotové špagety vyberieme z hrnca priamo k špenátu, premiešame a pridáme nakrájané sušené paradajky. Pred servírovaním posypeme hoblinkami parmezánu.
Panenka s mandľami
Potrebujeme: bravčovú panenku, cca 200 g šúpaných mandlí, 1 pomaranč, 1 PL medu, plátky schwarzwaldskej šunky, rozmarín, soľ, mleté čierne korenie, olej
Postup: Očistenú a umytú panenku osušíme a rozkrojíme ju po dĺžke. Mäso jemne cez fóliu naklepeme a vzniknutý plát osolíme, okoreníme a rozložíme naň šunku.
Mandle sparíme horúcou vodou, scedíme a nasekáme nadrobno. Dáme ich do misky a pridáme med, na maličké kúsky nakrájanú pomarančovú kôru a aj šťavu z pomaranča. Náplň premiešame, v prípade potreby dochutíme a naložíme na mäso. Zrolujeme, zachytíme niťou a ešte zvonku ju osolíme a okoreníme.
Na panvici s trochou oleja roládu opečieme zo všetkých strán, potom ju zakryjeme alobalom a dáme ešte asi na 7-10 minút do rúry dopiecť.
Ľahký zemiakový šalát
Potrebujeme: 1 hlávkový šalát, 500 g malých šalátových zemiakov, fazuľkové lusky, vajíčka, mrazený hrášok, jablko, soľ, čierne korenie, vínny ocot, orechy, dijonskú horčicu, olej
Postup: Zemiaky si uvaríme v šupke. Do druhého hrnca dáme variť vodu a keď zovrie, vsypeme tam fazuľkové lusky a hrášok. Asi po piatich minútach ich scedíme a hneď schladíme studenou vodou. Necháme odkvapkať. Vajíčka uvaríme natvrdo.
Šalát opláchneme, osušíme a natrháme na menšie kúsky. Dáme ho do misky a postupne k nemu pridáme fazuľkové lusky, hrášok, uvarené a nakrájané zemiaky aj pokrájané.
Z horčice, vínneho octu, olivového oleja, soli a čierneho korenia urobíme zálievku, ktorou polejeme šalát. Podávame ho posypaný orechmi a s uvareným vajíčkom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.