Kurča na pomarančoch
Potrebujeme: kuracie prsia, 2 dl vermútu, 1 pomaranč, kurací vývar, olej, 4 cl ovocného destilátu, soľ, mleté čierne korenie, sójová omáčka, kukuričný škrob, cukor, červená paprika, čili
Postup: Mäso nakrájame na kúsky, polejeme ho destilátom a necháme postáť. Potom alkohol scedíme, mäso trochu osušíme a poprášime škrobom. Zohrejeme trochu oleja a mäso na ňom sprudka orestujeme.
Pridáme k nemu na maličké kúsky nakrájanú kôru z pomaranča a zalejeme to vermútom.
Chvíľku podusíme a keď sa alkohol odparí, podlejeme mäso vývarom a ochutíme ho sójovou omáčkou, soľou, korením a čili. Zmes podusíme a na záver ešte podľa potreby dochutíme vytlačenou pomarančovou šťavou.
Plnené morčacie prsia
Potrebujeme: Plátky moračacích pŕs, čerstvú bazalku, plátky prosciutta alebo schwarzwaldskej šunky, hladkú múku, soľ, mleté čierne korenie, vajíčka, strúhanku, maslo, syr ementál
Postup: Ementál nakrájame na hranolky, na každý dáme 2 lístky bazalky a zabalíme ho do šunky. Umyté a osušené prsia nakrájame na plátky, cez fóliu ich naklepeme, potom ich osolíme a okoreníme. Na každý plátok mäsa dáme syrovo šunkovú rolku a všetko zabalíme. Upevníme ihlou či špáradlom a obalíme v klasickom trojobale múka – rozšľahané vajíčko – strúhanka. Obalené rezne pomaly upečieme na masle a necháme odkvapkať na papierovej utierke.
Smotanový hrášok s mäsovými guličkami
Potrebujeme: smotanu na varenie, kyslú pochúťkovú smotanu, 1 PL octu, 1 strúčik cesnaku, 1 cibuľu, petržlenovú vňať, vajíčka, staršie žemle, 2 PL strúhanky, 300 g mrazeného hrášku, olej, mleté bravčové mäso, drvenú rascu, mleté čierne korenie, soľ, sladkú červenú papriku, polohrubú múku, petržlenovú vňať
Postup: Najskôr si pripravíme mäsové guličky. Staršie pečivo nakrájame a namočíme do vody, potom ho vyžmýkame a pridáme k mletému mäsu. Pridáme pretlačený cesnak, polovicu nadrobno nasekanej cibule, mletú papriku, soľ, strúhanku, vajíčka, strúhanku a nasekanú petržlenovú vňať. Podľa potreby môžeme pridať trochu múky a dobre vymiešame, aby vznikla konzistentná hmota. Necháme ju trochu postáť a potom z nej formujeme guličky, ktoré upečieme na oleji.
Medzitým si pripravíme hrášok. V hrnci zohrejeme olej a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu. Potom ju trochu poprášime paprikou a vysypeme hrášok. Podlejeme ho vodou a varíme asi 15 minút. Zmiešame kelímok kyslej smotany s asi polovicou kelímka sladkej smotany, ochutíme soľou aj korením a vlejeme k hrášku. Krátko povaríme, ak bude veľmi hustý, môžeme pridať ešte trochu sladkej smotany a na záver dochutíme podľa vlastného uváženia octom či cukrom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.