Placky s glazovanými šampiňónmi
Potrebujeme: zemiaky, soľ, 2 PL Solamylu, olej, mleté čierne korenie, rozmarín, pohár červeného vína, zopár malých cibuliek, šampiňóny, balzamikový ocot, cukor,
Postup: Zemiaky nastrúhame na takom strúhadle ako na syr. Trochu ich osolíme a necháme postáť. Potom z nich scedíme vodu, ktorú pustili, prisypeme Solamyl, korenie a ešte trochu soli.
Cesto naberáme lyžicou, tvarujeme placky a vysmažíme ich na panvici z oboch strán.
Očistené huby nakrájame a orestujeme ich v panvici na troche oleja. Potom ich vyberieme a na chvíľu ich necháme bokom.
Do výpeku dáme očistené cibuľky (ak sú väčšie, prekrojíme ich na štvrtiny. Osolíme ich, okoreníme a chvíľku dusíme. Potom k cibuľkám pridáme huby a všetko podlejeme vínom. Chuť vyladíme balzamikovým octom a štipkou cukru a na záver ich prevoniame lístkami rozmarínu.
Huby vrstvíme na placky a podávame.
Cviklový šalát s cottage syrom
Potrebujeme: 500 g cvikly, balenie cottage syra, 1 strúčik cesnaku, tymian, soľ, 4 PL olivový olej, 2 PL medu, 4 PL červeného vinného octu, mleté čierne korenie, 2 hrste rukoly, šťavu z 1/2 citróna, parmezán
Postup: Neošúpanú cviklu uvaríme s 1 strúčikom cesnaku a zväzkom tymianu v osolenej vode. Keď bude mäkká, ošúpeme ju, nakrájame na malé kocky a dáme do misky. Z olivového oleja, medu, octu a lyžice nasekaného tymianu urobíme zálievku, ktorú pridáme k cvikle. Šalát osolíme aj okoreníme, posypeme cottage syrom a necháme odstáť.
V druhej miske zmiešame rukolu s citrónovou šťavou, korením a niekoľkými kvapkami olivového oleja.
Servírujeme tak, že najskôr dáme na tanier „hniezdo“ z rukoly a na to navrstvíme cviklový šalát, ktorý ešte posypeme hoblinkami parmezánu.
Ragú na pive
Potrebujeme: Bravčové pliecko, rastlinný olej, soľ, mleté čierne korenie, kúsok slaniny, 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, 2 mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru, 2 PL paradajkového pretlaku,
500 ml tmavého piva, bobkový list, trochu tymianu, 1 PL hladkej múky, mletú červenú papriku
Postup: Mäso si nakrájame na kocky, ktoré dáme do misky, osolíme ich, okoreníme a potom ich orestujeme v hrnci na horúcom oleji. Kúsky mäsa vyberieme a do výpeku dáme nakrájanú slaninu, potom k nej pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, nakrájaný cesnak kocky mrkvy, petržlenu a zeleru.
Po chvíli pridáme paradajkový pretlak a zeleninu podlejeme pivom. Do hrnca vrátime mäso, podlejeme ho trochou vody a zakryté dusíme domäkka. Z lyžice oleja a lyžice múky a červenej papriky si urobíme zápražku, ktorú na záver vmiešame do ragú, ešte asi 15 minút podusíme a môžeme podávať.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.