Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Mäsový koláč Tourtiere, marinované rebierka, liptovské bryndzáky

Inšpirácie do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Posledná februárová sobota bude poriadne dlhá. Deň parlamentných volieb vyvrcholí napínavou nocou a mnohí si na výsledky počkajú dlho do noci. Ak sa chcete na to posilniť výdatným jedlom, tak možno aj takýmito dobrotami.

Marinované rebierka

Potrebujeme: cca 1 kg bravčových rebierok, 3 PL kečupu, 1 dl oleja, 4 PL medu, 4 PL

sójovej omáčky, 1 dl červeného vína, 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, drvený koriander, čili korenie, soľ

Postup: V hrnci zohrejeme vodu a keď začne vrieť, dáme do nej rebierka – môžu byť vcelku a necháme ich povariť asi 15 minút. To si pokojne môžeme nachystať aj s väčším časovým odstupom.

SkryťVypnúť reklamu

Vychladnuté rebierka nakrájame a dáme do misky, v ktorej ich budeme marinovať a osolíme ich zo všetkých strán.

Zmiešame kečup, väčšiu časť oleja, med, sójovú omáčku, víno, najemno nastrúhanú cibuľu, prelisovaný cesnak, čierne korenie aj koriander a podľa chuti čili korenie.

Marinádu vylejeme k rebrám, premiešame, aby sa dobre obalili a necháme ich poriadne odležať v chlade.

Potom ich poukladáme do pekáča, zalejeme marinádou, prikryjeme a pečieme asi hodinu či hodinu a pol. Posledných 20 minút pekáč odkryjeme, aby sa primerane pripiekli.

Mäsový koláč Tourtiere

Potrebujeme: 250 g mletého hovädzieho mäsa, 250 g mletého bravčového mäsa, 1 cibuľu, 1 PL masla, 1 zemiak, 3 veľké mrkvy, 2 strúčiky cesnaku, 2 ČL mletých klinčekov, 2 ČL škorice, 2 ČL muškátového oriešku, soľ, mleté čierne korenie.

SkryťVypnúť reklamu

Na cesto: 500 g hladkej múky, 250 g masla, 5 vajec, lyžičku soli, cca 50 ml vody

Postup: Vo veľkej panvici, či v kastróle zohrejeme maslo a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu aj cesnak. Asi po piatich minútach pridáme všetky voňavé koreniny. Dávame pozor, aby neprihoreli a nezhorkli. Potom dáme do hrnca na malé kúsky nakrájanú mrkvu aj zemiak a napokon aj obidva druhy mäsa.

Mäso osolíme a dusíme, podľa potreby ho podlejeme vodou.

Zatiaľ si pripravíme cesto. Zmiesime múku, maslo, vajcia, soľ a toľko vody, koľko si cesto žiada. Rozdelíme ho na dve časti, jedna môže byť o čosi väčšia. Tú si totiž rozvaľkáme na hrubší plát a uložíme ho do okrúhlej formy. Necháme ho previsnúť cez okraje.

Na cesto rozložíme podusené mleté mäso a na to dáme rozvaľkaný druhý plát cesta.

SkryťVypnúť reklamu

Vrch narežeme, aby mala odkiaľ odchádzať para a dáme na 45 minút piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov.

Liptovské bryndzáky

Potrebujeme: 200 g bryndze, 300 g zemiakov, 2 dl rastlinného oleja, 1 cibuľu, 100 g údenej slaniny, 100 g kyslej pochúťkovej smotany, soľ, korenie, pažítku, soľ, korenie

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a očistíme ich. Potom ich nastrúhame najemno alebo pretlačíme.

V panvici si najskôr opečieme nadrobno nakrájanú slaninu, potom k nej pridáme cibuľu a necháme trochu ochladnúť.

Postrúhané zemiaky zmiešame s bryndzou smotanou a restovanou cibuľou a slaninou. Cesto premiesime a potom podľa potreby osolíme a okoreníme, keďže bryndza aj slanina sú slané.

Z cesta vytvárame hrubšie placky, ktoré opečieme na oleji.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 95 490
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 978
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 650
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 847
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 262
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 232
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 717
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu