Posledná februárová sobota bude poriadne dlhá. Deň parlamentných volieb vyvrcholí napínavou nocou a mnohí si na výsledky počkajú dlho do noci. Ak sa chcete na to posilniť výdatným jedlom, tak možno aj takýmito dobrotami.
Marinované rebierka
Potrebujeme: cca 1 kg bravčových rebierok, 3 PL kečupu, 1 dl oleja, 4 PL medu, 4 PL
sójovej omáčky, 1 dl červeného vína, 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, drvený koriander, čili korenie, soľ
Postup: V hrnci zohrejeme vodu a keď začne vrieť, dáme do nej rebierka – môžu byť vcelku a necháme ich povariť asi 15 minút. To si pokojne môžeme nachystať aj s väčším časovým odstupom.
Vychladnuté rebierka nakrájame a dáme do misky, v ktorej ich budeme marinovať a osolíme ich zo všetkých strán.
Zmiešame kečup, väčšiu časť oleja, med, sójovú omáčku, víno, najemno nastrúhanú cibuľu, prelisovaný cesnak, čierne korenie aj koriander a podľa chuti čili korenie.
Marinádu vylejeme k rebrám, premiešame, aby sa dobre obalili a necháme ich poriadne odležať v chlade.
Potom ich poukladáme do pekáča, zalejeme marinádou, prikryjeme a pečieme asi hodinu či hodinu a pol. Posledných 20 minút pekáč odkryjeme, aby sa primerane pripiekli.
Mäsový koláč Tourtiere
Potrebujeme: 250 g mletého hovädzieho mäsa, 250 g mletého bravčového mäsa, 1 cibuľu, 1 PL masla, 1 zemiak, 3 veľké mrkvy, 2 strúčiky cesnaku, 2 ČL mletých klinčekov, 2 ČL škorice, 2 ČL muškátového oriešku, soľ, mleté čierne korenie.
Na cesto: 500 g hladkej múky, 250 g masla, 5 vajec, lyžičku soli, cca 50 ml vody
Postup: Vo veľkej panvici, či v kastróle zohrejeme maslo a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu aj cesnak. Asi po piatich minútach pridáme všetky voňavé koreniny. Dávame pozor, aby neprihoreli a nezhorkli. Potom dáme do hrnca na malé kúsky nakrájanú mrkvu aj zemiak a napokon aj obidva druhy mäsa.
Mäso osolíme a dusíme, podľa potreby ho podlejeme vodou.
Zatiaľ si pripravíme cesto. Zmiesime múku, maslo, vajcia, soľ a toľko vody, koľko si cesto žiada. Rozdelíme ho na dve časti, jedna môže byť o čosi väčšia. Tú si totiž rozvaľkáme na hrubší plát a uložíme ho do okrúhlej formy. Necháme ho previsnúť cez okraje.
Na cesto rozložíme podusené mleté mäso a na to dáme rozvaľkaný druhý plát cesta.
Vrch narežeme, aby mala odkiaľ odchádzať para a dáme na 45 minút piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov.
Liptovské bryndzáky
Potrebujeme: 200 g bryndze, 300 g zemiakov, 2 dl rastlinného oleja, 1 cibuľu, 100 g údenej slaniny, 100 g kyslej pochúťkovej smotany, soľ, korenie, pažítku, soľ, korenie
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a očistíme ich. Potom ich nastrúhame najemno alebo pretlačíme.
V panvici si najskôr opečieme nadrobno nakrájanú slaninu, potom k nej pridáme cibuľu a necháme trochu ochladnúť.
Postrúhané zemiaky zmiešame s bryndzou smotanou a restovanou cibuľou a slaninou. Cesto premiesime a potom podľa potreby osolíme a okoreníme, keďže bryndza aj slanina sú slané.
Z cesta vytvárame hrubšie placky, ktoré opečieme na oleji.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.