Korzár logo Korzár
Sobota, 19. september, 2020 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Mäsový koláč Tourtiere, marinované rebierka, liptovské bryndzáky

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Posledná februárová sobota bude poriadne dlhá. Deň parlamentných volieb vyvrcholí napínavou nocou a mnohí si na výsledky počkajú dlho do noci. Ak sa chcete na to posilniť výdatným jedlom, tak možno aj takýmito dobrotami.

Marinované rebierka

Potrebujeme: cca 1 kg bravčových rebierok, 3 PL kečupu, 1 dl oleja, 4 PL medu, 4 PL

sójovej omáčky, 1 dl červeného vína, 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, drvený koriander, čili korenie, soľ

Postup: V hrnci zohrejeme vodu a keď začne vrieť, dáme do nej rebierka – môžu byť vcelku a necháme ich povariť asi 15 minút. To si pokojne môžeme nachystať aj s väčším časovým odstupom.

Skryť Vypnúť reklamu

Vychladnuté rebierka nakrájame a dáme do misky, v ktorej ich budeme marinovať a osolíme ich zo všetkých strán.

Zmiešame kečup, väčšiu časť oleja, med, sójovú omáčku, víno, najemno nastrúhanú cibuľu, prelisovaný cesnak, čierne korenie aj koriander a podľa chuti čili korenie.

Marinádu vylejeme k rebrám, premiešame, aby sa dobre obalili a necháme ich poriadne odležať v chlade.

Potom ich poukladáme do pekáča, zalejeme marinádou, prikryjeme a pečieme asi hodinu či hodinu a pol. Posledných 20 minút pekáč odkryjeme, aby sa primerane pripiekli.

Mäsový koláč Tourtiere

Potrebujeme: 250 g mletého hovädzieho mäsa, 250 g mletého bravčového mäsa, 1 cibuľu, 1 PL masla, 1 zemiak, 3 veľké mrkvy, 2 strúčiky cesnaku, 2 ČL mletých klinčekov, 2 ČL škorice, 2 ČL muškátového oriešku, soľ, mleté čierne korenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Na cesto: 500 g hladkej múky, 250 g masla, 5 vajec, lyžičku soli, cca 50 ml vody

Postup: Vo veľkej panvici, či v kastróle zohrejeme maslo a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu aj cesnak. Asi po piatich minútach pridáme všetky voňavé koreniny. Dávame pozor, aby neprihoreli a nezhorkli. Potom dáme do hrnca na malé kúsky nakrájanú mrkvu aj zemiak a napokon aj obidva druhy mäsa.

Mäso osolíme a dusíme, podľa potreby ho podlejeme vodou.

Zatiaľ si pripravíme cesto. Zmiesime múku, maslo, vajcia, soľ a toľko vody, koľko si cesto žiada. Rozdelíme ho na dve časti, jedna môže byť o čosi väčšia. Tú si totiž rozvaľkáme na hrubší plát a uložíme ho do okrúhlej formy. Necháme ho previsnúť cez okraje.

Na cesto rozložíme podusené mleté mäso a na to dáme rozvaľkaný druhý plát cesta.

Skryť Vypnúť reklamu

Vrch narežeme, aby mala odkiaľ odchádzať para a dáme na 45 minút piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov.

Liptovské bryndzáky

Potrebujeme: 200 g bryndze, 300 g zemiakov, 2 dl rastlinného oleja, 1 cibuľu, 100 g údenej slaniny, 100 g kyslej pochúťkovej smotany, soľ, korenie, pažítku, soľ, korenie

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a očistíme ich. Potom ich nastrúhame najemno alebo pretlačíme.

V panvici si najskôr opečieme nadrobno nakrájanú slaninu, potom k nej pridáme cibuľu a necháme trochu ochladnúť.

Postrúhané zemiaky zmiešame s bryndzou smotanou a restovanou cibuľou a slaninou. Cesto premiesime a potom podľa potreby osolíme a okoreníme, keďže bryndza aj slanina sú slané.

Z cesta vytvárame hrubšie placky, ktoré opečieme na oleji.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  2. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  4. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  5. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  6. Home (ale aj) Office
  7. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  8. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  9. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu
  10. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov
  1. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  2. Poznanie
  3. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  6. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  7. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  8. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  9. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  10. Prečo sa kanalizácia v našich mestách upcháva, keď prší?
  1. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 30 344
  2. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 23 915
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 22 643
  4. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 13 556
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 12 581
  6. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 10 960
  7. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 9 747
  8. Zažite liečivú silu minerálnych vôd. Obľubovali ich aj králi 9 716
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 633
  10. Edícia autorov denníka SME: Malá kniha o zvieratách 3 8 125
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Športový víkend na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch.

Ilustračné.
Rozhovor

Ostrožovičovci: Neriešte suché či sladké víno, ale pocit, či chutí alebo nechutí

V dome vinárskej rodiny z Tokaja fľašu vína nenájdete.

Manželia Ostrožovičovci sú rozdielne osobnosti, ale vďaka tomu podľa nich napredujú tak v súkromí, ako aj vo firme.

Turisti odhadzujú najmä plastové fľaše a papierové vreckovky

Zakladatelia iniciatívy #niesomprasa vyčistili vo Vysokých Tatrách trasu k Zelenému plesu.

Tatry sú po sobote opäť trochu čistejšie.

V Košickom a Prešovskom kraji bol o dištančné vzdelávanie najmenší záujem

Do tejto formy výučby sa nezapojilo takmer 52-tisíc žiakov.

Ilustračné.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop