Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom pôstne jedlá: Pohánka s hubami a droždím, zemiaková kuľaša

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Dnes je Popolcová streda, čo pre veriacich ľudí znamená začiatok veľkého 40-dňového pôstu. V tento deň je dovolené len raz sa najesť dosýta a v žiadnom prípade sa na tanieri nesmie objaviť mäso. K tradičným pokrmom preto patrila napríklad pohánka, zemiaková kaša nazývaná vo viacerých regiónoch kuľaša či pôstna polievka z kyslej kapusty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pohánka s droždím

Potrebujeme: cca 250 g pohánky, 1 pór, 1 menšiu cibuľu, zopár šampiňónov, prípadne to môžu byť iné huby, olej, 1 kocku čerstvého droždia, 1 strúčik cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať, majoránku

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Pohánku dáme variť do osolenej vody. Zatiaľ si v panvici zohrejeme trochu oleja a opražíme na ňom nakrájanú cibuľu, ku ktorej po chvíli pridáme huby. Jemne ich osolíme, okoreníme a v prípade potreby trochu podlejeme vodou.

V druhej panvici si na lyžici oleja orestujeme nakrájaný pór. Keď chytí zlatistú farbu, zasypeme ho čerstvým droždím. Osolíme, okoreníme, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a zalejeme trochou vody. Potom spolu zmiešame uvarenú pohánku, huby a pór s droždím. Všetko podusíme asi 5 minút, aby sa chute prepojili, pretlačíme cesnak, posypeme majoránom a v prípade potreby dosolíme. Všetko necháme prejsť varom.

Pôstna kapustnica

Potrebujeme: 5 zemiakov, 300 g kyslej kapusty, 2 PL masla alebo trochu oleja, 100 g hladkej múky, 1 vajce, 3 lyžice hrubej múky, soľ, korenie a 2 strúčiky cesnaku, sladkú červenú papriku

SkryťVypnúť reklamu

POSTUP: Zemiaky očistíme, pokrájame na malé kocky a dáme variť v osolenej vode do hrnca. Po chvíli k zemiakom pridáme vyžmýkanú a trochu prekrojenú kyslú kapustu a varíme spolu.

Z masla, prípadne oleja, múky a štipky červenej papriky urobíme zápražku, ktorú zalejeme vodou a pridáme k polievke. Na záver do polievky pretlačíme cesnak, pridáme soľ, korenie a halušky, ktoré si urobíme z vajca, hrubej múky a soli.

Zemiaková kuľaša

Potrebujeme: 500 g zemiakov, hladkú múku, maslo, soľ

Postup: Zemiaky očistíme, pokrájame na tenučké plátky a uvaríme v osolenej vode. Tej nemá byť príliš veľa, hladina by mala siahať len trochu nad zemiaky.

Keď budú mäkké, vodu nezlievame, ale zemiaky popučíme aj s vodou. Najlepšie klasickým pučidlom na zemiaky, nie mixérom.

SkryťVypnúť reklamu

K popučeným zemiakom postupne, za stáleho miešania, prisypávame múku dovtedy, kým nezískame kuľašu primeranej kašovitej konzistencie. Teraz už hrniec odstavíme z ohňa, aby nám múka neprihorela. Kuľašu rozdelíme do hlbokých tanierov, uprostred každej porcie urobíme jamku kam dáme rozpustené maslo. Kto má rád, môže si orestovať aj cibuľu a pridať ju na vrch kuľaše.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 612
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 111
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 252
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 887
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 711
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 599
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu