Korzár logo Korzár
Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Bryndzová polievka s klobásou, jogurtové placky, špaldová bublanina

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Bryndzová polievka s klobásou

Potrebujeme: 250 g bryndze, 1 údenú klobásu, 50g údenej slaniny, 1 menšiu cibuľu, mletú červenú papriku, 0,5 l mlieka, 100 ml sladkej smotany, citrón, 1 strúčik cesnaku, soľ, čierne korenie, majoránku

Postup: V hrnci opražíme na kúsky nakrájanú slaninu a na masti, ktorú pustí orestujeme najemno nasekanú cibuľu. Potom k nim pridáme kolieska klobásy a chvíľu spolu popražíme.

Potom pridáme pretlačený cesnak, posypeme paprikou a zalejeme mliekom.

Do takto pripravenej polievky namrvíme bryndzu a varíme. Potom podľa chuti a konzistencie prilejeme smotanu, dosolíme, okoreníme a celkom na záver pridáme asi lyžicu masla na zjemnenie. Posypeme majoránkou a pokvapkáme citrónovou šťavou.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jogurtové placky

Potrebujeme: 450 g hladkej múky, 1 lyžičku prášku do pečiva, 1/2 lyžičky sódy bikarbóny, 1 PL cukru, 200 g gréckeho jogurtu, 2 lyžice masla, 100 ml vlažnej vody

Postup: V miske zmiešame všetky ingrediencie okrem soli, s približne polovicou vody.

Cesto dôkladne prehnetieme, malo by byť lepivé a redšie. Vodu dopĺňame podľa potreby.

Keď sa cesto odlepuje od stien misky, tak pridáme soľ a ešte prepracujeme. Misku s cestom prekryjeme potravinárskou fóliou a odložíme do vypnutej trúby fermentovať na 8-12 hodín.

Potom misku vyberieme, z cesta si narobíme guľôčky vo veľkosti väčšej slivky, tie postupne rozvaľkáme a opečieme na panvici potretej maslom z oboch strán.

Špaldová bublanina

Potrebujeme: 6 vajec, 200 g trstinového cukru, 300 g hladkej špaldovej múky, 1 vanilkový struk, 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry, 1 prášok do pečiva, 1 dl vody, 1 dl oleja, akékoľvek drobné ovocie, ktoré máme napríklad zamrazené z leta

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, žĺtky vymiešame s cukrom do peny, potom k nim pridáme olej a vodu. Múku zmiešame s dužinou vanilkového struku, kypriacim práškom a citrónovou kôrou a zamiešame ju do žĺtkovej zmesi. Napokon do cesta jemne primiešame sneh a cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Poukladáme naň ovocie a upečieme v rúre dozlatista.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  4. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  7. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  8. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 26 507
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 23 620
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 267
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 793
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 618
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 313
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 113
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 539
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 409
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 608
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Palác pri Čiernom mori má podľa Navaľného patriť Putinovi.
Ilustračné foto.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Ako Sulík s Remišovou zle zapli gombík

Didaktická príručka pre budúcich členov koalícií.

Peter Tkačenko
Ilustračná fotografia.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop