Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Vývar s parmezánovými haluškami, dvanásťhodinový šalát

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Vývar s parmezánovými haluškami

Ide v podstate o akúsi slovenskú verziu talianskej polievky s passatelli. Kto má lis na výrobu cestovín, môže si pripraviť originál passatelli, ale celkom dobre poslúži aj náš haluškovač.

Potrebujeme: hovädzie mäso na polievku alebo kosti,

2 mrkvy, 2 petržleny, 1/4 zeleru, 1 cibuľu, 1 PL octu, 3 guličky nového korenia, 2 bobkové listy, celého čierne korenie, soľ

Na halušky: 70 g strúhaného parmezánu, 70 g strúhanky, 2 vajcia, štipku muškátového orieška, soľ a namleté čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Umyté kosti s mäsom si najskôr dáme na pekáč a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a necháme ich, aby sa zatiahli a trochu opiekli.

Potom ich aj s výpekom prelejeme do hrnca, pridáme očistenú zeleninu, ocot aj korenie a zalejeme vodou tak, aby boli všetky ingrediencie ponorené. Úplne ideálny je na to tlakový hrniec.

Keď začne polievka vrieť, teplotu stlmíme a necháme ju pomaly variť aspoň tri hodiny, v tlakovom hrnci samozrejme asi len hodinu.

Vývar potom precedíme do iného hrnca, dochutíme a zavaríme doň cestoviny či halušky.

Tie si pripravíme zmiešaním všetkých uvedených ingrediencií. Ak máme lis na cesto, vyrobíme si passatelli, ak nie, použijeme haluškovač a urobíme si parmezánové halušky.

Uvarenú zeleninu nakrájame na kolieska a každý si z nej môže dať do taniera podľa vlastnej chuti.

SkryťVypnúť reklamu

Dvanásťhodinový šalát

Potrebujeme: 8 š šalátového mixu (alebo listovej zeleniny podľa chuti), 1 a 1/2 š nakrájaného stonkového zeleru, 2 nakrájané stredne veľké zelené papriky, 1 nakrájaná stredne veľká červená cibuľa, 2 a 1/2 š mrazeného hrášku (približne 280 g), 1 š majonézy, 1 š kyslej smotany, 3 PL cukru, 1 š strúhaného čedaru, 225 g plátkov slaniny upečených dochrumkava

Postup: Šalátový mix dobre umyjeme a lístky natrháme na menšie kúsky. Uložíme ich na dno trojlitrovej misky. Na ne vrstvíme zeler, zelenú papriku, cibuľu a hrášok. V samostatnej miske zmiešame majonézu s kyslou smotanou a cukrom. Zmes rovnomerne rozotrieme na vrch zeleniny a posypeme strúhaným syrom a kúskami opečenej slaniny. Misku prikryjeme fóliou a necháme odstáť v chladničke 12 hodín.

SkryťVypnúť reklamu

Banánové šišky

Potrebujeme: 1 a pol hrnčeka hladkej múky, 1 PL práškového cukru, 1 lyžičku sódy bikarbóny, pol lyžičky soli, 1 hrnček mlieka, 1/4 hrnčeka roztopeného masla, 2 vajcia, 2 zrelé banány, hrsť nasekaných vlašských orechov, 1/2 lyžičky škorice, olej na vyprážanie, práškový cukor na posypanie

Postup: V miske si najskôr vyšľaháme mlieko, roztopené maslo a vajcia. Potom k nim pridáme múku zmiešanú s cukrom, sódou a soľou. Malo by nám vzniknúť o čosi hustejšie cesto ako na palacinky. Do neho dáme banány nakrájané na kúsky, tiež pridáme orechy a škoricu. Všetko dobre premiešame a potom si napríklad naberačkou naberáme cesto a vyprážame vo vysokej vrstve horúceho oleja. Keď na obrúsku odkvapká prebytočný olej, posypeme ich cukrom.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 121
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 240
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 585
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu