Korzár logo Korzár
Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Vývar s parmezánovými haluškami, dvanásťhodinový šalát

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Vývar s parmezánovými haluškami

Ide v podstate o akúsi slovenskú verziu talianskej polievky s passatelli. Kto má lis na výrobu cestovín, môže si pripraviť originál passatelli, ale celkom dobre poslúži aj náš haluškovač.

Potrebujeme: hovädzie mäso na polievku alebo kosti,

2 mrkvy, 2 petržleny, 1/4 zeleru, 1 cibuľu, 1 PL octu, 3 guličky nového korenia, 2 bobkové listy, celého čierne korenie, soľ

Na halušky: 70 g strúhaného parmezánu, 70 g strúhanky, 2 vajcia, štipku muškátového orieška, soľ a namleté čierne korenie

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Umyté kosti s mäsom si najskôr dáme na pekáč a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a necháme ich, aby sa zatiahli a trochu opiekli.

Potom ich aj s výpekom prelejeme do hrnca, pridáme očistenú zeleninu, ocot aj korenie a zalejeme vodou tak, aby boli všetky ingrediencie ponorené. Úplne ideálny je na to tlakový hrniec.

Keď začne polievka vrieť, teplotu stlmíme a necháme ju pomaly variť aspoň tri hodiny, v tlakovom hrnci samozrejme asi len hodinu.

Vývar potom precedíme do iného hrnca, dochutíme a zavaríme doň cestoviny či halušky.

Tie si pripravíme zmiešaním všetkých uvedených ingrediencií. Ak máme lis na cesto, vyrobíme si passatelli, ak nie, použijeme haluškovač a urobíme si parmezánové halušky.

Uvarenú zeleninu nakrájame na kolieska a každý si z nej môže dať do taniera podľa vlastnej chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Dvanásťhodinový šalát

Potrebujeme: 8 š šalátového mixu (alebo listovej zeleniny podľa chuti), 1 a 1/2 š nakrájaného stonkového zeleru, 2 nakrájané stredne veľké zelené papriky, 1 nakrájaná stredne veľká červená cibuľa, 2 a 1/2 š mrazeného hrášku (približne 280 g), 1 š majonézy, 1 š kyslej smotany, 3 PL cukru, 1 š strúhaného čedaru, 225 g plátkov slaniny upečených dochrumkava

Postup: Šalátový mix dobre umyjeme a lístky natrháme na menšie kúsky. Uložíme ich na dno trojlitrovej misky. Na ne vrstvíme zeler, zelenú papriku, cibuľu a hrášok. V samostatnej miske zmiešame majonézu s kyslou smotanou a cukrom. Zmes rovnomerne rozotrieme na vrch zeleniny a posypeme strúhaným syrom a kúskami opečenej slaniny. Misku prikryjeme fóliou a necháme odstáť v chladničke 12 hodín.

Skryť Vypnúť reklamu

Banánové šišky

Potrebujeme: 1 a pol hrnčeka hladkej múky, 1 PL práškového cukru, 1 lyžičku sódy bikarbóny, pol lyžičky soli, 1 hrnček mlieka, 1/4 hrnčeka roztopeného masla, 2 vajcia, 2 zrelé banány, hrsť nasekaných vlašských orechov, 1/2 lyžičky škorice, olej na vyprážanie, práškový cukor na posypanie

Postup: V miske si najskôr vyšľaháme mlieko, roztopené maslo a vajcia. Potom k nim pridáme múku zmiešanú s cukrom, sódou a soľou. Malo by nám vzniknúť o čosi hustejšie cesto ako na palacinky. Do neho dáme banány nakrájané na kúsky, tiež pridáme orechy a škoricu. Všetko dobre premiešame a potom si napríklad naberačkou naberáme cesto a vyprážame vo vysokej vrstve horúceho oleja. Keď na obrúsku odkvapká prebytočný olej, posypeme ich cukrom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  2. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  3. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  4. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  5. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  6. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  7. BLoKK v Bratislave je pred dokončením, ponúka posledné apartmány
  8. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  9. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  10. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  1. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  2. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  5. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  6. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch
  7. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  8. Magnetickej rezonancie sa nemusia obávať ani klaustrofobici
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 454
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 001
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 766
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 200
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 166
  6. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 072
  7. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 062
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 700
  9. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 1 920
  10. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 1 823

Blogy SME

  1. Martin Pilnik: S titulom MUDr. vykrošili od lekárov k šarlatánom a ešte k tomu spíšu oslavný epos
  2. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  3. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  4. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  5. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  6. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  7. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  8. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 795
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 426
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 736
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 276
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 923
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 761
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 200
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 181
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cestujúci z južnej Afriky čakajú na letisku na výsledok testu na prítomnosť koronavírusu.

PCR testy nemusia variant zachytiť.


10 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Variant objavili v Juhoafrickej republike.


a 2 ďalší 8 h

Blogy SME

  1. Martin Pilnik: S titulom MUDr. vykrošili od lekárov k šarlatánom a ešte k tomu spíšu oslavný epos
  2. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  3. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  4. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  5. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  6. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  7. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  8. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 795
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 426
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 736
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 276
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 923
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 761
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 200
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 181
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu