Korzár logo Korzár
Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Panenka s vínovými jablkami, tekvicový závin, nutelové poháre

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Bravčová panenka s vínovými jablkami

Potrebujeme: 2 bravčové panenky, 3 jablká, 200 ml červeného vína, 3 PL oleja, 2 PL dijonskej horčice, 2 PL medu, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Najskôr si musíme s dostatočným časovým predstihom pripraviť jablká. Umyjeme, ich, vykrojíme jadierka a nakrájame na mesiačiky. Zalejeme ich vínom a necháme 2 hodiny postáť.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Panenky osušíme, potrieme horčicou a sprudka opečieme na panvici s trochou oleja z každej strany na oleji. Mäso vyberieme nabok a necháme asi 10 minút postáť. Potom ho pokrájame na hrubé plátky a uložíme do zapekacej misy. Panenku pokvapkáme medom, podlejeme vínom, osolíme, okoreníme a poukladáme na ne jablká. Dáme do vyhriatej rúry asi na 10 -15 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Tekvicový závin

Potrebujeme: 200 g hokkaido tekvice, 4 vajíčka, 120 g polohrubej múky, 2 ČL prášku do pečiva, 250 g smotanového syra (mascarpone), 1 citrón, nasekanú pažítku, štipku sušeného kôpru, sušenú šunku alebo prosciutto, tekvicové jadierka, strúhaný parmezán

Postup: Tekvicu umyjeme, rozpolíme, jadrá vydlabeme lyžicou a dužinu nakrájame na malé kúsky. Povaríme ju vo vriacej osolenej vode asi 10 minút. Vyberieme, scedíme a necháme trochu ochladnúť. Potom ju rozmixujeme na kašu.

Žĺtky oddelíme od bielkov a vyšľaháme ich do krémovej konzistencie. Pridáme k nim múku, prášok do pečiva, štipku soli aj tekvicové pyré. Napokon primiešame sneh z bielkov a výsledné cesto rozotrieme na plech s papierom na pečenie. Upečieme vo vyhriatej rúre, potom necháme trochu ochladnúť a vyklopíme na utierku.

Skryť Vypnúť reklamu

Zatiaľ si pripravíme syrovú náplň - syr zmiešame s nastrúhanou citrónovou kôrou, soľou, korením a bylinkami.

Papier z upečeného cesta opatrne stiahneme a natrieme naň syrovú náplň. Trochu si necháme na záverečné zdobenie.

Na to poukladáme plátky prosciutta alebo sušenej šunky, posypeme parmezánom a zrolujeme. Závin zabalíme do potravinárskej fólie, dáme asi na pol hodiny do chladničky. Potom ho ešte zľahka natrieme zvyškom syrovej nátierky, posypeme tekvicovými jadierkami a nakrájame.

Dezertné párty poháre s nutelou

Potrebujeme: dezertné poháriky, 20 čokoládových sušienok, 2 PL roztopeného masla, 340 g krémového syra (alebo roztierateľného tvarohu), 1 š nutely, 1 š práškového cukru, 4 a 1/2 š šľahačkovej smotany.

Postup: Sušienky rozdrvíme na drobné omrvinky. Odmeriame 1 šálku, ktorú odložíme bokom a k zvyšku prilejeme roztopené maslo. Zmes dobre premiešame a po 1 čajovej lyžičke pridávame na dno každého pohára. Zvyšnú zmes odložíme na ozdobu.

Skryť Vypnúť reklamu

Tyčovým mixérom rozmixujeme nutelu a krémový syr dohladka. Postupne po troche pridáme cukor a dobre ho vmiešame do sladkého krému. Ručným šľahačom v samostatnej miske vyšľaháme šľahačku dotuha. Odložíme si z nej asi 100 g a zvyšok spolu so šálkou rozdrvených sušienok jemne vmiešame do krému. Vzniknutú plnku premiestnime do cukrárskeho vrecka a rovnomerne ňou plníme pripravené poháre. Na vrch ešte pridáme odloženú šľahačku, ktorú posypeme zvyšnou sušienkovou zmesou. Pred podávaním udržujeme zachladené.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  2. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  5. BLoKK v Bratislave je pred dokončením, ponúka posledné apartmány
  6. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  7. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  8. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  9. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  10. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  1. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  2. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  5. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  6. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch
  7. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  8. Magnetickej rezonancie sa nemusia obávať ani klaustrofobici
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 454
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 001
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 766
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 200
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 166
  6. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 072
  7. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 062
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 700
  9. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 1 920
  10. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 1 823

Blogy SME

  1. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  2. Martin Pilnik: S titulom MUDr. vykrošili od lekárov k šarlatánom a ešte k tomu spíšu oslavný epos
  3. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  4. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  5. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  6. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  7. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  8. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 799
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 426
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 736
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 276
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 923
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 762
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 200
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 182
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cestujúci z južnej Afriky čakajú na letisku na výsledok testu na prítomnosť koronavírusu.

PCR testy nemusia variant zachytiť.


10 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Variant objavili v Juhoafrickej republike.


a 2 ďalší 8 h

Blogy SME

  1. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  2. Martin Pilnik: S titulom MUDr. vykrošili od lekárov k šarlatánom a ešte k tomu spíšu oslavný epos
  3. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  4. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  5. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  6. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  7. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  8. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 799
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 426
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 736
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 276
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 923
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 762
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 200
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 182
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu