Korzár logo Korzár
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Panenka s vínovými jablkami, tekvicový závin, nutelové poháre

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Bravčová panenka s vínovými jablkami

Potrebujeme: 2 bravčové panenky, 3 jablká, 200 ml červeného vína, 3 PL oleja, 2 PL dijonskej horčice, 2 PL medu, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Najskôr si musíme s dostatočným časovým predstihom pripraviť jablká. Umyjeme, ich, vykrojíme jadierka a nakrájame na mesiačiky. Zalejeme ich vínom a necháme 2 hodiny postáť.

Panenky osušíme, potrieme horčicou a sprudka opečieme na panvici s trochou oleja z každej strany na oleji. Mäso vyberieme nabok a necháme asi 10 minút postáť. Potom ho pokrájame na hrubé plátky a uložíme do zapekacej misy. Panenku pokvapkáme medom, podlejeme vínom, osolíme, okoreníme a poukladáme na ne jablká. Dáme do vyhriatej rúry asi na 10 -15 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Tekvicový závin

Potrebujeme: 200 g hokkaido tekvice, 4 vajíčka, 120 g polohrubej múky, 2 ČL prášku do pečiva, 250 g smotanového syra (mascarpone), 1 citrón, nasekanú pažítku, štipku sušeného kôpru, sušenú šunku alebo prosciutto, tekvicové jadierka, strúhaný parmezán

Postup: Tekvicu umyjeme, rozpolíme, jadrá vydlabeme lyžicou a dužinu nakrájame na malé kúsky. Povaríme ju vo vriacej osolenej vode asi 10 minút. Vyberieme, scedíme a necháme trochu ochladnúť. Potom ju rozmixujeme na kašu.

Žĺtky oddelíme od bielkov a vyšľaháme ich do krémovej konzistencie. Pridáme k nim múku, prášok do pečiva, štipku soli aj tekvicové pyré. Napokon primiešame sneh z bielkov a výsledné cesto rozotrieme na plech s papierom na pečenie. Upečieme vo vyhriatej rúre, potom necháme trochu ochladnúť a vyklopíme na utierku.

Skryť Vypnúť reklamu

Zatiaľ si pripravíme syrovú náplň - syr zmiešame s nastrúhanou citrónovou kôrou, soľou, korením a bylinkami.

Papier z upečeného cesta opatrne stiahneme a natrieme naň syrovú náplň. Trochu si necháme na záverečné zdobenie.

Na to poukladáme plátky prosciutta alebo sušenej šunky, posypeme parmezánom a zrolujeme. Závin zabalíme do potravinárskej fólie, dáme asi na pol hodiny do chladničky. Potom ho ešte zľahka natrieme zvyškom syrovej nátierky, posypeme tekvicovými jadierkami a nakrájame.

Dezertné párty poháre s nutelou

Potrebujeme: dezertné poháriky, 20 čokoládových sušienok, 2 PL roztopeného masla, 340 g krémového syra (alebo roztierateľného tvarohu), 1 š nutely, 1 š práškového cukru, 4 a 1/2 š šľahačkovej smotany.

Postup: Sušienky rozdrvíme na drobné omrvinky. Odmeriame 1 šálku, ktorú odložíme bokom a k zvyšku prilejeme roztopené maslo. Zmes dobre premiešame a po 1 čajovej lyžičke pridávame na dno každého pohára. Zvyšnú zmes odložíme na ozdobu.

Skryť Vypnúť reklamu

Tyčovým mixérom rozmixujeme nutelu a krémový syr dohladka. Postupne po troche pridáme cukor a dobre ho vmiešame do sladkého krému. Ručným šľahačom v samostatnej miske vyšľaháme šľahačku dotuha. Odložíme si z nej asi 100 g a zvyšok spolu so šálkou rozdrvených sušienok jemne vmiešame do krému. Vzniknutú plnku premiestnime do cukrárskeho vrecka a rovnomerne ňou plníme pripravené poháre. Na vrch ešte pridáme odloženú šľahačku, ktorú posypeme zvyšnou sušienkovou zmesou. Pred podávaním udržujeme zachladené.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  4. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  5. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  6. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  7. Nie je to len chlapská záležitosť
  8. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  9. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  10. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  1. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  2. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  3. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  4. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  5. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  6. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  7. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  8. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  9. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 882
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 727
  3. Aká je chémia vôní 13 519
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 763
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 660
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 190
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 740
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 268
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 254
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 980
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Takto vyzeral Jakub po bitke na policajnej stanici.

Po Zsuzsovej skončil v prešovskej väznici aj Gašpar

Súd reaguje, že on taký pokyn nevydal.

Tibor Gašpar.

Prešovčanka Ingrid: Pri pohľade na miesto bytovky mi stále naskakuje husia koža

Hlavné je, že žijeme, hovorí rok od výbuchu na Mukačevskej 7.

Ingrid s piatačkou Izkou.

Dekádu skiareál Lysá chátral, precitnúť má v čase pandémie

Stredisko na Čergove sa vždy spoliehalo na sneženie, teraz mu pomôže technika.

Lyžiarsky areál na Lysej idú oživiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Chceli ho odstrániť, jeho imidžu uškodil Gučík. Kto je Maroš Žilinka?

Za generálneho prokurátora ho musí vymenovať prezidentka.

Prokurátor Maroš Žilinka.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Kto vráti Generálnej prokuratúre dôstojnosť?

Maroš Žilinka už nebude môcť úrad len tak udržiavať.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

OĽaNO: Zvolenie Žilinku je kompromis (reakcie)

Kollár od Žilinku očakáva očistenie prokuratúry.

Ivan Ivanič, šéf SLA.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop