Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Rizoto so sušenými hubami a špenátom, jablká v karameli

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: adobestock)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rizoto so sušenými hubami a špenátom

Potrebujeme: 300 g ryže, 200 g čerstvého špenátu, 250 g sušených húb, 1 liter vývaru, 1 cibuľu, 50 g masla, 200 ml bieleho suchého vína, soľ, mleté čierne korenie, parmezán

Postup: Sušené huby zalejeme vriacou vodou a necháme ich lúhovať približne 10 minút.

V kastróle zohrejeme maslo a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Keď bude opečená do sklovita, za stáleho miešania prisypeme ryžu a restujeme ju, kým nie je dobre obalená maslom.

Pridáme scedené huby, orestujeme ich a potom všetko podlejeme vínom. Keď sa alkohol odparí, začneme naberačkou prilievať vývar a priebežne ho postupne prilievame vždy, keď sa odparí. Keď bude rizoto primerane, al dente, uvarené a má krémovú konzistenciu, pridáme špenát. Osolíme ho, okoreníme a napokon doň vmiešame asi dve lyžice strúhaného parmezánu.

SkryťVypnúť reklamu

Plnené hubové klobúčiky

Potrebujeme: 120 g krémového syra, 1 š nastrúhaného syra fontina (dá sa nahradiť iným, napríklad ementálom, parmezánom, goudou, provolone a pod.), 8 pásikov opečenej slaniny, 4 nakrájané zelené cibuľky, 1/4 š nakrájaných sušených paradajok naložených v slnečnicovom oleji, 3 PL nakrájanej čerstvej petržlenovej vňate, 24 veľkých šampiňónových klobúčikov, 1 PL olivového oleja

Postup: Rúru predhrejeme na 220 stupňov. V malej miske zmiešame oba druhy syra, kúsky opečenej slaninky, zelenú cibuľku a nakrájané sušené paradajky. Šampiňónové klobúčiky poukladáme na vymastený plech výtrusnicou smerom hore. Každý z nich naplníme asi 1 polievkovou lyžicou zmesi a vrch pokvapkáme olejom. Pečieme neodkryté 9 až 11 minút alebo kým nie sú upečené dozlatista.

SkryťVypnúť reklamu

Jablká v karameli

Potrebujeme: 5 stredne veľkých jabĺk, 250 g kr. cukru, 100 ml medu, 150 g šľahačkovej smotany, 2 PL masla, štipku soli, čokoládovú polevu, rôzne nasekané orechy, nakrájané želatínové cukríky

Postup: Jablká poriadne umyjeme pod horúcou vodou a necháme osušiť. Do hrnca dáme cukor, med, smotanu, maslo a soľ, premiešame a na pomalom ohni varíme. Priebežne miešame, aby nám karamelový základ neprihorel. Keď má zmes zlatohnedú farbu stiahneme ju zo sporáka a necháme trochu vychladnúť.

Do jabĺk zapichneme drevené špajdle a pomocou nich jablká namočíme do karamelu a poukladáme ich na plech, ktorý predtým vystelieme alobalom a potrieme olejom. Jablká dáme na pár minút do chladničky a potom ich môžeme pováľať v drvených orieškoch, v nasekaných želatínových cukríkoch alebo pokvapkáme roztopenou čokoládovou polevou.

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 18 573
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 966
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 995
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 930
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 397
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 219
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 971
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 837
  1. Marek Tocimák: Astronaut
  2. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  3. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (11. - 17.7.1925)
  4. Tomáš Hrubý: Zkusil jsi to vypnout a znovu zapnout?
  5. Daniel Bíro: Adrián Ferenčík ako rušňovodič viedol viaceré typy vlakov. Čím sa vyznačuje práca rušňovodiča z jeho pohľadu?
  6. Vladimír Bačišin: Neografia, a.s. Martin opäť so zväčšujúcou sa čiernou dierou
  7. Marek Strapko: Prezident mieru sa ide hrať na vojačikov
  8. Iveta Grootová: Darček
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 977
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 492
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 011
  4. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 541
  5. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 801
  6. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 414
  7. Martin Halás: Vypískali sme aj Čaputovú a Hegera. A nikto sa tým nechválil 4 190
  8. Ján Valchár: Delúzia solúnskych bratov plus novinky z frontu 3 750
  1. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  2. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  3. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  4. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  5. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  6. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  7. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
  8. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Marek Tocimák: Astronaut
  2. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  3. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (11. - 17.7.1925)
  4. Tomáš Hrubý: Zkusil jsi to vypnout a znovu zapnout?
  5. Daniel Bíro: Adrián Ferenčík ako rušňovodič viedol viaceré typy vlakov. Čím sa vyznačuje práca rušňovodiča z jeho pohľadu?
  6. Vladimír Bačišin: Neografia, a.s. Martin opäť so zväčšujúcou sa čiernou dierou
  7. Marek Strapko: Prezident mieru sa ide hrať na vojačikov
  8. Iveta Grootová: Darček
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 977
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 492
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 011
  4. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 541
  5. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 801
  6. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 414
  7. Martin Halás: Vypískali sme aj Čaputovú a Hegera. A nikto sa tým nechválil 4 190
  8. Ján Valchár: Delúzia solúnskych bratov plus novinky z frontu 3 750
  1. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  2. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  3. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  4. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  5. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  6. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  7. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
  8. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu