Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Rizoto so sušenými hubami a špenátom, jablká v karameli

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: adobestock)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rizoto so sušenými hubami a špenátom

Potrebujeme: 300 g ryže, 200 g čerstvého špenátu, 250 g sušených húb, 1 liter vývaru, 1 cibuľu, 50 g masla, 200 ml bieleho suchého vína, soľ, mleté čierne korenie, parmezán

Postup: Sušené huby zalejeme vriacou vodou a necháme ich lúhovať približne 10 minút.

V kastróle zohrejeme maslo a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Keď bude opečená do sklovita, za stáleho miešania prisypeme ryžu a restujeme ju, kým nie je dobre obalená maslom.

Pridáme scedené huby, orestujeme ich a potom všetko podlejeme vínom. Keď sa alkohol odparí, začneme naberačkou prilievať vývar a priebežne ho postupne prilievame vždy, keď sa odparí. Keď bude rizoto primerane, al dente, uvarené a má krémovú konzistenciu, pridáme špenát. Osolíme ho, okoreníme a napokon doň vmiešame asi dve lyžice strúhaného parmezánu.

SkryťVypnúť reklamu

Plnené hubové klobúčiky

Potrebujeme: 120 g krémového syra, 1 š nastrúhaného syra fontina (dá sa nahradiť iným, napríklad ementálom, parmezánom, goudou, provolone a pod.), 8 pásikov opečenej slaniny, 4 nakrájané zelené cibuľky, 1/4 š nakrájaných sušených paradajok naložených v slnečnicovom oleji, 3 PL nakrájanej čerstvej petržlenovej vňate, 24 veľkých šampiňónových klobúčikov, 1 PL olivového oleja

Postup: Rúru predhrejeme na 220 stupňov. V malej miske zmiešame oba druhy syra, kúsky opečenej slaninky, zelenú cibuľku a nakrájané sušené paradajky. Šampiňónové klobúčiky poukladáme na vymastený plech výtrusnicou smerom hore. Každý z nich naplníme asi 1 polievkovou lyžicou zmesi a vrch pokvapkáme olejom. Pečieme neodkryté 9 až 11 minút alebo kým nie sú upečené dozlatista.

SkryťVypnúť reklamu

Jablká v karameli

Potrebujeme: 5 stredne veľkých jabĺk, 250 g kr. cukru, 100 ml medu, 150 g šľahačkovej smotany, 2 PL masla, štipku soli, čokoládovú polevu, rôzne nasekané orechy, nakrájané želatínové cukríky

Postup: Jablká poriadne umyjeme pod horúcou vodou a necháme osušiť. Do hrnca dáme cukor, med, smotanu, maslo a soľ, premiešame a na pomalom ohni varíme. Priebežne miešame, aby nám karamelový základ neprihorel. Keď má zmes zlatohnedú farbu stiahneme ju zo sporáka a necháme trochu vychladnúť.

Do jabĺk zapichneme drevené špajdle a pomocou nich jablká namočíme do karamelu a poukladáme ich na plech, ktorý predtým vystelieme alobalom a potrieme olejom. Jablká dáme na pár minút do chladničky a potom ich môžeme pováľať v drvených orieškoch, v nasekaných želatínových cukríkoch alebo pokvapkáme roztopenou čokoládovou polevou.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 981
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 794
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 120
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 776
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 234
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 823
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 623
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 413
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu