Korzár logo Korzár
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Rizoto so sušenými hubami a špenátom, jablká v karameli

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: adobestock)

Rizoto so sušenými hubami a špenátom

Potrebujeme: 300 g ryže, 200 g čerstvého špenátu, 250 g sušených húb, 1 liter vývaru, 1 cibuľu, 50 g masla, 200 ml bieleho suchého vína, soľ, mleté čierne korenie, parmezán

Postup: Sušené huby zalejeme vriacou vodou a necháme ich lúhovať približne 10 minút.

V kastróle zohrejeme maslo a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Keď bude opečená do sklovita, za stáleho miešania prisypeme ryžu a restujeme ju, kým nie je dobre obalená maslom.

Pridáme scedené huby, orestujeme ich a potom všetko podlejeme vínom. Keď sa alkohol odparí, začneme naberačkou prilievať vývar a priebežne ho postupne prilievame vždy, keď sa odparí. Keď bude rizoto primerane, al dente, uvarené a má krémovú konzistenciu, pridáme špenát. Osolíme ho, okoreníme a napokon doň vmiešame asi dve lyžice strúhaného parmezánu.

Skryť Vypnúť reklamu

Plnené hubové klobúčiky

Potrebujeme: 120 g krémového syra, 1 š nastrúhaného syra fontina (dá sa nahradiť iným, napríklad ementálom, parmezánom, goudou, provolone a pod.), 8 pásikov opečenej slaniny, 4 nakrájané zelené cibuľky, 1/4 š nakrájaných sušených paradajok naložených v slnečnicovom oleji, 3 PL nakrájanej čerstvej petržlenovej vňate, 24 veľkých šampiňónových klobúčikov, 1 PL olivového oleja

Postup: Rúru predhrejeme na 220 stupňov. V malej miske zmiešame oba druhy syra, kúsky opečenej slaninky, zelenú cibuľku a nakrájané sušené paradajky. Šampiňónové klobúčiky poukladáme na vymastený plech výtrusnicou smerom hore. Každý z nich naplníme asi 1 polievkovou lyžicou zmesi a vrch pokvapkáme olejom. Pečieme neodkryté 9 až 11 minút alebo kým nie sú upečené dozlatista.

Skryť Vypnúť reklamu

Jablká v karameli

Potrebujeme: 5 stredne veľkých jabĺk, 250 g kr. cukru, 100 ml medu, 150 g šľahačkovej smotany, 2 PL masla, štipku soli, čokoládovú polevu, rôzne nasekané orechy, nakrájané želatínové cukríky

Postup: Jablká poriadne umyjeme pod horúcou vodou a necháme osušiť. Do hrnca dáme cukor, med, smotanu, maslo a soľ, premiešame a na pomalom ohni varíme. Priebežne miešame, aby nám karamelový základ neprihorel. Keď má zmes zlatohnedú farbu stiahneme ju zo sporáka a necháme trochu vychladnúť.

Do jabĺk zapichneme drevené špajdle a pomocou nich jablká namočíme do karamelu a poukladáme ich na plech, ktorý predtým vystelieme alobalom a potrieme olejom. Jablká dáme na pár minút do chladničky a potom ich môžeme pováľať v drvených orieškoch, v nasekaných želatínových cukríkoch alebo pokvapkáme roztopenou čokoládovou polevou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  2. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  3. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  4. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  5. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  6. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  8. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  9. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  10. Nie je to len chlapská záležitosť
  1. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  2. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  3. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  4. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  5. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  6. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  7. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  8. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  9. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 823
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 699
  3. Aká je chémia vôní 13 463
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 743
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 627
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 161
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 719
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 258
  9. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 186
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 957
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Takto vyzeral Jakub po bitke na policajnej stanici.

Po Zsuzsovej skončil v prešovskej väznici aj Gašpar

Súd reaguje, že on taký pokyn nevydal.

Tibor Gašpar.

Prešovčanka Ingrid: Pri pohľade na miesto bytovky mi stále naskakuje husia koža

Hlavné je, že žijeme, hovorí rok od výbuchu na Mukačevskej 7.

Ingrid s piatačkou Izkou.

Dekádu skiareál Lysá chátral, precitnúť má v čase pandémie

Stredisko na Čergove sa vždy spoliehalo na sneženie, teraz mu pomôže technika.

Lyžiarsky areál na Lysej idú oživiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Chceli ho odstrániť, jeho imidžu uškodil Gučík. Kto je Maroš Žilinka?

Za generálneho prokurátora ho musí vymenovať prezidentka.

Prokurátor Maroš Žilinka.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Kto vráti Generálnej prokuratúre dôstojnosť?

Maroš Žilinka už nebude môcť úrad len tak udržiavať.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Ivan Ivanič, šéf SLA.
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop