Korzár logo Korzár
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Pagáče s bryndzou a kôprom, zemiakové s parmezánom

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Zemiakové pečivo s parmezánom

Potrebujeme: 200 g zemiakov varených v šupke, 200 g hladkej múky, 200 g masla, 2 lyžičky soli, lyžičku drvenej rasce, vajce na potretie a strúhaný parmezán

Postup: Najlepšie je, ak si zemiaky uvaríme deň vopred, pretože ich budeme potrebovať studené.

Varené a ošúpané zemiaky potom nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme múku, zmäknuté maslo, soľ a drvenú rascu. Vypracujeme hladné cesto, ktoré hneď rozvaľkáme asi na polcentimetrovú hrúbku a formičkou vykrojíme ľubovoľné tvary.

Skryť Vypnúť reklamu

Poukladáme ich na plech vystlaný papierom, potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Asi po 15 minútach plech vyberieme, pečivo posypeme strúhaným parmezánom a dáme dopiecť asi na 5-7 minút.

Bryndzové pagáčiky s kôprom

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 300 ml mlieka, kocku droždia, 2 malé lyžičky cukru, lyžičku soli, 100 ml oleja, 1 žĺtok. Na plnku: 300 g bryndze, 2 vajíčka, zväzok čerstvého či mrazeného kôpru

Postup: Múku preosejeme do misky a pridáme rozmrvenú kocku droždia, cukor, soľ, žĺtok, olej a vlažné mlieko.

Vymiesime hladké cesto a necháme ho vykysnúť.

Asi po polhodine cesto rozvaľkáme a natrieme ho bryndzou vymiešanou s vajíčkami a nasekaným kôprom. Cesto ešte dvakrát preložíme a rozvaľkáme a potom z neho vykrojíme pagáčiky, ktoré potrieme vajíčkom a upečieme.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesnakové trojuholníky

Potrebujeme: 400 g hladkej múky, 100 g polohrubej múky, polovicu malej lyžičky soli, 50 ml oleja, 2,5 dl mlieka, kocku droždia, lyžičku soli

Na náplň: 1 maslo alebo Heru, 1 hlávku cesnaku, pol lyžičky soli, grilovacie korenie, vajce na potretie a rascu či iné semienka na posypanie

Postup: Z trošky mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások a keď narastie zmiešame ho s oboma druhmi múky, soľou, olejom a zvyškom mlieka.

Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť.

Kým cesto kysne, pretlačíme si strúčiky cesnaku, zmiešame ho so soľou, pridáme zmäknuté maslo a šľahačom vymiešame cesnakovú nátierku. Pridať môžeme grilovacie korenie alebo iné obľúbené korenie či bylinky.

Vykysnuté cesto rozdelíme asi na tri časti, ktoré postupne rozvaľkáme a natrieme cesnakovým maslom. Cestá zrolujeme ako závin a cik-cak pokrájame.

Skryť Vypnúť reklamu

Vzniknuté trojuholníky potrieme rozšľahaným osoleným vajíčkom, podľa chuti posypeme, dáme na plech a upečieme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  3. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  4. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  5. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  6. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  7. Nie je to len chlapská záležitosť
  8. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  9. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  10. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  1. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  2. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  3. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  4. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  5. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  6. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  7. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  8. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  9. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 800
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 675
  3. Aká je chémia vôní 13 439
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 726
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 606
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 135
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 698
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 259
  9. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 131
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 937
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Takto vyzeral Jakub po bitke na policajnej stanici.

Po Zsuzsovej skončil v prešovskej väznici aj Gašpar

Súd reaguje, že on taký pokyn nevydal.

Tibor Gašpar.

Prešovčanka Ingrid: Pri pohľade na miesto bytovky mi stále naskakuje husia koža

Hlavné je, že žijeme, hovorí rok od výbuchu na Mukačevskej 7.

Ingrid s piatačkou Izkou.

Dekádu skiareál Lysá chátral, precitnúť má v čase pandémie

Stredisko na Čergove sa vždy spoliehalo na sneženie, teraz mu pomôže technika.

Lyžiarsky areál na Lysej idú oživiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Chceli ho odstrániť, jeho imidžu uškodil Gučík. Kto je Maroš Žilinka?

Za generálneho prokurátora ho musí vymenovať prezidentka.

Prokurátor Maroš Žilinka.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Kto vráti Generálnej prokuratúre dôstojnosť?

Maroš Žilinka už nebude môcť úrad len tak udržiavať.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Ivan Ivanič, šéf SLA.
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop