Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom slané pečivo: Smotanové slimáky so slaninou, nivové pagáčiky

Inšpirácie do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zdravé cuketové pagáče

Potrebujeme na cesto: 150 g cukety, 4 lyžičky soli, 300 g hladkej špaldovej múky, 100 g kyslej smotany, 1 žĺtok, 100 ml mlieka, 1/2 kocky droždia, pol lyžičky cukru.

Na náplň: 150 g cibule, 2 PL rastlinného oleja, 150 g cukety, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžičku soli, 50 g masla

Na potretie cesta: 1 vajce

Súvisiaci článok Varíme s Korzárom chuťovky na párty: Prasiatka v perinke, slaninovo-čedarové košíčky Čítajte 

Postup: Mlieko zohrejme, zmiešame ho s cukrom a droždím a necháme vzísť kvások. Zatiaľ si nastrúhame cuketu na jemnom strúhadle, osolíme ju a necháme postáť.

Do väčšej misy si dáme preosiatu múku, smotanu, žĺtok, soľ a vyžmýkanú cuketu. K surovinám zamiešame kvások a vpracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Zatiaľ si nastrúhame cuketu najemno, posolíme ju a necháme postáť. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme ju na masle. Keď bude osmažená dozlatista, pridáme k nej pretlačený strúčik cesnaku, vyžmýkanú cuketu, všetko dobre premiešame a odstavíme.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske asi na centimetrovú hrúbku a do prostriedku navrstvíme tretinu cuketovej zmesi.

Cesto poprekladáme tak, aby sme cuketovú zmes zakryli a znovu rozvaľkáme, dáme druhú tretinu náplne a znovu zabalíme, rozvaľkáme až napokon natrieme na cesto aj poslednú časť restovanej cukety.

Rozvaľkáme naposledy a pohárom či formičkou vykrojíme pagáče. Potrieme ich rozšľahaným a osoleným vajíčkom, posypeme rascou a upečieme pri teplote 200 stupňov.

Nivové pagáčiky

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 1 trojuholník syra niva, 1 maslo, 1/2 pohárika kyslej smotany, 1 vajce, 1 prášok do pečenia, soľ, tvrdý syr na posypanie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Do misky dáme preosiatu múku a zmiešame ju s práškom do pečiva. Potom pridáme nivu, zmäknuté a nakrájané maslo, smotanu a štipku soli. Vymiesime cesto, ktoré necháme chvíľku postáť a potom ho rozvaľkáme.

Pomocou pohára vykrojíme pagáčiky, ktoré potrieme osoleným žĺtkom a posypeme strúhaným syrom. Upečieme v rúre vyhriatej na 180° C.

Smotanové slimáky so slaninou

Potrebujeme: 600 g polohrubej múky, 400 ml acidofilného mlieka, 100 ml oleja, 1 kocku droždia, 2 PL kryštálového cukru, 1 čajovú lyžičku soli a vajce na potieranie koláčikov

Na náplň: 400 g kyslej pochúťkovej smotany, 6 strúčikov cesnaku, 1 malú lyžičku soli, 150 g oravskej slaniny

Postup: Preosiatu múku zmiešame s mierne zohriatym acidkom, olejom, cukrom, soľou a namrveným droždím. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

SkryťVypnúť reklamu

Zatiaľ vymiešame smotanu, pretlačený cesnak aj soľ a pripravíme si náplň pečiva.

Keď cesto vykysne, rozdelíme si ho na menšie časti, aby sa nám lepšie pracovalo. Každú časť cesta rozvaľkáme a natrieme smotanovou náplňou. Posypeme nadrobno nakrájanou slaninou a zrolujeme do závinu. Ten pokrájame na hrubšie kolieska, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom a každé koliesko dlaňou trochu sploštíme.

Pečivo potrieme rozšľahaným a osoleným vajíčkom a upečieme vo vyhriatej rúre.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 95 133
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 963
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 642
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 829
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 275
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 262
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 708
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu