Korzár logo Korzár
Pondelok, 29. november, 2021 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom slané pečivo: Smotanové slimáky so slaninou, nivové pagáčiky

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zdravé cuketové pagáče

Potrebujeme na cesto: 150 g cukety, 4 lyžičky soli, 300 g hladkej špaldovej múky, 100 g kyslej smotany, 1 žĺtok, 100 ml mlieka, 1/2 kocky droždia, pol lyžičky cukru.

Na náplň: 150 g cibule, 2 PL rastlinného oleja, 150 g cukety, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžičku soli, 50 g masla

Na potretie cesta: 1 vajce

Súvisiaci článok Varíme s Korzárom chuťovky na párty: Prasiatka v perinke, slaninovo-čedarové košíčky Čítajte 

Postup: Mlieko zohrejme, zmiešame ho s cukrom a droždím a necháme vzísť kvások. Zatiaľ si nastrúhame cuketu na jemnom strúhadle, osolíme ju a necháme postáť.

Do väčšej misy si dáme preosiatu múku, smotanu, žĺtok, soľ a vyžmýkanú cuketu. K surovinám zamiešame kvások a vpracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Zatiaľ si nastrúhame cuketu najemno, posolíme ju a necháme postáť. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme ju na masle. Keď bude osmažená dozlatista, pridáme k nej pretlačený strúčik cesnaku, vyžmýkanú cuketu, všetko dobre premiešame a odstavíme.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske asi na centimetrovú hrúbku a do prostriedku navrstvíme tretinu cuketovej zmesi.

Cesto poprekladáme tak, aby sme cuketovú zmes zakryli a znovu rozvaľkáme, dáme druhú tretinu náplne a znovu zabalíme, rozvaľkáme až napokon natrieme na cesto aj poslednú časť restovanej cukety.

Rozvaľkáme naposledy a pohárom či formičkou vykrojíme pagáče. Potrieme ich rozšľahaným a osoleným vajíčkom, posypeme rascou a upečieme pri teplote 200 stupňov.

Nivové pagáčiky

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 1 trojuholník syra niva, 1 maslo, 1/2 pohárika kyslej smotany, 1 vajce, 1 prášok do pečenia, soľ, tvrdý syr na posypanie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Do misky dáme preosiatu múku a zmiešame ju s práškom do pečiva. Potom pridáme nivu, zmäknuté a nakrájané maslo, smotanu a štipku soli. Vymiesime cesto, ktoré necháme chvíľku postáť a potom ho rozvaľkáme.

Pomocou pohára vykrojíme pagáčiky, ktoré potrieme osoleným žĺtkom a posypeme strúhaným syrom. Upečieme v rúre vyhriatej na 180° C.

Smotanové slimáky so slaninou

Potrebujeme: 600 g polohrubej múky, 400 ml acidofilného mlieka, 100 ml oleja, 1 kocku droždia, 2 PL kryštálového cukru, 1 čajovú lyžičku soli a vajce na potieranie koláčikov

Na náplň: 400 g kyslej pochúťkovej smotany, 6 strúčikov cesnaku, 1 malú lyžičku soli, 150 g oravskej slaniny

Postup: Preosiatu múku zmiešame s mierne zohriatym acidkom, olejom, cukrom, soľou a namrveným droždím. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Skryť Vypnúť reklamu

Zatiaľ vymiešame smotanu, pretlačený cesnak aj soľ a pripravíme si náplň pečiva.

Keď cesto vykysne, rozdelíme si ho na menšie časti, aby sa nám lepšie pracovalo. Každú časť cesta rozvaľkáme a natrieme smotanovou náplňou. Posypeme nadrobno nakrájanou slaninou a zrolujeme do závinu. Ten pokrájame na hrubšie kolieska, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom a každé koliesko dlaňou trochu sploštíme.

Pečivo potrieme rozšľahaným a osoleným vajíčkom a upečieme vo vyhriatej rúre.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom
  2. Získaj náskok pred štartom
  3. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  4. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  5. Vytvor si svoju budúcnosť podľa vlastných predstáv!
  6. Proxenta oficiálne potvrdila záujem o ďalšie investície na Kube
  7. Dávajú osemročnú záruku. Batérie vyvíjajú už desať rokov
  8. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  9. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  10. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  1. Magnetickej rezonancie sa nemusia obávať ani klaustrofobici
  2. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Recruitment allowance as an employment recruitment instrument
  5. Compliance – who should be responsible?
  6. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  7. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  8. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  9. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené
  10. Tipy na darčeky, ktoré potešia každú ženu
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 428
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 708
  3. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 9 639
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 6 757
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 121
  6. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 179
  7. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 687
  8. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 2 433
  9. Obľúbená kozmetika, lieky a doplnky stravy so zľavou až 50% 2 189
  10. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 107

Blogy SME

  1. Marta Medzihradská: Šport vs kultúra v Banskej Bystrici
  2. Marcel Horacek: Život je fajn
  3. Štefan Vidlár: Krivé verše od ziskuchťivého penzistu
  4. Marián Lukáč: Blog č. 56- Transformácia v úmeni
  5. Rudolf Pado: Strom pod stromček
  6. Unicef Slovensko: Deti v Libanone: život v narastajúcej neistote
  7. Pavel Dvořák: Perly ázijskej kultúry, ktoré si našinec nevšimne
  8. Věra Tepličková: Vlasto, nalej alebo Keď má vláda pred sebou hodnotové otázky
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 058
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 383
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 628
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 001
  5. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 218
  6. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 906
  7. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 583
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 093
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Potrebovali sme lockdown spolu s intenzívnym očkovaním, dostali sme toto.


28. nov
Ilustračné.

Ľudia berú lieky pre operence a kone.


2 h
Manželka premiér Hegera Lucia Hegerová.

Deti vidia manžela iba ráno, hovorí.


16 h

Blogy SME

  1. Marta Medzihradská: Šport vs kultúra v Banskej Bystrici
  2. Marcel Horacek: Život je fajn
  3. Štefan Vidlár: Krivé verše od ziskuchťivého penzistu
  4. Marián Lukáč: Blog č. 56- Transformácia v úmeni
  5. Rudolf Pado: Strom pod stromček
  6. Unicef Slovensko: Deti v Libanone: život v narastajúcej neistote
  7. Pavel Dvořák: Perly ázijskej kultúry, ktoré si našinec nevšimne
  8. Věra Tepličková: Vlasto, nalej alebo Keď má vláda pred sebou hodnotové otázky
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 058
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 383
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 628
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 001
  5. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 218
  6. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 906
  7. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 583
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 093
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu