Zdravé cuketové pagáče
Potrebujeme na cesto: 150 g cukety, 4 lyžičky soli, 300 g hladkej špaldovej múky, 100 g kyslej smotany, 1 žĺtok, 100 ml mlieka, 1/2 kocky droždia, pol lyžičky cukru.
Na náplň: 150 g cibule, 2 PL rastlinného oleja, 150 g cukety, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžičku soli, 50 g masla
Na potretie cesta: 1 vajce

Postup: Mlieko zohrejme, zmiešame ho s cukrom a droždím a necháme vzísť kvások. Zatiaľ si nastrúhame cuketu na jemnom strúhadle, osolíme ju a necháme postáť.
Do väčšej misy si dáme preosiatu múku, smotanu, žĺtok, soľ a vyžmýkanú cuketu. K surovinám zamiešame kvások a vpracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.
Zatiaľ si nastrúhame cuketu najemno, posolíme ju a necháme postáť. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme ju na masle. Keď bude osmažená dozlatista, pridáme k nej pretlačený strúčik cesnaku, vyžmýkanú cuketu, všetko dobre premiešame a odstavíme.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske asi na centimetrovú hrúbku a do prostriedku navrstvíme tretinu cuketovej zmesi.
Cesto poprekladáme tak, aby sme cuketovú zmes zakryli a znovu rozvaľkáme, dáme druhú tretinu náplne a znovu zabalíme, rozvaľkáme až napokon natrieme na cesto aj poslednú časť restovanej cukety.
Rozvaľkáme naposledy a pohárom či formičkou vykrojíme pagáče. Potrieme ich rozšľahaným a osoleným vajíčkom, posypeme rascou a upečieme pri teplote 200 stupňov.
Nivové pagáčiky
Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 1 trojuholník syra niva, 1 maslo, 1/2 pohárika kyslej smotany, 1 vajce, 1 prášok do pečenia, soľ, tvrdý syr na posypanie
Postup: Do misky dáme preosiatu múku a zmiešame ju s práškom do pečiva. Potom pridáme nivu, zmäknuté a nakrájané maslo, smotanu a štipku soli. Vymiesime cesto, ktoré necháme chvíľku postáť a potom ho rozvaľkáme.
Pomocou pohára vykrojíme pagáčiky, ktoré potrieme osoleným žĺtkom a posypeme strúhaným syrom. Upečieme v rúre vyhriatej na 180° C.
Smotanové slimáky so slaninou
Potrebujeme: 600 g polohrubej múky, 400 ml acidofilného mlieka, 100 ml oleja, 1 kocku droždia, 2 PL kryštálového cukru, 1 čajovú lyžičku soli a vajce na potieranie koláčikov
Na náplň: 400 g kyslej pochúťkovej smotany, 6 strúčikov cesnaku, 1 malú lyžičku soli, 150 g oravskej slaniny
Postup: Preosiatu múku zmiešame s mierne zohriatym acidkom, olejom, cukrom, soľou a namrveným droždím. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Zatiaľ vymiešame smotanu, pretlačený cesnak aj soľ a pripravíme si náplň pečiva.
Keď cesto vykysne, rozdelíme si ho na menšie časti, aby sa nám lepšie pracovalo. Každú časť cesta rozvaľkáme a natrieme smotanovou náplňou. Posypeme nadrobno nakrájanou slaninou a zrolujeme do závinu. Ten pokrájame na hrubšie kolieska, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom a každé koliesko dlaňou trochu sploštíme.
Pečivo potrieme rozšľahaným a osoleným vajíčkom a upečieme vo vyhriatej rúre.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.