Korzár logo Korzár
Sobota, 19. september, 2020 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom chuťovky na párty: Prasiatka v perinke, slaninovo-čedarové košíčky

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Bruschetty s kozím syrom a čerešňovým džemom

Potrebujeme: 2 šálky rozštvrtených odkôstkovaných čerešní, 2 PL extra panenského olivového oleja, 3 PL balzamikového octu, 4 PL medu, 2 ČL mletého červeného korenia, štipka soli, štipka muškátového orieška, 1 ČL čerstvého tymianu (voliteľné), 1 francúzska bageta nakrájaná na šikmé kolieska, strúčik cesnaku, 1 balenie kozieho syra

Súvisiaci článok Pečieme s Korzárom slané pečivo: Smotanové slimáky so slaninou, nivové pagáčiky Čítajte 

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a všetky suroviny okrem francúzskej bagety a kozieho syra vhodíme do sklenenej zapekacej nádoby s rozmermi približne 20 x 20 centimetrov. Premiešame, rozložíme rovnomerne po dne a pečieme v rozohriatej rúre asi 30 minút alebo kým džem nie je zredukovaný. Počas pečenia ich každých 10 minút prevrátime. Po upečení vyberieme z rúry a podľa chuti pridáme 1 lyžičku tymianu.

Skryť Vypnúť reklamu

Kolieska francúzskej bagety si uhriankujeme alebo upečieme v rúre dochrumkava. Kým sú ešte horúce, potrieme ich strúčikom cesnaku. Potom na ne rozotrieme kozí syr a na vrch pridáme trocha džemu.

Slaninovo-čedarové košíčky

Potrebujeme na cesto: 2 a 1/2 šálky múky, 1 šálka veľmi studeného masla, nakrájaného na malé kocky, 1/4 šálky kyslej smotany, 1/4 šálky studenej vody, 1/2 ČL soli

Na plnku: 6 veľkých vajec, 1/4 šálky kyslej smotany, 1/4 šálky šľahačkovej smotany, 2 najemno nasekaných alebo pretlačených strúčikov cesnaku, 1 šálky strúhaného čedaru, 1/8 ČL muškátového orieška, soľ a mleté čierne korenie, 6 plátkov dochrumkava opečenej slaniny

Postup: Do kuchynského robota dáme maslo a múku a spracujeme ich tak, aby vznikla hmota s malými hrudkami. K nej pridáme kyslú smotanu a studenú vodu a tekutiny vmiešame vidličkou. Dávame pozor, aby sme cesto neprepracovali. Potom ho rozdelíme na dve polovice, ktoré vyformujeme do okrúhlych hrubých placiek. Zabalíme ich do potravinovej fólie a necháme oddýchnuť v chladničke aspoň na 20 minút. Po vychladení cesto vyberieme a odbalíme na pracovnú dosku. Vyvaľkáme ho na hrúbku asi pol centimetra a nakrájame na 12 rovnako veľkých štvorcov. Tie jemne vtlačíme do košíčkov na muffiny tak, aby rohy pretŕčali von. Pred pečením ich vložíme ešte na 20 minút do chladničky. Do vzniknutých košíčkov rovnomerne rozdelíme slaninu, cesnak a polovicu syra. V miske spolu vyšľaháme vajíčka, obe smotany, soľ, čierne korenie a muškátový orech a zmes nalejeme do košíčkov. Na vrch ich posypeme druhou polovicou syra a pečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov asi 25 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Prasiatka pod prikrývkou

Potrebujeme: 225 g lístkového cesta, 1 malé jablko, 6 tenkých plátkov syra gouda, 24 mini párkov (prípadne väčšie nakrájané na 24 rovnako dlhých kúskov), medovo-horčicový dresing

Postup: Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Jablko ošúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na 24 tenkých plátkov. Lístkové cesto vyvaľkáme do kruhu, ktorý prekrojíme na osem častí. Každú časť ešte pozdĺžne prekrojíme na tri tenké trojuholníčky. Na širší koniec poukladáme plátok jablka, poskladaný plátok syra a mini párok a zabalíme do cesta.

Vzniknuté rolky poukladáme v širších odstupoch na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech. Dávame pozor, aby špička trojuholníka zostala na spodnej strane roliek. Pečieme v rozohriatej rúre 10 až 12 minút dozlatista.

Skryť Vypnúť reklamu

Podávame s medovo-horčicovým dresingom, ktorý si môžeme pripraviť aj doma. V uzatvárateľnom pohári zmiešame v rovnakom pomere dijonskú horčicu, med, jablčný ocot a olivový olej. Ochutíme soľou a čiernym korením. Zmes v pohári dobre pretrepeme, kým sa všetko nespojí. Skladujeme v chladničke v uzavretej nádobe 3 týždne

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  2. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  4. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  5. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  6. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  7. Home (ale aj) Office
  8. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  9. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu
  10. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME
  1. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  2. Poznanie
  3. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  6. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  7. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  8. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  9. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  10. Prečo sa kanalizácia v našich mestách upcháva, keď prší?
  1. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 30 603
  2. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 24 484
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 22 467
  4. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 13 435
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 12 606
  6. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 10 963
  7. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 9 794
  8. Zažite liečivú silu minerálnych vôd. Obľubovali ich aj králi 9 771
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 718
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 8 407
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Trhovníkov na košickom Mieri po zotmení neraz striedajú asociáli

Mestská časť hovorí aj o potrebe revitalizácie.

Účastníci Týždňa dobrovoľníctva v prešovskom ekoparku.
Rozhovor

Gastronómka: Heslom jesene by mohlo byť cvikla aspoň raz týždenne

Zuzana Sabolová miluje huby a je veľká bojovníčka za kyslú kapustu a fazuľu.

Zuzana Sabolová.
Trhy mali pre pandémiu pauzu, dnes sa na nich opäť nakupuje.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Primož Roglič po 20. etape na Tour de France 2020.

Matovič: Manželka nikdy nevložila peniaze do Arca Capital

Pellegrini a Fico tvrdia, že Matovič sa môže obhájiť, len ak ukáže dôkazy.

Premiér Igor Matovič na sobotňajšej tlačovej konferencii.
Tadej Pogačar vlastní žltý dres po 20. etape na Tour de France 2020.

Koronavírus: Slovensko má nový rekord, situácia začína byť podľa Matoviča kritická (minúta po minúte)

Slovensko eviduje celkovo 6 546 prípadov nákazy koronavírusom. Pandémia si doteraz vyžiadala 39 obetí.

Premiér Igor Matovič.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop