Korzár logo Korzár
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom chuťovky na párty: Prasiatka v perinke, slaninovo-čedarové košíčky

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bruschetty s kozím syrom a čerešňovým džemom

Potrebujeme: 2 šálky rozštvrtených odkôstkovaných čerešní, 2 PL extra panenského olivového oleja, 3 PL balzamikového octu, 4 PL medu, 2 ČL mletého červeného korenia, štipka soli, štipka muškátového orieška, 1 ČL čerstvého tymianu (voliteľné), 1 francúzska bageta nakrájaná na šikmé kolieska, strúčik cesnaku, 1 balenie kozieho syra

Súvisiaci článok Pečieme s Korzárom slané pečivo: Smotanové slimáky so slaninou, nivové pagáčiky Čítajte 

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a všetky suroviny okrem francúzskej bagety a kozieho syra vhodíme do sklenenej zapekacej nádoby s rozmermi približne 20 x 20 centimetrov. Premiešame, rozložíme rovnomerne po dne a pečieme v rozohriatej rúre asi 30 minút alebo kým džem nie je zredukovaný. Počas pečenia ich každých 10 minút prevrátime. Po upečení vyberieme z rúry a podľa chuti pridáme 1 lyžičku tymianu.

Skryť Vypnúť reklamu

Kolieska francúzskej bagety si uhriankujeme alebo upečieme v rúre dochrumkava. Kým sú ešte horúce, potrieme ich strúčikom cesnaku. Potom na ne rozotrieme kozí syr a na vrch pridáme trocha džemu.

Slaninovo-čedarové košíčky

Potrebujeme na cesto: 2 a 1/2 šálky múky, 1 šálka veľmi studeného masla, nakrájaného na malé kocky, 1/4 šálky kyslej smotany, 1/4 šálky studenej vody, 1/2 ČL soli

Na plnku: 6 veľkých vajec, 1/4 šálky kyslej smotany, 1/4 šálky šľahačkovej smotany, 2 najemno nasekaných alebo pretlačených strúčikov cesnaku, 1 šálky strúhaného čedaru, 1/8 ČL muškátového orieška, soľ a mleté čierne korenie, 6 plátkov dochrumkava opečenej slaniny

Postup: Do kuchynského robota dáme maslo a múku a spracujeme ich tak, aby vznikla hmota s malými hrudkami. K nej pridáme kyslú smotanu a studenú vodu a tekutiny vmiešame vidličkou. Dávame pozor, aby sme cesto neprepracovali. Potom ho rozdelíme na dve polovice, ktoré vyformujeme do okrúhlych hrubých placiek. Zabalíme ich do potravinovej fólie a necháme oddýchnuť v chladničke aspoň na 20 minút. Po vychladení cesto vyberieme a odbalíme na pracovnú dosku. Vyvaľkáme ho na hrúbku asi pol centimetra a nakrájame na 12 rovnako veľkých štvorcov. Tie jemne vtlačíme do košíčkov na muffiny tak, aby rohy pretŕčali von. Pred pečením ich vložíme ešte na 20 minút do chladničky. Do vzniknutých košíčkov rovnomerne rozdelíme slaninu, cesnak a polovicu syra. V miske spolu vyšľaháme vajíčka, obe smotany, soľ, čierne korenie a muškátový orech a zmes nalejeme do košíčkov. Na vrch ich posypeme druhou polovicou syra a pečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov asi 25 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Prasiatka pod prikrývkou

Potrebujeme: 225 g lístkového cesta, 1 malé jablko, 6 tenkých plátkov syra gouda, 24 mini párkov (prípadne väčšie nakrájané na 24 rovnako dlhých kúskov), medovo-horčicový dresing

Postup: Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Jablko ošúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na 24 tenkých plátkov. Lístkové cesto vyvaľkáme do kruhu, ktorý prekrojíme na osem častí. Každú časť ešte pozdĺžne prekrojíme na tri tenké trojuholníčky. Na širší koniec poukladáme plátok jablka, poskladaný plátok syra a mini párok a zabalíme do cesta.

Vzniknuté rolky poukladáme v širších odstupoch na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech. Dávame pozor, aby špička trojuholníka zostala na spodnej strane roliek. Pečieme v rozohriatej rúre 10 až 12 minút dozlatista.

Skryť Vypnúť reklamu

Podávame s medovo-horčicovým dresingom, ktorý si môžeme pripraviť aj doma. V uzatvárateľnom pohári zmiešame v rovnakom pomere dijonskú horčicu, med, jablčný ocot a olivový olej. Ochutíme soľou a čiernym korením. Zmes v pohári dobre pretrepeme, kým sa všetko nespojí. Skladujeme v chladničke v uzavretej nádobe 3 týždne

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 25 614
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 048
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 126
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 963
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 586
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 366
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 588
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 470
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 293
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 291
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Domov dôchodcov v Spišskej Novej Vsi.

Aktuálne testujú aj očkujú, prijímajú nových klientov.

30m
Kyjovský potok.

Šéf inšpekcie odvolal riaditeľku košického inšpektorátu životného prostredia.

1 h
Stromy popadali na koľaje aj budovy.

Dobrovoľníci postupovali v dvoch smeroch, spolu vypili čaj a odfotili sa.

2 h
Hrádzu sa napokon podarilo udržať.

Stavbárov plynovodu zaskočilo počasie a zvýšenie hladiny rieky.

3 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie k priebežným výsledkom plošného testovania.

Zaočkovať sa môžu seniori nad 75 rokov.

11 h
Plošný skríning sa končí dnes.

Mestá chcú o ďalšom testovaní ešte rokovať.

22 h
Peter Tkačenko

Možno sa ich za tie peniaze aspoň zbavíme.

3 h
CYNICKÁ OBLUDA

Vytlačený Uhrík

Kotleba najskôr Uhríka vytlačil z čela strany a teraz už úplne. Aj s Mazurekom a ďalšími Gruppenführermi.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop