Zemiaková panvička
Chutí pripravená z čerstvých zemiakov, ale je to aj skvelý spôsob, ako zúžitkovať varené zemiaky z iného jedla.
Potrebujeme: zemiaky, mrazený hrášok, plátky prerastanej slaniny, rastlinný olej, 2 vajíčka, strúhaný syr čedar
Postup: Ak používame čerstvé zemiaky, ošúpeme ich, nakrájame na kocky, menšie zemiaky stačí len rozpoliť a uvaríme ich v osolenej vode.
V panvici zohrejeme asi dve lyžice oleja a osmažíme na ňom na menšie kúsky nakrájanú slaninu. V ďalšom hrnci zohrejeme vodu a keď začne vrieť, vsypeme do nej mrazený hrášok. Varíme ho asi štyri minúty a potom ho scedíme.
V prípade, že používame zvyšné varené zemiaky, pridáme ich k hrachu na konci jeho varenia, aby sa prehriali. Hrášok a zemiaky potom dáme k slanine do panvice, premiešame a panvicu odstavíme z platne.
V miske rozmiešame vajíčka so strúhaným čedarom a vlejeme ich do panvice. Zmes dobre premiešame a podávame.
Uhliarske špagety
Potrebujeme: 500 g špagiet, 250 g pancetty alebo anglickej slaniny vcelku, olivový olej, 60 ml suchého bieleho vína alebo vermútu, 4 vajíčka, 50 g strúhaného parmezánu, mleté čierne korenie, šľahačkovú smotanu, štipku muškátového orieška, soľ
Postup: Špagety dáme variť tradičným spôsobom do vriacej osolenej vody.
Pancettu alebo slaninu nakrájame na malé kocky a dáme ich pražiť do kastróla s trochou oleja. Keď už budeme mať krehké škvarky, prilejeme k nim víno a varením zredukujeme šťavu. Potom kastról odstavíme z platne.
V miske rozšľaháme vajce s parmezánom, smotanou a mletým čiernym korením.
Keď sú špagety hotové, vyberieme ich z hrnca priamo do kastróla so slaninou, podľa potreby podlejeme vodou, v ktorej sa cestoviny varili, všetko dôkladne premiešame a odstavíme.
Cestoviny zalejeme vaječno-syrovou zmesou, okoreníme, podľa potreby dosolíme a posypeme muškátovým orieškom. Premiešame a podávame.
Banánový koláč
Potrebujeme: 3 veľké zrelé banány, 3 vajíčka, 110 g masla, 160 g krupicového cukru, 250 g hladkej múky, šťava a kôra z 1 citróna, hrsť hrozienok (ideálne namočených v rume či v inom alkohole), prášok do pečiva, štipku škorice, zarovnanú polievkovú lyžicu zázvoru
Postup: Maslo vyšľaháme s cukrom do peny a postupne pridáme vajíčka. Potom do zmesi zamiešame roztlačené banány, soš, citrónovú šťavu aj kôru, hrozienka a potom múku zmiešanú s kypriacim práškom a korením.
Cesto vylejeme do vymazanej a hrubou múkou vysypanej formy a upečieme vo vyhriatej rúre.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.