Orientálny kurací vývar
Potrebujeme: 2 kuracie stehná, 3 mrkvy, 1 cibuľu, kúsok zeleru, 1 petržlen, polovicu kelu, (môžeme pridať aj baby kukuričky alebo brokolicu), kari pastu, soľ, mleté čierne korenie, kurkumu, čili papričku, mleté čierne korenie
Postup: Umyté a očistené kuracie stehná zalejeme vodou a dáme variť. Keď máme hotový vývar, v polievkovom hrnci na troche oleja osmažíme nadrobno nasekanú cibuľu, kúsky mrkvy, petržlenu, zeleru, nakrájaný kel, prípadne aj brokolicu či kukuričky.
K zelenine pridáme kari pastu a chvíľku pražíme. Potom ju zalejeme kurací vývarom, pridáme kurkumu, soľ, korenie a môžeme aj čerstvý koriander. Varíme, kým zelenina nezmäkne, potom do polievky pridáme mäso obraté z uvarených stehien, v prípade potreby dochutíme a podávame.
Bôčiková roláda plnená jablkami
Potrebujeme: 1,5 kg bravčového bôčika, 300 g jabĺk, polovicu malej lyžičky škorice, štipku drvených klinčekov, štipku soli, čerstvý rozmarín, 1 citrón, 2 PL pažítky, 200 ml sladkej smotany, 3 PL paradajkového pretlaku, vinný ocot
Postup: Celý bôčik umyjeme, z všetkých strán ho osolíme a kožu narežeme do mriežky. Potom mäso otočíme a z vnútornej strany ho rozklepeme tĺčikom, môžeme cez fóliu. V malej miske zmiešame 2 PL paradajkového pretlaku a podrvené kúsky rozmarínu a touto zmesou bôčik natrieme najskôr z vnútornej strany a necháme si aj na potretie zvonku.
Umyté jablká nastrúhame aj so šupkou, pridáme k nim 1 PL paradajkového pretlaku, škoricu, klinčeky a môžeme pridať aj trochu koriandru.
Jablkovú zmes premiešame a navrstvíme na bôčik.
Zrolujeme ho, potrieme paradajkovo-rozmarínovou zmesou a dobre previažeme niťou.
Bôčik dáme do pekáča a podlejeme ho vodou zmiešanou s vinným octom (v pomere 350 ml vody a 50 ml octu). Pečieme vo vyhriatej rúre.
Keď je mäso hotové vyberieme ho a do výpeku vlejeme smotanu. Prevaríme a napokon do omáčky pridáme nasekanú pažítky a citrónovú šťavu.
Mrkvovo-orechový koláč
Potrebujeme: 100 g polohrubej múky, 50 g celozrnej múky, 4 vajíčka, 100 g práškového cukru, 1 vanilku, 50 g hnedého trstinového cukru, citrónovú kôru, 150 g drvených vlašských orechov, ½ balíčka škorice, 1 prášok do pečiva, 70 g čokolády, 250 g mrkvy. Na polevu: 150 g práškového cukru, 3 PL vody, 1 PL citrónovej šťavy, 50 g orechových jadier
Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom do peny a potom k nim pridáme obe múky, prášok do pečiva, citrónovú kôru, škoricu, štipku soli, orechy, kúsky čokolády a nastrúhanú mrkvu.
Cesto dobre premiešame a napokon doň vmiešame sneh z bielkov.
Formu či plech vymastíme maslom, vysypeme múkou a vylejeme do nej cesto a koláč upečieme.
Necháme ho vychladnúť a potom ho potrieme polevou vymiešanou z cukru, horúcej vody a citrónovej šťavy. Polevu natrieme na koláč a poukladáme na ňu orechové jadrá.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.