Korzár logo Korzár
Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom nedeľný obed: Orientálny kurací vývar, bôčiková roláda s jablkami

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Orientálny kurací vývar

Potrebujeme: 2 kuracie stehná, 3 mrkvy, 1 cibuľu, kúsok zeleru, 1 petržlen, polovicu kelu, (môžeme pridať aj baby kukuričky alebo brokolicu), kari pastu, soľ, mleté čierne korenie, kurkumu, čili papričku, mleté čierne korenie

Postup: Umyté a očistené kuracie stehná zalejeme vodou a dáme variť. Keď máme hotový vývar, v polievkovom hrnci na troche oleja osmažíme nadrobno nasekanú cibuľu, kúsky mrkvy, petržlenu, zeleru, nakrájaný kel, prípadne aj brokolicu či kukuričky.

K zelenine pridáme kari pastu a chvíľku pražíme. Potom ju zalejeme kurací vývarom, pridáme kurkumu, soľ, korenie a môžeme aj čerstvý koriander. Varíme, kým zelenina nezmäkne, potom do polievky pridáme mäso obraté z uvarených stehien, v prípade potreby dochutíme a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Bôčiková roláda plnená jablkami

Potrebujeme: 1,5 kg bravčového bôčika, 300 g jabĺk, polovicu malej lyžičky škorice, štipku drvených klinčekov, štipku soli, čerstvý rozmarín, 1 citrón, 2 PL pažítky, 200 ml sladkej smotany, 3 PL paradajkového pretlaku, vinný ocot

Postup: Celý bôčik umyjeme, z všetkých strán ho osolíme a kožu narežeme do mriežky. Potom mäso otočíme a z vnútornej strany ho rozklepeme tĺčikom, môžeme cez fóliu. V malej miske zmiešame 2 PL paradajkového pretlaku a podrvené kúsky rozmarínu a touto zmesou bôčik natrieme najskôr z vnútornej strany a necháme si aj na potretie zvonku.

Umyté jablká nastrúhame aj so šupkou, pridáme k nim 1 PL paradajkového pretlaku, škoricu, klinčeky a môžeme pridať aj trochu koriandru.

Jablkovú zmes premiešame a navrstvíme na bôčik.

Skryť Vypnúť reklamu

Zrolujeme ho, potrieme paradajkovo-rozmarínovou zmesou a dobre previažeme niťou.

Bôčik dáme do pekáča a podlejeme ho vodou zmiešanou s vinným octom (v pomere 350 ml vody a 50 ml octu). Pečieme vo vyhriatej rúre.

Keď je mäso hotové vyberieme ho a do výpeku vlejeme smotanu. Prevaríme a napokon do omáčky pridáme nasekanú pažítky a citrónovú šťavu.

Mrkvovo-orechový koláč

Potrebujeme: 100 g polohrubej múky, 50 g celozrnej múky, 4 vajíčka, 100 g práškového cukru, 1 vanilku, 50 g hnedého trstinového cukru, citrónovú kôru, 150 g drvených vlašských orechov, ½ balíčka škorice, 1 prášok do pečiva, 70 g čokolády, 250 g mrkvy. Na polevu: 150 g práškového cukru, 3 PL vody, 1 PL citrónovej šťavy, 50 g orechových jadier

Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom do peny a potom k nim pridáme obe múky, prášok do pečiva, citrónovú kôru, škoricu, štipku soli, orechy, kúsky čokolády a nastrúhanú mrkvu.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesto dobre premiešame a napokon doň vmiešame sneh z bielkov.

Formu či plech vymastíme maslom, vysypeme múkou a vylejeme do nej cesto a koláč upečieme.

Necháme ho vychladnúť a potom ho potrieme polevou vymiešanou z cukru, horúcej vody a citrónovej šťavy. Polevu natrieme na koláč a poukladáme na ňu orechové jadrá.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 749
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 592
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 673
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 633
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 271
  6. Aká je chémia vôní 9 049
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 669
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 636
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 585
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 075
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Nová riaditeľka košickej detskej nemocnice: Teším sa na návrat

Chystá stretnutia so zamestnancami, primármi a vytvorí pracovný tím.

Jaroslava Feketeová. Snímka je z čias, keď pôsobila ako lekárka na Oddelení detskej onkológie a hematológie košickej DFN.
Odber vzoriek.
Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Rok po výbuchu. Majorošovci veria, že sa na Mukačevskú 7 ešte vrátia

Tragédia odhalila aj silu priateľstva.

Marek Majoroš na mieste, kde stála bytovka.
Most už opäť otvorili pre vodičov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský.
Ilustračné foto

Ak nezaberie semafor, na rade je lockdown, vraví pandemická komisia

Matovič chce, aby sa kritici testovania ospravedlnili.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) a prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.
Píše Branislav Vančo

Aby sa zo Žilinku nestal ďalší Trnka

Sústreďme sa na reformu prokuratúry.

Verejné vypočúvanie Maroša Žilinku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop