Korzár logo Korzár
Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom polievky: Údená s krupicou, staročeská hrachovka, valašská kyselica

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Údená polievka s krupicou

Potrebujeme: 500 g ľubovoľného údeného mäsa, 2 mrkvy, petržlen, kus zeleru, maslo, niekoľko lyžíc krupice, soľ, mleté čierne korenie, maslo, hladkú múku, petržlenovú vňať

Postup: V hrnci necháme zovrieť vodu a do nej vložíme umyté údené mäso. Varíme ho domäkka, potom ho vyberieme a do vývaru dáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu. Kým sa zelenina uvarí, v kastróle si zohrejeme maslo a opražíme na ňom krupicu, ktorú potom použijeme ako závarku do polievky.

Keď bude zelenina mäkká, z masla a múky si urobíme zápražku, ktorú vlejeme do polievky. Vychladnuté mäso nakrájame na kocky a dáme do polievky a napokon tam vsypeme aj opraženú krupicu. Všetko necháme prevrieť a na záver ešte posypeme petržlenovou vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Valašská kyselica

Potrebujeme: 500 g kyslej kapusty, niekoľko zemiakov, údenú klobásu, kúsok údenej slaniny, 1 cibuľu, kyslú smotanu, maslo, hladkú múku, mlieko, soľ, mleté čierne korenie, rascu, bobkový list, nové korenie

Postup: Do hrnca dáme nevyžmýkanú kapustu aj so šťavou, 2-3 guľôčky nového korenia, 2 bobkové listy, zalejeme to vodou tak, aby bola kapusta akurát ponorená a dáme variť.

V inom hrnci si uvaríme na kocky nakrájané zemiaky, ktoré osolíme a posypeme rascou.

Keď budú zemiaky polomäkké, prelejeme ich aj s vodou do hrnca ku kapuste a všetko spolu dovaríme. V pohári vody rozmiešame múku a vlejeme ju do polievky

Na panvici zatiaľ vyškvaríme kocky slaniny, cibuľu a kolieska klobásy a dáme ich do polievky.

Varíme asi pätnásť minút, kým sa chute prepoja, potom odstavíme z ohňa a vmiešame kyslú smotanu, prípadne ochutíme soľou a korením.

Skryť Vypnúť reklamu

Staročeská hrachovka

Potrebujeme: 300 – 400 g suchého hrachu, 1 cibuľu, 2 PL hladkej múky, maslo, soľ, mleté čierne korenie, 1 PL majoránky, 3 strúčiky cesnaku

Postup: Hrach vopred namočíme aspoň na 12 hodín, priebežne vymeníme vodu a potom ho v čistej vode uvaríme domäkka. Na konci môžeme k nemu pridať aj kocku bujónu.

Keď už bude hrach mäkký, na panvici na masle orestujeme najemno nakrájanú cibuľu a v malom kastróle urobíme zápražku z masla, múky a červenej papriky.

Do polievky postupne pridáme záražku, orestovanú cibuľu a napokon aj majoránku.

Všetko spolu prevaríme a pred koncom pretlačíme cesnak.

Polovicu hotovej polievky môžeme rozmixovať a vrátiť späť, bude mať zaujímavú konzistenciu.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 750
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 709
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 677
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 642
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 275
  6. Aká je chémia vôní 9 065
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 669
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 636
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 532
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 074
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Nová riaditeľka košickej detskej nemocnice: Teším sa na návrat

Chystá stretnutia so zamestnancami, primármi a vytvorí pracovný tím.

Jaroslava Feketeová. Snímka je z čias, keď pôsobila ako lekárka na Oddelení detskej onkológie a hematológie košickej DFN.
Odber vzoriek.
Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Rok po výbuchu. Majorošovci veria, že sa na Mukačevskú 7 ešte vrátia

Tragédia odhalila aj silu priateľstva.

Marek Majoroš na mieste, kde stála bytovka.
Most už opäť otvorili pre vodičov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský.
Ilustračné foto

Ak nezaberie semafor, na rade je lockdown, vraví pandemická komisia

Matovič chce, aby sa kritici testovania ospravedlnili.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) a prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.
Píše Branislav Vančo

Aby sa zo Žilinku nestal ďalší Trnka

Sústreďme sa na reformu prokuratúry.

Verejné vypočúvanie Maroša Žilinku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop