Korzár logo Korzár
Piatok, 17. január, 2020 | Meniny má Nataša

Varíme s Korzárom novoročné menu: Roštenka na bylinkách, badiánová zmrzlina, figy a syr

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Podľa tradície by malo byť novoročné jedlo výnimočné. Mali by sme si dopriať šošovicu, ktorá veští bohatstvo. Nemali by sme jesť hydinu, aby nám nerozhrabala majetok, vyhýbať by sme sa mali aj rybám a králikovi, aby nám šťastie neodplávalo či neodskákalo od nás. Slávnostné menu môže vyzerať aj takto.

Článok pokračuje pod video reklamou

Predjedlo: Pečené figy s kozím syrom a orechmi

Potrebujeme: čerstvé figy, mäkký kozí syr, vlašské orechy, med (množstvo podľa toho, koľko hostí očakávame, počítať môžeme aj dve figy na osobu)

Postup: Umyté a osušené figy prekrojíme zhora do kríža, dávame však pozor, aby spodná čas nebola prerezaná.

Syr nakrájame a rozdrobíme na kúsky a natlačíme do otvorov, ktoré nám vznikli v prekrojených figách.

Poukladáme ich na plech a dáme do rúry asi na 5-7 minút. Tesne pred dopečením posypeme figy nalámanými orechovými jadrami a pred podávaním ich polejeme medom.

Polievka: Šošovicová polievka so sušenými slivkami

Potrebujeme: 400 g šošovice, 150 g sušených sliviek, 90 g oleja, 50 g hladkej múky, 1 dcl mlieka, ocot, cukor, soľ

Postup: Šošovicu preberieme a namočíme. Potom ju v tej istej vode uvaríme. Keď je šošovica napoly uvarená, pridajte k nej sušené slivky a dovaríme domäkka. Z oleja a múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú rozriedime mliekom, vlejeme do polievky a prevaríme. Nakoniec polievku osolíme a dochutíme octom a cukrom.

Hlavné jedlo: Roštenka na bylinkách so zapekanými zemiakmi

Potrebujeme: kus kvalitnej hovädzej roštenky (mala by mať aspoň pol kila), 10 zemiakov, 200 g zeleru, jednu sladkú šľahačkovú smotanu, 500 g ružičkového kelu, plátky anglickej slaniny, 3 strúčiky cesnaku, dijonskú horčicu, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, parmezán, čerstvý rozmarín, tymian a petržlenovú vňať.

Postup: Roštenku, podľa anglického výrazu nazývanú aj rozbif vcelku upečieme na panvici zo všetkých strán.

Potom ju dobre osolíme, okoreníme, potrieme horčicou aj čerstvými bylinkami a dáme piecť do rúry nastavenej na 130 stupňov asi na 50 minút.

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a povaríme ich v sladkej smotane za stáleho miešania do polomäkka. Asi v polovici varenia k nim pridáme zeler tiež nakrájaný na tenké plátky. Osolíme ich, okoreníme, nastrúhame trochu čerstvého muškátového orieška a pridáme niekoľko lyžíc parmezánu.

Predvarenú zeleninu preložíme na plech a dáme ho na 30 minút do rúry nastavenej na 30 minút.

Na masle orestujeme slaninu aj blanšírovaný ružičkový kel, pridáme pretlačený cesnak a soľ.

Upečenú roštenku nakrájame na plátky a podávame so zapekanými zemiakmi a zelerom, slaninou a ružičkovým kelom.

Dezert: Marinované mandarínky s badiánovou zmrzlinou

Potrebujeme: 200 ml šľahačkovej smotany, 100 ml mlieka, 2 vanilkové struky, 150 g trstinového cukru, 1 ČL mletého karadmónu, 5 hviezdičiek badiánu, 1 tyčinku škorice, 100 ml medu, 5 celých mandarínok, 4 vaječné žĺtky, 60 g kryštálového cukru a štipku mletého badiánu

Postup: Do hrnca dáme 500 ml vody s hnedým cukrom, kardamónom, badiánom, škoricou, medom a dužinou vyškrabanou z jedného vanilkového struku. Zmes prevaríme a necháme ju vychladnúť.

Potom z tejto marinády odoberieme 50 ml a na chvíľu toto odobraté množstvo tekutiny odložíme.

Do väčšej časti marinády dáme očistené mesiačky mandarínok a odložíme ich na 8 hodín do chladničky.

V miske ručným šľahačom vymiešame vaječné žĺtky, kryštálový cukor, mletý badián.

Smotanu, mlieko, 50 ml mandarínkovej marinády a vnútro druhého vanilkového struku dáme do hrnca a necháme prevrieť.

Túto smotanovú zmes prelejeme cez sito do zmesi z vaječných žĺtkov a všetko spolu vyšľaháme po dobu 10 minút vo vodnom kúpeli.

Zmes necháme zamrznúť v zmrzlinovači alebo v mrazničke a podávame s chladenými marinovanými mandarínkami.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte!
  2. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  4. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  5. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  6. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  7. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  8. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  9. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  10. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  1. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  2. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  4. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  5. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  6. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  7. myhive Polus Towers menia meno na myhive Vajnorská
  8. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  9. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte!
  10. Značka CUPRA spustila rezervácie na svoj nový okruhový špeciál
  1. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 20 898
  2. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 11 140
  3. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 10 131
  4. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 9 481
  5. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 851
  6. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 8 361
  7. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 8 064
  8. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 844
  9. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte! 6 568
  10. V noci -5, cez deň +30. Čo čaká Svitka tento rok na Dakare? 6 499

Téma: Recepty


Článok je zaradený aj do ďalších tém recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Peter Pellegrini (Smer-SD) a Andrea Turčanová (KDH) rokovali o situácii po výbuchu plynu v bytovom dome.
Chemko Strážske.

Ukrajinský kamión zalial košickú cestu naftou

Hasiči ju odčerpávali niekoľko hodín, odstavili aj časť cesty.

Kamión s prerazenou nádržou.

Obchvat medzi Hriadkami a Trebišovom je stále v nedohľadne

Peniaze od štátu v súčasnosti pridelené nemajú.

Uprostred obce Hriadky je kruhový objazd, ktorým zo smeru od Vranova, Košíc, Michaloviec a Trebišova prechádza denne množstvo kamiónov i osobných áut.

Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

Veľmi zvláštna výnimka

Železnice chcú v IC vlakoch vracať peniaze, ak budú meškať. Má to však jednu zvláštnu výnimku.

Trnku pustili, prokurátor nesúhlasí s väzobným stíhaním

Polícia exšéfa prokuratúry obvinila vo štvrtok.

Dobroslava Trnku po celodennom výsluchu odvádzajú z pobočky NAKA v Nitre.
Požiar bytu v bratislavskom Starom Meste.
Peter Pellegrini (Smer-SD) a Andrea Turčanová (KDH) rokovali o situácii po výbuchu plynu v bytovom dome.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop