Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom novoročné menu: Roštenka na bylinkách, badiánová zmrzlina, figy a syr

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Podľa tradície by malo byť novoročné jedlo výnimočné. Mali by sme si dopriať šošovicu, ktorá veští bohatstvo. Nemali by sme jesť hydinu, aby nám nerozhrabala majetok, vyhýbať by sme sa mali aj rybám a králikovi, aby nám šťastie neodplávalo či neodskákalo od nás. Slávnostné menu môže vyzerať aj takto.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Predjedlo: Pečené figy s kozím syrom a orechmi

Potrebujeme: čerstvé figy, mäkký kozí syr, vlašské orechy, med (množstvo podľa toho, koľko hostí očakávame, počítať môžeme aj dve figy na osobu)

Postup: Umyté a osušené figy prekrojíme zhora do kríža, dávame však pozor, aby spodná čas nebola prerezaná.

Skryť Vypnúť reklamu

Syr nakrájame a rozdrobíme na kúsky a natlačíme do otvorov, ktoré nám vznikli v prekrojených figách.

Poukladáme ich na plech a dáme do rúry asi na 5-7 minút. Tesne pred dopečením posypeme figy nalámanými orechovými jadrami a pred podávaním ich polejeme medom.

Polievka: Šošovicová polievka so sušenými slivkami

Potrebujeme: 400 g šošovice, 150 g sušených sliviek, 90 g oleja, 50 g hladkej múky, 1 dcl mlieka, ocot, cukor, soľ

Postup: Šošovicu preberieme a namočíme. Potom ju v tej istej vode uvaríme. Keď je šošovica napoly uvarená, pridajte k nej sušené slivky a dovaríme domäkka. Z oleja a múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú rozriedime mliekom, vlejeme do polievky a prevaríme. Nakoniec polievku osolíme a dochutíme octom a cukrom.

Hlavné jedlo: Roštenka na bylinkách so zapekanými zemiakmi

Potrebujeme: kus kvalitnej hovädzej roštenky (mala by mať aspoň pol kila), 10 zemiakov, 200 g zeleru, jednu sladkú šľahačkovú smotanu, 500 g ružičkového kelu, plátky anglickej slaniny, 3 strúčiky cesnaku, dijonskú horčicu, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, parmezán, čerstvý rozmarín, tymian a petržlenovú vňať.

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Roštenku, podľa anglického výrazu nazývanú aj rozbif vcelku upečieme na panvici zo všetkých strán.

Potom ju dobre osolíme, okoreníme, potrieme horčicou aj čerstvými bylinkami a dáme piecť do rúry nastavenej na 130 stupňov asi na 50 minút.

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a povaríme ich v sladkej smotane za stáleho miešania do polomäkka. Asi v polovici varenia k nim pridáme zeler tiež nakrájaný na tenké plátky. Osolíme ich, okoreníme, nastrúhame trochu čerstvého muškátového orieška a pridáme niekoľko lyžíc parmezánu.

Predvarenú zeleninu preložíme na plech a dáme ho na 30 minút do rúry nastavenej na 30 minút.

Na masle orestujeme slaninu aj blanšírovaný ružičkový kel, pridáme pretlačený cesnak a soľ.

Upečenú roštenku nakrájame na plátky a podávame so zapekanými zemiakmi a zelerom, slaninou a ružičkovým kelom.

Skryť Vypnúť reklamu

Dezert: Marinované mandarínky s badiánovou zmrzlinou

Potrebujeme: 200 ml šľahačkovej smotany, 100 ml mlieka, 2 vanilkové struky, 150 g trstinového cukru, 1 ČL mletého karadmónu, 5 hviezdičiek badiánu, 1 tyčinku škorice, 100 ml medu, 5 celých mandarínok, 4 vaječné žĺtky, 60 g kryštálového cukru a štipku mletého badiánu

Postup: Do hrnca dáme 500 ml vody s hnedým cukrom, kardamónom, badiánom, škoricou, medom a dužinou vyškrabanou z jedného vanilkového struku. Zmes prevaríme a necháme ju vychladnúť.

Potom z tejto marinády odoberieme 50 ml a na chvíľu toto odobraté množstvo tekutiny odložíme.

Do väčšej časti marinády dáme očistené mesiačky mandarínok a odložíme ich na 8 hodín do chladničky.

V miske ručným šľahačom vymiešame vaječné žĺtky, kryštálový cukor, mletý badián.

Smotanu, mlieko, 50 ml mandarínkovej marinády a vnútro druhého vanilkového struku dáme do hrnca a necháme prevrieť.

Túto smotanovú zmes prelejeme cez sito do zmesi z vaječných žĺtkov a všetko spolu vyšľaháme po dobu 10 minút vo vodnom kúpeli.

Zmes necháme zamrznúť v zmrzlinovači alebo v mrazničke a podávame s chladenými marinovanými mandarínkami.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 343
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 060
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 983
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 171
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 944
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 666
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 093
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 935
  9. Po Slovensku na motorke 5 445
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 879
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


7 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop