Korzár logo Korzár
Pondelok, 30. marec, 2020 | Meniny má Vieroslava

Varíme s Korzárom novoročné menu: Roštenka na bylinkách, badiánová zmrzlina, figy a syr

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Podľa tradície by malo byť novoročné jedlo výnimočné. Mali by sme si dopriať šošovicu, ktorá veští bohatstvo. Nemali by sme jesť hydinu, aby nám nerozhrabala majetok, vyhýbať by sme sa mali aj rybám a králikovi, aby nám šťastie neodplávalo či neodskákalo od nás. Slávnostné menu môže vyzerať aj takto.

Článok pokračuje pod video reklamou

Predjedlo: Pečené figy s kozím syrom a orechmi

Potrebujeme: čerstvé figy, mäkký kozí syr, vlašské orechy, med (množstvo podľa toho, koľko hostí očakávame, počítať môžeme aj dve figy na osobu)

Postup: Umyté a osušené figy prekrojíme zhora do kríža, dávame však pozor, aby spodná čas nebola prerezaná.

Syr nakrájame a rozdrobíme na kúsky a natlačíme do otvorov, ktoré nám vznikli v prekrojených figách.

Poukladáme ich na plech a dáme do rúry asi na 5-7 minút. Tesne pred dopečením posypeme figy nalámanými orechovými jadrami a pred podávaním ich polejeme medom.

Polievka: Šošovicová polievka so sušenými slivkami

Potrebujeme: 400 g šošovice, 150 g sušených sliviek, 90 g oleja, 50 g hladkej múky, 1 dcl mlieka, ocot, cukor, soľ

Postup: Šošovicu preberieme a namočíme. Potom ju v tej istej vode uvaríme. Keď je šošovica napoly uvarená, pridajte k nej sušené slivky a dovaríme domäkka. Z oleja a múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú rozriedime mliekom, vlejeme do polievky a prevaríme. Nakoniec polievku osolíme a dochutíme octom a cukrom.

Hlavné jedlo: Roštenka na bylinkách so zapekanými zemiakmi

Potrebujeme: kus kvalitnej hovädzej roštenky (mala by mať aspoň pol kila), 10 zemiakov, 200 g zeleru, jednu sladkú šľahačkovú smotanu, 500 g ružičkového kelu, plátky anglickej slaniny, 3 strúčiky cesnaku, dijonskú horčicu, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, parmezán, čerstvý rozmarín, tymian a petržlenovú vňať.

Postup: Roštenku, podľa anglického výrazu nazývanú aj rozbif vcelku upečieme na panvici zo všetkých strán.

Potom ju dobre osolíme, okoreníme, potrieme horčicou aj čerstvými bylinkami a dáme piecť do rúry nastavenej na 130 stupňov asi na 50 minút.

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a povaríme ich v sladkej smotane za stáleho miešania do polomäkka. Asi v polovici varenia k nim pridáme zeler tiež nakrájaný na tenké plátky. Osolíme ich, okoreníme, nastrúhame trochu čerstvého muškátového orieška a pridáme niekoľko lyžíc parmezánu.

Predvarenú zeleninu preložíme na plech a dáme ho na 30 minút do rúry nastavenej na 30 minút.

Na masle orestujeme slaninu aj blanšírovaný ružičkový kel, pridáme pretlačený cesnak a soľ.

Upečenú roštenku nakrájame na plátky a podávame so zapekanými zemiakmi a zelerom, slaninou a ružičkovým kelom.

Dezert: Marinované mandarínky s badiánovou zmrzlinou

Potrebujeme: 200 ml šľahačkovej smotany, 100 ml mlieka, 2 vanilkové struky, 150 g trstinového cukru, 1 ČL mletého karadmónu, 5 hviezdičiek badiánu, 1 tyčinku škorice, 100 ml medu, 5 celých mandarínok, 4 vaječné žĺtky, 60 g kryštálového cukru a štipku mletého badiánu

Postup: Do hrnca dáme 500 ml vody s hnedým cukrom, kardamónom, badiánom, škoricou, medom a dužinou vyškrabanou z jedného vanilkového struku. Zmes prevaríme a necháme ju vychladnúť.

Potom z tejto marinády odoberieme 50 ml a na chvíľu toto odobraté množstvo tekutiny odložíme.

Do väčšej časti marinády dáme očistené mesiačky mandarínok a odložíme ich na 8 hodín do chladničky.

V miske ručným šľahačom vymiešame vaječné žĺtky, kryštálový cukor, mletý badián.

Smotanu, mlieko, 50 ml mandarínkovej marinády a vnútro druhého vanilkového struku dáme do hrnca a necháme prevrieť.

Túto smotanovú zmes prelejeme cez sito do zmesi z vaječných žĺtkov a všetko spolu vyšľaháme po dobu 10 minút vo vodnom kúpeli.

Zmes necháme zamrznúť v zmrzlinovači alebo v mrazničke a podávame s chladenými marinovanými mandarínkami.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Staráte sa o chorého člena rodiny? Na toto máte nárok
  2. Aj u vás doma môžete dýchať 3x čistejší a zdravší vzduch
  3. Upracte si v právnych záležitostiach, advokáti poradia zadarmo
  4. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť?
  5. Bude dobre!
  6. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  7. "Škoda riskovať!"
  8. Fixné výnosy do 8 % p.a. v závetrí mimo otriasajúcej sa burzy
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta
  1. Bude dobre!
  2. V pôrodnici v Šaci sa rodí stále viac detí
  3. Chic, fully-equipped offices in prime Bratislava locations
  4. Aj u vás doma môžete dýchať 3x čistejší a zdravší vzduch
  5. Pravda o kamerách do auta - reportáž serveru Volant.TV
  6. Ako na daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti?
  7. Ako postupovať pri dani z príjmu z prenájmu nehnuteľností?
  8. Férová nadácia O2 dá 50 000 EUR na online vzdelávanie
  9. EUBA predlžuje termín podávania prihlášok do 15. apríla 2020
  10. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  1. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 42 595
  2. "Škoda riskovať!" 16 046
  3. Môže nám hroziť nedostatok potravín, varujú farmári 13 837
  4. Madeira je rajom pre milovníkov prírody 12 156
  5. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 11 979
  6. Sú pridrahé alebo majú krátky dojazd. Jeden elektromobil vyniká 11 693
  7. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám? 11 560
  8. Aké novinky pripravili kúpeľné domy na Slovensku? 10 072
  9. Mobil a voda nestačia. Čo by vám na horách nemalo chýbať? 9 418
  10. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta 9 164

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Minúta po minúte: Na Slovensku pribudlo 22 nových prípadov koronavírusu

Pacient s koronavírusom zomrel po prepustení z nemocnice.

Ilustračná fotografia.

V štatistikách štátu o nakazených pribudli dvaja muži z východu

Na Slovensku je po 29. marci oficiálne 336 prípadov koronavírusu.

Laboratóriá Medirex počas brífingu k začiatku testovania na nový koronavíru.

Gelničan, ktorý ohrozil osadu, dostane rozkazom pokutu 250 eur

Úrady na Spiši riešia desiatky podnetov na porušenie karantény.

Vstup do osady v Bystranoch strážia MOPS-kári. Dohliadajú aj na karanténu ľudí, ktorí sa vrátili z Anglicka.
Rodian Kuzmovcov sa rozhodla vziať pána Mirona na čas domov.

Hlavné správy zo Sme.sk

Pred obchodmi sa tvoria rady.

Minúta po minúte: Na Slovensku pribudlo 22 nových prípadov koronavírusu

Pacient s koronavírusom zomrel po prepustení z nemocnice.

Galantéria v Bratislave.
Rozprávky SME

Lietajúci kufor (číta Robert Roth)

Klasické rozprávky (nielen) pre vaše deti.

Prvá banka otáča trend. Zvýšila sadzby pri hypotékach

Banka zvýšila sadzby o pol percentuálneho bodu.

Ilustračné foto.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop