Korzár logo Korzár
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom novoročné menu: Roštenka na bylinkách, badiánová zmrzlina, figy a syr

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Podľa tradície by malo byť novoročné jedlo výnimočné. Mali by sme si dopriať šošovicu, ktorá veští bohatstvo. Nemali by sme jesť hydinu, aby nám nerozhrabala majetok, vyhýbať by sme sa mali aj rybám a králikovi, aby nám šťastie neodplávalo či neodskákalo od nás. Slávnostné menu môže vyzerať aj takto.

Predjedlo: Pečené figy s kozím syrom a orechmi

Potrebujeme: čerstvé figy, mäkký kozí syr, vlašské orechy, med (množstvo podľa toho, koľko hostí očakávame, počítať môžeme aj dve figy na osobu)

Postup: Umyté a osušené figy prekrojíme zhora do kríža, dávame však pozor, aby spodná čas nebola prerezaná.

Skryť Vypnúť reklamu

Syr nakrájame a rozdrobíme na kúsky a natlačíme do otvorov, ktoré nám vznikli v prekrojených figách.

Poukladáme ich na plech a dáme do rúry asi na 5-7 minút. Tesne pred dopečením posypeme figy nalámanými orechovými jadrami a pred podávaním ich polejeme medom.

Polievka: Šošovicová polievka so sušenými slivkami

Potrebujeme: 400 g šošovice, 150 g sušených sliviek, 90 g oleja, 50 g hladkej múky, 1 dcl mlieka, ocot, cukor, soľ

Postup: Šošovicu preberieme a namočíme. Potom ju v tej istej vode uvaríme. Keď je šošovica napoly uvarená, pridajte k nej sušené slivky a dovaríme domäkka. Z oleja a múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú rozriedime mliekom, vlejeme do polievky a prevaríme. Nakoniec polievku osolíme a dochutíme octom a cukrom.

Hlavné jedlo: Roštenka na bylinkách so zapekanými zemiakmi

Potrebujeme: kus kvalitnej hovädzej roštenky (mala by mať aspoň pol kila), 10 zemiakov, 200 g zeleru, jednu sladkú šľahačkovú smotanu, 500 g ružičkového kelu, plátky anglickej slaniny, 3 strúčiky cesnaku, dijonskú horčicu, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, parmezán, čerstvý rozmarín, tymian a petržlenovú vňať.

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Roštenku, podľa anglického výrazu nazývanú aj rozbif vcelku upečieme na panvici zo všetkých strán.

Potom ju dobre osolíme, okoreníme, potrieme horčicou aj čerstvými bylinkami a dáme piecť do rúry nastavenej na 130 stupňov asi na 50 minút.

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a povaríme ich v sladkej smotane za stáleho miešania do polomäkka. Asi v polovici varenia k nim pridáme zeler tiež nakrájaný na tenké plátky. Osolíme ich, okoreníme, nastrúhame trochu čerstvého muškátového orieška a pridáme niekoľko lyžíc parmezánu.

Predvarenú zeleninu preložíme na plech a dáme ho na 30 minút do rúry nastavenej na 30 minút.

Na masle orestujeme slaninu aj blanšírovaný ružičkový kel, pridáme pretlačený cesnak a soľ.

Upečenú roštenku nakrájame na plátky a podávame so zapekanými zemiakmi a zelerom, slaninou a ružičkovým kelom.

Skryť Vypnúť reklamu

Dezert: Marinované mandarínky s badiánovou zmrzlinou

Potrebujeme: 200 ml šľahačkovej smotany, 100 ml mlieka, 2 vanilkové struky, 150 g trstinového cukru, 1 ČL mletého karadmónu, 5 hviezdičiek badiánu, 1 tyčinku škorice, 100 ml medu, 5 celých mandarínok, 4 vaječné žĺtky, 60 g kryštálového cukru a štipku mletého badiánu

Postup: Do hrnca dáme 500 ml vody s hnedým cukrom, kardamónom, badiánom, škoricou, medom a dužinou vyškrabanou z jedného vanilkového struku. Zmes prevaríme a necháme ju vychladnúť.

Potom z tejto marinády odoberieme 50 ml a na chvíľu toto odobraté množstvo tekutiny odložíme.

Do väčšej časti marinády dáme očistené mesiačky mandarínok a odložíme ich na 8 hodín do chladničky.

V miske ručným šľahačom vymiešame vaječné žĺtky, kryštálový cukor, mletý badián.

Smotanu, mlieko, 50 ml mandarínkovej marinády a vnútro druhého vanilkového struku dáme do hrnca a necháme prevrieť.

Túto smotanovú zmes prelejeme cez sito do zmesi z vaječných žĺtkov a všetko spolu vyšľaháme po dobu 10 minút vo vodnom kúpeli.

Zmes necháme zamrznúť v zmrzlinovači alebo v mrazničke a podávame s chladenými marinovanými mandarínkami.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Aká je chémia vôní
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  1. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  2. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 253
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 898
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 875
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 929
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 477
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 326
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 955
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 660
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 342
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Rozhovor

Archeológ: Hrady síce opravujeme, ale tie nežijú

Michal Keruľ chcel odhaľovať poklady histórie, teraz ich pomáha strážiť.

Michal Keruľ s rodinou.
Humenskí poslanci nájomnú zmluvu so spracovateľom ovocia neschválili.
Vrak pred rodinným domom začínajú úrady riešiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Potrebovali ísť k blízkym a nepustili ich. Neboli privilegovaní ako Kollár

Nemocnice väčšinou púšťajú príbuzných k zomierajúcim.

Šéfa parlamentu Borisa Kollára v nemocnici najviac navštevovala bývalá manželka Linda Rezešová. Na fotografii sú na plese v Opere v roku 2008.

Návštevy Kollára v nemocnici volajú po demisii

V druhom slede kandidátov na politický koniec sa tlačia glosátori.

Peter Schutz

Jazdenie na nákladných vlakoch nie je romantika

Amin Palma skáče na vlaky v Mexiku aj v Čadci.

Na nákladných vlakoch musia byť čierni pasažieri pripravení na každé počasie, na bod mrazu aj horúčavy. Na snímke je jeden z Aminových spolujazdcov.
 Presvedčí Kristen Stewart v úlohe princeznej Diany?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop