Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Silvester s Korzárom: Sójový tatarák, syrové praclíky, nakladané cviklové vajíčka

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Milí čitatelia,

celý rok sme Vám prinášali zaujímavé správy z nášho región, ktoré vznikli v našej redakčnej kuchyni.

V jeho závere Vám ďakujeme za priazeň a prinášame zopár silvestrovských chuťoviek z našich kuchýň a rodinných receptárov.

Dovidenia v roku 2020!

Kukurično-hubový šalát

Súvisiaci článok Varíme s Korzárom pochúťky na Silvestra: Zálesácke rebierka, pikantné guľky Čítajte 

Potrebujeme: 1 plechovku sterilizovanej kukurice, 1 plechovku sterilizovaných húb, môžu to byť aj šampiňóny, 2 natvrdo uvarené vajíčka, 1 menšiu cibuľku, soľ, korenie, vegetu (nemusí byť)

Postup: Príprava tohto šalátu je úplne jednoduchá. Huby, vajíčka a cibuľu si nakrájame a dáme do misky, pridáme scedenú kukuricu a všetko premiešame s bielym jogurtom. Dochutíme soľou a korením, podľa potreby aj pokvapkáme šťavou z citróna.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Falošný zemiakový šalát

Potrebujeme: šalátové zemiaky, cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, ocot, cukor

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, potom ich očistíme a nakrájame na kolieska. Pridáme k nim cibuľu nasekanú nadrobno, šalát osolíme a okoreníme.

Z octu a cukru si pripravíme nálev, ktorým šalát primerane zalejeme, ocot môžeme nahradiť aj citrónom.

Judita Čermáková, fotografka

Syrové praclíky

Potrebujeme: 1 kg hladkej výberovej múky, 1 polievkovú lyžicu soli, 1 prášok do pečiva, 2 smetoly, 240 gramov postrúhaného ementálu, 1/2 litra šľahačkovej smotany, mletú rascu, na potretie bielka z 2 vajec

Postup: Všetky suroviny okrem bielkov zmiešame a vymiesime z nich cesto. Na štyri hodiny ho necháme v chladničke odležať. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku zhruba pol centimetra. Vymúčenou formičkou z neho povykrajujeme praclíky. Položíme ich na suchý plech. Vidličkou troškou vyšľaháme bielka a potrieme nimi praclíky. Pečieme v rúre do ružova pri teplote zhruba 180 stupňov Celzia.

Skryť Vypnúť reklamu

Peter Jabrik, redaktor

Tatarák zo sóje

Potrebujeme: 90 g sójového granulátu, 1 stredne veľkú cibuľu, 70 – 150 g paradajkového pretlaku, 1 kocku bujónu, 1 – 2 PL masla, 2 – 3 strúčiky cesnaku, 1 PL horčice, 2 PL kečupu, olej

Postup: Sóju zalejeme horúcou vodou s masoxom a necháme ju 15 až 20 min. odstáť.

Zatiaľ si na oleji orestujeme cibuľu a pridáme k nej rozotrený cesnak. Cibuľu dáme k napučanej sóji, pridáme maslo, pretlak, horčicu a kečup a premiešame.

Ideálne na jednohubky, pochutia si tí, čo majú radi mäsko a ulahodí aj tým, ktorí ho nemusia.

Róbert Bejda, redaktor

Nakladané vajíčka

Potrebujeme: šesť vajec, tri predvarené repy (dostať v supermarketoch pri zelenine), dve červené cibule a na nálev 1 dl octu, 2 dl cukru, 3 dl vody, 1 a pol lyžice soli

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Najskôr si uvaríme vajíčka natvrdo. Kým chladnú pripravíme si nálev. Do menšieho hrnca vlejeme vodu, ocot a pridáme cukor a soľ, na miernom ohni zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Nálev môže krátko aj prevrieť, ale nie je to nutné, stačí, aby sa cukor rozpustil.

Kým nálev chladne, olúpeme vajcia, cviklu nakrájame na tenké kolieska a rovnako aj cibuľu. Sklenený pohár s dobrým zatváraním prelejeme vriacou vodou. Do pohára (cca 500 až 700 ml) postupne ukladáme cibuľu, cviklu a vajíčka. Nemusíme sa trápiť postupnosťou. Na konci do pohára nalejeme nálev, až kým nesiaha po hrdlo a uzavrieme. Fľašu odložíme do chladničky, nakladané vajíčka z cviklou a cibuľou sú hotové o približne štyri dni. Môžeme z nich odoberať postupne, sú dostatočne zakonzervované, aby vydržali desať dní. Vajíčka sa zafarbia a získajú pevnejšiu konzistenciu. Chlebíčky natrieme maslom, naukladáme tenké plátky údeniny a navrstvíme vajíčka, cibuľu a cviklu.

Monika Almášiová, redaktorka

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 224
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 192
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 917
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 105
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 876
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 702
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 223
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 992
  9. Po Slovensku na motorke 5 438
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 858
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


3 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 2 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop