Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom chuťovky: Zdravé praclíky, maslové tyčinky, arašidové keksy

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krehké maslové tyčinky

Potrebujeme: 200 g hladkej múky, 200 g varených zemiakov, 200 g masla, 1 vajce, pol lyžičky soli + na posypanie hrubozrnnú soľ, sezamové semienka či strúhaný syr

Postup: Zemiaky si môžeme v šupke predvariť deň vopred a potom ich len ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme k nim múku, soľ aj maslo a spracujeme cesto. Potom ho rozvaľkáme asi na pol centimetra a ostrôžkou ho pokrájame na tyčinky, ktoré potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme hrubozrnnou soľou a tým, čo nám chutí. Upečieme v rúre nastavenej na 180 stupňov.

Skryť Vypnúť reklamu

Zdravé praclíky

Potrebujeme: 2 a 1/2 ČL aktívneho droždia, 2 PL hnedého cukru, 1 š vlažnej vody, 1 a 1/2 š hladkej múky, 1 a 1/2 š š celozrnnej múky, 1 ČL soli, 2 PL roztopeného masla, 1/3 š prášku na pečenie, 1 veľké vajce, hrubozrnná soľ na vrch

Postup: Do veľkej misky dáme droždie, vodu a cukor. Zľahka ale poriadne všetko premiešame a necháme postáť asi 15 až 20 minút, kým sa na povrchu nezačnú robiť bublinky.

Medzitým v stredne veľkej miske dobre premiešame oba druhy múky, soľ a maslo. Múčnu zmes pridávame k droždiu po 1/3 šálky a vymiešame cesto (použiť môžete aj kuchynský robot s hákovým nadstavcom). Pokračujeme, kým sa neminie všetka múka a cesto zostane nelepivé. Čistú pracovnú dosku mierne pomúčime, premiestnime na ňu cesto v tvare gule a prikryjeme ho na 10 až 15 minút kuchynskou utierkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým cesto odpočíva, do veľkého polievkového hrnca dáme 1/3 šálky prášku do pečiva a 9 šálok vody. Hrniec prikryjeme a vodu necháme zovrieť. Odpočinuté cesto miesime v rukách ešte 3 až 4 minúty, potom ho rozdelíme na šesť rovnakých kúskov. Z každého po jednom dlaňami vyformujeme tenkého hada, nakrájame na kratšie kúsky a tie potom stočíme do tvaru praclíkov. Konce dobre popritláčame, aby sa cesto nerozpadlo. V malej miske rozšľaháme vajíčka a položíme blízko ku sporáku.

Rúru predhrejeme na 200 stupňov a plech vyložíme papierom na pečenie. Keď voda v hrnci zovrie, po jednom do nej ponárame praclíky na asi 15 až 20 sekúnd. Potom z nej necháme odtiecť prebytočnú vodu, ponoríme ich vrch do vajíčka a ukladáme na pripravený plech na pečenie. Nakoniec praclíky ešte posypeme hrubozrnnou soľou a dáme do vyhriatej rúry piecť na 13 až 15 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Arašidové keksy

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 100 g pražených slaných arašidov, 1 lyžičku karí korenia,
soľ, 7 PL bieleho vína, 100 g masla, 50 g bieleho jogurtu, jedno vajce, hrubozrnnú soľ

Postup: Arašidy pomelieme a zmiešame ich s preosiatou múkou. Pridáme karí, soľ, víno, postrúhané maslo aj jogurt a vypracujeme hladké cesto.

Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a ozdobne nakrájame na trojuholníky, štvorce či iné tvary. Rozložíme na plech, potrieme vajcom rozšľahaným so soľou a posypeme píniovými semienkami. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme doružova.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 425
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 260
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 952
  4. Po Slovensku na motorke 6 610
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 471
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 532
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 323
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 316
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 450
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 581
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Slovenskí futbalisti po prehre v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Záverečné zápasy v E-skupine sa hrajú v stredu.


Sportnet 6 h
Jaroslav Slašťan je šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého, odborník na správanie a etológiu tohto druhu.

Problémy s medveďmi si vyrábame sami.


18. jún
Ilustračné foto.

Ventilátor treba správne nastaviť.


31. júl
Zdravotníctva.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 492 obetí.


a 3 ďalší 12 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop