Korzár logo Korzár
Streda, 30. september, 2020 | Meniny má JarolímKrížovkyKrížovky

Vianoce s Korzárom: Voňavé kakao, rybacia polievka, štedrák z lístkového cesta

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Milí čitatelia.

Celý rok vám prinášame čerstvé správy a informácie z nášho regiónu, ktoré vznikajú v našej redakčnej „kuchyni“.

V tomto predvianočnom čase vám však chceme ponúknuť ešte čosi navyše. Pootvorili sme pre vás dvere do našich súkromných kuchýň, načreli sme do rodinných receptárov a prinášame vám recepty na vianočné dobroty, ktoré chutia nám a nebudú chýbať na našich vianočných a silvestrovských stoloch. Postupne budeme prinášať recepty na rôzne sladké i slané vianočné dobroty a jedlá. Tak nech sa páči, ochutnajte Vianoce podľa nášho gusta.

Skryť Vypnúť reklamu

Voňavé vianočné kakao

(alebo keď sme všetci doma)

Potrebujeme: 400 ml plnotučného mlieka, 10 g kakaa holandského typu (Van Houten, Orion), 60 g horkej čokolády (výborné sú z Lidlu), 1/2 vanilkového lusku, len z vnútra vyškrabkané semienka, 1/2 lyžičky mletej škorice, prípadne perníkového korenia, 2 lyžice javorového sirupu alebo tekutého medu, 40 ml obľúbeného alkoholu (Baileys, Amaretto, bourbon, ale aj vaječný koňak, škótska whisky)

Postup: Mlieko, kakao, nalámanú čokoládu, vanilku, škoricu, med či sirup spolu zmiešame v rajnici, ja mám malý mliekovar. Za stáleho miešania zahrievame, až kým sa ingrediencie nespoja a nezačne intenzívne stúpať para. Ochutnáme, prípadne dochutíme a rozlejeme do pripravených nahriatych hrnčekov. Podľa chuti a veku pridávame alkohol, ozdobíme vyšľahanou ozajstnou šľahačkou, alebo marshmallows.

Skryť Vypnúť reklamu

"A vôňa zaplaví dom a zobudí spáčov a susedom dáva na známosť, že u nás sme už všetci na Vianoce doma."

Ľubica Tomková, riaditeľka denníka Korzár

Vianočná rybacia polievka

Potrebujeme: hlavu, vnútornosti, ďalšie kúsky mäsa, odrezky a kožu z mastnejšej ryby (ideálny je kapor), čierne korenie, nové korenie, bobkový list, cibuľu, mrkvu, petržlen, stonkový zeler, mletú sladkú papriku, mletú štipľavú papriku, maslo (alebo olej), sekanú petržlenovú vňať

Postup: Do hrnca vložíme dobre očistenú hlavu z ryby, vnútornosti (mlieč alebo ikry), kožu, plutvy, ak rybu filetujeme, tak aj odrezky a kostru, jednoducho všetko, čo nezužitkujeme priamo na vyprážanie.

Pridáme bobkový list, nové korenie, čierne korenie podľa chuti, poriadne posolíme a trpezlivo pomaly varíme zhruba tri hodiny. Hotový vývar scedíme, použiteľné kúsky mäsa a mlieč/ikry vyčistíme a tiež odložíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Na masle (alebo oleji, podľa preferencie) speníme nadrobno nasekanú cibuľku, pridáme nastrúhanú mrkvu, petržlen a nasekaný stonkový zeler.

Chvíľu dusíme, kým zelenina začne mäknúť, pričom pridáme sladkú mletú papriku. Zalejeme menšou časťou vývaru a varíme na miernom ohni približne 30 minút.

Dolejeme zvyšok vývaru, dochutíme podľa potreby štipľavou mletou paprikou, prípadne iným korením, dosolíme. Varíme ešte asi 15 minút, potom vložíme kúsky rybacieho mäsa, prehrejeme a na záver dochutíme posekanou petržlenovou vňaťou.

„Jedáva sa u nás 24. decembra na obed ako pôstne jedlo spolu so spišskými zemiakovými koláčmi – beľušmi. Na varenie polievky je ideálna živá ryba, najlepšie kapor, keďže sa dá zužitkovať skoro celá.“

Martin Belej, zástupca šéfredaktora pre online publikovanie

Štedrák z lístkového cesta

Potrebujeme: jedno lístkové cesto, ktoré naplníme tromi druhmi plnky – orechovou, makovou a tvarohovou.

Orechová plnka: 100 g mletých orechov, 50 ml mlieka, 1 PL kryštálového cukru, 1/2 balíčka vanilkového cukru. Orechy zalejeme horúcim mliekom, pridáme cukor, premiešame.

Maková plnka: 100 g mletého maku, 100 ml mlieka, 1 PL kryštálového cukru, 1/2 balíčka vanilkového cukru, 1/2 čajovej lyžice mletej škorice. Mak zalejeme horúcim mliekom, pridáme cukor, škoricu zmiešame.

Tvarohová plnka: 125 g tvarohu, 1 PL kryštálového cukru, 1/2 balíčka vanilkového cukru, citrónová kôra z jedného citróna. Tvaroh zmiešame s cukrom a kôrou.

Potrebujeme ešte 200 g lekváru – výber podľa chuti – mne sa osvedčil slivkový, výborne zapadne do troch chutí mak, tvaroh, orechy.

Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a potrieme lekvárom. Na jednu štvrtinu cesta (natierame pás po dlhšej strane obdĺžnika) natrieme orechovú plnku, tú spolu s cestom preložíme. Na preložené cesto natrieme makovú plnku, znova na 1/4. Cesto s plnkou znova preložíme. Nakoniec dáme tvarohovú plnku a zabalíme ju do zvyšku cesta.

Koláč dáme na mastný papier na plech, potrieme vajíčkom, urobíme zárezy. Pečieme pri teplote 200 stupňov, 10 minút. Potom znížime teplotu na 170 stupňov a dopečieme 10 – 15 minút. Vyberieme a konzumujeme. Dobrú chuť.

Mária Šimoňáková, redaktorka

Spišské bobaľky

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 1 droždie, 250 ml mlieka, 1 žĺtok, 8 ml oleja, 2 lyžice cukru, 1 lyžička soli

Postup: Najskôr si pripravíme kvások – zmiešame teplé mlieko, cukor a rozdrvené droždie. Vykysnutý kvások vlejeme do pripravenej múky, pridáme žĺtky a teplé mlieko (nie horúce). Cesto má byť polohusté. Necháme ho 45 – 60 min. vykysnúť. Tým, že pridáme do cesta teplé mlieko, bude nám kysnúť rýchlejšie.

Z hotového cesta vytvarujeme bochníky, ktoré rozvaľkáme a dáme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Cesto potrieme olejom a ostrôžkou pokrájame na malé štvorčeky. Pečieme pri 180 stupňoch približne 15 - 18 min. Vychladnuté bobaľky zalejeme pripravenou vychladnutou makovou zmesou.

Maková zmes: Zohrejeme vodu, citrónovú šťavu a vanilkový cukor, podľa chuti. Do vriacej zmesi pridáme mletý mak.

Eva Valigová, manažérka distribúcie a predaja v predplatnom

Šarišské bobaľky

Potrebujeme: pol kila hladkej múky, polovicu droždia, soľ, mlieko, cukor, maslo, citrónovú kôru, mak. Dávky, samozrejme, môžeme zdvojnásobiť

Postup: Z droždia, cukru (1 PL) a troch decilitrov mlieka urobíme kvások, ktorý zmiešame s múkou, pridáme štipku soli a dáme vykysnúť.

Po vykysnutí spravíme na pomúčenej doske „šúľky“, ktoré narežeme na asi centimetrové kúsky. Poukladáme ich na vymastený plech a dáme do rozohriatej rúry. Pečieme ich, kým nie sú ružové, pričom ich obrátime aj na druhú stranu. Môžeme si ich takto urobiť vopred.

Následne ideme robiť samotné bobaľky, a to tak, že dáme do hrnca (ideálny je „papiňák“) pol litra mlieka, 4 lyžice cukru a citrónovú kôru a varíme, kým nie sú z 3/4 mäkké. Potom k nim pridáme pomletý mak, dovaríme a máme hotovo.

Michal Frank, redaktor

Vianočný punč

Potrebujeme: 500 ml červeného vína, 300 ml vody, 2 vrecúška čierneho čaju, šťavu z polovice pomaranča, šťavu z polovice citróna, 200 ml rum, 100 g trstinového cukru, 4 ks celej škorice, 8 ks klinčekov

Ingrediencie na ozdobu pohára: 2 pomaranče, 2 jablká, hrsť malín

Postup: Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu, dáme do nej čierny čaj, znížime plameň na najnižší stupeň a počkáme, kým sa poriadne vylúhuje. Vrecúška čaju potom vyberieme a pridáme cukor, klinčeky, škoricu a šťavu z pomaranča a citróna. Prilejeme víno, rum a všetko spolu premiešame. Necháme chvíľku postáť, aby sa chute spojili.

Samozrejme, každý si môže upraviť pomer jednotlivých ingrediencií podľa chuti a aj podľa množstva (ne)vítaného alkoholu.

Poháre pred podávaním môžeme ozdobiť nakrájaným ovocím na malé kúsky.

Michal Ivan, redaktor

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Seat Leon Sportstourer ponúka priestor aj charakter (test)
  2. Toto jedlo si v čínskej reštaurácii objednávajú iba tí, ktorí sa vyznajú
  3. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  4. To treba vidieť. Blíži sa Deň otvorených dverí v Kolískach
  5. UPC teraz ponúka internet 300 Mb/s len za 10,90 €
  6. Fedor Gál: Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom)
  7. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  8. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  9. Slováci zisťujú, že mať plán je dobrá vec
  10. Regionálne poklady nájdete aj v Kauflande
  1. Brick Award 2020: Pocta kvalitnej tehlovej architektúre
  2. Union prepláca doplatky za lieky do 18 rokov neobmedzene
  3. UPC teraz ponúka internet 300 Mb/s len za 10,90 €
  4. Fedor Gál: Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom)
  5. Tu sú najčastejšie signály nesprávneho zateplenia. Vyhnite sa im
  6. Digitalizácia prinesie zmeny v doručovaní dobierok
  7. Silnú imunitu bez týchto troch látok nedosiahnete
  8. Každý komín potrebuje svoj domov!
  9. To treba vidieť. Blíži sa Deň otvorených dverí v Kolískach
  10. Jeseň je ideálny čas pre začatie diéty
  1. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy 20 385
  2. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 19 412
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 18 429
  4. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali 12 544
  5. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy 11 607
  6. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 11 493
  7. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 9 568
  8. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 9 457
  9. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 9 378
  10. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 9 342
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Vianoce

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Pretrhnuté lano visutej lanovky skončilo v Hornáde.

V rožňavskej nemocnici vyskočil pacient zo štvrtého poschodia

Družka: Neutíšili mu ukrutné bolesti. Nemocnica: Nemohli sme.

Rožňavská nemocnica.

Najvernejších cestujúcich prešovský dopravca doteraz ignoroval

Platnosť lístkov predĺžil až po našej intervencii.

Kĺbové trolejbusy získal Dopravný podnik mesta Prešov s pomocou eurofondov.

Ohováral ženy a posielal urážlivé maily, dostal podmienku a zákazy

Krajský súd potvrdil rozsudok mužovi, obžalovanému z troch prečinov.

Ilustračné.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

Nádherná korelácia

Cirkev sa vyhráža, že nebude rešpektovať protiepidemiologické opatrenia, lebo omše sú vraj super dôležité.

Cirkev naznačuje revoltu proti zákazu omší. Opatrenia musí rešpektovať aj ona

Ani cirkev nie je nad zákonom, hoci Konferencia biskupov Slovenska to naznačila.

Cirkvi lobujú za povolenie omší.
Na diskusii sa dodržiavali rozostupy.
Dobré ráno

Dobré ráno: Zrušené bohoslužby sú prvou štrbinou vo vzťahu Matoviča a cirkvi

Nové opatrenia majú platiť od 1. októbra.

Podcast Dobré Ráno.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop