Korzár logo Korzár

Vianoce s Korzárom: Voňavé kakao, rybacia polievka, štedrák z lístkového cesta

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Milí čitatelia.

Celý rok vám prinášame čerstvé správy a informácie z nášho regiónu, ktoré vznikajú v našej redakčnej „kuchyni“.

V tomto predvianočnom čase vám však chceme ponúknuť ešte čosi navyše. Pootvorili sme pre vás dvere do našich súkromných kuchýň, načreli sme do rodinných receptárov a prinášame vám recepty na vianočné dobroty, ktoré chutia nám a nebudú chýbať na našich vianočných a silvestrovských stoloch. Postupne budeme prinášať recepty na rôzne sladké i slané vianočné dobroty a jedlá. Tak nech sa páči, ochutnajte Vianoce podľa nášho gusta.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Voňavé vianočné kakao

(alebo keď sme všetci doma)

Potrebujeme: 400 ml plnotučného mlieka, 10 g kakaa holandského typu (Van Houten, Orion), 60 g horkej čokolády (výborné sú z Lidlu), 1/2 vanilkového lusku, len z vnútra vyškrabkané semienka, 1/2 lyžičky mletej škorice, prípadne perníkového korenia, 2 lyžice javorového sirupu alebo tekutého medu, 40 ml obľúbeného alkoholu (Baileys, Amaretto, bourbon, ale aj vaječný koňak, škótska whisky)

Postup: Mlieko, kakao, nalámanú čokoládu, vanilku, škoricu, med či sirup spolu zmiešame v rajnici, ja mám malý mliekovar. Za stáleho miešania zahrievame, až kým sa ingrediencie nespoja a nezačne intenzívne stúpať para. Ochutnáme, prípadne dochutíme a rozlejeme do pripravených nahriatych hrnčekov. Podľa chuti a veku pridávame alkohol, ozdobíme vyšľahanou ozajstnou šľahačkou, alebo marshmallows.

SkryťVypnúť reklamu

"A vôňa zaplaví dom a zobudí spáčov a susedom dáva na známosť, že u nás sme už všetci na Vianoce doma."

Ľubica Tomková, riaditeľka denníka Korzár.

Vianočná rybacia polievka

Potrebujeme: hlavu, vnútornosti, ďalšie kúsky mäsa, odrezky a kožu z mastnejšej ryby (ideálny je kapor), čierne korenie, nové korenie, bobkový list, cibuľu, mrkvu, petržlen, stonkový zeler, mletú sladkú papriku, mletú štipľavú papriku, maslo (alebo olej), sekanú petržlenovú vňať

Postup: Do hrnca vložíme dobre očistenú hlavu z ryby, vnútornosti (mlieč alebo ikry), kožu, plutvy, ak rybu filetujeme, tak aj odrezky a kostru, jednoducho všetko, čo nezužitkujeme priamo na vyprážanie.

Pridáme bobkový list, nové korenie, čierne korenie podľa chuti, poriadne posolíme a trpezlivo pomaly varíme zhruba tri hodiny. Hotový vývar scedíme, použiteľné kúsky mäsa a mlieč/ikry vyčistíme a tiež odložíme.

SkryťVypnúť reklamu

Na masle (alebo oleji, podľa preferencie) speníme nadrobno nasekanú cibuľku, pridáme nastrúhanú mrkvu, petržlen a nasekaný stonkový zeler.

Chvíľu dusíme, kým zelenina začne mäknúť, pričom pridáme sladkú mletú papriku. Zalejeme menšou časťou vývaru a varíme na miernom ohni približne 30 minút.

Dolejeme zvyšok vývaru, dochutíme podľa potreby štipľavou mletou paprikou, prípadne iným korením, dosolíme. Varíme ešte asi 15 minút, potom vložíme kúsky rybacieho mäsa, prehrejeme a na záver dochutíme posekanou petržlenovou vňaťou.

„Jedáva sa u nás 24. decembra na obed ako pôstne jedlo spolu so spišskými zemiakovými koláčmi – beľušmi. Na varenie polievky je ideálna živá ryba, najlepšie kapor, keďže sa dá zužitkovať skoro celá.“

Martin Belej, zástupca šéfredaktora pre online publikovanie

Štedrák z lístkového cesta

Potrebujeme: jedno lístkové cesto, ktoré naplníme tromi druhmi plnky – orechovou, makovou a tvarohovou.

Orechová plnka: 100 g mletých orechov, 50 ml mlieka, 1 PL kryštálového cukru, 1/2 balíčka vanilkového cukru. Orechy zalejeme horúcim mliekom, pridáme cukor, premiešame.

Maková plnka: 100 g mletého maku, 100 ml mlieka, 1 PL kryštálového cukru, 1/2 balíčka vanilkového cukru, 1/2 čajovej lyžice mletej škorice. Mak zalejeme horúcim mliekom, pridáme cukor, škoricu zmiešame.

Tvarohová plnka: 125 g tvarohu, 1 PL kryštálového cukru, 1/2 balíčka vanilkového cukru, citrónová kôra z jedného citróna. Tvaroh zmiešame s cukrom a kôrou.

Potrebujeme ešte 200 g lekváru – výber podľa chuti – mne sa osvedčil slivkový, výborne zapadne do troch chutí mak, tvaroh, orechy.

Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a potrieme lekvárom. Na jednu štvrtinu cesta (natierame pás po dlhšej strane obdĺžnika) natrieme orechovú plnku, tú spolu s cestom preložíme. Na preložené cesto natrieme makovú plnku, znova na 1/4. Cesto s plnkou znova preložíme. Nakoniec dáme tvarohovú plnku a zabalíme ju do zvyšku cesta.

Koláč dáme na mastný papier na plech, potrieme vajíčkom, urobíme zárezy. Pečieme pri teplote 200 stupňov, 10 minút. Potom znížime teplotu na 170 stupňov a dopečieme 10 – 15 minút. Vyberieme a konzumujeme. Dobrú chuť.

Mária Šimoňáková, redaktorka

Spišské bobaľky

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 1 droždie, 250 ml mlieka, 1 žĺtok, 8 ml oleja, 2 lyžice cukru, 1 lyžička soli

Postup: Najskôr si pripravíme kvások – zmiešame teplé mlieko, cukor a rozdrvené droždie. Vykysnutý kvások vlejeme do pripravenej múky, pridáme žĺtky a teplé mlieko (nie horúce). Cesto má byť polohusté. Necháme ho 45 – 60 min. vykysnúť. Tým, že pridáme do cesta teplé mlieko, bude nám kysnúť rýchlejšie.

Z hotového cesta vytvarujeme bochníky, ktoré rozvaľkáme a dáme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Cesto potrieme olejom a ostrôžkou pokrájame na malé štvorčeky. Pečieme pri 180 stupňoch približne 15 - 18 min. Vychladnuté bobaľky zalejeme pripravenou vychladnutou makovou zmesou.

Maková zmes: Zohrejeme vodu, citrónovú šťavu a vanilkový cukor, podľa chuti. Do vriacej zmesi pridáme mletý mak.

Eva Valigová, manažérka distribúcie a predaja v predplatnom

Šarišské bobaľky

Potrebujeme: pol kila hladkej múky, polovicu droždia, soľ, mlieko, cukor, maslo, citrónovú kôru, mak. Dávky, samozrejme, môžeme zdvojnásobiť

Postup: Z droždia, cukru (1 PL) a troch decilitrov mlieka urobíme kvások, ktorý zmiešame s múkou, pridáme štipku soli a dáme vykysnúť.

Po vykysnutí spravíme na pomúčenej doske „šúľky“, ktoré narežeme na asi centimetrové kúsky. Poukladáme ich na vymastený plech a dáme do rozohriatej rúry. Pečieme ich, kým nie sú ružové, pričom ich obrátime aj na druhú stranu. Môžeme si ich takto urobiť vopred.

Následne ideme robiť samotné bobaľky, a to tak, že dáme do hrnca (ideálny je „papiňák“) pol litra mlieka, 4 lyžice cukru a citrónovú kôru a varíme, kým nie sú z 3/4 mäkké. Potom k nim pridáme pomletý mak, dovaríme a máme hotovo.

Michal Frank, redaktor

Vianočný punč

Potrebujeme: 500 ml červeného vína, 300 ml vody, 2 vrecúška čierneho čaju, šťavu z polovice pomaranča, šťavu z polovice citróna, 200 ml rum, 100 g trstinového cukru, 4 ks celej škorice, 8 ks klinčekov

Ingrediencie na ozdobu pohára: 2 pomaranče, 2 jablká, hrsť malín

Postup: Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu, dáme do nej čierny čaj, znížime plameň na najnižší stupeň a počkáme, kým sa poriadne vylúhuje. Vrecúška čaju potom vyberieme a pridáme cukor, klinčeky, škoricu a šťavu z pomaranča a citróna. Prilejeme víno, rum a všetko spolu premiešame. Necháme chvíľku postáť, aby sa chute spojili.

Samozrejme, každý si môže upraviť pomer jednotlivých ingrediencií podľa chuti a aj podľa množstva (ne)vítaného alkoholu.

Poháre pred podávaním môžeme ozdobiť nakrájaným ovocím na malé kúsky.

Michal Ivan, redaktor

Vianočné tipy a recepty:

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Vianoce 2025

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  4. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  7. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 894
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 391
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 972
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 810
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 306
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 691
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 519
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 299
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu