Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom vianočné polievky: Mačanka, kapria polievka, hrachová so slivkami

Inšpirácie do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kapria polievka

Potrebujeme: 2 filety kapra, 3 mrkvy, polovicu zelerovej buľvy, 1 petržlen, 2 PL masla, trochu hladkej múky, soľ, mleté biele korenie, muškátový oriešok, bobkový list, nové korenie, 200 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu, 50 ml vínneho octu, 100 ml bieleho vína, 1 PL krupicového cukru, mlieč a rybie ikry, ak máme takúto možnosť, petržlenovú vňať

Postup: Umytého a očisteného kapra povaríme vo vriacej vode spolu s korením. Potom vývar precedíme a mäso oberieme od kostí a na chvíľu ho odložíme bokom.

SkryťVypnúť reklamu

Z lyžice masla a múky urobíme zápražku, ktorú vlejeme do precedeného vývaru a ten necháme asi 20 minút variť.

Zatiaľ na panvici zohrejeme asi lyžicu masla a orestujeme na ňom koreňovú zeleninu nastrúhanú na hrubom strúhadle a dáme ju do vývaru.

Vlejeme tam aj smotanu a na záver vrátime do polievky aj obrané mäso z kapra.

V malom hrnci prevaríme vínny ocot, biele víno, cukor a soľ s ikrami a mliečom. Necháme ho asi 10 minút vrieť, potom necháme vychladnúť a servírujeme ako prílohu ku kaprej polievke.

Rusínska mačanka

Varí sa buď s mäsom, alebo ako pôstna verzia, bez neho.

Potrebujeme: cca 300 ml kapustovej šťavy, údené mäso či klobásu, slaninu, sušené huby, cibuľu, cesnak, bobkový list, bravčovú masť, hladkú múku, čierne mleté korenie, soľ, ocot

Postup: Do jedného hrnca dáme variť údené mäso, klobásu.

SkryťVypnúť reklamu

Keď už údené je takmer hotové, v druhom hrnci na bravčovej masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, potom k nej dáme plátky cesnaku a zalejeme vodou a kapustovou šťavou. Do nej dáme variť huby (sušené je dobré vopred si namočiť).

Polievku zalejeme vodou z varenia údenín a prevaríme.

Hladkú múku nasucho opražíme, zalejeme vývarom a vlejeme do polievky.

Za stáleho miešania varíme asi 20 minút.

Pridáme nakrájané uvarené mäso a klobásu a prevaríme. Dochutíme podľa uváženia mletým čiernym korením, štipkou cukru, soľou, prípadne octom.

Vianočná hrachová polievka so sušenými slivkami

Potrebujeme: 250 g žltého hrachu, 1,5 l vývaru, 100 g sušených sliviek, soľ, čierne mleté korenie, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, lyžicu bravčovej masti

Postup: Na zohriatej masti opražíme dozlatista cibuľu, ktorú potom zalejeme vývarom a dáme do neho polovicu sušených sliviek aj premytý hrach a necháme ich rozvariť.

SkryťVypnúť reklamu

Polievku je potrebné pravidelne miešať, rozvárajúci sa hrach má tendenciu prichytávať sa o dno.

Keď sú slivky aj hrach rozvarené, všetko rozmixujeme a potom polievku prepasírujeme cez sitko.

Do hladkej rozmixovanej polievky dáme zvyšok sliviek a necháme ich krátko povariť. Podľa potreby polievku doriedime vývarom alebo vodou, dochutíme soľou, korením a pretlačeným cesnakom a môžeme podávať.

Vianočné tipy a recepty:

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Vianoce 2025

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 7 419
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 880
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 114
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 5 770
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 229
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 760
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 619
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 073
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu