Milí čitatelia.
Celý rok vám prinášame čerstvé správy a informácie z nášho regiónu, ktoré vznikajú v našej redakčnej „kuchyni“.
V tomto predvianočnom čase vám však chceme ponúknuť ešte čosi navyše. Pootvorili sme pre vás dvere do našich súkromných kuchýň, načreli sme do rodinných receptárov a prinášame vám recepty na vianočné dobroty, ktoré chutia nám a nebudú chýbať na našich vianočných a silvestrovských stoloch. Postupne budeme prinášať recepty na rôzne sladké i slané vianočné dobroty a jedlá. Tak nech sa páči, ochutnajte Vianoce podľa nášho gusta.
Linecké keksy

Potrebujeme: 75 dag hladkej muky, 50 dag palmarínu, 25 dag práškového cukru, 3 žĺtka, citrónovú kôru, ríbezľový džem
Postup: Všetky suroviny dobre zhnetieme. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme z neho ľubovoľné tvary, ukladáme na plech vystlaný papierom a upečieme.
Po vychladnutí keksy spájame s ríbezľovým džemom.
Jana Kmecová, manažérka predaja
Makovo-tvarohový koláč
Potrebujeme na cesto: 300 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 200 g masla, 1 vajce, 1 balíček vanilkového cukru, 1 PL nastrúhanej citrónovej kôry, 1 vajce na potretie

Na tvarohovú náplň: 500 g mäkkého tvarohu, 150 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 PL citrónovej šťavy, 1 vajce
Na makovú náplň: 200 ml mlieka, 20 g masla, 1 lyžičku mletej škorice, 80 g kr. cukru, 250 g mletého maku, 4 PL rumu
Postup: Preosiatu múku aj práškový cukor zmiešame, pridáme na kúsky pokrájané maslo aj vajcia a vypracujeme hladké cesto. Dáme ho na hodinu odpočívať do chladničky.
Tvaroh rozmiešame s cukrom aj vanilkou, citrónovou šťavou a vajcom.
Pripravíme si makovú náplň. Mlieko prevaríme s maslom, škoricou a cukrom, pridáme mletý mak a krátko povaríme. Odstavíme z ohňa a ochutíme rumom. Ak by bola náplň príliš riedka, môžeme ju zahustiť nastrúhanými piškótami a necháme vychladiť.
Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu rozvaľkáme na plát hrubý asi 4 mm podľa veľkosti plechu alebo formy.
Rozotrieme naň tvarohovú plnku a na ňu dáme makovú. Druhú časť cesta rozvaľkáme a nakrájame na prúžky široké asi 8 mm. Poukladáme ich na vrch koláča do mriežky, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Pred podávaním koláč posypeme cukrom.
Arpád Harsányi, obchodný manažér
Americký koláč
Potrebujeme: 6 vajec, 1 hrnček mletých orechov, 1 hrnček strúhanky, 1 hrnček práškového cukru, 2 smotany na šľahanie. Na polevu: 3 vaječné bielky, 1 hrnček práškového cukru, 1 tabuľku čokolády
Postup: Najskôr si vyšľaháme šesť vajíčok a postupne k nim pridávame mleté orechy, strúhanku a práškový cukor. Cesto vylejeme na plech a upečieme.
Potom si vyšľaháme dve smotany bez cukru a šľahačkou potrieme upečené cesto.
Na záver si zvlášť vyšľaháme 3 bielky s 1 hrnčekom práškového cukru, do toho pridáme 1 roztopenú čokoládu a touto zmesou polejeme vrch koláča.
Mária Dzurillová, manažérka predaja
Vianočné tipy a recepty:

- Vianočné darčeky: pre mamu, pre otca, pre deti, pre babku, pre dedka, pre teenagerov
- Vianočné recepty: štedrá večera, medovníky, plnené oriešky, vanilkové rožky, medové rezy, vianočné koláče
- Vianočné filmy: TV program, romantické, komédie, rozprávky a animáky
- Vianočné pesničky: koledy, hity, texty
- Vianočné priania a vinše a obrázky na stiahnutie
- Vianočné trhy: v Bratislave, Košiciach, Prešove, Žiline, Trnave, Martine, Trenčíne, Poprade
- Vianočné dekorácie: ako zabaliť darčeky ekologicky, trendy v roku 2024, ako vyzdobiť stromček
- Naj roka 2024: knihy roka, najlepšie filmy, najlepšie rozprávky, najlepšie seriály
- Aké bude počasie na Vianoce
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.