Korzár logo Korzár
Nedeľa, 24. september, 2023 | Meniny má Ľuboš, Ľubor

Vianočné pečenie s Korzárom: Šuhajdy s arašidovým maslom, kokosové rezy, štedrák

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Milí čitatelia.

Celý rok vám prinášame čerstvé správy a informácie z nášho regiónu, ktoré vznikajú v našej redakčnej „kuchyni“.

V tomto predvianočnom čase vám však chceme ponúknuť ešte čosi navyše. Pootvorili sme pre vás dvere do našich súkromných kuchýň, načreli sme do rodinných receptárov a prinášame vám recepty na vianočné dobroty, ktoré chutia nám a nebudú chýbať na našich vianočných a silvestrovských stoloch. Postupne budeme prinášať recepty na rôzne sladké i slané vianočné dobroty a jedlá. Tak nech sa páči, ochutnajte Vianoce podľa nášho gusta.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tradičný štedrák

Súvisiaci článok Vianočné pečenie s Korzárom: Marlenkové guľky, špaldové linecké, medovníková roláda Čítajte 

Potrebujeme: Na cesto: 750 g polohrubej múky, 400 ml mlieka, 30 g droždia, 200 g masla, 3 žĺtky, 2 lyžice práškového cukru, štipku soli. Na potretie prvého cesta: slivkový lekvár

Maková plnka: 200 g mletého maku, 140 g práškového cukru, 15 g masla, 150 ml mlieka

Orechová plnka: 200 g pomletých orechov, 150 g práškového cukru, 150 ml mlieka

Tvarohová plnka: 500 g hrudkovitého tvarohu, 150 g práškového cukru, 50 g rozpusteného masla, 2 žĺtky, tuhý sneh z 2 bielkov, 2 lyžice nastrúhanej citrónovej kôry a šťavy, 2 lyžice detskej krupice

Na potretie: 1 žĺtok

Postup:

Cesto: Zo 150 ml vlažného mlieka, z droždia, cukru a zo štipky soli pripravíme kvások. Preosiatu múku dáme do misy, pridáme nakysnutý kvások, rozpustené maslo, zvyšné vlažné mlieko a žĺtky. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Potom ho preložíme na pracovnú dosku a rozdelíme na 5 rovnakých častí. Každú časť cesta rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske na rozmery stredne veľkého plechu.

SkryťVypnúť reklamu

Maková plnka: Mletý mak, práškový cukor, prevarené mlieko a rozpustené maslo spolu zmiešame.

Orechová plnka: Pomleté orechy, práškový cukor a prevarené mlieko spolu zmiešame.

Tvarohová plnka: Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme žĺtky, citrónovú kôru so šťavou, maslo, detskú krupicu a nakoniec sneh z bielkov vyšľahaný dotuha.

Na spodok hlbokého, vymasteného plechu položíme prvé rozvaľkané cesto a potrieme ho slivkovým lekvárom. Položíme druhé cesto, roztrieme orechovú plnku, položíme tretie cesto, natrieme makovú plnku, položíme štvrté cesto a roztrieme tvarohovú plnku.

Posledné rozvaľkané cesto pokrájame na pásy a poukladáme ich navrch tvarohovej plnky do tvaru mriežky. Potrieme žĺtkom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 170 stupňov Celzia 50-60 minút. Necháme dobre vychladnúť, potom pokrájame na menšie kúsky.

SkryťVypnúť reklamu

„Keď sa ma mamka pred Vianocami opýta čo má napiecť, moja tradičná odpoveď je: Štedrák! Kombinácia sliviek, tvarohu, maku a orechov je úžasná. Tento koláč robí mamka len na sviatky, páči sa mi na ňom, že je tradičný, taký babičkovský, no zároveň luxusný.“

Jana Ogurčáková, redaktorka

Šuhajdy s arašidovým maslom

Potrebujeme: 180 g arašidového masla, 150 g masla, 180 g práškového cukru, 100 g maslových keksíkov, 300 g horkej čokolády

Postup: Keksíky najemno pomelieme. Maslo zohrejeme v hrnci, pridáme arašidové maslo a práškový cukor, dôkladne premiešame a primiešame aj pomleté keksíky.

Papierové košíčky do polovice naplníme krémom, uložíme ich zatiaľ do mrazničky. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a nalejeme na arašidový krém. Necháme stuhnúť v chladničke.

"Robievame ich z dvojitej dávky, lebo miznú veľmi rýchlo."

Jaroslav Vrábeľ, šéfredaktor denníka Korzár

Kokosové rezy

Cesto: 7 bielkov, 300 g práškového cukru, 200 g strúhaného kokosu, 5 lyžíc hladkej múky, tuk na vymastenie plechu

Krém: 7 žĺkov, 6 lyžíc práškového cukru, 3 lyžice hladkej múky, 6 lyžíc mlieka, 250 g masla

Poleva: 100 g čokolády, 100 g masla

Postup: Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh. Pridáme strúhaný kokos a múku. Cesto rozotrieme na vymastený plech a pri teplote zhruba 180 stupňov Celzia upečieme do ružova. Nad parou vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom, mliekom a múkou, kým sa z ingrediencií nevytvorí hustá kaša. Necháme ju vychladnúť, ale občas premiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme vymiešané maslo. Natrieme na vychladnuté cesto a polejeme polevou. Tú si pripravíme nad parou z čokolády a masla. Nalievame ju, až keď je trochu vychladne.

Klaudia Jurkovičová, editorka webu

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  3. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  4. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  5. Spoločnosť EY vyhlásila 18. ročník súťaže na Slovensku
  6. Septembrové číslo krížovkárskeho magazínu Lišiak v denníku SME
  7. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty
  8. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz
  1. Hladinka smeruje do Košíc!
  2. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  3. Union zdravotná poisťovňa prináša novinku vo vzdelávaní
  4. Tento domáci nápoj vzpruží lepšie než káva, šlofík a energiťák
  5. Geniálne, čo dokáže minca v mrazničke!
  6. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  7. Novesta predstavuje novú kolekciu pre jeseň/zimu 2023
  8. Katolícka univerzita vykročila na ďalšiu misiu
  1. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 14 705
  2. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 6 782
  3. Hladinka smeruje do Košíc! 6 553
  4. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom 4 983
  5. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 942
  6. Získajte 50% zľavu na predplatné SME.sk. Tu zistíte viac 3 240
  7. Už len dnes za vás Fellner zaplatí polovicu dovolenky 2 193
  8. 50-tisíc dovolenkárov si kúpilo zájazd cez SME 2 179

Blogy SME

  1. Anton Giertli: Nebuďte ticho keď hovoriť máte, a nehovorte keď je lepšie byť ticho, pán Majerský
  2. Ján Valchár: Víkendový (ne)rýchly blog - 19. mesiacov štvordňovej operácie
  3. Jarmila Halgasova: Idem sa za Vás biť. Proti všetkým
  4. Irena Šimuneková: Žarnov
  5. Tupou Ceruzou: Tajomstvo demagóga
  6. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky CCXI - Kostol sv. Šimona Júdu, Spišský Hrhov
  7. Juraj Gavora: Lennon alebo Lenin? (2/7)
  8. Vladimír Krátky: Šmejdi, lúzri, mafiáni a nevzdelanci
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 64 219
  2. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 34 673
  3. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 29 688
  4. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 29 418
  5. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank. 23 453
  6. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 11 191
  7. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť! 9 171
  8. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 439
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Politici sa týždeň pred voľbami snažia zaujať voličov všelijako.

Šéf KDH vidí v programe PS prvky extrémizmu.


5 h
Peter Tkačenko

Líderkou OĽaNO je Jurinová, tak by sa podľa toho mal majiteľ strany správať.


8 h
Rodina Kamasovcov z firmy Galvex

Rodinná firma Galvex je nominovaná na ocenenie FéliX Business Award.


14. sep
Oldtimer Gallery v Ivanke pri Dunaji.

V nenápadnej hale pri Bratislave vznikol raj veteránov.


23. sep

Blogy SME

  1. Anton Giertli: Nebuďte ticho keď hovoriť máte, a nehovorte keď je lepšie byť ticho, pán Majerský
  2. Ján Valchár: Víkendový (ne)rýchly blog - 19. mesiacov štvordňovej operácie
  3. Jarmila Halgasova: Idem sa za Vás biť. Proti všetkým
  4. Irena Šimuneková: Žarnov
  5. Tupou Ceruzou: Tajomstvo demagóga
  6. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky CCXI - Kostol sv. Šimona Júdu, Spišský Hrhov
  7. Juraj Gavora: Lennon alebo Lenin? (2/7)
  8. Vladimír Krátky: Šmejdi, lúzri, mafiáni a nevzdelanci
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 64 219
  2. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 34 673
  3. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 29 688
  4. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 29 418
  5. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank. 23 453
  6. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 11 191
  7. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť! 9 171
  8. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 439
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie Video
SkryťZatvoriť reklamu