Korzár logo Korzár
Utorok, 22. september, 2020 | Meniny má MóricKrížovkyKrížovky

Vianočné pečenie s Korzárom: Šuhajdy s arašidovým maslom, kokosové rezy, štedrák

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Milí čitatelia.

Celý rok vám prinášame čerstvé správy a informácie z nášho regiónu, ktoré vznikajú v našej redakčnej „kuchyni“.

V tomto predvianočnom čase vám však chceme ponúknuť ešte čosi navyše. Pootvorili sme pre vás dvere do našich súkromných kuchýň, načreli sme do rodinných receptárov a prinášame vám recepty na vianočné dobroty, ktoré chutia nám a nebudú chýbať na našich vianočných a silvestrovských stoloch. Postupne budeme prinášať recepty na rôzne sladké i slané vianočné dobroty a jedlá. Tak nech sa páči, ochutnajte Vianoce podľa nášho gusta.

Skryť Vypnúť reklamu

Tradičný štedrák

Súvisiaci článok Vianočné pečenie s Korzárom: Marlenkové guľky, špaldové linecké, medovníková roláda Čítajte 

Potrebujeme: Na cesto: 750 g polohrubej múky, 400 ml mlieka, 30 g droždia, 200 g masla, 3 žĺtky, 2 lyžice práškového cukru, štipku soli. Na potretie prvého cesta: slivkový lekvár

Maková plnka: 200 g mletého maku, 140 g práškového cukru, 15 g masla, 150 ml mlieka

Orechová plnka: 200 g pomletých orechov, 150 g práškového cukru, 150 ml mlieka

Tvarohová plnka: 500 g hrudkovitého tvarohu, 150 g práškového cukru, 50 g rozpusteného masla, 2 žĺtky, tuhý sneh z 2 bielkov, 2 lyžice nastrúhanej citrónovej kôry a šťavy, 2 lyžice detskej krupice

Na potretie: 1 žĺtok

Postup:

Cesto: Zo 150 ml vlažného mlieka, z droždia, cukru a zo štipky soli pripravíme kvások. Preosiatu múku dáme do misy, pridáme nakysnutý kvások, rozpustené maslo, zvyšné vlažné mlieko a žĺtky. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Potom ho preložíme na pracovnú dosku a rozdelíme na 5 rovnakých častí. Každú časť cesta rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske na rozmery stredne veľkého plechu.

Skryť Vypnúť reklamu

Maková plnka: Mletý mak, práškový cukor, prevarené mlieko a rozpustené maslo spolu zmiešame.

Orechová plnka: Pomleté orechy, práškový cukor a prevarené mlieko spolu zmiešame.

Tvarohová plnka: Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme žĺtky, citrónovú kôru so šťavou, maslo, detskú krupicu a nakoniec sneh z bielkov vyšľahaný dotuha.

Na spodok hlbokého, vymasteného plechu položíme prvé rozvaľkané cesto a potrieme ho slivkovým lekvárom. Položíme druhé cesto, roztrieme orechovú plnku, položíme tretie cesto, natrieme makovú plnku, položíme štvrté cesto a roztrieme tvarohovú plnku.

Posledné rozvaľkané cesto pokrájame na pásy a poukladáme ich navrch tvarohovej plnky do tvaru mriežky. Potrieme žĺtkom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 170 stupňov Celzia 50-60 minút. Necháme dobre vychladnúť, potom pokrájame na menšie kúsky.

Skryť Vypnúť reklamu

„Keď sa ma mamka pred Vianocami opýta čo má napiecť, moja tradičná odpoveď je: Štedrák! Kombinácia sliviek, tvarohu, maku a orechov je úžasná. Tento koláč robí mamka len na sviatky, páči sa mi na ňom, že je tradičný, taký babičkovský, no zároveň luxusný.“

Jana Ogurčáková, redaktorka

Šuhajdy s arašidovým maslom

Potrebujeme: 180 g arašidového masla, 150 g masla, 180 g práškového cukru, 100 g maslových keksíkov, 300 g horkej čokolády

Postup: Keksíky najemno pomelieme. Maslo zohrejeme v hrnci, pridáme arašidové maslo a práškový cukor, dôkladne premiešame a primiešame aj pomleté keksíky.

Papierové košíčky do polovice naplníme krémom, uložíme ich zatiaľ do mrazničky. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a nalejeme na arašidový krém. Necháme stuhnúť v chladničke.

"Robievame ich z dvojitej dávky, lebo miznú veľmi rýchlo."

Jaroslav Vrábeľ, šéfredaktor denníka Korzár

Kokosové rezy

Cesto: 7 bielkov, 300 g práškového cukru, 200 g strúhaného kokosu, 5 lyžíc hladkej múky, tuk na vymastenie plechu

Krém: 7 žĺkov, 6 lyžíc práškového cukru, 3 lyžice hladkej múky, 6 lyžíc mlieka, 250 g masla

Poleva: 100 g čokolády, 100 g masla

Postup: Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh. Pridáme strúhaný kokos a múku. Cesto rozotrieme na vymastený plech a pri teplote zhruba 180 stupňov Celzia upečieme do ružova. Nad parou vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom, mliekom a múkou, kým sa z ingrediencií nevytvorí hustá kaša. Necháme ju vychladnúť, ale občas premiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme vymiešané maslo. Natrieme na vychladnuté cesto a polejeme polevou. Tú si pripravíme nad parou z čokolády a masla. Nalievame ju, až keď je trochu vychladne.

Klaudia Jurkovičová, editorka webu

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chcete mať ekologickú domácnosť? Začnite od zelenej elektriny
  2. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  6. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  7. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  8. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  9. Home (ale aj) Office
  10. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  1. Týchto 5 nehôd v domácnosti presvedčí, že poistenie sa oplatí
  2. Chcete mať ekologickú domácnosť? Začnite od zelenej elektriny
  3. Zvislé zdvíhacie zariadenia pre vozičkárov
  4. Nadácia COOP Jednota rozdá obciam a mestám 156 000 eur
  5. Využívajte nonstop služby právnika s poistením právnej ochrany
  6. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  7. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  8. Poznanie
  9. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 39 126
  2. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 36 781
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 18 495
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 16 569
  5. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 12 590
  6. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 10 005
  7. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 9 972
  8. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 8 599
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 8 493
  10. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 8 039
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Vianoce

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Lyžiarske stredisko Plejsy - Krompachy.

Ploštice aj potkany. Tak vyzerajú mestské sociálne byty v Košiciach

Žiadal o dôchodcovský byt, dostal výpoveď zo sociálneho.

Mesto chystá v bytoch na Popradskej ulici vrátnicu i kamery.
Rumanova ulica a nové parkovacie miesta v blízkosti nemocnice.

Dvoma zatykačmi hľadaného Afričana vzal súd do predbežnej väzby

V Grécku ho odsúdili za drogy a stíhajú pre vraždu, pokus o vraždu i zbrane.

Ghančan na krajskom súde.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Trest za marihuanu je vyšší ako za znásilnenie

Za opätovné držanie marihuany hrozí niekoľkoročné väzenie.

Podcast Dobré Ráno.

Azyl majú, čo ďalej? Atény zaplnili utečenci z Blízkeho východu

Uprostred námestia ulíhajú desiatky rodín z Afganistanu, Sýrie či Iránu.

Nie je to prvýkrát, čo utečenci z Blízkeho východu našli dočasné útočisko na Viktóriinom námestí v Aténach.
Michal Havran.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop