Korzár logo Korzár

Vianočné pečenie s Korzárom: Šuhajdy s arašidovým maslom, kokosové rezy, štedrák

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Milí čitatelia.

Celý rok vám prinášame čerstvé správy a informácie z nášho regiónu, ktoré vznikajú v našej redakčnej „kuchyni“.

V tomto predvianočnom čase vám však chceme ponúknuť ešte čosi navyše. Pootvorili sme pre vás dvere do našich súkromných kuchýň, načreli sme do rodinných receptárov a prinášame vám recepty na vianočné dobroty, ktoré chutia nám a nebudú chýbať na našich vianočných a silvestrovských stoloch. Postupne budeme prinášať recepty na rôzne sladké i slané vianočné dobroty a jedlá. Tak nech sa páči, ochutnajte Vianoce podľa nášho gusta.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tradičný štedrák

Súvisiaci článok Vianočné pečenie s Korzárom: Marlenkové guľky, špaldové linecké, medovníková roláda Čítajte 

Potrebujeme: Na cesto: 750 g polohrubej múky, 400 ml mlieka, 30 g droždia, 200 g masla, 3 žĺtky, 2 lyžice práškového cukru, štipku soli. Na potretie prvého cesta: slivkový lekvár

Maková plnka: 200 g mletého maku, 140 g práškového cukru, 15 g masla, 150 ml mlieka

Orechová plnka: 200 g pomletých orechov, 150 g práškového cukru, 150 ml mlieka

Tvarohová plnka: 500 g hrudkovitého tvarohu, 150 g práškového cukru, 50 g rozpusteného masla, 2 žĺtky, tuhý sneh z 2 bielkov, 2 lyžice nastrúhanej citrónovej kôry a šťavy, 2 lyžice detskej krupice

Na potretie: 1 žĺtok

Postup:

Cesto: Zo 150 ml vlažného mlieka, z droždia, cukru a zo štipky soli pripravíme kvások. Preosiatu múku dáme do misy, pridáme nakysnutý kvások, rozpustené maslo, zvyšné vlažné mlieko a žĺtky. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Potom ho preložíme na pracovnú dosku a rozdelíme na 5 rovnakých častí. Každú časť cesta rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske na rozmery stredne veľkého plechu.

SkryťVypnúť reklamu

Maková plnka: Mletý mak, práškový cukor, prevarené mlieko a rozpustené maslo spolu zmiešame.

Orechová plnka: Pomleté orechy, práškový cukor a prevarené mlieko spolu zmiešame.

Tvarohová plnka: Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme žĺtky, citrónovú kôru so šťavou, maslo, detskú krupicu a nakoniec sneh z bielkov vyšľahaný dotuha.

Na spodok hlbokého, vymasteného plechu položíme prvé rozvaľkané cesto a potrieme ho slivkovým lekvárom. Položíme druhé cesto, roztrieme orechovú plnku, položíme tretie cesto, natrieme makovú plnku, položíme štvrté cesto a roztrieme tvarohovú plnku.

Posledné rozvaľkané cesto pokrájame na pásy a poukladáme ich navrch tvarohovej plnky do tvaru mriežky. Potrieme žĺtkom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 170 stupňov Celzia 50-60 minút. Necháme dobre vychladnúť, potom pokrájame na menšie kúsky.

SkryťVypnúť reklamu

„Keď sa ma mamka pred Vianocami opýta čo má napiecť, moja tradičná odpoveď je: Štedrák! Kombinácia sliviek, tvarohu, maku a orechov je úžasná. Tento koláč robí mamka len na sviatky, páči sa mi na ňom, že je tradičný, taký babičkovský, no zároveň luxusný.“

Jana Ogurčáková, redaktorka

Šuhajdy s arašidovým maslom

Potrebujeme: 180 g arašidového masla, 150 g masla, 180 g práškového cukru, 100 g maslových keksíkov, 300 g horkej čokolády

Postup: Keksíky najemno pomelieme. Maslo zohrejeme v hrnci, pridáme arašidové maslo a práškový cukor, dôkladne premiešame a primiešame aj pomleté keksíky.

Papierové košíčky do polovice naplníme krémom, uložíme ich zatiaľ do mrazničky. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a nalejeme na arašidový krém. Necháme stuhnúť v chladničke.

"Robievame ich z dvojitej dávky, lebo miznú veľmi rýchlo."

Jaroslav Vrábeľ, šéfredaktor denníka Korzár

Kokosové rezy

Cesto: 7 bielkov, 300 g práškového cukru, 200 g strúhaného kokosu, 5 lyžíc hladkej múky, tuk na vymastenie plechu

Krém: 7 žĺkov, 6 lyžíc práškového cukru, 3 lyžice hladkej múky, 6 lyžíc mlieka, 250 g masla

Poleva: 100 g čokolády, 100 g masla

Postup: Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh. Pridáme strúhaný kokos a múku. Cesto rozotrieme na vymastený plech a pri teplote zhruba 180 stupňov Celzia upečieme do ružova. Nad parou vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom, mliekom a múkou, kým sa z ingrediencií nevytvorí hustá kaša. Necháme ju vychladnúť, ale občas premiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme vymiešané maslo. Natrieme na vychladnuté cesto a polejeme polevou. Tú si pripravíme nad parou z čokolády a masla. Nalievame ju, až keď je trochu vychladne.

Klaudia Jurkovičová, editorka webu

Vianočné tipy a recepty:

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Vianoce 2025

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 7 419
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 880
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 114
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 5 770
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 229
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 760
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 619
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 073
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu