Korzár logo Korzár
Štvrtok, 24. jún, 2021 | Meniny má JánKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom vianočné polievky: Liptovská kapustnica, šošovicová z Horehronia, rybia

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rybia polievka s vínom

Potrebujeme: 500 g rybích filiet, 2 šalotky, 3 strúčiky cesnaku, kúsok zeleru, 5 zemiakov, 2 paradajky, olivový olej, 250 ml suchého bieleho vína, citrónovú šťavu, soľ, mleté biele korenie, petržlenovú vňať, bobkový list, štipku šafranu a lístky šalvie

Postup: V hrnci rozpálime olej a orestujeme na ňom najskôr nakrájanú šalotku s cesnakom. Potom pridáme na malé kocky nakrájaný zeler aj zemiaky a kto má rád, môže pridať aj fenikel. Paradajkám nakrojíme šupku, sparíme ich vriacou vodou a potom zachladíme, aby sa dali ľahko ošúpať. Potom ich pokrájame, zbavíme semienok a pridáme do hrnca.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetko osolíme, okoreníme a do hrnca dáme aj bylinky a zeleninu zalejeme vínom. Chvíľku povaríme, aby sa alkohol odparil a potom prilejeme vodu alebo zeleninový vývar.

Varíme asi 10 minút a potom do hrnca dáme na kúsky nakrájané ryby a na miernom plameni varíme asi 5 minút. Na záver dochutíme citrónovou šťavou, prípadne aj cukrom a pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.

Liptovská kapustnica so slepou kurou

Potrebujeme: 250 g kyslej kapusty, 0,5 l šťavy z kyslej kapusty, 2 údené klobásy, hrsť sušených húb, 200 g údeného mäsa alebo údeného kolienka, 200 g bravčového pliecka, 10 menších celých zemiakov, 250 g širokých rezancov, soľ, čierne mleté korenie, mletú sladkú papriku

Postup: Bravčové mäso dáme variť do vody, keď bude mäkké vyberieme ho a vývar

Skryť Vypnúť reklamu

použijeme na prípravu polievky. Do vývaru teraz dáme údené mäso aj kapustu, dolejeme šťavou z kyslej kapusty a varíme. Keď je mäso takmer uvarené, pridáme celé zemiaky, klobásy aj sušené huby a dovaríme domäkka.

Až potom polievku osolíme a okoreníme podľa chuti, môžeme ju tiež posypať mletou paprikou.

Bravčové mäso, klobásy a údené mäso nakrájame do polievky alebo ich môžeme jesť samostatne s cviklou a chrenom ako hlavné jedlo.

Pri podávaní polievky dávame do taniera uvarené domáce rezance, jeden uvarený celý zemiak a jednu „slepú kuru“.

Tú si pripravíme tak, že do misky nakrájame niekoľko starších rožkov, kúsok slaniny, 1 cibuľu a pridáme 3 vajíčka, štipku prášku do pečiva, soľ, sušený cesnak, trochu majoránky. Všetko premiešame, ak je to potrebné, zahustíme trochou polohrubej múky a mala by nám vzniknúť hustejšia hmota, z ktorej sa budú dať tvarovať stredne veľké gule, ktoré môžeme variť samostatne, ale aj priamo v polievke, čím jej dodajú špecifickú chuť.

Skryť Vypnúť reklamu

Vianočná šošovicová polievka z Horehronia

Potrebujeme: 500 g údeného bravčového kolena, 100 g šošovice, 5-6 zemiakov, 1,5 dl mlieka, trochu hladkej múky, lyžicu bravčovej masti, kúsok slaniny, 2 strúčiky cesnaku, mletú červenú papriku, soľ, celé čierne korenie, bobkový list

Postup: Údené koleno povaríme vo vode spolu s bobkovým listom, celým čiernym korením až kým nebude mäkké. Potom ho vyberieme a do vývaru dáme umytú šošovicu. Uvaríme ju do polomäkka a potom k nej dáme zemiaky pokrájane na menšie kocky.

Slaninu nakrájame na malé kúsky a opečieme ju v kastróle s trochou bravčovej masti. Pridáme k nej pretlačený cesnak, mletú červenú papriku, trochu múky a urobíme zápražku, ktorú zalejeme vlažným mliekom a vlejeme do polievky.

Do hotovej polievky pridáme nakrájané uvarené koleno a dochutíme ešte soľou, čiernym mletým korením. Pri podávaní môžeme polievku doplniť opečenými dubákmi na masle.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  2. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  3. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  4. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  7. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  8. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  9. Česi pod Tatrami šijú tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  10. Vážení poslanci, to naozaj?
  1. Úspešná budúcnosť začína štúdiom na FMMR TUKE
  2. Vážení poslanci, to naozaj?
  3. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  6. Vážení poslanci, to naozaj?
  7. Koniec čakania na kuriéra
  8. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  9. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 650
  2. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 277
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 6 137
  4. Stiahnite si stovky e-kníh 5 969
  5. Vážení poslanci, to naozaj? 3 608
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 3 557
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 394
  8. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 3 360
  9. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 3 135
  10. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 3 034
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Obvinený Jozef Brhel po príchode na Prezídium policajného zboru v Bratislave.

Za Brhela ručil kňaz, hoci ho nepozná.


2 h
Riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó a prezident finančnej správy František Imrecze.

Analýza Nadácie Zastavme korupciu.


a 1 ďalší 4 h
Rozlúčka Slovákov na šampionáte bola trpká.

Kde vidí príčiny debakla a aké kroky teraz očakáva zo strany kompetentných?


Titanilla Bőd 10 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop