Rybia polievka s vínom
Potrebujeme: 500 g rybích filiet, 2 šalotky, 3 strúčiky cesnaku, kúsok zeleru, 5 zemiakov, 2 paradajky, olivový olej, 250 ml suchého bieleho vína, citrónovú šťavu, soľ, mleté biele korenie, petržlenovú vňať, bobkový list, štipku šafranu a lístky šalvie
Postup: V hrnci rozpálime olej a orestujeme na ňom najskôr nakrájanú šalotku s cesnakom. Potom pridáme na malé kocky nakrájaný zeler aj zemiaky a kto má rád, môže pridať aj fenikel. Paradajkám nakrojíme šupku, sparíme ich vriacou vodou a potom zachladíme, aby sa dali ľahko ošúpať. Potom ich pokrájame, zbavíme semienok a pridáme do hrnca.
Všetko osolíme, okoreníme a do hrnca dáme aj bylinky a zeleninu zalejeme vínom. Chvíľku povaríme, aby sa alkohol odparil a potom prilejeme vodu alebo zeleninový vývar.
Varíme asi 10 minút a potom do hrnca dáme na kúsky nakrájané ryby a na miernom plameni varíme asi 5 minút. Na záver dochutíme citrónovou šťavou, prípadne aj cukrom a pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.
Liptovská kapustnica so slepou kurou
Potrebujeme: 250 g kyslej kapusty, 0,5 l šťavy z kyslej kapusty, 2 údené klobásy, hrsť sušených húb, 200 g údeného mäsa alebo údeného kolienka, 200 g bravčového pliecka, 10 menších celých zemiakov, 250 g širokých rezancov, soľ, čierne mleté korenie, mletú sladkú papriku
Postup: Bravčové mäso dáme variť do vody, keď bude mäkké vyberieme ho a vývar
použijeme na prípravu polievky. Do vývaru teraz dáme údené mäso aj kapustu, dolejeme šťavou z kyslej kapusty a varíme. Keď je mäso takmer uvarené, pridáme celé zemiaky, klobásy aj sušené huby a dovaríme domäkka.
Až potom polievku osolíme a okoreníme podľa chuti, môžeme ju tiež posypať mletou paprikou.
Bravčové mäso, klobásy a údené mäso nakrájame do polievky alebo ich môžeme jesť samostatne s cviklou a chrenom ako hlavné jedlo.
Pri podávaní polievky dávame do taniera uvarené domáce rezance, jeden uvarený celý zemiak a jednu „slepú kuru“.
Tú si pripravíme tak, že do misky nakrájame niekoľko starších rožkov, kúsok slaniny, 1 cibuľu a pridáme 3 vajíčka, štipku prášku do pečiva, soľ, sušený cesnak, trochu majoránky. Všetko premiešame, ak je to potrebné, zahustíme trochou polohrubej múky a mala by nám vzniknúť hustejšia hmota, z ktorej sa budú dať tvarovať stredne veľké gule, ktoré môžeme variť samostatne, ale aj priamo v polievke, čím jej dodajú špecifickú chuť.
Vianočná šošovicová polievka z Horehronia
Potrebujeme: 500 g údeného bravčového kolena, 100 g šošovice, 5-6 zemiakov, 1,5 dl mlieka, trochu hladkej múky, lyžicu bravčovej masti, kúsok slaniny, 2 strúčiky cesnaku, mletú červenú papriku, soľ, celé čierne korenie, bobkový list
Postup: Údené koleno povaríme vo vode spolu s bobkovým listom, celým čiernym korením až kým nebude mäkké. Potom ho vyberieme a do vývaru dáme umytú šošovicu. Uvaríme ju do polomäkka a potom k nej dáme zemiaky pokrájane na menšie kocky.
Slaninu nakrájame na malé kúsky a opečieme ju v kastróle s trochou bravčovej masti. Pridáme k nej pretlačený cesnak, mletú červenú papriku, trochu múky a urobíme zápražku, ktorú zalejeme vlažným mliekom a vlejeme do polievky.
Do hotovej polievky pridáme nakrájané uvarené koleno a dochutíme ešte soľou, čiernym mletým korením. Pri podávaní môžeme polievku doplniť opečenými dubákmi na masle.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.